Siivousyhtiö N-Clean hakee jalansijaa Ruotsista

Vuodessa 41 prosentin kasvun mopannut siivousyhtiö N-Clean hakee jalansijaa myös lahden toiselta puolelta. Yhtiö on tuonut Ruotsin markkinalle uuden toimintamallin. Suomessa valtakunnallisesti toimiva siivousyhtiö N-Clean on ollut merkittävä toimija myös Suomen ja Ruotsin välisessä laivasiivouksessa vuodesta 2011 lähtien.

Viime vuonna yhtiö rantautui Ruotsiin lopullisesti, alkaen tarjota siivouspalveluita myös hotellialan toimijoille. Tuliaisina naapuriin vietiin Suomesta konsepti, jossa yhtiö vastaa asiakkaidensa hotellisiivouksesta kokonaisvaltaisesti sekä tarjoaa apua myös esimerkiksi kokous- ja ravintolapalveluissa. Yhtiön siivouskonsepti on Suomessa käytössä jo monella Ruotsissakin toimivilla hotelliketjulla kuten Clarionilla, Hiltonilla ja Scandicilla.

– Ruotsissa hotellit ovat tyypillisesti siivonneet itse tai vuokratyövoiman avulla. Nopean hotellikapasiteetin lisääntymisen tähden markkinoilla on taloudellista painetta. Palvelukonseptimme tuo hotellien toimintaan kustannustehokkuutta ja joustavuutta tilanteessa, jossa sitä todella tarvitaan, N-Cleanin toimitusjohtaja Rauno Nurmi luonnehtii.

Kasvunäkymät naapurimaassa ovat hyvät: matkailuala voi hyvin ja hotelleja avataan kiihtyvällä tahdilla. Tukholman alueella hotellikapasiteetti on kasvanut viimeisen kolmen vuoden aikana noin 5 000 hotellihuoneella.

Suomessa N-Clean on kasvanut perinteistä toimialaa edustavaksi yritykseksi poikkeuksellista tahtia: konsernin vuoden 2017 liikevaihto oli 36 miljoonaa euroa, mikä tarkoittaa yli kymmenen miljoonan euron tai 41 prosentin kasvua edelliseen tilikauteen nähden.

Yhtenä ajurina kasvulle on matkailualan noste ja sitä myötä alati lisääntyvä hotellikapasiteetti. Suomessa liikevaihdosta noin kaksi kolmasosaa tulee hotellisiivouksesta, etenkin Lapin matkailusektorilta ja pääkaupunkiseudun hotelleista. Kasvua syntyy myös kauppakeskus- ja toimitilasiivoussektoreilta, joissa niissäkin on vahvat kasvun ainekset muun muassa käynnissä olevien merkittävien rakennushankkeiden myötä. Tuorein vahvistus toimitilasektorin portfolioon on Tokmanni, jonka lähes 180 myymälää N-Clean alkaa siivota heinäkuusta alkaen.

– Kasvunäkymät ovat hyvät sekä Suomessa että Ruotsissa. Erityisesti Suomessa matkailun vahva kasvu siivittää palvelutarjoajien kysyntää, Nurmi linjaa.

Liiketoiminnan vahva kasvu tarkoittaa myös merkittäviä työllistämisvaikutuksia. Yhtiön palkkalistoilla on tällä hetkellä lähes 2 000 henkilöä, joista enemmistö on nuoria ja ulkomaalaistaustaisia. Merkittävälle osalle yhtiön henkilöstöstä N-Clean on ensimmäinen työpaikka.

– Tarjoamme oivan polun työelämään integroitumiseen, oli kysymyksessä sitten maahanmuuttaja tai työuraansa vasta aloitteleva nuori, Nurmi sanoo.

– Panostamme uusien työntekijöiden koulutukseen ja perehdytykseen merkittävästi. Palvelusektorin kasvun johdosta työntekijöiden saatavuudessa on haasteensa, eikä hakijoilla usein ole aiempaa kokemusta tai koulutusta alalta.

N-Clean Oy on perustettu vuonna 2004, ja sen tytäryhtiö on toiminut Ruotsissa vuodesta 2011. Vuonna 2017 yhtiön liikevaihto oli 36 miljoonaa euroa. Yhtiö työllistää 1 500 siivousalan ammattilaista.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Neljä epäonnistujaa turvaistuintestissä

Autoliiton julkaisemassa turvaistuintestissä arvioitiin 29 istuinta tai istuimen ja telakan yhdistelmää. Mukana oli muun muassa ensimmäistä kertaa integroiduilla turvatyynyillä varustettu lastenistuin.

Kunnat haluavat rakennustietonsa ajan tasalle, ratkaisuksi kokeillaan automatisointia

Kuntaliiton arvion mukaan kunnat menettävät vuosittain 100–150 miljoonaa euroa verotuloja puutteellisten kiinteistöverotietojen vuoksi. Ympäristöministeriön KIRA-digin kokeiluhankkeet testaavat uusia digitaalisia menetelmiä tietojen ajan tasalle saamiseen. Kiinteistötiedot aiotaan saada luotettaviksi esimerkiksi vertailemalla rakennustietoja ja todellista ympäristöä automatisoidusti.

Ruisrockin ohjelma valmis – uutuutena feministinen keskusteluteltta Kupla

Loppuunmyydyn Ruisrockin ohjelma on valmis. Festivaalille saapuu kanadalainen rap-artisti-tuottaja PartyNextDoor , joka on tehnyt yhteistyötä esimerkiksi Major Lazerin ja Big Seanin kanssa. Uusi kansainvälinen kiinnitys on myös yhdysvaltalainen laulaja-lauluntekijä Kali Uchis . Muun muassa Tyler, the Creatorin kanssa yhteistyötä tehnyt muusikko julkaisi keväällä debyyttistudioalbuminsa Isolationin, jota ovat suitsuttaneet niin kriitikot kuin fanit.

