Otteluanalyysi: Luxemburgilainen amatöörijoukkue pudotti TPS tylysti ulos Eurooppa-liigasta

TPS onnistui voittamaan luxemburgilaisen AS Jeunesse Eschin Kupittaalla 2–1 (1-0), mutta se ei riittänyt mihinkään. Luxemburgin amatöörit pudottivat TPS:n tylysti jatkosta jalkapallon Eurooppa-liigan karsintakierroksella yhteismaalien 3•2, alla kun oli kotivoitto 2–0. Jeunesse Esch meni kaiken lisäksi jatkoon täysin ansaitusti, sillä vierailijat ovat joukkueena parempia kuin isännät. Jeunesse Esch oli yllättävän urheilullinen ja pelillisesti kypsä joukkue, joskaan ei ylivoimaisen kyvykäs. Voitosta huolimatta Kupittaalla nähtiin TPS:n kauden pelillinen ja tuloksellinen pohjakosketus. Jossittelulle jäi sentään sijaa. Mitä jos Wayne Brownin rankkari olisi uponnut verkkoon tai jos kotijoukkue ei olisi joutunut pelaamaan vajaana Santeri Mäkisen loukkaantumisen jälkeen? Tarina eurokentillä päättyi heti alkuunsa. Sitä on pidettävä suurena pettymyksenä.

Maalit: 38. Alexandre Vitali 1–0 (oma maali), 80. Chou Wang 1–1, 87. Roope Riski 2–1.

Yleisöä: 2 189.

Kentän kunkut: Chou Wang ja Marc Oberweiss (Jeunesse Esch). Maalivahti Oberweiss torjui näyttävästi Wayne Brownin rangaistuspotkun ja oli muutenkin vakuuttava. Kentän paras pelimies oli kiinalainen piilokärki Wang, jolla luulisi olevan käyttöä kovemmissakin porukoissa.

Matsin surkeinta: Valmentaja Marko Rajamäki otti tietoisen riskin ja heitti pelin 65. minuutilla kentälle Santeri Mäkisen, jolla ei ollut alla yhtään liigaottelua, sillä keskikenttämies on vasta toipumassa loukkaantumisesta. Mäkinen kesti nurmella vajaat kymmenen minuuttia. Hän loukkasi polvensa heti ensimmäisessä taklaustilanteessa ja nilkutti sen jälkeen pahasti kunnes hänet oli talutettava areenalta. Nähtäväksi jää kuinka paha loukkaantuminen on. On vaikea nähdä, mitä valmentaja tavoitteli vaihdolla. TPS joutui pelaamaan lopun vajaana, sillä TPS oli tehnyt kaikki vaihtonsa. Se tappoi viimeistään mahdollisuudet. Huonoa tuuria vai yksiselitteisesti väärä ratkaisu?

Illan erikoisuus: Ottelu päättyi huutoihin ”Rapa ulos!”. Huudot olivat yksittäisiä, mutta tyytymättömyyttä oli silti ilmassa laajemmaltikin. Joukko kotijoukkueen kannattajia vaati pelin jälkeen valmentajaa ja kapteenia selittämään esitystä ja tulosta. Seurauksena oli, että liuta poliiseja ja järjestysmiehiä tarvittiin turvaamaan pukutilojen edustaa.

Tuhlaajapoika: Wayne Brown, TPS. Brown on ollut täysin unessa koko alkukauden. Nyt saldona oli kaksi hukattua paikkaa. ”Väinö” tempaisi Mika Ääritalon keskityksestä volleyn ristikkoon, sinänsä komeasti, ja laukaisi Petteri Pennasen hankkiman rankkarin maalivahdin ulottuville. Brownista ei ollut tällä kertaa TPS:n pelastajaksi. Hetki menetettiin ja TPS taipui.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Ei ainakaan kotiyleisö. TPS:n peliä on karmeaa katsella juuri tällä hetkellä. Voitosta huolimatta voi kysyä, onko TPS:lla lainkaan hyökkäyspeliä. Yleisö tuskastui syystäkin siihen, että pakit syöttelevät hitaasti keskenään, usein alaspäin ja luvattoman epätarkasti. Uskallus ja rytmi puuttuvat pelistä täysin.

Mitä sanottiin?

Marko Rajamäki, TPS: Iso pettymys. Aikamoinen vuori oli kiivettävänä. Saatiin onnekkaasti 1-0 ja pallo vielä pilkulle. Maalivahti torjui hyvin. Myös Santeri Mäkisen loukkaantuminen oli iso pettymys. Ajatukset ovat hänen puolellaan. Välitän isosti. Tämä on jalkapalloa. Tähän kuuluvat ilot, surut, pettymykset ja onnistumiset.

