Seminaari kuohunnan ja radikalismin vuodesta 1968

Prahan kevät, Martin Luther Kingin murha, Vietnamin sota, feministien, pasifistien, opiskelijoiden ja työläisten esiinmarssi. Viidenkymmenen vuoden takaista ”hullua” vuotta lähestytään moninaisella otteella muun muassa muistojen, valokuvien, musiikin, elokuvien ja politiikan kautta Turun yliopiston kulttuurihistorian oppiaineen seminaarissa Toivon ja raivon vuosi 1968.

Seminaari pidetään perjantaina 20. huhtikuuta klo 10–18 Janus-salissa Artiumissa Sirkkalan kampuksella. Seminaariin sisältyy myös ilta- ja oheisohjelmaa. Seminaarin kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy.

Turun yliopiston kulttuurihistorian oppiaineen seminaari kokoaa yhteen historian niin kutsutun ”hullun vuoden” eri äänet.

– Pysähdymme pohtimaan viidenkymmenen vuoden takaisia tapahtumia erilaisista kulttuurisista ja yhteiskunnallisista näkökulmista toivon ja raivon teemojen kautta. Päivän ja siihen liittyvien oheistapahtumien aikana vuotta 1968 lähestytään monesta näkökulmasta niin muistojen, valokuvien, musiikin, elokuvien kuin politiikankin kautta, kertoo seminaarin järjestelytoimikunnan puheenjohtaja, yliopistonlehtori Maarit Leskelä-Kärki.

Käsitteeseen ”hullu vuosi” liitetään monenlaisten yhteiskunnallisten liikkeiden esiinmarssi liberaaleista konservatiiveihin.

– Muun muassa feministit, pasifistit, opiskelijat ja työläiset pyrkivät tuomaan äänensä kuuluviin ja ottamaan kantaa maailman tilanteeseen. Maailmaa kuohuttivat Prahan kevät, Martin Luther Kingin murha ja esimerkiksi Vietnamin sota. Kuohunnan ja radikalismin vuosi oli käännekohta myös konservatiiveille, Leskelä-Kärki kuvailee.

Kulttuurin saralla erityisesti populaarimpi musiikki ja taide toimivat väylinä keskustella arvoista ja ottaa kantaa sosiaaliseen epäoikeudenmukaisuuteen. Kaiken kaikkiaan vuotta on pidetty merkittävänä maailmaa muuttaneena käännekohtana.

Kuvaa “hullusta vuodesta” on käytetty muun muassa politiikan ja kulttuurin saralla eri tarkoituksiin.

– On tärkeää pohtia, miksi juuri vuosi 1968 on saanut kaltaisensa maineen aikalaisten sekä jälkipolvien silmissä. Minkä vuoksi ja miten yksi vuosi koetaan ja muistetaan niin tunteikkaalla tavalla toivosta raivoon, Leskelä-Kärki muistuttaa.

Seminaarin esitelmissä tutkijat tarkastelevat muun muassa vuoden 1968 tapahtumia itäisessä Euroopassa, Italiassa, Iso-Britanniassa ja Yhdysvalloissa mutta myös kotimaan kamaralla. Päiväohjelman päättää feminismiä ja sen vaiheita viiden vuosikymmenen aikana tarkasteleva paneelikeskustelu.

Seminaari on jatkoa kulttuurihistorian järjestämille huhtikuisille teemaseminaareille, joissa on käsitelty erilaisia historian traumaattisiakin murroskohtia aina Vietnamin sodasta Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuuteen.

Seminaarin iltaohjelmaa vietetään Kirjakahvilassa kello 19.30 alkaen. Silloin esitetään elokuvakooste Noin 68 – hullun filmin vuodet, josta alustaa koosteen kokoaja, tutkija Ilkka Kippola. Elokuvailta toteutetaan yhteistyössä Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) ja Kinokoplan kanssa.

Keskiviikkona 18. huhtikuuta Turun kaupunginkirjaston musiikkikirjastossa kuunnellaan kello 17 alkaen vuoden 1968 hittejä 1968: toivekappaleiden hippimittari -tapahtumassa. Kello 19 alkaen esitetään Bar Ö:ssä Risto Jarvan elokuva Ruusujen aika (1969).

Seminaarin kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy.

Seminaari-, ilta- ja oheisohjelma on osoitteessa https://1968seminaari.wordpress.com/blogi/ohjelma/.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Föli-fillarit otetaan käyttöön vapunpäivänä

Uudet kaupunkipyörät, eli Föli-fillarit, otetaan käyttöön vapunpäivänä Turun Tuomiokirkkotorilla kello 14–16. Tilaisuuden juontavat Ylen sohvaperunoista tutut turkulaiset Osku Valtonen ja Juhani Koskinen ja osaltaan iloista tunnelmaa on myös luomassa turkulainen opiskelijapuhallinorkesteri Sohon Torwet.

