Otteluanalyysi: Luxemburgilainen amatöörijoukkue pudotti TPS tylysti ulos Eurooppa-liigasta

TPS onnistui voittamaan luxemburgilaisen AS Jeunesse Eschin Kupittaalla 2–1 (1-0), mutta se ei riittänyt mihinkään. Luxemburgin amatöörit pudottivat TPS:n tylysti jatkosta jalkapallon Eurooppa-liigan karsintakierroksella yhteismaalien 3•2, alla kun oli kotivoitto 2–0. Jeunesse Esch meni kaiken lisäksi jatkoon täysin ansaitusti, sillä vierailijat ovat joukkueena parempia kuin isännät. Jeunesse Esch oli yllättävän urheilullinen ja pelillisesti kypsä joukkue, joskaan ei ylivoimaisen kyvykäs. Voitosta huolimatta Kupittaalla nähtiin TPS:n kauden pelillinen ja tuloksellinen pohjakosketus. Jossittelulle jäi sentään sijaa. Mitä jos Wayne Brownin rankkari olisi uponnut verkkoon tai jos kotijoukkue ei olisi joutunut pelaamaan vajaana Santeri Mäkisen loukkaantumisen jälkeen? Tarina eurokentillä päättyi heti alkuunsa. Sitä on pidettävä suurena pettymyksenä.

Maalit: 38. Alexandre Vitali 1–0 (oma maali), 80. Chou Wang 1–1, 87. Roope Riski 2–1.

Yleisöä: 2 189.

Kentän kunkut: Chou Wang ja Marc Oberweiss (Jeunesse Esch). Maalivahti Oberweiss torjui näyttävästi Wayne Brownin rangaistuspotkun ja oli muutenkin vakuuttava. Kentän paras pelimies oli kiinalainen piilokärki Wang, jolla luulisi olevan käyttöä kovemmissakin porukoissa.

Matsin surkeinta: Valmentaja Marko Rajamäki otti tietoisen riskin ja heitti pelin 65. minuutilla kentälle Santeri Mäkisen, jolla ei ollut alla yhtään liigaottelua, sillä keskikenttämies on vasta toipumassa loukkaantumisesta. Mäkinen kesti nurmella vajaat kymmenen minuuttia. Hän loukkasi polvensa heti ensimmäisessä taklaustilanteessa ja nilkutti sen jälkeen pahasti kunnes hänet oli talutettava areenalta. Nähtäväksi jää kuinka paha loukkaantuminen on. On vaikea nähdä, mitä valmentaja tavoitteli vaihdolla. TPS joutui pelaamaan lopun vajaana, sillä TPS oli tehnyt kaikki vaihtonsa. Se tappoi viimeistään mahdollisuudet. Huonoa tuuria vai yksiselitteisesti väärä ratkaisu?

Illan erikoisuus: Ottelu päättyi huutoihin ”Rapa ulos!”. Huudot olivat yksittäisiä, mutta tyytymättömyyttä oli silti ilmassa laajemmaltikin. Joukko kotijoukkueen kannattajia vaati pelin jälkeen valmentajaa ja kapteenia selittämään esitystä ja tulosta. Seurauksena oli, että liuta poliiseja ja järjestysmiehiä tarvittiin turvaamaan pukutilojen edustaa.

Tuhlaajapoika: Wayne Brown, TPS. Brown on ollut täysin unessa koko alkukauden. Nyt saldona oli kaksi hukattua paikkaa. ”Väinö” tempaisi Mika Ääritalon keskityksestä volleyn ristikkoon, sinänsä komeasti, ja laukaisi Petteri Pennasen hankkiman rankkarin maalivahdin ulottuville. Brownista ei ollut tällä kertaa TPS:n pelastajaksi. Hetki menetettiin ja TPS taipui.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Ei ainakaan kotiyleisö. TPS:n peliä on karmeaa katsella juuri tällä hetkellä. Voitosta huolimatta voi kysyä, onko TPS:lla lainkaan hyökkäyspeliä. Yleisö tuskastui syystäkin siihen, että pakit syöttelevät hitaasti keskenään, usein alaspäin ja luvattoman epätarkasti. Uskallus ja rytmi puuttuvat pelistä täysin.

