Otteluanalyysi: Luxemburgilainen amatöörijoukkue pudotti TPS tylysti ulos Eurooppa-liigasta

TPS onnistui voittamaan luxemburgilaisen AS Jeunesse Eschin Kupittaalla 2–1 (1-0), mutta se ei riittänyt mihinkään. Luxemburgin amatöörit pudottivat TPS:n tylysti jatkosta jalkapallon Eurooppa-liigan karsintakierroksella yhteismaalien 3•2, alla kun oli kotivoitto 2–0. Jeunesse Esch meni kaiken lisäksi jatkoon täysin ansaitusti, sillä vierailijat ovat joukkueena parempia kuin isännät. Jeunesse Esch oli yllättävän urheilullinen ja pelillisesti kypsä joukkue, joskaan ei ylivoimaisen kyvykäs. Voitosta huolimatta Kupittaalla nähtiin TPS:n kauden pelillinen ja tuloksellinen pohjakosketus. Jossittelulle jäi sentään sijaa. Mitä jos Wayne Brownin rankkari olisi uponnut verkkoon tai jos kotijoukkue ei olisi joutunut pelaamaan vajaana Santeri Mäkisen loukkaantumisen jälkeen? Tarina eurokentillä päättyi heti alkuunsa. Sitä on pidettävä suurena pettymyksenä.

Maalit: 38. Alexandre Vitali 1–0 (oma maali), 80. Chou Wang 1–1, 87. Roope Riski 2–1.

Yleisöä: 2 189.

Kentän kunkut: Chou Wang ja Marc Oberweiss (Jeunesse Esch). Maalivahti Oberweiss torjui näyttävästi Wayne Brownin rangaistuspotkun ja oli muutenkin vakuuttava. Kentän paras pelimies oli kiinalainen piilokärki Wang, jolla luulisi olevan käyttöä kovemmissakin porukoissa.

Matsin surkeinta: Valmentaja Marko Rajamäki otti tietoisen riskin ja heitti pelin 65. minuutilla kentälle Santeri Mäkisen, jolla ei ollut alla yhtään liigaottelua, sillä keskikenttämies on vasta toipumassa loukkaantumisesta. Mäkinen kesti nurmella vajaat kymmenen minuuttia. Hän loukkasi polvensa heti ensimmäisessä taklaustilanteessa ja nilkutti sen jälkeen pahasti kunnes hänet oli talutettava areenalta. Nähtäväksi jää kuinka paha loukkaantuminen on. On vaikea nähdä, mitä valmentaja tavoitteli vaihdolla. TPS joutui pelaamaan lopun vajaana, sillä TPS oli tehnyt kaikki vaihtonsa. Se tappoi viimeistään mahdollisuudet. Huonoa tuuria vai yksiselitteisesti väärä ratkaisu?

Illan erikoisuus: Ottelu päättyi huutoihin ”Rapa ulos!”. Huudot olivat yksittäisiä, mutta tyytymättömyyttä oli silti ilmassa laajemmaltikin. Joukko kotijoukkueen kannattajia vaati pelin jälkeen valmentajaa ja kapteenia selittämään esitystä ja tulosta. Seurauksena oli, että liuta poliiseja ja järjestysmiehiä tarvittiin turvaamaan pukutilojen edustaa.

Tuhlaajapoika: Wayne Brown, TPS. Brown on ollut täysin unessa koko alkukauden. Nyt saldona oli kaksi hukattua paikkaa. ”Väinö” tempaisi Mika Ääritalon keskityksestä volleyn ristikkoon, sinänsä komeasti, ja laukaisi Petteri Pennasen hankkiman rankkarin maalivahdin ulottuville. Brownista ei ollut tällä kertaa TPS:n pelastajaksi. Hetki menetettiin ja TPS taipui.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Ei ainakaan kotiyleisö. TPS:n peliä on karmeaa katsella juuri tällä hetkellä. Voitosta huolimatta voi kysyä, onko TPS:lla lainkaan hyökkäyspeliä. Yleisö tuskastui syystäkin siihen, että pakit syöttelevät hitaasti keskenään, usein alaspäin ja luvattoman epätarkasti. Uskallus ja rytmi puuttuvat pelistä täysin.

