Sivuston käyttö vaatii selaimen JavaScript -tuen.
Lue näköislehti
Ota yhteyttä
Valikko
Etusivu
Lue näköislehti
Juuri nyt
Uutiset
Urheilu
Kaupunki
Kulttuuri
Viihde
Sarjakuva: Torikaffel
JetSet
Hyvä elämä
Koti
Työ
Liikenne
Lifestyle
Matkailu
Maku
Mielipide
Kolumni
Info
Toimitus
Mediamyynti
Aineisto-ohjeet
Palaute
Yhteystiedot
Mainosartikkelit
tiede
Sää
25.7.2022 7.03
Heikko stratosfäärin napapyörre auttaa ennustamaan kylmiä jaksoja
Quarterly Journal of Royal Meteorological Society -lehdessä julkaistu tutkimus osoitti, että kylmät jaksot Pohjois-Euraasiassa voidaan ennustaa 3–5 päivää aikaisemmin, kun stratosfäärin napapyörre on normaalia heikompi.
Turun yliopisto
21.7.2022 17.33
Turun yliopiston tähtitieteilijät seuraavat taivasta gravitaatioaaltojen näkyvän valon vastineiden löytämiseksi
Tiede
17.9.2021 10.09
Virhekäsitys aivoista selittää suhtautumista mielenterveyteen
Suomalais-amerikkalainen ryhmä on selvittänyt, miten maallikkojen ja mielenterveysalan ammattilaisten käsitykset aivoista vinoutuvat. Tutkijoiden löytämä aivoja koskeva ajatusvinouma on yleinen ja voi vaikuttaa siihen, miten mielenterveysongelmia ymmärretään ja hoidetaan.
Tutkimus
17.9.2021 8.55
Tutkijat tunnistivat uusia atooppiselle ihottumalle altistavia geenimuotoja
Oulun yliopiston tutkijoiden johtamassa kansainvälisessä tutkimuksessa löydettiin viisi uutta atooppiselle ihottumalle altistavaa geenimuotoa. Kolmeen laajaan biopankkiaineistoon pohjautuva tutkimus auttaa ymmärtämään taudin syntymekanismeja ja voi avata mahdollisuuksia uusien hoitomuotojen kehittämiseen.
Tutkimus
10.9.2021 12.16
Suun infektioita aiheuttavien bakteereita voidaan tunnistaa haihtuvien biomerkkiaineiden avulla uloshengityksestä
Lääketiede
7.9.2021 16.41
Probioottihoito auttaa suurta osaa vaikeista suolisto-oireista kärsiviä autoimmuunipotilaita
Verenkierron vasta-aineiden ja suoliston mikrobien välillä on yhteys, selviää HUSin Tulehduskeskuksen ja Harvardin yliopiston Broad Instituutin tutkimuksesta.
Lääketiede
7.9.2021 13.23
Kantasolujen kaltaiset vastustuskykyiset solujoukot ennustavat eturauhassyövän hoitovastetta
Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä ja Suomessa vuosittain noin 5 000 miestä saa eturauhassyöpädiagnoosin. Useimmat eturauhassyövät eivät ole aggressiivisia, mutta osa kasvaimista kehittyy kuolemaan johtavaksi kastraatioresistentiksi taudin muodoksi. Yksi kliinisen työn suurimmista haasteista nykyisin on selvittää, millainen hoito toimii parhaiten niillä erilaisilla potilaisryhmillä, joiden tauti on aggressiivinen.
Linnut
6.9.2021 7.44
Poikasten altistuminen raskasmetalleille muuttaa geenien säätelyä talitiaispopulaatioissa
Koronavirus
30.8.2021 11.30
Jyvässolut saattavat heikentää immuunivastetta covid-19-taudissa
Jyvässolut eli granulosyytit ovat tärkeitä soluja luonnollisessa immuniteetissa. Granulosyyttejä koskeva tieto auttaa ymmärtämään covid-19:n ja muiden tartuntatautien mekanismeja. Tieto myös edistää diagnostisten menetelmien ja hoitojen kehittämistä.
Turun yliopisto
29.8.2021 18.14
Varhain puhkeava verenpainetauti altistaa elinvaurioille jo keski-iässä
Turun yliopisto
26.8.2021 12.36
Väitös: Aorttaläpän ahtauma hoidettava ennen sydämen vajaatoiminnan kehittymistä
Turun yliopisto
25.8.2021 7.49
Glukoosirasituskokeesta voidaan hyvin luopua diabeteksen diagnosoinnissa
Tiede
29.7.2021 17.45
Ihon ikääntymistä voidaan ehkäistä vaikuttamalla ihon kantasoluja ympäröivään sidekudokseen
Ihon karvatupen ikääntyneet kantasolut kykenevät elvyttämään toimintansa, jos ne siirretään nuorempaan kudosympäristöön, selvisi kansainvälisessä tutkimuksessa. Kantasolujen toiminnan elpyminen voi auttaa ehkäisemään ihon ikääntymistä.
Turun yliopisto
28.7.2021 8.12
Luonnonmineraali hackmaniitti mahdollistaa röntgenkuvantamisen uudella menetelmällä
Turun yliopisto
29.4.2021 9.51
Ylipaino yhteydessä verenkierron maksaentsyymeihin – arkiliikunnalla ja paikallaanololla ei kuitenkaan havaittu yhteyttä niihin
Ylimääräisen rasvan kertyminen maksaan voi aiheuttaa tulehduksen, jolloin maksa vaurioituu ja maksaentsyymien pitoisuus veressä nousee. Turun Valtakunnallisen PET-keskuksen ja UKK-instituutin yhteistutkimuksessa havaittiin, että painoindeksi ja vyötärönympärys sekä monet muut riskitekijät, kuten verensokeriarvot ja verenpaine, olivat yhteydessä maksaentsyymeihin. Sen sijaan arkiliikkumisella ja paikallaanololla ei havaittu yhteyksiä maksaentsyymeihin.
Tutkimus
9.2.2021 17.42
Sepelvaltimotautia sairastava hyötyy liikunnasta myös pakkasessa
Suositusten mukainen terveysliikunta laskee verenpainetta liikunnan jälkeen sepelvaltimotautia sairastavilla myös pakkaskeleillä, osoittaa Oulun yliopiston tutkimus. Staattinen lihastyö kylmässä voi kuitenkin nostaa aortan verenpainetta liikunnan jälkeen. Tulokset auttavat tukemaan sepelvaltimotautia sairastavien ympärivuotista liikuntaa ja ohjaamaan turvalliseen liikkumiseen myös talvella.
Turun yliopisto
6.2.2021 19.39
Väitös: Varhaislapsuuden suolistomikrobiston koostumus ja äidin raskaudenaikainen stressi yhteydessä lapsen tarkkaavaisuuteen ja käyttäytymiseen
Terveys
2.2.2021 14.06
Kasvispainotteinen ruokavalio voi olla riski luuston terveydelle, jos riittävästä kalsiumin ja D-vitamiinin saannista ei huolehdita
Turun yliopisto
2.2.2021 12.36
Tyksin naistenklinikalla hoidettaviin potilaisiin keskittyvälle EU-hankkeelle mittava rahoitus, 15 miljoonaa euroa munasarjasyövän tutkimukseen
Tiede
29.1.2021 15.13
Tutkijat löysivät uuden mekanismin, joka lisää rintasyövän aivoetäpesäkkeiden kasvua ja tekee niistä vastustuskykyisiä syöpälääkkeelle