Mitä sanottiin?

Marko Rajamäki, TPS: Iso pettymys. Aikamoinen vuori oli kiivettävänä. Saatiin onnekkaasti 1-0 ja pallo vielä pilkulle. Maalivahti torjui hyvin. Myös Santeri Mäkisen loukkaantuminen oli iso pettymys. Ajatukset ovat hänen puolellaan. Välitän isosti. Tämä on jalkapalloa. Tähän kuuluvat ilot, surut, pettymykset ja onnistumiset.

Dan Theiss, Jeunesse Esch: Olen valtavan ylpeä joukkueesta. Esitys oli erittäin hyvä. Maalivahti torjui rankkarin, mikä on hänen hommansa. Olen tyytyväinen. Luulen, että juhlimme illalla hiukan. Riippuu siitä, mihin asti baarit ovat auki.

Analyysi: TPS:n pelillinen kone on rikki. Vaihteita on käytössä tasan yksi – se hidas. Valitettavasti on niin, ettei TPS osaa hyökätä hitaasti, vaikka on olemassa sellaisiakin joukkueita, jotka ovat hyviä myös hitaissa hyökkäyksissä. TPS ei ole. TPS on parhaimmillaan nopeissa iskuissa, mutta sellaisia ei nähdä. Topparit pallottelevat ensin keskenään, kunnes joku alakerran pelaajista lennättää pitkän ja epätarkan kaaripallon vastustajalle. Valmentaja Rajamäen on pikaisesti keksittävä lääke pelilliseen jumiin tai edessä on painajaismaisia liigapelejä. Miksi peliä käynnistävät pelaajat, joille ei pitäisi edes palloa antaa hyökkäysvaiheessa? Miksi pelin varsinaiset pyörittäjät eivät edes yritä etsiä vapaata tilaa, vaan piilottelevat nakkisuojassa vastustajien takana? TPS on jopa puolustuksellisesti passiivinen. Prässi on löysää ja ansat pettävät, koska verkko on niin harva. Yrityksen puutteesta joukkuetta ei voi syyttää, mutta lataus menee yli ja tuottaa vain pakkopullamaista yliyrittämistä. Rentous, idea ja juonikkuus loistavat poissaolollaan. Joukkuepeli ontuu, mutta toisaalta myös yksilöiden olisi ryhdistäydyttävä. Mitä iloa on Roope Riskistä, jollei maaleja synny? Miksi Brown ja Pennanen ovat pelkkiä varjoja entisestä? Rytmiä on vain Mika Ääritalon pelissä, mutta siinäkin vain hetkittäin. Mikko Hyyrynen sentään yrittää tilanteesta riippumatta.

TPS: Jukka Lehtovaara; Juho Lähde, Jani Tanska, Jaakko Nyberg (67. Santeri Mäkinen), Sami Rähmönen; Aleksi Ristola (60. Mikko Hyyrynen), Jarkko Hurme, Matej Hradecky (29. Wayne Brown), Petteri Pennanen, Mika Ääritalo; Roope Riski.

AS Jeunesse Esch: Marc Oberweiss; Alexandre Vitali, Eric Hoffmann, Adrien Portier, Ricardo Alexio Delgado; Dan Collette, Khalid Benichou, Kim Kintziger (86. Mirko Albanese), Chou Wang (84. Denis Agovic), Clayton de Souza Moreira (72. Pierre Piskor); Sanel Ibrahimovic.

Erotuomari: Gunnar Jarl Jönsson (Islanti)

Varoitukset: Lähde ja Riski (TPS). Benichou, Kintziger ja Piskor (Jeunesse Esch).

Tutkimus: Keisarileikkausten vaikutukset lasten terveyteen luultua vähäisempiä

Todennäköisyys joutua suunnittelemattomaan keisarileikkaukseen on suurimmillaan vapaapäivää edeltävän työpäivän aikana, todetaan VATT:n, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, Turun yliopiston ja Pombeu Fabran yliopiston tutkijoiden tuoreessa tutkimuksessa.