Mitä sanottiin?

Marko Rajamäki, TPS: Iso pettymys. Aikamoinen vuori oli kiivettävänä. Saatiin onnekkaasti 1-0 ja pallo vielä pilkulle. Maalivahti torjui hyvin. Myös Santeri Mäkisen loukkaantuminen oli iso pettymys. Ajatukset ovat hänen puolellaan. Välitän isosti. Tämä on jalkapalloa. Tähän kuuluvat ilot, surut, pettymykset ja onnistumiset.

Dan Theiss, Jeunesse Esch: Olen valtavan ylpeä joukkueesta. Esitys oli erittäin hyvä. Maalivahti torjui rankkarin, mikä on hänen hommansa. Olen tyytyväinen. Luulen, että juhlimme illalla hiukan. Riippuu siitä, mihin asti baarit ovat auki.

Analyysi: TPS:n pelillinen kone on rikki. Vaihteita on käytössä tasan yksi – se hidas. Valitettavasti on niin, ettei TPS osaa hyökätä hitaasti, vaikka on olemassa sellaisiakin joukkueita, jotka ovat hyviä myös hitaissa hyökkäyksissä. TPS ei ole. TPS on parhaimmillaan nopeissa iskuissa, mutta sellaisia ei nähdä. Topparit pallottelevat ensin keskenään, kunnes joku alakerran pelaajista lennättää pitkän ja epätarkan kaaripallon vastustajalle. Valmentaja Rajamäen on pikaisesti keksittävä lääke pelilliseen jumiin tai edessä on painajaismaisia liigapelejä. Miksi peliä käynnistävät pelaajat, joille ei pitäisi edes palloa antaa hyökkäysvaiheessa? Miksi pelin varsinaiset pyörittäjät eivät edes yritä etsiä vapaata tilaa, vaan piilottelevat nakkisuojassa vastustajien takana? TPS on jopa puolustuksellisesti passiivinen. Prässi on löysää ja ansat pettävät, koska verkko on niin harva. Yrityksen puutteesta joukkuetta ei voi syyttää, mutta lataus menee yli ja tuottaa vain pakkopullamaista yliyrittämistä. Rentous, idea ja juonikkuus loistavat poissaolollaan. Joukkuepeli ontuu, mutta toisaalta myös yksilöiden olisi ryhdistäydyttävä. Mitä iloa on Roope Riskistä, jollei maaleja synny? Miksi Brown ja Pennanen ovat pelkkiä varjoja entisestä? Rytmiä on vain Mika Ääritalon pelissä, mutta siinäkin vain hetkittäin. Mikko Hyyrynen sentään yrittää tilanteesta riippumatta.

TPS: Jukka Lehtovaara; Juho Lähde, Jani Tanska, Jaakko Nyberg (67. Santeri Mäkinen), Sami Rähmönen; Aleksi Ristola (60. Mikko Hyyrynen), Jarkko Hurme, Matej Hradecky (29. Wayne Brown), Petteri Pennanen, Mika Ääritalo; Roope Riski.

AS Jeunesse Esch: Marc Oberweiss; Alexandre Vitali, Eric Hoffmann, Adrien Portier, Ricardo Alexio Delgado; Dan Collette, Khalid Benichou, Kim Kintziger (86. Mirko Albanese), Chou Wang (84. Denis Agovic), Clayton de Souza Moreira (72. Pierre Piskor); Sanel Ibrahimovic.

Erotuomari: Gunnar Jarl Jönsson (Islanti)

Varoitukset: Lähde ja Riski (TPS). Benichou, Kintziger ja Piskor (Jeunesse Esch).

