Otteluanalyysi: Luxemburgilainen amatöörijoukkue pudotti TPS tylysti ulos Eurooppa-liigasta

TPS onnistui voittamaan luxemburgilaisen AS Jeunesse Eschin Kupittaalla 2–1 (1-0), mutta se ei riittänyt mihinkään. Luxemburgin amatöörit pudottivat TPS:n tylysti jatkosta jalkapallon Eurooppa-liigan karsintakierroksella yhteismaalien 3•2, alla kun oli kotivoitto 2–0. Jeunesse Esch meni kaiken lisäksi jatkoon täysin ansaitusti, sillä vierailijat ovat joukkueena parempia kuin isännät. Jeunesse Esch oli yllättävän urheilullinen ja pelillisesti kypsä joukkue, joskaan ei ylivoimaisen kyvykäs. Voitosta huolimatta Kupittaalla nähtiin TPS:n kauden pelillinen ja tuloksellinen pohjakosketus. Jossittelulle jäi sentään sijaa. Mitä jos Wayne Brownin rankkari olisi uponnut verkkoon tai jos kotijoukkue ei olisi joutunut pelaamaan vajaana Santeri Mäkisen loukkaantumisen jälkeen? Tarina eurokentillä päättyi heti alkuunsa. Sitä on pidettävä suurena pettymyksenä.

Maalit: 38. Alexandre Vitali 1–0 (oma maali), 80. Chou Wang 1–1, 87. Roope Riski 2–1.

Yleisöä: 2 189.

Kentän kunkut: Chou Wang ja Marc Oberweiss (Jeunesse Esch). Maalivahti Oberweiss torjui näyttävästi Wayne Brownin rangaistuspotkun ja oli muutenkin vakuuttava. Kentän paras pelimies oli kiinalainen piilokärki Wang, jolla luulisi olevan käyttöä kovemmissakin porukoissa.

Matsin surkeinta: Valmentaja Marko Rajamäki otti tietoisen riskin ja heitti pelin 65. minuutilla kentälle Santeri Mäkisen, jolla ei ollut alla yhtään liigaottelua, sillä keskikenttämies on vasta toipumassa loukkaantumisesta. Mäkinen kesti nurmella vajaat kymmenen minuuttia. Hän loukkasi polvensa heti ensimmäisessä taklaustilanteessa ja nilkutti sen jälkeen pahasti kunnes hänet oli talutettava areenalta. Nähtäväksi jää kuinka paha loukkaantuminen on. On vaikea nähdä, mitä valmentaja tavoitteli vaihdolla. TPS joutui pelaamaan lopun vajaana, sillä TPS oli tehnyt kaikki vaihtonsa. Se tappoi viimeistään mahdollisuudet. Huonoa tuuria vai yksiselitteisesti väärä ratkaisu?

Illan erikoisuus: Ottelu päättyi huutoihin ”Rapa ulos!”. Huudot olivat yksittäisiä, mutta tyytymättömyyttä oli silti ilmassa laajemmaltikin. Joukko kotijoukkueen kannattajia vaati pelin jälkeen valmentajaa ja kapteenia selittämään esitystä ja tulosta. Seurauksena oli, että liuta poliiseja ja järjestysmiehiä tarvittiin turvaamaan pukutilojen edustaa.

Tuhlaajapoika: Wayne Brown, TPS. Brown on ollut täysin unessa koko alkukauden. Nyt saldona oli kaksi hukattua paikkaa. ”Väinö” tempaisi Mika Ääritalon keskityksestä volleyn ristikkoon, sinänsä komeasti, ja laukaisi Petteri Pennasen hankkiman rankkarin maalivahdin ulottuville. Brownista ei ollut tällä kertaa TPS:n pelastajaksi. Hetki menetettiin ja TPS taipui.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Ei ainakaan kotiyleisö. TPS:n peliä on karmeaa katsella juuri tällä hetkellä. Voitosta huolimatta voi kysyä, onko TPS:lla lainkaan hyökkäyspeliä. Yleisö tuskastui syystäkin siihen, että pakit syöttelevät hitaasti keskenään, usein alaspäin ja luvattoman epätarkasti. Uskallus ja rytmi puuttuvat pelistä täysin.