Suomen Vuoden optikko -palkinto Turkuun

Optinäön Jarkko Vilén valittiin Suomen Vuoden optikoksi 2019. Erityisesti häntä kiitettiin halusta löytää jokaiselle asiakkaalle sopiva ratkaisu uusien teknologioiden avulla.

Optinäkö-liikkeen Jarkko Vilén valittiin pohjoismaisessa Optical Awards -tapahtumassa Suomen vuoden 2019 optikoksi. Tärkein valintaperuste oli uusien teknologioiden käyttö asiakaskohtaisten ratkaisujen löytämiseksi.

Kaksi TPS:n Liiga-ottelua vapaassa katselussa viikonloppuna

TPS:n perjantain ja lauantain Liiga-pelit ovat vapaassa katselussa.

Telia tarjoaa kaikki viikonlopun Liiga-pelit Televisioviikon kunniaksi ilmaiseksi. Tarjolla on muun muassa TPS ottelu Vaasassa Sportia vastaan perjantaina 18. lokakuuta kello 18.15 alkaen sekä lauantain kotiottelu Pelicansia vastaan alkaen kello 18.15.

Telakalla aloitetaan rokotukset ja tehostetaan käsihygieniaa sekä hengityssuojainten käyttöä

Turun yliopistollisessa keskussairaalassa on hoidettu vakavan pneumokokkitaudin vuoksi loppukesän ja alkusyksyn aikana työikäisiä aikuisia, joita yhdistää työskentely Turussa telakalla rakenteilla olevassa laivassa. Näitä potilaita on ollut yhteensä noin 20.

Yrityssaneerausten määrä väheni 14,4 prosenttia alkuvuonna

Vireille pannut yrityssaneeraukset tammi–syyskuussa 2010–2019.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan tammi–syyskuussa pantiin vireille 261 yrityssaneerausta, mikä on 44 yrityssaneerausta (14,4 prosenttia) vähemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin. Henkilökunnan määrä yrityssaneeraukseen haetuissa yrityksissä oli kaikkiaan 2 204, mikä on 896 henkilöä (28,9 prosenttia) vähemmän kuin edellisvuonna.

Turkulaisille esitellään tulevaisuuden kansantanssi

Turussa järjestetään syyslomaviikolla kaksi kansainvälisen tason suurtapahtumaa, kun New Performance Turku Festival sekä tanssin ammattilaistapahtuma Stretch esitysohjelmistoineen valtaavat kaupungin monipuolisella ohjelmistollaan.

Uudet taivaalliset teesit

Maanantai oli kova päivä turkulaisessa päätöksenteossa. Valtuusto päätti äänin 50–15, että Turkua johtaa jatkossa pormestari. Seminaarissa esiteltiin kaupunginjohtajan talousarvioesitys sekä lähes 60 miljoonan euron säästöpaketti, joka kestää vuoteen 2023.

Sinkkutalouksista siirrytään jakamistalouteen

Yksin eläviä on suomalaisista jo varsin vaikuttava määrä, noin puolet väestöstä. Yksin elävät asuvat yksinään yksiöissään, mutta pinnalle on tulossa oman vapauden ohelle eräänlainen jakamistalous, yhteisöllisyys. Tämä voi olla konkreettista, kuten taloyhtiö -yhteisöllisyyttä.

Ulkomailla opiskeleva, muista lähettää todistukset

Jos suoritat opintosi kokonaan ulkomailla, sinun täytyy toimittaa Kelaan oppilaitoksen antama läsnäolotodistus ja todistus edellisen vuoden opintosuorituksista.

Palkansaajien ansiotasoindeksi nousi 2,4 prosenttia

Ansiotasoindeksi ja reaaliansiot 2000/1–2019/3, vuosimuutosprosentti.