Nordea: Kotitalouksilla jää rahaa säästöön asuntolainan ohella

Koronapandemia on lisännyt suomalaisten varautumista tulevaisuuteen. Nordean teettämän tutkimuksen mukaan peräti 84 prosenttia suomalaisista asuntovelallisista säästääkin myös lainanlyhennyksen ohella säännöllisesti tai epäsäännöllisesti.

Alaselän kivut ja vireysongelmat ovat yleisiä - lue miten näyttelijä Monika Lindeman selätti selkäkivut

Uusi sänky helpotti Monika Lindemanin pitkään jatkuneita selkäkipuja ja paransi vireystilaa.

Kymmenen vuotta jatkunut alaselän kipu, huonontunut unenlaatu ja heikentynyt vireystila korjaantuivat lopulta uuden sängyn avulla. Sänky on muuten paras paikka repliikkien opetteluun, paljastaa Monika.

Mielenterveyshäiriöt yhteydessä merkittävästi heikompaan työmarkkinamenestykseen

Henri Salokangas.

VTM Henri Salokangas käsittelee väitöskirjassaan mielenterveyshäiriöiden ja taloudellisen toiminnan yhteyksiä. Väitöskirjan tutkimusartikkelit tuottavat uutta tietoa muuttoliikkeen vaikutuksista pitkän aikavälin mielenterveyshäiriöihin sekä mielenterveyshäiriöiden yhteyksistä työmarkkinamenestykseen. Salokankaan mukaan laadukkaiden suomalaisten rekisteriaineistojen avulla on mahdollista selvittää vakavien mielenterveysongelmiin liittyviä kysymyksiä erityisesti pitkällä aikajänteellä.

Aluehallintovirasto: Oppilaalta ei voi evätä opetussuunnitelman mukaista opetusta koulun sisäisiin käytäntöihin vedoten

Lounais-Suomen aluehallintovirasto korostaa tuoreessa kantelupäätöksessä, että koulun sisäiset ohjeet ja toimintakulttuuri eivät voi olla ristiriidassa voimassa olevan lainsäädännön ja opetussuunnitelman kanssa. Oppilaan oikeutta saada opetussuunnitelman mukaista opetusta ei voi evätä ilman asianmukaista perustetta.

Näyttely kohtalon hetkistä katkenneella laivalla

Ragny uppoaa.

Forum Marinumissa lähestytään joulua tällä kertaa tummansävyisesti. Merikeskuksen uutuusnäyttelyssä Merenkulkijan joulu – Ihmepelastus Atlantilla muistetaan 50 vuoden takaista M/T Ragnyn laivaonnettomuutta. Osa miehistöstä selvisi kuin ihmeen kaupalla, mutta tapahtuma vei mukanaan myös ihmishenkiä.

Ulkomailla syntyneiden vanhempien lapset Suomessa muita lapsia heikommassa asemassa

Vuonna 1997 Suomessa syntyneessä ikäluokassa ulkomailla syntyneiden vanhempien lapset olivat vielä suhteellisen pieni joukko.

Suurin osa lapsiperheistä, joissa on ulkomailla syntynyt vanhempi, ovat hyvinvoivia. Toisaalta monella hyvinvoinnin osa-alueella näillä perheillä menee keskimääräistä heikommin. Tämä selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Nuorisotutkimusverkoston laajasta tutkimuksesta, jossa tutkittiin kaikkia Suomessa vuonna 1997 syntyneitä lapsia.

Turun Hope ry:n joululahjakeräys käynnistyy

Vapaaehtoisvoimin toimiva Turun Hope ry toteuttaa perinteisen joululahjakeräyksen vähävaraisten perheiden lapsille ja nuorille. Lahjoja voi toimittaa Turun Hopen tiloihin Hakakadulle jo nyt. Lisäksi joululahjoja vastaanotetaan 28.11.–19.12. Kauppakeskus Hansassa.