Mitä sanottiin?

Marko Rajamäki, TPS: Iso pettymys. Aikamoinen vuori oli kiivettävänä. Saatiin onnekkaasti 1-0 ja pallo vielä pilkulle. Maalivahti torjui hyvin. Myös Santeri Mäkisen loukkaantuminen oli iso pettymys. Ajatukset ovat hänen puolellaan. Välitän isosti. Tämä on jalkapalloa. Tähän kuuluvat ilot, surut, pettymykset ja onnistumiset.

Dan Theiss, Jeunesse Esch: Olen valtavan ylpeä joukkueesta. Esitys oli erittäin hyvä. Maalivahti torjui rankkarin, mikä on hänen hommansa. Olen tyytyväinen. Luulen, että juhlimme illalla hiukan. Riippuu siitä, mihin asti baarit ovat auki.

Analyysi: TPS:n pelillinen kone on rikki. Vaihteita on käytössä tasan yksi – se hidas. Valitettavasti on niin, ettei TPS osaa hyökätä hitaasti, vaikka on olemassa sellaisiakin joukkueita, jotka ovat hyviä myös hitaissa hyökkäyksissä. TPS ei ole. TPS on parhaimmillaan nopeissa iskuissa, mutta sellaisia ei nähdä. Topparit pallottelevat ensin keskenään, kunnes joku alakerran pelaajista lennättää pitkän ja epätarkan kaaripallon vastustajalle. Valmentaja Rajamäen on pikaisesti keksittävä lääke pelilliseen jumiin tai edessä on painajaismaisia liigapelejä. Miksi peliä käynnistävät pelaajat, joille ei pitäisi edes palloa antaa hyökkäysvaiheessa? Miksi pelin varsinaiset pyörittäjät eivät edes yritä etsiä vapaata tilaa, vaan piilottelevat nakkisuojassa vastustajien takana? TPS on jopa puolustuksellisesti passiivinen. Prässi on löysää ja ansat pettävät, koska verkko on niin harva. Yrityksen puutteesta joukkuetta ei voi syyttää, mutta lataus menee yli ja tuottaa vain pakkopullamaista yliyrittämistä. Rentous, idea ja juonikkuus loistavat poissaolollaan. Joukkuepeli ontuu, mutta toisaalta myös yksilöiden olisi ryhdistäydyttävä. Mitä iloa on Roope Riskistä, jollei maaleja synny? Miksi Brown ja Pennanen ovat pelkkiä varjoja entisestä? Rytmiä on vain Mika Ääritalon pelissä, mutta siinäkin vain hetkittäin. Mikko Hyyrynen sentään yrittää tilanteesta riippumatta.

TPS: Jukka Lehtovaara; Juho Lähde, Jani Tanska, Jaakko Nyberg (67. Santeri Mäkinen), Sami Rähmönen; Aleksi Ristola (60. Mikko Hyyrynen), Jarkko Hurme, Matej Hradecky (29. Wayne Brown), Petteri Pennanen, Mika Ääritalo; Roope Riski.

AS Jeunesse Esch: Marc Oberweiss; Alexandre Vitali, Eric Hoffmann, Adrien Portier, Ricardo Alexio Delgado; Dan Collette, Khalid Benichou, Kim Kintziger (86. Mirko Albanese), Chou Wang (84. Denis Agovic), Clayton de Souza Moreira (72. Pierre Piskor); Sanel Ibrahimovic.

Erotuomari: Gunnar Jarl Jönsson (Islanti)

Varoitukset: Lähde ja Riski (TPS). Benichou, Kintziger ja Piskor (Jeunesse Esch).

Lounaissuomalaisten syöpäjärjestöjen kuluvan vuoden apurahat haettavissa

Moikoisten Syöväntutkimussäätiön, Lounais-Suomen Saattohoitosäätiön ja Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen apurahat ovat haettavissa. Apurahojen myöntämisessä etusijalla ovat väitöskirjojen tekijät ja nuoret väitelleet syöpätutkijat.