Kojamo aikoo listautua pörssiin

Kojamo Oyj suunnittelee listautumisantia ja osakkeidensa listaamista Nasdaq Helsinki Oy:n päälistalle.

TAFFin kotimainen ohjelmisto juhlii animaatiotaiteen monimuotoisuutta

Elokuussa kolmatta kertaa järjestettävä Turku Animated Film Festival kutsuu kaupunkiin joukon suomalaisen lyhytanimaation konkareita. Festivaalin vieraita ovat muun muassa Antonia Ringbom , Pasi ”Sleeping” Myllymäki sekä Malakias , joiden töitä esittelevät retrospektiivit nähdään osana festivaaliohjelmistoa.

Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä väheni

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 15,4 prosenttia vähemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuotta aiemmin. Kaikissa rakennusten pääluokissa kuutiomäärä väheni viimevuotisesta. Eniten kuutiomäärä väheni teollisuus- ja varastorakennuksissa sekä liike- ja toimistorakennuksissa. Asuinrakentamisen kuutiomäärä väheni lähes prosentin.

Miestenvaatteiden markkinat kasvavat myös Suomessa

Miestenvaatteiden kulutuksen naistenvaatteita nopeampi kasvu on yleinen ilmiö, joka näkyy myös Suomessa. Viime vuonna suomalaiset kuluttajat ostivat vaatetusta lähes prosentin enemmän kuin edellisvuonna. Varsinkin ulkomaiset verkko-ostokset ja vertaiskauppa kasvoivat, kun vaatetuksen erikoiskauppa ja markettien vaatemyynti kutistuivat. Suomessa vaatetusta ostetaan paljon marketeista, urheilukaupoista ja kansainvälisistä muotikaupan ketjuista. Suomen käytetyin vaatteiden ja kenkien ostopaikka on Prisma.

Åbo Akademi ja Stanford solmivat uuden sopimuksen demokratiatutkimuksen alalla

Åbo Akademi on solminut osana tutkimusprofilointiaan uuden sopimuksen Palo Altossa, Kaliforniassa toimivan Stanfordin yliopiston kanssa. Sopimus on allekirjoitettu Stanfordin deliberatiivisen demokratian (keskustelevan demokratian) keskuksen kanssa ja siinä on sovittu erityisesti tutkijoiden liikkuvuudesta ja yhteisestä tutkimustoiminnasta.

Kaupunki
Viihde

Ruisrockin ohjelma valmis – uutuutena feministinen keskusteluteltta Kupla

Loppuunmyydyn Ruisrockin ohjelma on valmis. Festivaalille saapuu kanadalainen rap-artisti-tuottaja PartyNextDoor , joka on tehnyt yhteistyötä esimerkiksi Major Lazerin ja Big Seanin kanssa. Uusi kansainvälinen kiinnitys on myös yhdysvaltalainen laulaja-lauluntekijä Kali Uchis . Muun muassa Tyler, the Creatorin kanssa yhteistyötä tehnyt muusikko julkaisi keväällä debyyttistudioalbuminsa Isolationin, jota ovat suitsuttaneet niin kriitikot kuin fanit.
Urheilu

Kommentti: TPS:llä kasassa yllätyksetön mutta mielenkiintoinen runko

Lauri Korpikoski palaa TPS:n paitaan ehkä jopa kuudeksi vuodeksi. Vasemmalla TPS:n entinen päävalmentaja Ari-Pekka Selin.

TPS:n ensi kauden jääkiekkomiehistön julkistus maanantaina ei tarjonnut suuria yllätyksiä. Lauri Korpikosken sopimuksen pituus, kuusi vuotta, sellainen kieltämättä oli, mutta maanantaina julkistetut nimet eivät. Korpikosken, Henrik Haukelandin , Santeri Lukan ja muiden uusien tulijoiden nimet olivat tiedossa jo viikkoja sitten.

Turun roller derby -joukkueen ensimmäinen kotipeli vuosiin Kupittaan palloiluhallissa

Roller derbyä pelataan ensi lauantaina Kupittaan palloiluhallissa.

Turkulainen urheiluseura Dirty River Roller Derby pääsee pelaamaan uudessa Kupittaan palloiluhallissa lauantaina 26. toukokuuta yleisölle avoimen kotipelin ensimmäistä kertaa vuosikausiin. Turkua vastaan asettuu Kouvola ja Helsingin Kallio kohtaa Tampereen joukkueen. Tapahtuma on osa kansallista Suomi Cup -sarjaa ja siellä ratkeavat runkosarjan lopulliset sijoitukset.

Menoviikko: Inter metsästää kotivoittoa

RoPSia vastaan kentälle juoksee vähähiuksisempi Mika Ojala. Cup-voitto vei Inter-ikonilta hiukset.

FC Inter palaa ensimmäistä kertaa kotiyleisön eteen Suomen Cupin voiton jälkeen lauantaina 26. toukokuuta. Tuolloin vastassa on yksi alkukauden positiivisimpia yllätyksiä Rovaniemen Palloseura, joka on ollut sekä pelillisesti että tuloksellisesti alkukauden paras joukkue.

F-rallisarjan kolmas osakilpailu ajetaan Raisiossa

Juhlavuottaan viettävä 30-vuotias Raision Urheiluautoilijat ry järjestää F-rallisarjan kolmannen osakilpailun eli Kaasujalka Rallin Varsinais-Suomen teillä lauantaina 26. toukokuuta

Täysosuma
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.