Dan Theiss, Jeunesse Esch: Olen valtavan ylpeä joukkueesta. Esitys oli erittäin hyvä. Maalivahti torjui rankkarin, mikä on hänen hommansa. Olen tyytyväinen. Luulen, että juhlimme illalla hiukan. Riippuu siitä, mihin asti baarit ovat auki.

Analyysi: TPS:n pelillinen kone on rikki. Vaihteita on käytössä tasan yksi – se hidas. Valitettavasti on niin, ettei TPS osaa hyökätä hitaasti, vaikka on olemassa sellaisiakin joukkueita, jotka ovat hyviä myös hitaissa hyökkäyksissä. TPS ei ole. TPS on parhaimmillaan nopeissa iskuissa, mutta sellaisia ei nähdä. Topparit pallottelevat ensin keskenään, kunnes joku alakerran pelaajista lennättää pitkän ja epätarkan kaaripallon vastustajalle. Valmentaja Rajamäen on pikaisesti keksittävä lääke pelilliseen jumiin tai edessä on painajaismaisia liigapelejä. Miksi peliä käynnistävät pelaajat, joille ei pitäisi edes palloa antaa hyökkäysvaiheessa? Miksi pelin varsinaiset pyörittäjät eivät edes yritä etsiä vapaata tilaa, vaan piilottelevat nakkisuojassa vastustajien takana? TPS on jopa puolustuksellisesti passiivinen. Prässi on löysää ja ansat pettävät, koska verkko on niin harva. Yrityksen puutteesta joukkuetta ei voi syyttää, mutta lataus menee yli ja tuottaa vain pakkopullamaista yliyrittämistä. Rentous, idea ja juonikkuus loistavat poissaolollaan. Joukkuepeli ontuu, mutta toisaalta myös yksilöiden olisi ryhdistäydyttävä. Mitä iloa on Roope Riskistä, jollei maaleja synny? Miksi Brown ja Pennanen ovat pelkkiä varjoja entisestä? Rytmiä on vain Mika Ääritalon pelissä, mutta siinäkin vain hetkittäin. Mikko Hyyrynen sentään yrittää tilanteesta riippumatta.

TPS: Jukka Lehtovaara; Juho Lähde, Jani Tanska, Jaakko Nyberg (67. Santeri Mäkinen), Sami Rähmönen; Aleksi Ristola (60. Mikko Hyyrynen), Jarkko Hurme, Matej Hradecky (29. Wayne Brown), Petteri Pennanen, Mika Ääritalo; Roope Riski.

AS Jeunesse Esch: Marc Oberweiss; Alexandre Vitali, Eric Hoffmann, Adrien Portier, Ricardo Alexio Delgado; Dan Collette, Khalid Benichou, Kim Kintziger (86. Mirko Albanese), Chou Wang (84. Denis Agovic), Clayton de Souza Moreira (72. Pierre Piskor); Sanel Ibrahimovic.

Erotuomari: Gunnar Jarl Jönsson (Islanti)

Varoitukset: Lähde ja Riski (TPS). Benichou, Kintziger ja Piskor (Jeunesse Esch).

Keskuskauppakamari: Työllisyys asteen trendi nousuun, rauhallista kuin myrskyn silmässä

Työllisyys on 64 tuhannen työllisen päässä Antti Rinteen hallituksen asettamasta tavoitteesta. Luku käy ilmi Keskuskauppakamarin työllisyystavoitelaskurista, jossa seurataan hallituksen työllisyystavoitteen etenemistä. Työllisyysasteen kehitystä voi seurata osoitteessa www.tyollisyystavoite.fi . Sivustolla pidetään myös kirjaa työllisyystoimista ja niiden työllisyysvaikutuksista.

Varsinais-Suomen Matkailuparlamentti kokoaa matkailuväen Naantaliin

Varsinais-Suomen Matkailuparlamentti kokoaa torstaina 24. lokakuuta kello 12.30–17 maakunnan matkailualan yritykset, yhdistykset ja julkiset toimijat Naantalin Kylpylään. Tavoitteena on vauhdittaa maakunnan matkailuelinkeinon kasvua valtakunnallisen matkailustrategian mukaisesti yhteistyössä ja kestävän kehityksen huomioiden.

Aurakadun kulmaan avautuu helmikuussa uusi brittipubi

Manu Events aikoo kehittää Old Bankista elämyksellisen brittipubin.

Aurakadun ja Linnankadun kulmauksessa sijaitseva ravintola Old Bank on ollut pitkään yksi Turun maamerkeistä ja erikoisuuksista. Turkulainen ravintola-alan kasvuyritys Manu Events aikoo kehittää paikasta elämyksellisen brittipubin.