Palkansaajien nimellisansiot nousivat Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan heinä–syyskuussa 2,4 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Reaaliansiot nousivat 1,4 prosenttia edellisen vuoden kolmanteen neljännekseen verrattuna, koska ansiotason nousu oli nopeampaa kuin kuluttajahintojen nousu.

Painehaavat lisäävät potilaskuolleisuutta

Suomessa arvioidaan esiintyvän vuosittain 55 000–80 000 painehaavaa. Suurimmat riskiryhmät ovat pitkään vuoteessa hoidettavana olevat potilaat, kuten pitkäaikaishoidon potilaat sekä akuutisti sairastuneet vuodeosastojen potilaat. Heistä noin joka kymmenes saa yhden tai useamman painehaavan.

Mikrobilääkkeiden kulutus tuotantoeläimille Suomessa vähäistä

Euroopan lääkevirasto EMA on julkaissut yhdeksännen raportin tuotantoeläinten mikrobilääkkeiden kulutuksesta Euroopassa ( ESVAC-raportti ). Raportissa on mukana 31 maan tiedot. Tulokset ilmoitetaan mikrobilääkkeen myyntinä tuotantoeläinten määrään suhteutettuna.

Palveluiden liikevaihto ja tuotanto kasvoivat elokuussa

Palveluiden työpäiväkorjatun liikevaihdon ja volyymin vuosimuutos, %.

Palvelualojen työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi elokuussa 4,5 prosenttia vuoden 2018 elokuusta. Palvelutuotanto eli volyymi, josta hintojen muutosten vaikutus on poistettu, kasvoi samaan aikaan 3,1 prosenttia. Kuluvan vuoden heinäkuussa liikevaihto oli 5,9 prosentin kasvussa volyymin asettuessa tuolloin 4,6 prosentin nousuun vuodentakaisesta. Palvelualoissa ei ole mukana kaupan toimialoja.

Eläketukea haki yli 3 000 henkilöä

Ikääntyneille pitkäaikaistyöttömille tarkoitettu eläketuki laajeni lokakuun alussa koskemaan ennen 1.9.1958 syntyneitä. Kela lähetti elokuussa hakemuslomakkeen ja eläketuesta kertovan kirjeen niille henkilöille, joille Kelan tietojen mukaan tulisi oikeus eläketukeen 1. lokakuuta alkaen. Kirje lähetettiin noin 3 350 henkilölle. Eläketukea on hakenut 3 073 henkilöä. Uusien edellytysten mukaiset ensimmäiset eläketuet maksettiin 4. lokakuuta.

Muikku ja kuha sisävesien arvokkaimmat saalislajit

Muikku on edelleen sisävesien tärkein saaliskala sekä määrältään että arvoltaan.

Kaupalliset kalastajat saivat viime vuonna saaliiksi sisävesiltä 5,2 miljoonaa kiloa kalaa. Vuonna 2017 saalis oli 6,5 miljoonaa kiloa. Saaliin pieneneminen johtui pääosin nuotalla pyydetyn muikun määrän vähenemisestä. Rapusaalis oli jonkin verran alle 600 000 rapua, mistä lähes kaikki oli täplärapua. Saaliin arvo oli 14,7 miljoonaa euroa, mikä oli lähes sama kuin edellisenä vuonna.

Sisäministeriö haluaa vahvistaa sopimuspalokuntien toimintaedellytyksiä yhteistyön keinoin

Sisäministeriö haluaa vahvistaa sopimuspalokuntien toimintaedellytyksiä yhteistyön keinoin. Tavoitetta tukemaan on asetettu sopimuspalokuntatoiminnan kansallinen yhteistoimintaryhmä. Ryhmän tehtävänä on yhtenäistää lainsäädännön ja valtakunnallisten sopimusten tulkintoja sekä valmistella toimintaohjelma sopimuspalokuntatoiminnan kehittämiseksi.

