Sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijät yhteydessä valtimoiden jäykistymiseen ja sydämen rakenteeseen jo lapsuudessa

Hanna Mikola. Hanna Mikola. Kuva: Turun yliopisto

Hanna Mikola osoitti Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessaan, että useat sydän- ja verisuonisairauksille altistavat tekijät, kuten insuliiniresistenssi sekä kohonnut verenpaine ja seerumin kolesterolipitoisuus, ovat yhteydessä valtimoiden jäykistymiseen nuorella iällä. Verenpaine, paino, liikunta sekä syntymäpaino heijastuivat sydämen vasemman kammion massaan nuoruudessa. Tutkimuksessa havaittiin myös, että varhaisella iällä aloitetulla ravitsemus- ja elämäntapaneuvonnalla voidaan edistää ihanteellista sydänterveyttä nuoruudessa.

Valtimoiden jäykistyminen ja sydämen vasemman kammion massa ovat yhteydessä ateroskleroottisen valtimotaudin päätetapahtumiin, kuten aivohalvaukseen, sydäninfarktiin ja sydänperäiseen kuolemaan.

– Sydän- ja verisuonisairauksien päätetapahtumat ilmenevät vasta aikuisuudessa, mutta valtimotauti kehittyy hiljalleen vuosikymmenien aikana jo lapsuudesta saakka. Varhaisia valtimotaudin muutoksia voidaan tutkia kajoamattomasti ultraäänen avulla, esimerkiksi valtimoiden joustavuuden, sisäseinämän paksuuden ja sydämen vasemman kammion massan avulla, Mikola kertoo.

Mikolan tutkimuksessa havaittiin, että valtimot jäykistyvät ja sydämen vasemman kammion massa kasvaa jo lapsuudessa.

Väitöskirjatutkimus on osa Turun yliopiston Sydäntutkimuskeskuksessa toteutettavaa Sepelvaltimotaudin Riskitekijöiden Interventioprojekti (STRIP) -tutkimusta. Tutkimuksessa on seurattu 28 vuoden ajan alun perin yli tuhatta lasta, joiden sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijät on mitattu toistuvasti lapsuudesta aikuisuuteen. Tutkimushenkilöiden valtimoiden joustavuus mitattiin ultraäänellä 11–19 vuoden iässä ja sydämen vasemman kammion massa 15–19 vuoden iässä.

– Tutkimuksemme tärkeä viesti on, että useat kardiometaboliset riskitekijät ovat yhteydessä valtimoiden jäykistymiseen ja sydämen rakenteeseen jo lapsilla.

Väitöskirjatutkimus osoittaa lisäksi, että sydänterveydelle myönteisten tekijöiden kasautuminen, ihanteellinen sydänterveys, on yhteydessä ohuempaan aortan sisäseinämäpaksuuteen ja juostavampaan aorttaan.

Ylipainoon sekä korkeaan verenpaineeseen ja seerumin kolesterolipitoisuuteen voidaan vaikuttaa edistämällä terveellisiä elämäntapoja. Tutkimuksessa havaittiinkin, että varhaisella iällä aloitettu ravitsemus- ja elämäntapaneuvonta edisti ihanteellista sydänterveyttä nuoruudessa.

– Sekä yksilön että yhteiskunnan kannalta ihanteellisinta olisi, ettei riskitekijöitä kehittyisi. Terveellisten elämäntapojen omaksuminen lapsuusiässä on tärkeää sydän- ja verisuonisairauksien ehkäisyssä. Tutkimuksen tuloksia tulisi hyödyntää kohdistamalla sydän- ja verisuonisairauksien ehkäisy aikaisempaa aktiivisemmin lapsiin ja nuoriin pyrittäessä parantamaan sydänterveyttä läpi elämän.

LL Hanna Mikola esittää väitöskirjansa Cardiac left ventricular mass and arterial stiffness from childhood to early adulthood – association with cardiometabolic risk factors. The Special Turku Coronary Risk Factor Intervention Project (STRIP). julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 25. toukokuuta.