Työelämään tulevien nuorten vahvuutena halu kehittyä ja kehittää työtä

Työelämään tulevat nuoret kaipaavat tukea esimieheltä ja työyhteisöltä. Halu kehittyä ja kehittää työtä on nuorilla vahva, mutta elämäntilanne voi haastaa, selviää Ilmarisen ja Työterveyslaitoksen yhteisestä tutkimuksesta.

Euroopan soiden kuivuminen voi vaarantaa merkittävän hiilinielun

Suomaisema.

Kansainvälisen tutkimusryhmän selvitys osoittaa, että eri puolilla Eurooppaa sijaitsevat suot ovat muuttuneet selkeästi kuivemmiksi viimeisten vuosisatojen aikana. Soiden kuivuminen uhkaa vapauttaa turpeeseen vuosituhansien aikana kertynyttä hiiltä takaisin ilmakehään lisäten näin jo ennestään korkeaa ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta.

Tampere ja Turku asuntosijoittajien suosiossa

Suomen Vuokranantajien tuoreen vuokramarkkinakatsauksen mukaan pääkaupunkiseutu on Suomen ainoa metropoli, mutta Tampere ja Turku kirivät perässä. Katsauksen mukaan eri alueiden eriytyminen vahvistuu tulevina vuosina. Maan tärkeiden kasvukeskusten kehitystä vauhdittamaan tarvitaan fiksuja liikenneinvestointeja sekä asuntotuotantoa myös tulevina vuosina.

Räjäytykset aiheuttavat hetkellisiä pysäytyksiä Köydenpunojankadun liikenteeseen

VR:n vanhan konepaja-alueen rakennusurakkaan liittyvä kadunrakennustyö on sulkenut kulkuyhteyden Logomon ja Veturimiehenkadun välillä 9. lokakuuta lähtien.

HPK kiinnitti Santeri Lukan

TPS:stä lähtöpassit saanut puolustaja Santeri Lukka jatkaa uraansa Hämeenlinnasa. HPK kiinnitti Lukan sopimuksella, joka jatkuu kevääseen 2021 saakka. Lukka siirtyy HPK:n vahvuuteen välittömästi.

PAU: Posti pakottaa työntekijänsä laajoihin lakkoihin

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU käynnistää Postissa laajat lakkotoimet. Postinjakelu, käsittely ja kuljetus ovat marraskuussa lakossa kaksi viikkoa, jollei työehtosopimusneuvotteluissa ja pakettilajittelijoiden tilanteesta päästä työnantajan kanssa sopuun.

Fingerpori-elokuvalle 26 331 katsojaa avausviikonlopun jälkeen

Pirkko-Liina (Sanna Stellan) ja Rivo-Riitta (Jenni Kokander).

Mikko Koukin ohjaama Fingerpori -elokuva avasi 15 426 katsojalla ruuhkaisen viikonlopun katsotuimpana ensi-iltaelokuvana. Ennakoiden kanssa katsojia on koossa eiliseen sunnuntaihin mennessä kaikkiaan 26 331. Elokuvan ensi-ilta oli 16. lokakuuta.

Mimosa Helander Kristillisdemokraattien Varsinais-Suomen piirin johtoon

Kristillisdemokraattien Varsinais-Suomen piiri Loimaalla lauantaina järjestetyssä syyskokouksessaan valitsi puheenjohtajakseen Mimosa Helanderin Loimaalta.

Työllisyys kasvoi, työttömyys laski vuoden takaiseen verrattuna

Työllisyysaste ja työllisyysasteen trendi 2009/09–2019/09, 15–64-vuotiaat.

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työllisiä oli syyskuussa 40 000 enemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömiä oli 9 000 vähemmän kuin vuoden 2018 syyskuussa. Työllisyysasteen trendiluku oli 72,8 prosenttia ja työttömyysasteen trendiluku 6,7 prosenttia.

HKScan aloittaa yt-neuvottelut Suomessa, 25 työpaikkaa vaarassa

HKScan suunnittelee konsernilaajuisen toimintamallinsa uudistamista ja käynnistää siihen liittyvät prosessit. HKScan arvioi myös toimintansa tehostamisen tarvetta Suomessa. Suunnitellun toimintamallin uudistuksen ei arvioida johtavan henkilöstövähennyksiin yhtiön muilla markkina-alueilla kuin Suomessa.

Kolme kymmenestä ajaa stop-merkin ohi pysähtymättä

Kolme kymmenestä kuljettajasta ajaa stop-merkin ohi pysäyttämättä.

Stop-merkki osoittaa väistämisvelvollisuutta, mutta velvoittaa yksiselitteisesti myös pysäyttämään. Silti Liikenneturvan seurantojen mukaan kolme kymmenestä kuljettajasta ajaa merkin ohi pysäyttämättä.

