Meidän mailla: Antimia maahisille
Aurajokilaakson kulttuurimaiseman alueella on kuppikiviä eli maakiveä tai kalliota, johon on uurrettu pyöreäpohjaisia koloja. Halisissa on yhdeksän kuppikiveä, mikä on melkein puolet Turun kaupungin alueella tunnetuista kuppikivistä. Ne on löydetty vasta 1980- ja 1990-luvun taitteessa. On mahdollista, että alueelta löytyy niitä vielä lisää.
Kuppikivet liittyvät maata viljelevään asutukseen. Ne sijaitsevat yleensä vanhojen peltojen liepeillä, joskus myös kalmistojen yhteydessä. Halisissa kuppikivet sijaitsevat peltojen reunoilla metsäsarakkeissa. Kuppeja voi olla yksi tai muutamia, jopa toistasataa, ja esimerkiksi Halisten kuppikalliossa onkin havaittu peräti 109 kuppia.
Kuppikivien arvellaan ajoittuvan rautakaudelle. Perimätiedon mukaan kuppeihin on uhrattu eri vuodenaikoina saatua satoa, saalista tai valmistettua ruokaa tai juomaa, kuten uudisviljan jyviä, olutta, vastasynnyttäneen äidin maitoa tai teurasjätteitä. Antimet oli tarkoitettu maahisille, haltijoille tai suvun vainajille, ja niiden avulla pyrittiin takaamaan hyvä tuleva vuosi ja elämän jatkuminen.
Myöhempinä aikoina kuppeihin kertynyttä sadevettä on käytetty parantamaan silmä- ja hammassairauksia sekä lastentauteja. Vanhoissa loitsuissa kipuja karkotettiin kiven reikiin. Syrjäseuduilla kuppeihin on liittynyt magiaa vielä 1900-luvun alkupuolella.
Juttusarjassa esitellään yksityiskohtia Turun kansalliseen kaupunkipuistoon kuuluvilta alueilta. Juttusarja toteutetaan yhteistyössä Turun kaupungin kanssa.