Matalan kynnyksen psykiatrisia mielenterveyspalveluita halutaan ilman ajanvarausta

Laura Rantanen. Laura Rantanen. Kuva: Shoja Lak

Laura Rantanen (vihr.) ja Matti Vähä-Heikkilä (vihr.) jättivät Turun kaupunginvaltuuston kokouksessa maanantaina valtuustoaloitteen matalan kynnyksen psykiatristen mielenterveyspalveluiden järjestämisestä ilman ajanvarausta 2019 alkaen.

- Valtuuston hyväksymässä strategiassa on nostettu hienosti esille erilaisia kuntalaisten hyvinvointia lisääviä toimenpiteitä ja riittävät matalan kynnyksen palvelut on mainittu. Seuraavaksi tarvitaan käytännön toimenpiteitä ja kokeiluja, jotka mahdollistavat avun saamisen silloin, kun ihminen sitä tarvitsee, Rantanen sanoo.

Psykiatrille pääsyä voi joutua odottamaan Turussa yli kolme kuukautta. Päivystyksen tarkoitus on hoitaa vain akuutteja mielenterveyden ongelmia ja kynnys olla yhteydessä päivystykseen mielenterveysasioissa on korkea. Asiakkaan täytyy odottaa ajan saamista terveyskeskukseen tai kääntyä Tyksin päivystyksen puoleen.

- Emme saa antaa ihmisten odottaa tilanteiden pahentumista. Riittävä matalan kynnyksen hoidon tarjoaminen kannustaa avun hakemiseen riittävän aikaisessa vaiheessa. Se hillitsee myös mielenterveysongelmien aiheuttamia kustannuksia ja vähentää sairauspoissaoloja, sairauseläkkeelle jäävien ja vaativampaa hoitoa tarvitsevien turkulaisten määrää, Vähä-Heikkilä sanoo.

Valtuutetut muistuttavat, että Turussa psykiatrisen avohoidon resurssit ovat kuuden suurimman suomalaiskaupungin vertailussa euroilla mitaten pienimmät asukaslukuun suhteutettuna. Erilaiset mielenterveysongelmat aiheuttavat Suomen tasolla vuosittain noin viiden miljardin euron laskun. Ne ovat joka neljännen sairauslomapäivän ja joka kolmannen eläkepäätöksen syynä. Tutkimusten valossa matalan kynnyksen ennaltaehkäisevä hoito on tehokasta, ja sillä voidaan ennalta estää ja vähentää vakavien ongelmien syntymistä.

Psykiatrisen hoidon saatavuuteen ovat viime aikoina kiinnittäneet huomiota esimerkiksi turkulaiset opiskelijat. Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön tutkimuksen mukaan joka kolmannella korkeakouluopiskelijalla on psyykkisiä vaikeuksia.

- Mielenterveysongelmat eivät ole pelkästään suuri taloudellinen tappio yhteiskunnalle, vaan ne aiheuttavat myös inhimillistä kärsimystä sekä sairastuneelle että läheisille. Puuttuminen olisi helpointa alkuvaiheessa, ennen kuin ongelmat kroonistuvat, Turun yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Inari Harjunniemi sanoo.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Alkoholia enintään 5,5 prosenttia sisältävien juomien verkkokauppa aiotaan sallia

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä on selvittänyt eduskunnan tahdon mukaisesti alkoholijuomien rajat ylittävän etämyynnin eli erityisesti verkkokaupan säännösten selkiyttämistä. Työryhmä ehdottaa yksimielisessä esityksessään uuteen alkoholilakiin säännöksiä alkoholijuomien etämyynnin rajoittamisesta ja etämyyntiin liittyvien keskeisten käsitteiden määritelmistä. Samalla selvitettiin alkoholijuomien etämyynnin valvontaa sekä keinoja, joilla rajat ylittävän alkoholikaupan valmisteverot saataisiin nykyistä paremmin maksettua Suomeen.

