Meidän mailla: Täplikäs vaeltaja
Koroistenniemi vetää puoleensa päiväperhosia niin kotimaasta kuin kauempaakin. Lähes vuosittain Välimereltä pohjolaan vaeltaa ohdakeperhonen (Vanessa cardui / Cynthia cardui).
Täpläperhosten heimoon kuuluvan ohdakeperhosen siipien kärkiväli on viidestä kuuteen senttimetriin. Väriltään siipien yläpinta on keltaoranssi, jossa on mustia täpliä. Etusiiven kärki on musta ja siinä on valkoisia laikkuja. Siipien alapinnassa etusiiven kuviointi on samanlainen kuin yläpinnassa, värit vain ovat haaleammat. Takasiivessä sekoittuu keltaruskeaa ja valkoista kuviointia. Sisäosassa on sinisiä silmätäpliä ja reunan tuntumassa reunaa myötäilevä sininen juova.
Ohdakeperhonen on yksi maailman laajimmalle levinneistä päiväperhoslajeista. Suomeen ohdakeperhoset vaeltavat eteläisemmistä maista. Niiden lentoaika on toukokuun lopusta syyskuuhun, ja lajia voikin tavata koko kesäkauden, ja runsaimmillaan se on loppukesällä. Ohdakeperhoset eivät pysty talvehtimaan Suomessa eivätkä juuri muuallakaan Euroopassa. Perhonen talvehtiikin etelässä aikuisena.
Ohdakeperhosen toukat elävät monilla eri kasveilla kuten nokkosella ja ohdakkeilla. Aikuinen yksilö syö kukkien mettä, ja esimerkiksi pietaryrtin sekä ohdakkeiden kukat vetää sitä puoleensa.
Juttusarjassa esitellään yksityiskohtia Turun kansalliseen kaupunkipuistoon kuuluvilta alueilta. Juttusarja toteutetaan yhteistyössä Turun kaupungin kanssa.