Vastaväittäjänä on professori Leo Niskanen (Helsingin ja Itä-Suomen yliopisto) ja kustoksena dosentti Katja Pahkala (Turun yliopisto). Tilaisuus on suomenkielinen.

Mikola on syntynyt vuonna 1985 ja kirjoitti ylioppilaaksi Munkkiniemen yhteiskoulun lukiossa vuonna 2004. Mikola suoritti korkeakoulututkintonsa (LL) Turun yliopistossa vuonna 2012. Väitöksen alana on kardiologia ja kardiovaskulaarilääketiede. Mikola työskentelee Mehiläisessä työterveyshuoltoon erikoistuvana lääkärinä.

Väitöskirja on julkaistu sähköisenä http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-29-7232-6.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Neljä epäonnistujaa turvaistuintestissä

Autoliiton julkaisemassa turvaistuintestissä arvioitiin 29 istuinta tai istuimen ja telakan yhdistelmää. Mukana oli muun muassa ensimmäistä kertaa integroiduilla turvatyynyillä varustettu lastenistuin.

Kunnat haluavat rakennustietonsa ajan tasalle, ratkaisuksi kokeillaan automatisointia

Kuntaliiton arvion mukaan kunnat menettävät vuosittain 100–150 miljoonaa euroa verotuloja puutteellisten kiinteistöverotietojen vuoksi. Ympäristöministeriön KIRA-digin kokeiluhankkeet testaavat uusia digitaalisia menetelmiä tietojen ajan tasalle saamiseen. Kiinteistötiedot aiotaan saada luotettaviksi esimerkiksi vertailemalla rakennustietoja ja todellista ympäristöä automatisoidusti.

Ruisrockin ohjelma valmis – uutuutena feministinen keskusteluteltta Kupla

Loppuunmyydyn Ruisrockin ohjelma on valmis. Festivaalille saapuu kanadalainen rap-artisti-tuottaja PartyNextDoor , joka on tehnyt yhteistyötä esimerkiksi Major Lazerin ja Big Seanin kanssa. Uusi kansainvälinen kiinnitys on myös yhdysvaltalainen laulaja-lauluntekijä Kali Uchis . Muun muassa Tyler, the Creatorin kanssa yhteistyötä tehnyt muusikko julkaisi keväällä debyyttistudioalbuminsa Isolationin, jota ovat suitsuttaneet niin kriitikot kuin fanit.

Kojamo aikoo listautua pörssiin

Kojamo Oyj suunnittelee listautumisantia ja osakkeidensa listaamista Nasdaq Helsinki Oy:n päälistalle.

TAFFin kotimainen ohjelmisto juhlii animaatiotaiteen monimuotoisuutta

Elokuussa kolmatta kertaa järjestettävä Turku Animated Film Festival kutsuu kaupunkiin joukon suomalaisen lyhytanimaation konkareita. Festivaalin vieraita ovat muun muassa Antonia Ringbom , Pasi ”Sleeping” Myllymäki sekä Malakias , joiden töitä esittelevät retrospektiivit nähdään osana festivaaliohjelmistoa.

Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä väheni

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 15,4 prosenttia vähemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuotta aiemmin. Kaikissa rakennusten pääluokissa kuutiomäärä väheni viimevuotisesta. Eniten kuutiomäärä väheni teollisuus- ja varastorakennuksissa sekä liike- ja toimistorakennuksissa. Asuinrakentamisen kuutiomäärä väheni lähes prosentin.

Miestenvaatteiden markkinat kasvavat myös Suomessa

Miestenvaatteiden kulutuksen naistenvaatteita nopeampi kasvu on yleinen ilmiö, joka näkyy myös Suomessa. Viime vuonna suomalaiset kuluttajat ostivat vaatetusta lähes prosentin enemmän kuin edellisvuonna. Varsinkin ulkomaiset verkko-ostokset ja vertaiskauppa kasvoivat, kun vaatetuksen erikoiskauppa ja markettien vaatemyynti kutistuivat. Suomessa vaatetusta ostetaan paljon marketeista, urheilukaupoista ja kansainvälisistä muotikaupan ketjuista. Suomen käytetyin vaatteiden ja kenkien ostopaikka on Prisma.