Paktin käryä ilmassa

Jarkko Virtanen.

Turun uudeksi supervirkamieheksi eli kansliapäälliköksi halajaa kuusi kandidaattia. Joukossa on nykyisin hallinnosta vastaava johtaja Tuomas Heikkinen , jota pidetään ennakkosuosikkina ja erityisesti kokoomuksen suosikkina.

TOK avaa ravintoloita ja hotelleja

Turun Osuuskaupan ravintolat ja hotellit avaavat ovensa vaiheittain kesäkuun alusta alkaen.

Turun Osuuskaupan ravintolat ja hotellit avaavat ovensa vaiheittain kesäkuun alusta alkaen. Turkuun saadaan kesällä myös täysin uusia ravintoloita ja hotelli.

Suomessa 6 743 koronatartuntaa, tehohoidossa 11

Kuvaajassa esitetään Covid-19-tautiin liittyvien kuolemantapausten ikäjakauma. Ikäryhmäjaottelussa on huomioitu yksityisyydensuoja. Esimerkiksi mikäli tapauksia on 1-4, merkitään se tilastoon < 5 ja näytetään kuvaajassa vaaleanharmaana pylväänä, jonka koko on vakioitu.  Tapauksista ei anneta lisää tietoa. Tiedot päivitetty 28.5.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan testattuja koronanäytteitä on yhteensä noin 176 600 (+ 3 300). Ilmoitettuja koronatapauksia on yhteensä 6 743 (+ 51). Tautiin liittyviä kuolemia on raportoitu 313 (+ 0)

Varsinais-Suomessa 344 koronatartuntaa, sairaalahoidossa yksi

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä (VSSHP) on ollut todettuja koronatapauksia tähän mennessä yhteensä 344. Uusia tapauksia on kolme.

Mika Suoraniemi aloittaa pelaajakoordinaattorin tehtävässä TPS:ssä.

Mika Suoraniemi.

Turun Palloseuran valmennuspäällikkönä aikaisemmin toiminut Mika Suoraniemi aloittaa uudessa roolissa TPS:n pelaajakoordinaattorina. Suoraniemi vastaa jatkossa pelaajakoordinaattorina jatkavan Tomi Kallion kanssa muun muassa pelaajarekrytoinnista.

HealthTurku syöpää tutkimaan

Kansallinen tutkimus- ja innovaatiohanke Cancer IO on saanut 10 miljoonan euron rahoituksen Business Finlandilta. Hankkeessa kehitetään uudenlaisia ratkaisuja syövän immunoterapiahoitojen tehostamiseksi ja tuetaan uusien hoitojen käyttöönottoa terveydenhuoltojärjestelmässä. Cancer IO -ohjelma pyrkii vastaamaan IO-ajan mukanaan tuomiin uusiin haasteisiin tukemalla alan kotimaista huippututkimusta ja innovaatiotoimintaa, edesauttamalla syöpäpotilaiden hoidon yksilöllistämistä ja käyttöönottoa sairaaloissa sekä luomalla uusia lähtökohtia IO-lääkkeiden vaikuttavuuden selvittämiseksi arkikäytössä.

Koululaisten lomat alkavat poutaisessa säässä

Sää on tulevana viikonloppuna laajalti poutainen, vain Pohjois-Lapissa satelee sunnuntaina vähän vettä.

Turkulaisopet Suvivirren kimpussa

Club For Five.

20-vuotisjuhliaan viettävä a cappella -ryhmä Club for Five julkaisi toukokuussa versionsa Suvivirrestä . Kappaleesta on nyt julkaistu myös video , jolla on mukana opettajia eri puolelta Suomea. Videossa opettajat kirjoittavat Suvivirren sanoja tyhjissä luokkahuoneissa. Turkulaisuuden lippua videolla kantavat ylväinä Katariinan koulun opettaja Ville Paajakkala ja Hannuniitun koulun Petra Kosola .

