Yhdistelmäkuvantamisella voidaan ennakoida sepelvaltimotautiin liittyviä haittatapahtumia

Teemu Maaniitty. Teemu Maaniitty. Kuva: Turun yliopisto

Sepelvaltimotautiin liittyy suurentunut riski esimerkiksi sydäninfarktiin tai jopa kuolemaan. Nykyaikaisilla kajoamattomilla kuvantamismenetelmillä voidaan luotettavasti todeta tai poissulkea ahtauttava sepelvaltimotauti, ja tarvittaessa eri kuvantamismenetelmiä voidaan yhdistää lisäinformaation saamiseksi. Teemu Maaniitty osoitti Turun yliopistoon tekemässään väitöstutkimuksessa, että sepelvaltimoiden anatomian ja sydänlihaksen verenvirtauksen valikoiva yhdistelmäkuvantaminen auttaa arvioimaan potilaiden tulevien haittatapahtumien riskiä.

Stabiili eli vakaaoireinen ahtauttava sepelvaltimotauti aiheuttaa potilaalle tyypillisesti rasitukseen liittyviä oireita, kuten rintakipua. Sepelvaltimotauti voi aiheuttaa myös äkillisiä haittatapahtumia, kuten sydäninfarktin, tai johtaa jopa kuolemaan.

– Kun potilaalla todetaan sepelvaltimotauti, on tärkeää arvioida tulevien haittatapahtumien riskiä, sillä kajoavat hoitotoimenpiteet kannattaa kohdistaa niihin potilaisiin, joilla haittatapahtumien riski on suurin, Teemu Maaniitty sanoo.

Turun Valtakunnallisessa PET-keskuksessa tekemässään väitöstutkimuksessa Maaniitty osoitti, että sepelvaltimoiden tietokonetomografian (TT) ja sydänlihaksen positroniemissiotomografian (PET) valikoivalla yhteiskäytöllä voidaan arvioida haittatapahtumien riskiä vakaaoireisilla potilailla, joilla epäillään ahtauttavaa sepelvaltimotautia.

Sepelvaltimot kuljettavat hapekasta verta sydänlihakselle, ja sepelvaltimotaudissa nämä valtimot ahtautuvat ateroskleroosin seurauksena. Sepelvaltimoiden kuvantamisella, esimerkiksi TT-tekniikalla, voidaan havaita mahdolliset ahtaumat, mutta ahtauman vaikeusaste ei aina kerro sitä, aiheuttaako ahtauma sydänlihaksen verenvirtauksen eli perfuusion häiriön. PET-perfuusiokuvauksella puolestaan voidaan mitata sydänlihaksen verenvirtausta. Nämä kuvantamismenetelmät antavat siis erityyppistä ja toisiaan täydentävää tietoa potilaan sydämen tilanteesta.

– Tutkimuksessamme keskeistä ja tavanomaisesta poikkeavaa oli yhdistelmäkuvantamisen valikoiva soveltamistapa. Potilaille tehtiin aluksi sepelvaltimoiden TT-tutkimus, ja pelkästään sen perusteella voitiin poissulkea merkittävä sepelvaltimotauti noin puolella potilaista eikä jatkotutkimuksia tarvittu. Näillä potilailla oli seurannassa erinomainen ennuste. Sen sijaan PET-kuvaus tehtiin kohdennetusti vain niille potilaille, joilla heräsi TT-tutkimuksessa epäily merkittävästä sepelvaltimoahtaumasta. PET-kuvauksen perusteella voitiin edelleen löytää ne potilaat, joilla ahtauma heikensi sydänlihaksen verenvirtausta, ja seurannassa havaitsimme, että näillä potilaille haittatapahtumien riski oli noin viisinkertainen verrattuna muihin, Maaniitty kertoo.

Väitöstutkimuksessa kerättiin takautuvasti tiedot vajaasta tuhannesta potilaasta, joilla epäiltiin ahtauttavaa sepelvaltimotautia. Haittatapahtumien ilmaantumista seurattiin keskimäärin 3,6 vuoden ajan (mediaani).

Väitöskirjan osatöissä Maaniitty havaitsi myös, että varjoaineen aiheuttama pysyvä munuaisten toimintahäiriö on harvinainen komplikaatio sepelvaltimoiden TT-kuvauksen jälkeen. Lisäksi tutkimusryhmä validoi sepelvaltimoiden TT-tutkimukseen perustuvan riskipisteytysjärjestelmän sekä tutki PET/TT-yhdistelmäkuvantamista potilailla, joilla oireet uusiutuivat sepelvaltimoiden ohitusleikkauksen jälkeen.

