Otteluanalyysi: Luxemburgilainen amatöörijoukkue pudotti TPS tylysti ulos Eurooppa-liigasta

TPS onnistui voittamaan luxemburgilaisen AS Jeunesse Eschin Kupittaalla 2–1 (1-0), mutta se ei riittänyt mihinkään. Luxemburgin amatöörit pudottivat TPS:n tylysti jatkosta jalkapallon Eurooppa-liigan karsintakierroksella yhteismaalien 3•2, alla kun oli kotivoitto 2–0. Jeunesse Esch meni kaiken lisäksi jatkoon täysin ansaitusti, sillä vierailijat ovat joukkueena parempia kuin isännät. Jeunesse Esch oli yllättävän urheilullinen ja pelillisesti kypsä joukkue, joskaan ei ylivoimaisen kyvykäs. Voitosta huolimatta Kupittaalla nähtiin TPS:n kauden pelillinen ja tuloksellinen pohjakosketus. Jossittelulle jäi sentään sijaa. Mitä jos Wayne Brownin rankkari olisi uponnut verkkoon tai jos kotijoukkue ei olisi joutunut pelaamaan vajaana Santeri Mäkisen loukkaantumisen jälkeen? Tarina eurokentillä päättyi heti alkuunsa. Sitä on pidettävä suurena pettymyksenä.

Maalit: 38. Alexandre Vitali 1–0 (oma maali), 80. Chou Wang 1–1, 87. Roope Riski 2–1.

Yleisöä: 2 189.

Kentän kunkut: Chou Wang ja Marc Oberweiss (Jeunesse Esch). Maalivahti Oberweiss torjui näyttävästi Wayne Brownin rangaistuspotkun ja oli muutenkin vakuuttava. Kentän paras pelimies oli kiinalainen piilokärki Wang, jolla luulisi olevan käyttöä kovemmissakin porukoissa.

Matsin surkeinta: Valmentaja Marko Rajamäki otti tietoisen riskin ja heitti pelin 65. minuutilla kentälle Santeri Mäkisen, jolla ei ollut alla yhtään liigaottelua, sillä keskikenttämies on vasta toipumassa loukkaantumisesta. Mäkinen kesti nurmella vajaat kymmenen minuuttia. Hän loukkasi polvensa heti ensimmäisessä taklaustilanteessa ja nilkutti sen jälkeen pahasti kunnes hänet oli talutettava areenalta. Nähtäväksi jää kuinka paha loukkaantuminen on. On vaikea nähdä, mitä valmentaja tavoitteli vaihdolla. TPS joutui pelaamaan lopun vajaana, sillä TPS oli tehnyt kaikki vaihtonsa. Se tappoi viimeistään mahdollisuudet. Huonoa tuuria vai yksiselitteisesti väärä ratkaisu?

Illan erikoisuus: Ottelu päättyi huutoihin ”Rapa ulos!”. Huudot olivat yksittäisiä, mutta tyytymättömyyttä oli silti ilmassa laajemmaltikin. Joukko kotijoukkueen kannattajia vaati pelin jälkeen valmentajaa ja kapteenia selittämään esitystä ja tulosta. Seurauksena oli, että liuta poliiseja ja järjestysmiehiä tarvittiin turvaamaan pukutilojen edustaa.

Tuhlaajapoika: Wayne Brown, TPS. Brown on ollut täysin unessa koko alkukauden. Nyt saldona oli kaksi hukattua paikkaa. ”Väinö” tempaisi Mika Ääritalon keskityksestä volleyn ristikkoon, sinänsä komeasti, ja laukaisi Petteri Pennasen hankkiman rankkarin maalivahdin ulottuville. Brownista ei ollut tällä kertaa TPS:n pelastajaksi. Hetki menetettiin ja TPS taipui.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Ei ainakaan kotiyleisö. TPS:n peliä on karmeaa katsella juuri tällä hetkellä. Voitosta huolimatta voi kysyä, onko TPS:lla lainkaan hyökkäyspeliä. Yleisö tuskastui syystäkin siihen, että pakit syöttelevät hitaasti keskenään, usein alaspäin ja luvattoman epätarkasti. Uskallus ja rytmi puuttuvat pelistä täysin.

Mitä sanottiin?

Marko Rajamäki, TPS: Iso pettymys. Aikamoinen vuori oli kiivettävänä. Saatiin onnekkaasti 1-0 ja pallo vielä pilkulle. Maalivahti torjui hyvin. Myös Santeri Mäkisen loukkaantuminen oli iso pettymys. Ajatukset ovat hänen puolellaan. Välitän isosti. Tämä on jalkapalloa. Tähän kuuluvat ilot, surut, pettymykset ja onnistumiset.