Fölin busseissa voi maksaa käteisellä kesäkuun alusta alkaen, liikenne palautuu lähes normaaliksi

Käteisellä voi maksaa Fölin busseissa jälkeen kesäkuun alusta alkaen.

Turun seudun joukkoliikenne Fölin bussiliikenteessä luovuttiin käteisen rahan käytöstä alun perin valmiuslain voimassaolon ajaksi 27. maaliskuuta alkaen. Myöhemmin päätöksen sidonnaisuutta valmiuslakiin muutettiin ja käteisestä päätettiin luopua toukokuun loppuun saakka.

Tehohoidossa laajasti käytetyt kortikosteroidit vaarallisia virustautien hoidossa

Tehohoidossa laajasti käytetyt kortikosteroidit voivat lähes nelinkertaistaa keuhkovauriopotilaiden kuolleisuuden. Turun yliopiston tutkijat onnistuivat selvittämään, mistä tämä johtuu. Tieto on tärkeä myös taistelussa covid-19-tautia vastaan.

Käsityöläismuseo juhlii 80-vuotissyntymäpäiviään – museon nimenä on jatkossa pelkkä Luostarinmäki

Luostarinmäen käsityöläismuseo avasi ovensa välirrauhan aikana kesällä 1940.

Luostarinmäki juhlii tänä vuonna 80-vuotissyntymäpäiviään. Museossa on meneillään monivuotinen kehittämishanke, jonka myötä myös museon nimi ja ilme on uudistettu. Kesäkausi päästään aloittamaan 1. kesäkuuta, mutta juhlallisuudet siirtyvät loppukesään ja syksyyn.

Kiveystyö muuttaa liikennejärjestelyjä Kaarningonkadulla

Kiveystyö kaventaa ajokaistaa Kaarningonkadulla 29.5.–22.6. aiheuttaen haittaa molemmissa ajosuunnissa. Päivittäinen työaika on kello 6.30–18.00. Paikalla on liikenneopasteet ja työkoneita liikkuu liikenteen seassa.

Sakari Alhopuron säätiö jakoi tutkijoille 750 000 euroa

Sakari Alhopuron säätiö rahoittaa yhteensä 16 tutkijan ja tutkimusryhmän työtä kaikkiaan 750 000 eurolla. Rahoitusta myönnettiin muun muassa borrelioosin diagnostiikan ja välittäjäeläinten tutkimuksiin sekä hankkeeseen, jossa selvitetään viheraltistuksen merkitystä terveydelle.

Turkulaisen nettipelaajan laatima porukkapeli poiki Ruotsin totokierrokselta 105 000 euron potin

Turkulaisen nettipelaajan laatima porukkapeli Ruotsin Toto86-kierrokselle osui myöhään keskiviikkoiltana. Viidentoista osuuden nettiporukka pääsi jakamaan 105 000 euron täysosuman, kun systeemistä löytyivät neljännessä kohteessa tasapääjuoksuun päätyneet kaksi hevosta ja tämän myötä kaksi täysosumaa.

Turun kaupungin järjestämä korona-ajan kauppapalvelu päättymässä

Turun kaupunki on järjestänyt kauppapalvelua henkilöille, jotka eivät ole poikkeustilanteen vuoksi voineet asioida kaupassa, eivätkä ole voineet tilata kauppatavaroita kotiin esimerkiksi nettipalveluiden kautta. Kauppapalvelu päättyy 18. kesäkuuta.

Naantalin Haijaisten ulkoilualuetta uudistetaan, uusi laavu ja opastekyltit valmistuvat kesäkuun aikana

Haijaisten uusi puucee.

Haijaisten ulkoilualueelle on tulossa uudistuksia seuraavien viikkojen aikana. Vanha laavu puretaan, ja tilalle tulee uusi laavu. Lisäksi alueen opastekylttejä uusitaan. Toukokuun aikana yksi uudistus on jo alueelle tehty: laavun lähelle on saatu täysin uusi puucee.