– Käyttämämme PET-merkkiaine, eli happi-15-leimattu vesi, kuvaa hyvin sydänlihaksen verenvirtausta, mutta lyhyen puoliintumisaikansa vuoksi merkkiaineen tuotanto vaatii paikallisen syklotronin, mikä rajoittaa sen saatavuutta. Käyttämäämme valikoivaa yhdistelmäkuvantamisen strategiaa voisi kuitenkin soveltaa myös muihin laajemmin saatavilla oleviin merkkiaineisiin ja kuvantamismenetelmiin. Tulevaisuudessa pidemmän puoliintumisajan omaavat merkkiaineet tulevat mahdollisesti parantamaan sydänlihaksen PET-perfuusiokuvantamisen saatavuutta, Maaniitty pohtii.

LL Teemu Maaniitty esittää väitöskirjansa Combined use of PET perfusion imaging and coronary computed tomography angiography in evaluation of stable coronary artery disease julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 25. toukokuuta.

Vastaväittäjänä on dosentti Antti Loimaala (Helsingin yliopisto) ja kustoksena professori Juhani Knuuti (Turun yliopisto). Tilaisuus on suomenkielinen.

Maaniitty on syntynyt vuonna 1991 ja kirjoitti ylioppilaaksi Raision lukiossa vuonna 2010. Maaniitty suoritti korkeakoulututkintonsa (LL) Turun yliopistossa vuonna 2016. Väitöksen alana on kliininen fysiologia ja isotooppilääketiede.

Väitöskirja on julkaistu sähköisenä http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-29-7246-3.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Kunnat haluavat rakennustietonsa ajan tasalle, ratkaisuksi kokeillaan automatisointia

Kuntaliiton arvion mukaan kunnat menettävät vuosittain 100–150 miljoonaa euroa verotuloja puutteellisten kiinteistöverotietojen vuoksi. Ympäristöministeriön KIRA-digin kokeiluhankkeet testaavat uusia digitaalisia menetelmiä tietojen ajan tasalle saamiseen. Kiinteistötiedot aiotaan saada luotettaviksi esimerkiksi vertailemalla rakennustietoja ja todellista ympäristöä automatisoidusti.

Ruisrockin ohjelma valmis – uutuutena feministinen keskusteluteltta Kupla

Loppuunmyydyn Ruisrockin ohjelma on valmis. Festivaalille saapuu kanadalainen rap-artisti-tuottaja PartyNextDoor , joka on tehnyt yhteistyötä esimerkiksi Major Lazerin ja Big Seanin kanssa. Uusi kansainvälinen kiinnitys on myös yhdysvaltalainen laulaja-lauluntekijä Kali Uchis . Muun muassa Tyler, the Creatorin kanssa yhteistyötä tehnyt muusikko julkaisi keväällä debyyttistudioalbuminsa Isolationin, jota ovat suitsuttaneet niin kriitikot kuin fanit.

Kojamo aikoo listautua pörssiin

Kojamo Oyj suunnittelee listautumisantia ja osakkeidensa listaamista Nasdaq Helsinki Oy:n päälistalle.

TAFFin kotimainen ohjelmisto juhlii animaatiotaiteen monimuotoisuutta

Elokuussa kolmatta kertaa järjestettävä Turku Animated Film Festival kutsuu kaupunkiin joukon suomalaisen lyhytanimaation konkareita. Festivaalin vieraita ovat muun muassa Antonia Ringbom , Pasi ”Sleeping” Myllymäki sekä Malakias , joiden töitä esittelevät retrospektiivit nähdään osana festivaaliohjelmistoa.

Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä väheni

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 15,4 prosenttia vähemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuotta aiemmin. Kaikissa rakennusten pääluokissa kuutiomäärä väheni viimevuotisesta. Eniten kuutiomäärä väheni teollisuus- ja varastorakennuksissa sekä liike- ja toimistorakennuksissa. Asuinrakentamisen kuutiomäärä väheni lähes prosentin.

Miestenvaatteiden markkinat kasvavat myös Suomessa

Miestenvaatteiden kulutuksen naistenvaatteita nopeampi kasvu on yleinen ilmiö, joka näkyy myös Suomessa. Viime vuonna suomalaiset kuluttajat ostivat vaatetusta lähes prosentin enemmän kuin edellisvuonna. Varsinkin ulkomaiset verkko-ostokset ja vertaiskauppa kasvoivat, kun vaatetuksen erikoiskauppa ja markettien vaatemyynti kutistuivat. Suomessa vaatetusta ostetaan paljon marketeista, urheilukaupoista ja kansainvälisistä muotikaupan ketjuista. Suomen käytetyin vaatteiden ja kenkien ostopaikka on Prisma.