Åbo Akademi ja Stanford solmivat uuden sopimuksen demokratiatutkimuksen alalla

Åbo Akademi on solminut osana tutkimusprofilointiaan uuden sopimuksen Palo Altossa, Kaliforniassa toimivan Stanfordin yliopiston kanssa. Sopimus on allekirjoitettu Stanfordin deliberatiivisen demokratian (keskustelevan demokratian) keskuksen kanssa ja siinä on sovittu erityisesti tutkijoiden liikkuvuudesta ja yhteisestä tutkimustoiminnasta.

Kaupunki
Viihde

Ruisrockin ohjelma valmis – uutuutena feministinen keskusteluteltta Kupla

Loppuunmyydyn Ruisrockin ohjelma on valmis. Festivaalille saapuu kanadalainen rap-artisti-tuottaja PartyNextDoor , joka on tehnyt yhteistyötä esimerkiksi Major Lazerin ja Big Seanin kanssa. Uusi kansainvälinen kiinnitys on myös yhdysvaltalainen laulaja-lauluntekijä Kali Uchis . Muun muassa Tyler, the Creatorin kanssa yhteistyötä tehnyt muusikko julkaisi keväällä debyyttistudioalbuminsa Isolationin, jota ovat suitsuttaneet niin kriitikot kuin fanit.
Urheilu

Kommentti: TPS:llä kasassa yllätyksetön mutta mielenkiintoinen runko

Lauri Korpikoski palaa TPS:n paitaan ehkä jopa kuudeksi vuodeksi. Vasemmalla TPS:n entinen päävalmentaja Ari-Pekka Selin.

TPS:n ensi kauden jääkiekkomiehistön julkistus maanantaina ei tarjonnut suuria yllätyksiä. Lauri Korpikosken sopimuksen pituus, kuusi vuotta, sellainen kieltämättä oli, mutta maanantaina julkistetut nimet eivät. Korpikosken, Henrik Haukelandin , Santeri Lukan ja muiden uusien tulijoiden nimet olivat tiedossa jo viikkoja sitten.

Turun roller derby -joukkueen ensimmäinen kotipeli vuosiin Kupittaan palloiluhallissa

Roller derbyä pelataan ensi lauantaina Kupittaan palloiluhallissa.

Turkulainen urheiluseura Dirty River Roller Derby pääsee pelaamaan uudessa Kupittaan palloiluhallissa lauantaina 26. toukokuuta yleisölle avoimen kotipelin ensimmäistä kertaa vuosikausiin. Turkua vastaan asettuu Kouvola ja Helsingin Kallio kohtaa Tampereen joukkueen. Tapahtuma on osa kansallista Suomi Cup -sarjaa ja siellä ratkeavat runkosarjan lopulliset sijoitukset.

Menoviikko: Inter metsästää kotivoittoa

RoPSia vastaan kentälle juoksee vähähiuksisempi Mika Ojala. Cup-voitto vei Inter-ikonilta hiukset.

FC Inter palaa ensimmäistä kertaa kotiyleisön eteen Suomen Cupin voiton jälkeen lauantaina 26. toukokuuta. Tuolloin vastassa on yksi alkukauden positiivisimpia yllätyksiä Rovaniemen Palloseura, joka on ollut sekä pelillisesti että tuloksellisesti alkukauden paras joukkue.

F-rallisarjan kolmas osakilpailu ajetaan Raisiossa

Juhlavuottaan viettävä 30-vuotias Raision Urheiluautoilijat ry järjestää F-rallisarjan kolmannen osakilpailun eli Kaasujalka Rallin Varsinais-Suomen teillä lauantaina 26. toukokuuta

Täysosuma
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.