Uudella mallilla voidaan ennustaa verenvirtauksen vaikutuksia verisuonen rakenteeseen

Tutkijat ovat ensimmäistä kertaa onnistuneet kehittämään tietokoneavusteisen laskentamallin, jolla voidaan ennustaa mekaanisten voimien ja solujen välisen signaloinnin yhteisvaikutuksia verisuonten seinämiin. Malli voi tuoda uusia mahdollisuuksia verisuonisairauksien hoitoon sekä lääketieteellisen hoidon tulosten ennustamiseen.

Tutkimus oli osa professori Cecilia Sahlgrenin tutkimusprojektia Mechanoregulation of Jagged Notch signaling in vascular tissue homeostasis, ja siihen osallistui tutkijoita Suomesta (Åbo Akademi), Alankomaista (Eindhovenin teknillinen yliopisto) ja Sveitsistä (ETH Zürich -yliopisto). Sahlgrenin projekti on Suomen Akatemian rahoittama, ja nyt saaduista tuloksista kertova artikkeli on julkaistu arvostetussa yhdysvaltalaisessa PNAS-julkaisussa (Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America).

Verisuonten seinämät koostuvat tavallisesti kolmesta kerroksesta, joista keskimmäinen muodostuu pääasiallisesti sileistä lihassoluista. Nämä lihassolut ovat supistumiskykyisiä ja säätelevät verisuonten muotoa ja toimintaa kehossa.

– Elimistö pyrkii aina tasapainotilaan eli homeostaasiin, kertoo Sahlgren, joka toimii solubiologian professorina Åbo Akademissa ja Eindhovenin teknillisessä yliopistossa.

– Kun mekaanisissa voimissa kuten verenpaineessa tapahtuu muutoksia, verisuonten sileät lihassolut voivat menettää supistumiskykynsä ja saattavat alkaa jakautua. Tämän seurauksena verisuonen seinämät voivat paksuuntua, mikä puolestaan palauttaa tasapainotilan ja verisuonten kestävyyden ja toimivuuden.

Ulkoisen mekaanisen rasituksen lisäksi solujen kasvua ohjaa myös solujen välinen molekyylitason viestintä. Eräs solujen välinen viestinvälitysreitti on ns. Notch-signalointi, jolla on tärkeä rooli siinä, miten solut kehittyvät, elävät ja kuolevat. Notch-signalointi vaikuttaa merkittävästi myös verisuonten seinämien muovautumiseen.

Tutkimalla Notch-signaloinnin ja mekaanisten voimien vaikutusta verisuonten sileisiin lihassoluihin saamme perustavanlaatuista tietoa niin terveiden verisuonten kuin verisuonisairauksienkin synnystä.

– Viimeaikaisissa tutkimuksissa on noussut esiin Notch-signaloinnin ja mekaanisten voimien yhteisvaikutus verisuonten muovautumisessa, mutta niiden vaikutus verisuonten homeostaasiin eli tasapainotilaan on vielä epäselvä, sanoo Sahlgren.

Verisuonten tasapainotilan taustalla on mekaanisen rasituksen, Notch-signaloinnin ja verisuonten rakenteen dynaaminen ja monimutkainen vuorovaikutus, jonka ennustamiseen tarvitaan tietokonemallinnusta.

Tarkoitus on lähitulevaisuudessa kehittää ensin kaksiulotteinen ja sitten kolmiulotteinen malli. Tavoitteena on myös kokeellisesti selvittää verisuonten seinämissä tapahtuvia monimutkaisia ja monimuotoisia prosesseja.

– Nykyinen yksiulotteinen malli sisältää vielä monia yksinkertaistuksia mekaanisten voimien ja Notch-signaloinnin vaikutuksista verisuonissa ja niiden ympäristössä, kertoo Sandra Loerakker, joka toimii tutkimusassistenttina Eindhovenin teknillisessä yliopistossa ja on yksi nyt julkaistun artikkelin kirjoittajista.

– Työmme on tuonut yhteen usean eri alan asiantuntijoita, ja tulevaisuus tarjoaa tiimillemme monia mielenkiintoisia tutkimusmahdollisuuksia.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Ulkovalaistuksen saneeraustyö haittaa liikennettä Vaasantiellä

Ulkovalaistuksen saneerausurakka saattaa kaventaa ajokaistaa ja kaventaa kevyenliikenteenväylää Iso-Heikkilän liikenneympyrästä Vaasantielle ja jatkuu Ruissalontietä aina Pansiontielle asti sekä osin Akselintietä. Työskentely tapahtuu pääasiassa kevyenliikenteenväylillä.