Yrittäjägallup: Ongelma yritysten välisistä ylipitkistä maksuajoista laajenee

Suuret yritykset maksavat laskunsa pienille yrityksille entistä hitaammin. Ongelma näyttää laajenevan entistä pienempiin yrityksiin. Myös se yleistyy, että pitkästä maksuajasta ei sovita, vaikka laki niin määrää. Tiedot käyvät ilmi Yrittäjägallupista.

Kunnille ja kuntayhtymille tarjolla 70 miljoonaa euroa tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskuksen kehittämiseen

Rinteen hallitus ilmoittaa sote-uudistuksen tavoitteiksi perustason palvelujen vahvistamisen. Painopistettä siirretään ehkäisevään työhön. Tavoitteena on varmistaa, että palvelut vastaavat ihmisten tarpeisiin ja ongelmiin voidaan puuttua ajoissa.

Urheilu

Kaksi TPS:n Liiga-ottelua vapaassa katselussa viikonloppuna

TPS:n perjantain ja lauantain Liiga-pelit ovat vapaassa katselussa.

Telia tarjoaa kaikki viikonlopun Liiga-pelit Televisioviikon kunniaksi ilmaiseksi. Tarjolla on muun muassa TPS ottelu Vaasassa Sportia vastaan perjantaina 18. lokakuuta kello 18.15 alkaen sekä lauantain kotiottelu Pelicansia vastaan alkaen kello 18.15.

Jälkipeli: Suomen jalkapallomaajoukkueen kannattajat ovat yhtä isoa perhettä

Kotijoukkueen voitto kruunaan kannattajienkin illan.

Tiistai-iltaisen Armenia-ottelun alkuun oli vielä useampi tunti, mutta turkulaisen Bar Innon sisätilat täyttyivät jo innokkaista Huuhkajien kannattajista. Suomen Maajoukkueen Kannattajat (SMJK) on yhdistys, joka on ollut jo vuosien ajan kotimaisen kannatuskulttuurin soihdunkantaja. Suomi ei ehkä olekaan enää maailman hiljaisin urheilukansa.

Otteluanalyysi: Komealla voitolla kohti EM-lopputurnausta

Suomi juhli Fredrik Jensenin avausosumaa, joka jäi voittomaaliksi.

Jo niin lähellä, mutta vielä niin kaukana. Näin voisi kuvailla Suomen jalkapallomaajoukkueen mahdollisuuksia saavuttaa historiallinen paikka EM-lopputurnauksessa. Olympialaisissa Suomi on pelannut pari kertaa, mutta ei EM- tai MM-turnauksessa. Lähellä ollaan, sillä vakuuttava voitto 3-0 (1-0) Armeniasta jätti vierailijat jo viiden pisteen päähän Suomesta.

Vili-Jesper Koivula Tuton vahvuuteen

Vili-Jesper Koivula.

Jääkiekon Mestiksen Tuto Hockey on vahvistanut hyökkäystään Vili-Jesper Koivulalla . Koivula tulee Tutoon KooVeesta, jossa hän teki viime kaudella 24 Mestis-maalia.

Veikkausliigan huipennus näkyy Turussa pitkin viikkoa

Interin ja KuPS:n välinen mestaruuskamppailu ensi lauantaina Kupittaalla on lähes loppuunmyyty.

Inter taistelee Veikkausliigan mestaruudesta lauantaina 19. lokakuuta. Joukkue kohtaa kotikentällään Veritas-stadionilla Kupittaalla KuPS:n. Turussa mestaruutta on saatu odottaa, sillä viimeksi kultamitalit laitettiin turkulaisten kaulaan vuonna 2008 Interin voittaessa Veikkausliigan.

Lukas Hradecky ei hätkähdä ennakkosuosikin viittaa

Lukas Hradecky ja muu Suomen joukkue olivat luottavaisia ja hyväntuulisia Armenia-ottelun aattona.

Ennen tiistain EM-karsintaottelua Suomi on kohdannut Armenian viisi kertaa. Saldona on neljä voittoa ja yksi tasapeli. Maaliero Suomelle on maukas 8–1. Historiankin valossa on selvää, että kotiottelusta Huuhkajille on budjetoitu kolme pistettä.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.