Viemäri- ja vesijohtotyö kaventaa ajokaistaa Autokadulla Orikedolla

Viemäri- ja vesijohtotyö kaventaa ajokaistaa Autokatu 5:n kohdalla Orikedolla ja aiheuttaa haittaa molemmissa ajosuunnissa 26.11.-4.12.

Elisa avasi 5G-verkon Naantaliin ja laajensi verkkoa Turussa

Naantaliin on avautunut Elisan 5G-verkko. Turkuun viime vuoden alussa avattua verkkoa on laajennettu merkittävästi.

Kirjan talo muuttuu runokaupaksi

Sara Koiranen (vas.) ja Suvi Hirvonen.

Kirjan talo – Bokens hus ry järjestää yhteistyössä Osuuskunta Kirjasimen kanssa 26.–29. marraskuuta tiloissaan pop up -runokaupan. Runokaupassa on neljän päivän ajan myynnissä runoutta sekä muuta kirjallisuutta useilta kustantajilta.

Pienikin verkko-ostos saattaa ensi vuonna vaatia vahvan tunnistautumisen

Vuodenvaihteen jälkeen kannattaa vahvaa tunnistusvälinettä, käytännössä pankkitunnuksia, pitää aina mukanaan. Tammikuun alussa 2021 päättyy toisen maksupalveludirektiivin (PSD2) siirtymäaika, ja vahvan tunnistamisen vaatimus koskee sen jälkeen kaikkea sähköisesti tapahtuvaa maksamista. Esimerkiksi pienikin mobiilikauppaosto tai vaikkapa polttoaineen maksaminen tankkaussovelluksella saattaa vaatia vahvan tunnistautumisen. Vahvan tunnistautumisen tarkoitus on lisätä maksamisen turvallisuutta ja kuluttajan suojaa.

Symphonic Ellington -konsertti keikalla.fi:n livestream-lähetyksenä

Antti Rissanen (oik.) johtaa Symphonic Ellington -konsertin.

Turun filharmonisen orkesterin ja Turku Jazz Orchestran Symphonic Ellington -konsertista torstaina 26. marraskuuta kello 19 Turun konserttitalossa lähetetään suora verkkolähetys keikalla.fi-alustan kautta. Konsertti paikan päällä on loppuunmyyty. Keikalla.fi-alustan livestream-tallenne on katsottavissa 7 päivän ajan tapahtuman jälkeen.

Huumausaineiden käyttö ja haitat lisääntyneet merkittävästi 2000-luvulla

Huumeiden kokeilu ja ongelmakäyttö ovat pääsääntöisesti lisääntyneet Suomessa koko 2000-luvun. Sekä huumeiden vuoksi hoitoon hakeutuneiden että ja huumekuolemien määrä ovat kasvaneet viime vuosina. Samoin tilastoidut huumausainerikokset ja huumaantuneena ajaminen ovat lisääntyneet viisi vuotta peräkkäin.

Koronavilkku näyttää nyt myös altistumisilmoitusten määrän ja ajankohdat, pitkäaikaista altistumista koskenut vika korjattu

Koronavilkku-sovelluksesta on julkaistu uusi päivitysversio torstaina 19. marraskuuta. Versio 1.3 sisältää käyttömukavuutta parantavia ominaisuuksia ja korjaa pitkäaikaisia altistumisia koskeneen vian.

Turkuseuran puheenjohtajaksi Maija Palonheimo

Maija Palonheimo.

Turkuseuran uudeksi puheenjohtajaksi on valittu Maija Palonheimo . Valinnan teki yhdistyksen syyskokous 25. marraskuuta.

Aleksi Anttalainen ja TPS kahden vuoden jatkosopimukseen

Aleksi Anttalainen.