Alkoholia enintään 5,5 prosenttia sisältävien juomien verkkokauppa aiotaan sallia

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä on selvittänyt eduskunnan tahdon mukaisesti alkoholijuomien rajat ylittävän etämyynnin eli erityisesti verkkokaupan säännösten selkiyttämistä. Työryhmä ehdottaa yksimielisessä esityksessään uuteen alkoholilakiin säännöksiä alkoholijuomien etämyynnin rajoittamisesta ja etämyyntiin liittyvien keskeisten käsitteiden määritelmistä. Samalla selvitettiin alkoholijuomien etämyynnin valvontaa sekä keinoja, joilla rajat ylittävän alkoholikaupan valmisteverot saataisiin nykyistä paremmin maksettua Suomeen.

Suomalainen saa liian vähän kuitua ruokavaliostaan

Tutkimusten mukaan lähes puolet suomalaisista kärsii ajoittain ikävistä vatsaoireista kuten ummetuksesta, ripulista, turvotuksesta ja vatsakivuista. Taustalla saattaa olla toiminnallisiin vatsavaivoihin luettava ärtyvän suolen oireyhtymä, mutta usein vaivaan löytyy syy ruokavaliosta ja elämäntavoista. Istumatyötä tekevillä liikkumattomuus ja epäsäännöllinen ruokailu altistavat vatsaoireille.

Työttömyysaste laskee edelleen Turussa nopeasti

Työttömyyden nopea laskutrendi jatkuu Turussa ja Turun seutukunnassa. Työttömien työnhakijoiden määrä väheni Turussa edellisvuoden maaliskuusta viisitoista prosenttia.

Auralaiskuski suistui Turuntieltä ojaan

Auralainen 1940-luvulla syntynyt mies kuljetti e perjantaina noin kello 13 henkilöautoa Turuntietä pitkin kohti Auraa, kun hän tuntemattomasta syystä menetti henkilöauton hallinnan ja suistui vastaantulevien kaistan yli ojaan.

Viron ykköskuorot Turun tuomiokirkossa perjantaina

Viron satavuotisjuhlavuoden kunniaksi Turun tuomiokirkossa voi kuulla kuorokonsertin perjantaina klo 17. Tuomiokirkossa konsertoi perjantaina 27. huhtikuuta kello 17 peräti 170 laulajaa seitsemästä virolaisesta huippukuorosta.

Sairaanhoitajan muistot avaavat näkökulman jääkäriliikkeeseen, Lotta Svärd -järjestöön ja suomalaiseen SS-pataljoonaan

Elina Virtanen.

Turun yliopistossa väittelevä Elina Virtanen tarkastelee tutkimuksessaan jääkärien sairaanhoitajana toimineen Ruth Munckin (1886–1976) muistoja ja tulkintoja elämänsä kulusta. Henkilöhistoriallisten muistojen kautta Virtanen käsittelee yksilön historiallisen muistin rakentumista ja Suomen historiakulttuurisia muutoksia 1920-luvulta 1970-luvulle.

Urheilu

Ura haluaa houkutella nuoria lupauksia Kaarinaan

Kaarinan Ura nousi ensi kaudeksi Korisliigaan voittamalla 1. divisioona A:n. Ensi kaudella joukkue on haastaja, mutta päävalmentaja Kristian Palotie sanoo, ettei Kaarinassa lähdetä Korisliigaan rämpimään.

Kun Kristian Palotie keväällä 2017 allekirjoitti Ura Basketin kanssa päävalmentajasopimuksen puhuttiin Korisliigaan noususta maltillisella aikataululla. Nousu oli tavoitteena muutaman vuoden päästä. Kävi kuitenkin niin, että Kaarinassa juhlittiin nousua jo tänä keväänä. kun miesten 1. divisioona A:n loppuotteluissa HBA Märsky kaatui otteluvoitoin 3–1.

Jälkipeli: FBC Loiston kuusinkertaiset Suomen mestarit

Näillä FBC Loiston tytöillä on taskussaan jo kuusi salibandyn Suomen mestaruutta. Nea Keihäs (vas.), Ulla Valtola ja Iida Mettälä aloittivat salibandyn harrastamisen jo alakouluikäisinä. Kolmikon urheilulliset tavoitteet ovat korkealla aina maajoukkue-edustusta myöten.

Kuusi Suomen mestaruutta, hei! Lätkävalmentaja Hannu Jortikan meriittilista on komea, ja niin on myös FBC Loiston kolmen salibandyä pelaavan tytön saavutukset. Oletettavasti Nea Keihään , Ulla Valtolan ja Iida Mettälän mestaruuslista vielä pitenee.

Täysosuma
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.