Suomalainen saa liian vähän kuitua ruokavaliostaan

Tutkimusten mukaan lähes puolet suomalaisista kärsii ajoittain ikävistä vatsaoireista kuten ummetuksesta, ripulista, turvotuksesta ja vatsakivuista. Taustalla saattaa olla toiminnallisiin vatsavaivoihin luettava ärtyvän suolen oireyhtymä, mutta usein vaivaan löytyy syy ruokavaliosta ja elämäntavoista. Istumatyötä tekevillä liikkumattomuus ja epäsäännöllinen ruokailu altistavat vatsaoireille.

Työttömyysaste laskee edelleen Turussa nopeasti

Työttömyyden nopea laskutrendi jatkuu Turussa ja Turun seutukunnassa. Työttömien työnhakijoiden määrä väheni Turussa edellisvuoden maaliskuusta viisitoista prosenttia.

Auralaiskuski suistui Turuntieltä ojaan

Auralainen 1940-luvulla syntynyt mies kuljetti e perjantaina noin kello 13 henkilöautoa Turuntietä pitkin kohti Auraa, kun hän tuntemattomasta syystä menetti henkilöauton hallinnan ja suistui vastaantulevien kaistan yli ojaan.

Viron ykköskuorot Turun tuomiokirkossa perjantaina

Viron satavuotisjuhlavuoden kunniaksi Turun tuomiokirkossa voi kuulla kuorokonsertin perjantaina klo 17. Tuomiokirkossa konsertoi perjantaina 27. huhtikuuta kello 17 peräti 170 laulajaa seitsemästä virolaisesta huippukuorosta.

Sairaanhoitajan muistot avaavat näkökulman jääkäriliikkeeseen, Lotta Svärd -järjestöön ja suomalaiseen SS-pataljoonaan

Elina Virtanen.

Turun yliopistossa väittelevä Elina Virtanen tarkastelee tutkimuksessaan jääkärien sairaanhoitajana toimineen Ruth Munckin (1886–1976) muistoja ja tulkintoja elämänsä kulusta. Henkilöhistoriallisten muistojen kautta Virtanen käsittelee yksilön historiallisen muistin rakentumista ja Suomen historiakulttuurisia muutoksia 1920-luvulta 1970-luvulle.

Urheilu

Ura haluaa houkutella nuoria lupauksia Kaarinaan

Kaarinan Ura nousi ensi kaudeksi Korisliigaan voittamalla 1. divisioona A:n. Ensi kaudella joukkue on haastaja, mutta päävalmentaja Kristian Palotie sanoo, ettei Kaarinassa lähdetä Korisliigaan rämpimään.

Kun Kristian Palotie keväällä 2017 allekirjoitti Ura Basketin kanssa päävalmentajasopimuksen puhuttiin Korisliigaan noususta maltillisella aikataululla. Nousu oli tavoitteena muutaman vuoden päästä. Kävi kuitenkin niin, että Kaarinassa juhlittiin nousua jo tänä keväänä. kun miesten 1. divisioona A:n loppuotteluissa HBA Märsky kaatui otteluvoitoin 3–1.

Jälkipeli: FBC Loiston kuusinkertaiset Suomen mestarit

Näillä FBC Loiston tytöillä on taskussaan jo kuusi salibandyn Suomen mestaruutta. Nea Keihäs (vas.), Ulla Valtola ja Iida Mettälä aloittivat salibandyn harrastamisen jo alakouluikäisinä. Kolmikon urheilulliset tavoitteet ovat korkealla aina maajoukkue-edustusta myöten.

Kuusi Suomen mestaruutta, hei! Lätkävalmentaja Hannu Jortikan meriittilista on komea, ja niin on myös FBC Loiston kolmen salibandyä pelaavan tytön saavutukset. Oletettavasti Nea Keihään , Ulla Valtolan ja Iida Mettälän mestaruuslista vielä pitenee.

Täysosuma
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.