Uusi menetelmä tehostaa merkittävästi biovedyn ja muiden biokemikaalien valmistusta

Turun yliopiston ja VTT:n yhteistutkimuksessa osoitettiin, että yhteyttävien mikrobisolujen kykyä tuottaa biovetyä auringon energiasta voidaan parantaa merkittävästi kiinnittämällä solut läpinäkyvään nanoselluloosakalvoon. Menetelmän odotetaan tehostavan myös muiden mikroleväsoluista saatavien biokemikaalien valmistusta. Tulokset on julkaistu arvostetussa Journal of Materials Chemistry A -lehdessä.

Turun yliopiston molekulaarisen kasvibiologian apulaisprofessori Yagut Allahverdiyevan ja hänen ryhmänsä tutkimaa fotosynteettisten mikrolevien ja syanobakteerien hyödyntämistä pidetään yhtenä lupaavimmista biotalouden mahdollistajista. Näiden yksinkertaisen solurakenteen ansiosta fotosynteesin sitoma auringon energia voidaan ohjata tehokkaasti ja hallitusti suunniteltuun lopputuotteeseen.

– Tässä keskeisessä asemassa on solujen immobilisointi, eli sitominen geelimäisen aineen sisälle tai pintaan, jolloin solujen aineenvaihdunta siirtyy biomassan kasvatuksesta haluttujen yhdisteiden tuotantoon. Lisäksi solujen kiinnittyminen ohueen, läpinäkyvään kalvoon vähentää huomattavasti valoenergian hävikkiä verrattuna normaaliin kasvatukseen ravinneliuoksessa, Allahverdiyeva kertoo.

Immobilisointiin sopivan materiaalin on oltava huokoinen, läpinäkyvä, vedenkestävä sekä biologisesti yhteensopiva leväsolujen kanssa.

– Nanoselluloosakalvo täyttää kaikki nämä vaatimukset. Sillä voidaan korvata tehokkaasti tähän asti käytetyin materiaali, alginaatti-polymeeri, jolla on suhteellisen huono mekaaninen kestävyys ja vähäinen huokoisuus. VTT:n kehittämällä läpinäkyvällä nanoselluloosakalvolla on sekä paremmat mekaaniset ominaisuudet että helposti räätälöitävissä oleva huokosrakenne, kertoo VTT:n johtava tutkija Tekla Tammelin.

Tutkimuksessa osoitettiin nanoselluloosan hyvä yhteensopivuus vetyä tuottavan viherlevän ja syanobakteerien kanssa. Lisäksi etenkin viherleväsolujen vedyntuotantomäärät olivat selvästi suurempia nanosellusta valmistetulla kalvolle kuin alginaattia käytettäessä.

– Myös vetyä suurempien molekyylien vapautumista kalvosta voidaan helpottaa optimaalisella huokosrakenteella ja siten hyödyntää tulevaisuudessa tuotettaessa muitakin teollisuuden tarvitsemia biokemikaaleja kuten hiilivetyjä tai terpeenejä, Allahverdiyeva sanoo.

Novo Nordisk -säätiön rahoittama tutkimus on julkaistu Journal of Materials Chemistry A -lehdessä http://doi.org/10.1039/C7TA11164A.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Föli-fillarit otetaan käyttöön vapunpäivänä

Uudet kaupunkipyörät, eli Föli-fillarit, otetaan käyttöön vapunpäivänä Turun Tuomiokirkkotorilla kello 14–16. Tilaisuuden juontavat Ylen sohvaperunoista tutut turkulaiset Osku Valtonen ja Juhani Koskinen ja osaltaan iloista tunnelmaa on myös luomassa turkulainen opiskelijapuhallinorkesteri Sohon Torwet.