Dan Theiss, Jeunesse Esch: Olen valtavan ylpeä joukkueesta. Esitys oli erittäin hyvä. Maalivahti torjui rankkarin, mikä on hänen hommansa. Olen tyytyväinen. Luulen, että juhlimme illalla hiukan. Riippuu siitä, mihin asti baarit ovat auki.

Analyysi: TPS:n pelillinen kone on rikki. Vaihteita on käytössä tasan yksi – se hidas. Valitettavasti on niin, ettei TPS osaa hyökätä hitaasti, vaikka on olemassa sellaisiakin joukkueita, jotka ovat hyviä myös hitaissa hyökkäyksissä. TPS ei ole. TPS on parhaimmillaan nopeissa iskuissa, mutta sellaisia ei nähdä. Topparit pallottelevat ensin keskenään, kunnes joku alakerran pelaajista lennättää pitkän ja epätarkan kaaripallon vastustajalle. Valmentaja Rajamäen on pikaisesti keksittävä lääke pelilliseen jumiin tai edessä on painajaismaisia liigapelejä. Miksi peliä käynnistävät pelaajat, joille ei pitäisi edes palloa antaa hyökkäysvaiheessa? Miksi pelin varsinaiset pyörittäjät eivät edes yritä etsiä vapaata tilaa, vaan piilottelevat nakkisuojassa vastustajien takana? TPS on jopa puolustuksellisesti passiivinen. Prässi on löysää ja ansat pettävät, koska verkko on niin harva. Yrityksen puutteesta joukkuetta ei voi syyttää, mutta lataus menee yli ja tuottaa vain pakkopullamaista yliyrittämistä. Rentous, idea ja juonikkuus loistavat poissaolollaan. Joukkuepeli ontuu, mutta toisaalta myös yksilöiden olisi ryhdistäydyttävä. Mitä iloa on Roope Riskistä, jollei maaleja synny? Miksi Brown ja Pennanen ovat pelkkiä varjoja entisestä? Rytmiä on vain Mika Ääritalon pelissä, mutta siinäkin vain hetkittäin. Mikko Hyyrynen sentään yrittää tilanteesta riippumatta.

TPS: Jukka Lehtovaara; Juho Lähde, Jani Tanska, Jaakko Nyberg (67. Santeri Mäkinen), Sami Rähmönen; Aleksi Ristola (60. Mikko Hyyrynen), Jarkko Hurme, Matej Hradecky (29. Wayne Brown), Petteri Pennanen, Mika Ääritalo; Roope Riski.

AS Jeunesse Esch: Marc Oberweiss; Alexandre Vitali, Eric Hoffmann, Adrien Portier, Ricardo Alexio Delgado; Dan Collette, Khalid Benichou, Kim Kintziger (86. Mirko Albanese), Chou Wang (84. Denis Agovic), Clayton de Souza Moreira (72. Pierre Piskor); Sanel Ibrahimovic.

Erotuomari: Gunnar Jarl Jönsson (Islanti)

Varoitukset: Lähde ja Riski (TPS). Benichou, Kintziger ja Piskor (Jeunesse Esch).

Jesper Engström siirtyy VPS:sta Interiin

Jesper Engström (oik.) on aiemmin nähty Veikkausliigassa VPS:n paidassa.

Vaasan Palloseuraa aiemmilla kausilla edustanut Jesper Engström ja Inter ovat allekirjoittaneet kauden 2020 kattavan pelaajasopimuksen. Sopimukseen sisältyy myös seuran optio kaudesta 2021.

Saaristomeren päätoimisten ammattikalastajien määrä pudonnut noin kolmannekseen

Antero Eloranta hankki kaksi hylkeenkestävää pushup-rysää vuosina 2009 ja 2010. Täysin aukottomiksi ratkaisuiksi nekään eivät osoittautuneet, sillä hylje oppii Elorannan mukaan päivystämään rysän ulkopuolella. Kalat eivät voi rauhoittua ja uida rysään pikkuhiljaa, luontaiseen tapaan, kun ne aistivat hylkeen läsnäolon.

Hylje- ja merimetsokantojen kasvu aiheuttaa vakavia vahinkoja pienimuotoiselle rannikkokalastukselle Itämeren alueella ja on uhka elinkeinon jatkuvuudelle, vahvistaa Luonnonvarakeskuksen uusi selvitys The Impacts of seals and cormorants experienced by Baltic Sea commercial fishers.

PAU: Lakot jatkuvat Postissa

Postilakon sovittelu on keskiviikon osalta ohitse. Posti ja logistiikka-alan unioni PAU:n mukaan neuvotteluissa ei löydetty ratkaisua.

Kähärin puistotie läpäisi lautakunnan ja etenee valmisteluun

Turun kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi tiistaina muutoksin kolmen äänestyksen jälkeen asemakaavanmuutosluonnoksen Kähärin puistotiestä.