Turun Palloseura ja puolustaja Aleksi Anttalainen ovat solmineet kahden vuoden jatkosopimuksen. 21-vuotias turkulaispelaaja nähdään TPS:n takalinjoilla täten ainakin kevääseen 2023 saakka.

Joka neljäs suomalainen ilmoittaisi poliisille, jos läheinen olisi lähdössä päihtyneenä rattiin

Kyselyn mukaan joka neljäs suomalainen ilmoittaisi poliisille, jos läheinen tai tuttava olisi lähdössä päihtyneenä rattiin. Myös läheisen ajoon erittäin väsyneenä pyrittäisiin puuttumaan, mutta ei aivan yhtä hanakasti. Poliisin mukaan väsynyt kuljettaja voi olla yhtä vaarallinen kuin päihtynyt kuski. Ennen rattiin istumista on aina tärkeää pysähtyä miettimään omaa ajokuntoa.

Tallink Silja Oy vähentää Suomessa sata työpaikkaa, lomautukset jatkuvat

Tallink Silja Oy vähentää Suomessa arviolta sata työpaikkaa.

Tallink Silja Oy:n lokakuun alussa alkaneet yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet. Neuvottelut koskivat suunnitelmaa vähentää noin 120 työpaikkaa, tehdä organisaatiorakenteen muutoksia sekä toteuttaa lisälomautuksia koronapandemian vaikutusten vuoksi.

Urheilu

Aleksi Anttalainen ja TPS kahden vuoden jatkosopimukseen

Aleksi Anttalainen.

Turun Palloseura ja puolustaja Aleksi Anttalainen ovat solmineet kahden vuoden jatkosopimuksen. 21-vuotias turkulaispelaaja nähdään TPS:n takalinjoilla täten ainakin kevääseen 2023 saakka.

Euroopan parhaat naisgolfaajat ottavat toisistaan mittaa kesällä Turussa

Suomen Golfliiton kilpaurheilupäällikkö Juha Juvosella (vas.) ja Aura Golfin toiminnanjohtaja Sami Perellä on syytä iloon, kun Ladies European Tour palaa Suomeen.

Naisgolffareiden maanosan kovin tour Ladies European Tour saapuu kesällä 2021 kymmenen vuoden tauon jälkeen Suomeen. Maanosan parhaat naispelaajat golfaavat Aura Golfissa 18.–20. kesäkuuta.

Juho Hyvärinen siirtyy Interiin

TPS:n laitahyökkääjä Santeri Haarala (oik.) kilpajuoksussa RoPS:n Juho Hyvärisen kanssa.

Inter on solminut kaudet 2021 ja 2022 kattavan pelaajasopimuksen nuorten maajoukkuepuolustaja Juho Hyvärisen kanssa. Rovaniemeltä kotoisin oleva 20-vuotias Hyvärinen siirtyy FC Interiin kasvattajaseurastaan RoPS:sta.

Rasmus Tirrosen lainasopimus Ässien kanssa jatkuu

Rasmus Tirronen.

Turun Palloseuran maalivahti Rasmus Tirronen jatkaa Porin Ässien riveissä marraskuun loppuun asti.

Puukkokatsomo: Tepsin hissivuodet jatkuvat

Sami Rähmönen.

Kaksi kertaa FC TPS on tippunut vierasmaalisäännön perusteella Veikkausliigasta. Se voi tuntua kohtuuttoman pahalta varsinkin nyt, kun Sami Rähmösen ja Mika Ääritalon upeat urat saivat surullisen lopun.

Paavo Nurmi Games kaksipäiväiseksi ensi kesänä

Daniel Ståhl oli viime kesänä kiekkoringin ykkönen Urheilupuistossa.

Paavo Nurmi Games kasvaa kesällä 2021 kaksipäiväiseksi ja jatkaa Kansainvälisen yleisurheiluliiton (WA) Continental Tourin Kultaisessa liigassa. Kisapäivät ovat 7.–8. kesäkuuta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.