Perustulokokeilua ei keskeytetä, kansainvälisessä mediassa kerrottu virheellistä tietoa

Monissa kansainvälisissä medioissa on julkaistu tieto, jonka mukaan Suomi olisi keskeyttämässä perustulokokeilun. Kokeilu kuitenkin jatkuu alkuperäisen suunnitelman mukaisesti vuoden 2018 loppuun. Monet ulkomaiset tiedotusvälineet ovat julkaisseet viime päivinä uutisia, joiden mukaan Suomi on keskeyttämässä perustulokokeilun suunniteltua aiemmin.

Afrikkalaista sikaruttoa ensi kertaa Unkarissa

Afrikkalainen sikarutto (ASF) on todettu ensimmäistä kertaa Unkarissa, kertoo Evira. ASF todettiin villisiasta, joka löytyi kuolleena 19. huhtikuuta Pohjois-Unkarista Hevesin alueelta. Taudin toteamispaikasta on yli 200 kilometriä lähimpään aiemmin todettuun ASF-tapaukseen.

Nauvon vierassatamaan yrittäjä Turusta

Toni Ljungqvist.

Paraisten kaupunki on valinnut Nauvon vierassataman toiminnan ylläpitäjäksi Auraport/Turun Rantaravintolat Oy:n. Auraport/Turun Rantaravintolat Oy on toiminut Turun vierassataman yrittäjänä vuodesta 2004.

Kolmasosa nuorista huolissaan mielialastaan

Nuoret pääsevät perjantaina puhumaan mielenterveydestä Periskooppi-chatissa. Omaan mielenterveyteen liittyvät asiat mietityttävät nuoria. Kouluterveyskyselyn (2017) mukaan 27 prosenttia 8. ja 9. luokkalaisista, 35 prosenttia lukion 1. ja 2. luokkalaisista ja 28 prosenttia ammatillisen oppilaitoksen opiskelijoista on ollut huolissaan mielialastaan viimeisen 12 kuukauden aikana.

Ukkopekalla musiikkiteatteriristeilyjä toukokuussa

Ukkopekka.

Musiikkiteatteri Muste ja Elvis hyppäävät höyrylaiva Ukkopekan kyytiin. Musiikkiteatteriristeilyt alkavat toukokuussa. Iltaristeilyn aikana yleisö näkee kaksiosaisen teatterituotannon, joka kuljettaa katsojat kuninkaan maailmaan tarinoiden ja musiikin kautta.

Akademiska Orkestern täyttää 90 vuotta ja aloittaa juhlinnan kiertueella

Akademiska Orkestern, AO, perustettiin 90 vuotta tukemaan Åbo Akademiin opiskelijoiden musiikkiharrastusta ja jatkamaan vanhaa kuningatar Kristiinan ajoilta periytyvää, akateemista yliopisto-orkesteriperinnettä. Tänä päivänä se on täysikokoinen sinfoniaorkesteri, jota johtaa kapellimestari Sauli Huhtala .

Urheilu

Jälkipeli: FBC Loiston kuusinkertaiset Suomen mestarit

Näillä FBC Loiston tytöillä on taskussaan jo kuusi salibandyn Suomen mestaruutta. Nea Keihäs (vas.), Ulla Valtola ja Iida Mettälä aloittivat salibandyn harrastamisen jo alakouluikäisinä. Kolmikon urheilulliset tavoitteet ovat korkealla aina maajoukkue-edustusta myöten.

Kuusi Suomen mestaruutta, hei! Lätkävalmentaja Hannu Jortikan meriittilista on komea, ja niin on myös FBC Loiston kolmen salibandyä pelaavan tytön saavutukset. Oletettavasti Nea Keihään , Ulla Valtolan ja Iida Mettälän mestaruuslista vielä pitenee.

Turun Uimarit hakee finaalipaikkaa

Turun Uimarit taistelee finaalipaikasta.

Vapun alla pelataan naisten vesipallon välierät. Runkosarjan voittanut Turun Uimarit kohtaa välierissä Kuhat Helsingistä. Finaalipaikka ratkeaa paras kolmesta -periaatteella.

Täysosuma
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.