Rakennusyritysten liikevaihto kasvoi syyskuussa 1,9 prosenttia

Rakentamisen työpäiväkorjatun liikevaihdon ja myynnin määrän vuosimuutos, syyskuu 2019, %.

Rakennusyritysten työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi syyskuussa 1,9 prosenttia vuodentakaisesta. Toimialoista suotuisammin kehittyi maa- ja vesirakentaminen, jossa työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi 4,0 prosenttia. Myynnin määrällä mitattuna tämä oli ainoa kasvava toimiala. Talonrakentaminen kehittyi kaikista toimialoista heikoiten.

Poliisin Raisiossa takaa-ajamat ulkomaalaiset miehet otettu kiinni

Raisiossa nähtiin maanantaina alkuillasta hurja takaa-ajotilanne, kun poliisi aikoi pysäyttää ulkomaalaisissa kilvissä olevan pakettiauton Naantalintiellä Turun puolella kello 15. Auto lähti pakenemaan heti poliisin kytkettyä pysäytysvalon. Takaa-ajo jatkui Raision Polusmäkeen, jossa auton kuljettaja ja matkustaja lähtivät jatkamaan pakenemista jalan.

Sisäministeriö: Pelastustoimen asema turvataan sote- ja pelastustoimen uudistuksen yhteydessä

Sisäministeriö on laatinut tavoitteet pelastustoimen uudistamiselle sote-uudistuksen yhteydessä. Tavoitteena on vahvistaa pelastustoimen valtakunnallisia voimavaroja, johtamista ja ohjausta sekä tiivistää alan toimijoiden yhteistyötä. Valmistelua tehdään tiiviissä yhteistyössä koko toimialan kanssa.

Viemäri- ja vesijohtotyö jatkuu Linnankadulla ensi yönä

Viemäri- ja vesijohtotyö sulkee toisen ajokaistan Linnankatu 59:n kohdalla kolmena yönä. Työ jatkuu torstaille asti.

Poliisi: Pohjoismainen vastarintaliike näyttää jatkavan toimintaansa Kohti vapautta! -liikkeen nimissä

Keskusrikospoliisi tutkii, jatkaako korkeimman oikeuden väliaikaiseen toimintakieltoon määräämä Pohjoismainen vastarintaliike toimintaansa Kohti vapautta! -liikkeen nimissä sekä vastarinta.com -internetsivuilla. Esitutkintaa tapauksessa on tehty viime huhtikuusta asti. Kokonaisuuteen on lisätty marraskuussa Helsingin keskustassa järjestettyyn tilaisuuteen liittyvä rikosepäily.

TIP-Fest siirtyy Aura of Puppets -verkostolle

Festivaalin avajaisesityksenä nähty, pietarilaisen Bolshoi Puppet Theatren Daleko Daleko (Far away) oli yksi festivaalin puhutuimmista teoksista.

TIP-Fest juhli kymmenvuotista elinkaartaan ja koko ammattimaisen nukketeatteritaiteen kasvua ja kehitystä Suomessa. Miltei jokainen festivaalin esityksistä oli loppuunmyyty ja festivaalia oli viettämässä yli 2 000 nukketeatterin ystävää.

Näin tulorekisteri vaikuttaa ansiopäivärahan hakemiseen

Työttömyyskassat alkavat saada palkkatietoja tulorekisteristä 1.1.2020. Tulorekisterin myötä ansiopäivärahahakemukseen ei tarvitse jatkossa liittää niin paljon tietoja.

Liikevaihto kasvoi syyskuussa kaikilla kaupan toimialoilla

Koko kaupan (G) työpäiväkorjatun liikevaihdon ja myynnin määrän vuosimuutos, %.

Tilastokeskuksen mukaan koko kaupan työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi syyskuussa 3,0 prosenttia vuodentakaisesta ja kehitys oli positiivista kaikilla kaupan toimialoilla. Myös työpäiväkorjattu myynnin määrä, josta hintojen muutoksen vaikutus on poistettu, lisääntyi samaan aikaan 3,5 prosenttia.

Posti: PAU:n jäsenet kieltäytyneet tekemästä kansalaisten terveyteen ja turvallisuuteen liittyvää suojatyötä

Postinkulkua vaikeuttava Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n lakko alkoi maanantaina. Arviot lakon vaikutuksista täsmentyvät päivittäin. Lakko koskee osaa Postin palveluista.

Ravintolasta poistettu mies palasi ovelle, järjestyksenvalvojalta murtui jalka

Noin 30-vuotias pöytyäläinen mies oli maanantain vastaisena yönä yhden aikaan jouduttu poistamaan auralaisesta ravintolasta. Siitä kimpaantuneena mies palasi ravintolan ovelle ja kävi hänet poistaneen järjestyksenvalvojan kimppuun.