Perustulokokeilua ei keskeytetä, kansainvälisessä mediassa kerrottu virheellistä tietoa

Monissa kansainvälisissä medioissa on julkaistu tieto, jonka mukaan Suomi olisi keskeyttämässä perustulokokeilun. Kokeilu kuitenkin jatkuu alkuperäisen suunnitelman mukaisesti vuoden 2018 loppuun. Monet ulkomaiset tiedotusvälineet ovat julkaisseet viime päivinä uutisia, joiden mukaan Suomi on keskeyttämässä perustulokokeilun suunniteltua aiemmin.

Afrikkalaista sikaruttoa ensi kertaa Unkarissa

Afrikkalainen sikarutto (ASF) on todettu ensimmäistä kertaa Unkarissa, kertoo Evira. ASF todettiin villisiasta, joka löytyi kuolleena 19. huhtikuuta Pohjois-Unkarista Hevesin alueelta. Taudin toteamispaikasta on yli 200 kilometriä lähimpään aiemmin todettuun ASF-tapaukseen.

Nauvon vierassatamaan yrittäjä Turusta

Toni Ljungqvist.

Paraisten kaupunki on valinnut Nauvon vierassataman toiminnan ylläpitäjäksi Auraport/Turun Rantaravintolat Oy:n. Auraport/Turun Rantaravintolat Oy on toiminut Turun vierassataman yrittäjänä vuodesta 2004.

Kolmasosa nuorista huolissaan mielialastaan

Nuoret pääsevät perjantaina puhumaan mielenterveydestä Periskooppi-chatissa. Omaan mielenterveyteen liittyvät asiat mietityttävät nuoria. Kouluterveyskyselyn (2017) mukaan 27 prosenttia 8. ja 9. luokkalaisista, 35 prosenttia lukion 1. ja 2. luokkalaisista ja 28 prosenttia ammatillisen oppilaitoksen opiskelijoista on ollut huolissaan mielialastaan viimeisen 12 kuukauden aikana.

Ukkopekalla musiikkiteatteriristeilyjä toukokuussa

Ukkopekka.

Musiikkiteatteri Muste ja Elvis hyppäävät höyrylaiva Ukkopekan kyytiin. Musiikkiteatteriristeilyt alkavat toukokuussa. Iltaristeilyn aikana yleisö näkee kaksiosaisen teatterituotannon, joka kuljettaa katsojat kuninkaan maailmaan tarinoiden ja musiikin kautta.

Akademiska Orkestern täyttää 90 vuotta ja aloittaa juhlinnan kiertueella

Akademiska Orkestern, AO, perustettiin 90 vuotta tukemaan Åbo Akademiin opiskelijoiden musiikkiharrastusta ja jatkamaan vanhaa kuningatar Kristiinan ajoilta periytyvää, akateemista yliopisto-orkesteriperinnettä. Tänä päivänä se on täysikokoinen sinfoniaorkesteri, jota johtaa kapellimestari Sauli Huhtala .

EU-tuomioistuimen päätös voi johtaa sote-tuottajien yhtiöittämiseen

Maakuntien sote-palveluja tuottavat liikelaitokset voidaan joutua yhtiöittämään sote-uudistuksessa, toteavat liikkeenjohdon neuvonantaja Bo-Erik Ekström , Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA:n tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto ja Borenius Asianajotoimiston asianajaja Asko Lindqvist EVA Arviossa Reilun pelin vartija.

Urheilu

Jälkipeli: FBC Loiston kuusinkertaiset Suomen mestarit

Näillä FBC Loiston tytöillä on taskussaan jo kuusi salibandyn Suomen mestaruutta. Nea Keihäs (vas.), Ulla Valtola ja Iida Mettälä aloittivat salibandyn harrastamisen jo alakouluikäisinä. Kolmikon urheilulliset tavoitteet ovat korkealla aina maajoukkue-edustusta myöten.

Kuusi Suomen mestaruutta, hei! Lätkävalmentaja Hannu Jortikan meriittilista on komea, ja niin on myös FBC Loiston kolmen salibandyä pelaavan tytön saavutukset. Oletettavasti Nea Keihään , Ulla Valtolan ja Iida Mettälän mestaruuslista vielä pitenee.

Turun Uimarit hakee finaalipaikkaa

Turun Uimarit taistelee finaalipaikasta.

Vapun alla pelataan naisten vesipallon välierät. Runkosarjan voittanut Turun Uimarit kohtaa välierissä Kuhat Helsingistä. Finaalipaikka ratkeaa paras kolmesta -periaatteella.

Täysosuma
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.