Åbo Akademi ja Stanford solmivat uuden sopimuksen demokratiatutkimuksen alalla

Åbo Akademi on solminut osana tutkimusprofilointiaan uuden sopimuksen Palo Altossa, Kaliforniassa toimivan Stanfordin yliopiston kanssa. Sopimus on allekirjoitettu Stanfordin deliberatiivisen demokratian (keskustelevan demokratian) keskuksen kanssa ja siinä on sovittu erityisesti tutkijoiden liikkuvuudesta ja yhteisestä tutkimustoiminnasta.

Komeettaa ympäröivä pölypilvi muuttaa muotoaan vuodenaikojen mukaan

Väitöstutkija Boris Zaprudin havaitsi, että ajan kuluminen vaikuttaa komeetta 67P:n pölypilven muotoon. Zaprudin tarkasteli Turun yliopistoon tekemässään väitöstutkimuksessa komeetta 67P/Churyumov-Gerasimenkoa. Zaprudin tutki komeetan pölyä, jota on kerätty Euroopan avaruusjärjestön ESA:n Rosetta-luotaimen avulla. Tutkimus pohjautuu yhteispohjoismaisella kaukoputkella Maasta käsin tehtyihin havaintoihin.

Kaupunki
Viihde

Ruisrockin ohjelma valmis – uutuutena feministinen keskusteluteltta Kupla

Loppuunmyydyn Ruisrockin ohjelma on valmis. Festivaalille saapuu kanadalainen rap-artisti-tuottaja PartyNextDoor , joka on tehnyt yhteistyötä esimerkiksi Major Lazerin ja Big Seanin kanssa. Uusi kansainvälinen kiinnitys on myös yhdysvaltalainen laulaja-lauluntekijä Kali Uchis . Muun muassa Tyler, the Creatorin kanssa yhteistyötä tehnyt muusikko julkaisi keväällä debyyttistudioalbuminsa Isolationin, jota ovat suitsuttaneet niin kriitikot kuin fanit.
Urheilu

Kommentti: TPS:llä kasassa yllätyksetön mutta mielenkiintoinen runko

Lauri Korpikoski palaa TPS:n paitaan ehkä jopa kuudeksi vuodeksi. Vasemmalla TPS:n entinen päävalmentaja Ari-Pekka Selin.

TPS:n ensi kauden jääkiekkomiehistön julkistus maanantaina ei tarjonnut suuria yllätyksiä. Lauri Korpikosken sopimuksen pituus, kuusi vuotta, sellainen kieltämättä oli, mutta maanantaina julkistetut nimet eivät. Korpikosken, Henrik Haukelandin , Santeri Lukan ja muiden uusien tulijoiden nimet olivat tiedossa jo viikkoja sitten.

Turun roller derby -joukkueen ensimmäinen kotipeli vuosiin Kupittaan palloiluhallissa

Roller derbyä pelataan ensi lauantaina Kupittaan palloiluhallissa.

Turkulainen urheiluseura Dirty River Roller Derby pääsee pelaamaan uudessa Kupittaan palloiluhallissa lauantaina 26. toukokuuta yleisölle avoimen kotipelin ensimmäistä kertaa vuosikausiin. Turkua vastaan asettuu Kouvola ja Helsingin Kallio kohtaa Tampereen joukkueen. Tapahtuma on osa kansallista Suomi Cup -sarjaa ja siellä ratkeavat runkosarjan lopulliset sijoitukset.

Menoviikko: Inter metsästää kotivoittoa

RoPSia vastaan kentälle juoksee vähähiuksisempi Mika Ojala. Cup-voitto vei Inter-ikonilta hiukset.

FC Inter palaa ensimmäistä kertaa kotiyleisön eteen Suomen Cupin voiton jälkeen lauantaina 26. toukokuuta. Tuolloin vastassa on yksi alkukauden positiivisimpia yllätyksiä Rovaniemen Palloseura, joka on ollut sekä pelillisesti että tuloksellisesti alkukauden paras joukkue.

F-rallisarjan kolmas osakilpailu ajetaan Raisiossa

Juhlavuottaan viettävä 30-vuotias Raision Urheiluautoilijat ry järjestää F-rallisarjan kolmannen osakilpailun eli Kaasujalka Rallin Varsinais-Suomen teillä lauantaina 26. toukokuuta

Täysosuma
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.