Työikäisten omaishoitajien hyvinvointiin ja työllistymiseen etsitään uusia ratkaisuja

Suomessa oli yli 47 500 sopimusomaishoitajaa vuonna 2018, heistä noin 2 800 (vuonna 2017) oli Varsinais-Suomessa. Työikäisiä heistä on eri arvioiden mukaan 30–40 prosenttia. Nykyiset työllistymistä tukevat palvelut eivät ota huomioon omaishoitajatilanteen monimuotoisuutta, joten tarvitaan uusia ratkaisuja.

Urheilu

Mika Suoraniemi aloittaa pelaajakoordinaattorin tehtävässä TPS:ssä.

Mika Suoraniemi.

Turun Palloseuran valmennuspäällikkönä aikaisemmin toiminut Mika Suoraniemi aloittaa uudessa roolissa TPS:n pelaajakoordinaattorina. Suoraniemi vastaa jatkossa pelaajakoordinaattorina jatkavan Tomi Kallion kanssa muun muassa pelaajarekrytoinnista.

Maalivahti Mujunen jatkaa TPS-miehistössä

Miikka Mujunen.

Veikkausliigaan noussut TPS lähtee kauteen kolmella maalivahdilla. Viime kauden ykkösmaalivahtina päättänyt Jere Koponen sai jo viime vuoden puolella rinnalleen Santeri Aaltosen , joka siirtyi Turkuun Ykkösen voittaneesta FC Hakasta. TPS:n kolmas maalivahti on jo ennestään tuttu Miikka Mujunen , joka on solminut uuden jatkosopimuksen viime kauden seuransa kanssa. Mujusen uusi sopimus kattaa kauden 2020.

Jälkipeli: Juhani Tammisen, 70, ura on ollut värikäs niin kaukalossa kuin sen ulkopuolella

Ässien luotsina Turkuhallissa marraskuussa 1997.

Juhani Tamminen . Tami. Don Tami. Lion # 79…Yhdelle miehelle on kertynyt monta eri nimeä. Jokaisella on oma merkityksensä, sillä Kuusamakujan Aurinkokuningas on kehittänyt itselleen monta erilaista brändiä. Yhteistä niille kaikille on tunnettavuus.

Muodostelmaluistelun Challenger-kilpailu kantamaan nimeä Marie Lundmark Trophy

Marie Lundmark. Kuva onm vuodelta 2004.

Suomelle ensimmäistä kertaa myönnetyn muodostelmaluistelun Challenger-sarjan kilpailun nimi on julkaistu. Turussa 14.–17. tammikuuta 2021 järjestettävän kilpailun nimeksi tulee Marie Lundmark Trophy. Nimellä halutaan kunnioittaa suomalaisen Marie Lundmarkin tekemää määrätietoista työtä suomalaisen ja kansainvälisen muodostelmaluistelun eteen.

Tuttu pelaajarunko suuri tekijä Sami Haltian paluussa päävalmentajaksi

Vuonna 2016 Sami Haltia valmensi TPS:n naiset SM-hopealle. Se oli TPS:n ensimmäinen mitali 31 vuoteen.

Kun Kansallinen Liiga kesäkuun puolivälissä pyörähtää käyntiin, TPS:n vaihtopenkillä peliä johtaa tuttu mies. Kahden vuoden tauon jälkeen Palloseuran päävalmentajaksi palaava Sami Haltia puhkuu intoa. Ei kipinä valmentamiseen varsinaisesti missään vaiheessa kadonnut, mutta Haltia myöntää, että kauden 2017 jälkeen tauko oli paikallaan.

Jälkipeli: Don Tami menee tunteisiin – ja se on tarkoituskin

Juhani "Don Tami" Tamminen.

Ei voi kuin hämmästellä Juhani Tammisen suosiota, missä tahansa eri puolella Suomea hän liikkuukin. Selfien pyytäjiä on jonoksi asti. Omituista tässä on se, että Tami, etenkin ”Don Tami” on monien mielestä Suomen ärsyttävin henkilö. Ristiriita on siis melkoinen. Tami ei edes yritä tavoitella kaikkien suosiota, silti suosio on vankkumaton.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.