Poliisin kyberrikosyksikkö tutkii törkeää petoksen yritystä – tunnistatko kuvan miehen?

Lounais-Suomen poliisin kyberrikostutkintayksikkö on selvittänyt alkuvuodesta alkaen epäiltyä törkeän petoksen yritystä. Tutkintaan liittyy kuvassa oleva henkilö. Kuva on otettu Vantaan Tikkurilan Prismassa torstaina 7. maaliskuuta 2019. Mies liikkui yksin ja poistui kassalla asioinnin jälkeen pysäköintihallin suuntaan. Miehen tarkempi henkilöllisyys ei ole tällä hetkellä poliisin tiedossa.

Toimivakin yritys voi joutua pois kaupparekisteristä, jos se ei ilmoita hallitustaan

Kaupparekisteriä ylläpitävä Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) poistaa ensi vuonna rekisteristä toimiviakin yrityksiä ja asunto-osakeyhtiöitä, joiden kaupparekisteritiedoissa ei ole merkittynä hallitusta ja jotka eivät ilmoita hallitustaan rekisteriin määräajassa.

Rukiin kilpailukykyä vauhditetaan uudella tutkimuksella

Ruis selviää talven yli ja sen juuristo kestää kuivuutta.

Suomalaisille tärkeä ruis on sitkeä ja vaatimaton vilja: se selviää talven yli ja sen juuristo kestää kuivuutta. Pitkäkortisena viljana se on kuitenkin altis lakoontumiselle ja satotappioille. Uusi tutkimus etsii keinoja pitää ruis kilpailukykyisenä viljana ilmastonmuutoksen keskellä.

Junnila kerää allekirjoituksia lakialoitteeseen – henkilöautojen huolloista kotitalousvähennystä

Kansanedustaja ja valtiovarainvaliokunnan jäsen Vilhelm Junnila (ps.) kerää kansanedustajilta allekirjoituksia laatimaansa lakialoitteeseen, jotta henkilöautoille suoritettavat määräaikais- ja vuosihuollot sekä rengastyöt säädettäisiin kotitalousvähennykseen oikeuttaviksi menoiksi.

Urheilu

Jesper Engström siirtyy VPS:sta Interiin

Jesper Engström (oik.) on aiemmin nähty Veikkausliigassa VPS:n paidassa.

Vaasan Palloseuraa aiemmilla kausilla edustanut Jesper Engström ja Inter ovat allekirjoittaneet kauden 2020 kattavan pelaajasopimuksen. Sopimukseen sisältyy myös seuran optio kaudesta 2021.

Henrik Moisander jatkaa Interin maalilla

Henrik Moisande.

Maalivahti Henrik Moisander ja Inter ovat allekirjoittaneet kauden 2020 kattavan pelaajasopimuksen.

Huuhkajien historiallinen Liechtenstein-matsi näytetään isolta screeniltä Hämähäkkitontilla

Suomi on vahvasto menossa jalkapallon EM-kisoihin Teemu Pukin johdolla.

Turun kaupunki näyttää Suomen jalkapallomaajoukkueen tärkeän EM-karsintaottelun perjantaina Hämähäkkitontilla. Voitollaan Liechtensteinista Huuhkajat varmistaa EM-kisapaikan ensi vuoden turnaukseen.

Jälkipeli: Puun takaa paljastuvat Säteri ja Keinänen

Kovat kiekkomiehet Jani Säteri ja Aki Keinänen löivät hynttyyt yhteen. Tuloksena oli lätkäaiheinen podcast Puun takaa.

Ei mikä tahansa ”hockeynight”, vaan Puun takaa -lätkäpodcastin tekijät ovat kiekkomaailman pitkäaikaisia asiantuntijoita.

Ruotsalaispuolustaja Christoffer Persson lainalle TPS:aan

Turun Palloseura on vahvistanut takalinjojaan 34-vuotiaalla ruotsalaispuolustaja Christoffer Perssonilla . Persson liittyy TPS:n joukkueeseen maaottelutauon jälkeen ruotsalaisen HV71:n riveistä, jossa hän on pelannut edellisen neljän kauden ajan.

Kaapo Kakon alkukausi kertoo enemmän Rangersista kuin Kakosta

Kaapo Kakon alku New Yorkissa on ollut vaikea.

Kaapo Kakko matkasi syksyllä New Yorkin kirkkaisiin valoihin juhlittuna sankarina. Maailmanmestaruuksia oli napsittu niin junioreissa kuin aikuistenkin sarjoissa. Viime kaudella hän kannatteli TPS:ää ajoittain lähes yksinään.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.