Vapaa-ajankalastuksesta tavoitellaan suosittua ja yhteiskunnallisesti arvostettua luontoharrastusta

Maa- ja metsätalousministeriö on julkaissut uuden vapaa-ajan kalatalouden kehittämisstrategian. Laajassa yhteistyössä alan sidosryhmien kanssa valmisteltu strategia tavoittelee vapaa-ajankalastuksesta suosittua ja yhteiskunnallisesti arvostettua luontoharrastusta, joka hyödyntää kestävästi Suomen monipuolisia kalavesiä ja kalastusmahdollisuuksia.

TPS-pakki Santeri Lukan pelaajasopimus purettu

Santeri Lukka.

HC TPS ja puolustaja Santeri Lukka ovat purkaneet loppukautta koskevan pelaajasopimuksen yhteisymmärryksessä, ilmoittaa seura.

Mistä naisten ja miesten väliset erot perintätoimeksiantojen määrissä johtuvat?

Intrumin tuoreen tutkimuksen mukaan Suomi vaikuttaa olevan Pohjoismaiden tasa-arvoisin maa perintätoimeksiantojen sukupuolijakaumalla mitattuna, vaikka erojakin löytyy. Tutkimuksen mukaan Pohjoismaissa keskimäärin 60 prosenttia perintätoimeksiannosta kohdistuu miehiin. Suomessa vastaava luku on 54,6 prosenttia.

Tähtinäytöksiä Iso-Heikkilän tähtitornilla

Iso-Heikkilän tähtitornilla pääsee kurkistamaan kaukoputkeen.

Turun alueen tähtiharrastusyhdistys Turun Ursa r.y. näyttää jälleen tähtiä Iso-Heikkilän tähtitornilla 25. lokakuuta alkaen kirkkaina perjantai-iltoina kello 19-21.

Urheilu

HPK kiinnitti Santeri Lukan

TPS:stä lähtöpassit saanut puolustaja Santeri Lukka jatkaa uraansa Hämeenlinnasa. HPK kiinnitti Lukan sopimuksella, joka jatkuu kevääseen 2021 saakka. Lukka siirtyy HPK:n vahvuuteen välittömästi.

Näkökulma: Liigakarsinnassa ei ole jossittelun varaa

Viime vuodelta tuttu pari kohtaa jälleen liigakarsinnassa.

Jalkapallon liigakarsinnan alla suurin huomio on ymmärrettävästi kohdistunut toisen osaottelun pelipaikkaan. Kaikkien halu on tietää hyvissä ajoin, missä ratkaiseva toinen peli pelataan.

TPS-pakki Santeri Lukan pelaajasopimus purettu

Santeri Lukka.

HC TPS ja puolustaja Santeri Lukka ovat purkaneet loppukautta koskevan pelaajasopimuksen yhteisymmärryksessä, ilmoittaa seura.

Kokkolan keskuskentän kunto tarkastetaan perjantaina

TPS ja KPV kohtaavat Veikkausliigan kaksiosaisessa karsinnassa viime vuoden malliin. KPV saattaa joutua pelaamaan kotiottelunsa Seinäjoella, mikäli Kokkolan keskuskentän kunto ei läpäise tarkastusta perjantaina.

Veikkausliigan karsinnassa kohtaavat TPS ja KPV kaksiosaisessa ottelussa. Avausosa pelataan Veritas Stadionilla Turussa torstaina 24. lokakuuta kello 18.30. Toinen osaottelu on aseteltu pelattavaksi sunnuntaina 27. lokakuuta kello 13 Kokkolan keskuskentällä.

Javenture-Areena muuttuu LähiTapiola-areenaksi

Javenture-Areenan nimi muuttuu LähiTapiola-areenaksi.

Turun Impivaarassa sijaitseva Javenture-Areena on siirtynyt uusille omistajille. Javenture-Areenan nimi muuttuu omistajamuutoksen myötä LähiTapiola-areenaksi. Vuonna 2011 toimintansa aloittanut Javenture-Areena on koko Varsinais-Suomen alueen ainoa täysimittainen jalkapallohalli.

Otteluanalyysi: TPS reserveillä maalittomaan tasapeliin

Naisten ykköstuomari Lina Lehtovaara oli ensi kertaa oikeudenjakajana Ykkösen ottelussa.

Ykkönen päättyi tussahdukseen Turussa. TPS pelasi hyvän kauden, mutta viimeisessä pelissä kentällä oli reservimiehistö porilaista MuSaa vastaan. Peli päättyi 0-0 ja vieraat olivat lähempänä voittoa.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.