EU-lainsäädäntö tuo muutoksia pörssiyhtiöiden ja sijoituspalveluyritysten toimintaan

EU-lainsäädäntö tuo muutoksia pörssiyhtiöiden ja sijoituspalveluyritysten toimintaan. Keskeiset ehdotukset koskevat pörssiyhtiöiden johdon palkitsemista ja pörssiyhtiön oikeutta saada osakkeenomistajia koskevia tietoja. Muutoksissa on kyse EU-direktiivin kansallisesta toimeenpanosta. Valtiovarainministeriö lähetti työryhmän ehdotukset lausuntokierrokselle maanantaina 16. huhtikuuta.

EU-direktiivin tavoitteena on edistää osakkeenomistajien vaikuttamisen mahdollisuuksia sekä lisätä avoimuutta pörssiyhtiöiden ja sijoittajien välillä. Samalla direktiivi yhtenäistää pörssiyhtiöiden hallintokäytäntöjä eri jäsenvaltioissa ja siten edistää yhtenäisten pääomamarkkinoiden kehittymistä Euroopan unionin alueella.

Pörssiyhtiön on laadittava palkitsemispolitiikka, johon toimitusjohtajan ja hallituksen jäsenten palkitseminen perustuu. Palkitsemispolitiikasta päättää yhtiökokous. Työryhmä esittää myös mahdollisuutta poiketa palkitsemispolitiikasta väliaikaisesti, jotta käytännön tilanteet esimerkiksi toimitusjohtajan vaihdosten ja yritysjärjestelyjen yhteydessä helpottuvat.

Työryhmän enemmistö kannatti palkitsemiskäytännöissä yhtiökokouksen neuvoa-antavaa äänestystä. Valtiovarainministeriö ja Osakesäästäjien Keskusliitto ry jättivät asiasta eriävät mielipiteensä.

Uusi palkitsemissäätely tulee voimaan yhtiökokouskaudelle 2020.

Pörssiyhtiöiden mahdollisuudet selvittää hallintarekisteröityjen ulkomaalaisomistajien tietoja paranevat, kun osakkeita säilyttäville sijoituspalveluyrityksille ja hallintarekisteröinnin hoitajille asetetaan velvollisuus toimittaa tietoja yhtiön pyynnöstä. Pörssiyhtiö vastaa tietojen keräämisestä aiheutuneista kustannuksista.

Käytännössä tiedonsaantioikeus koskee vain suomalaisten pörssiyhtiöiden ulkomaalaisomistajien tietoja, koska kotimaisia sijoittajia koskevat tiedot ovat jo nyt saatavilla arvopaperikeskuksen osakasluetteloilta.

Sijoituspalveluyritysten on lisäksi toimitettava eteenpäin tiedot, jotka koskevat osakasoikeuksien käyttämistä. Tällaisia ovat, esimerkiksi yhtiökokouksen äänestysohjeet tai sijoittajan osallistuminen osakeantiin. Sijoituspalveluyrityksen on välitettävä osakasoikeuksien käyttämistä koskevat ja pörssiyhtiön tietopyynnön tiedot säilytysketjussa eteenpäin seuraavalle säilyttäjälle.

Työryhmän ehdottamat muutokset eivät vaikuta viranomaisten ja kansalaisten tiedonsaantiin hallintarekisteröidyistä osakkeista.

Omaisuudenhoitajien ja institutionaalisten sijoittajien omistajaohjaus pörssiyhtiöissä tehostuu, kun sijoittajien on laadittava ja julkistettava omistajaohjauksen periaatteet.

Osakeyhtiölain esteellisyyssääntely ehdotetaan korvattavan yhtiön päätöksentekoa koskevalla lähipiirisääntelyllä. Ehdotettu sääntely koskee pörssiyhtiöiden lisäksi kaikkien osakeyhtiöiden hallituksen, toimitusjohtajan, hallintoneuvoston ja yhtiökokouksen päätöksentekoa.

Lausuntoaika päättyy 31. toukokuuta.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Ulkovalaistuksen saneeraustyö haittaa liikennettä Vaasantiellä

Ulkovalaistuksen saneerausurakka saattaa kaventaa ajokaistaa ja kaventaa kevyenliikenteenväylää Iso-Heikkilän liikenneympyrästä Vaasantielle ja jatkuu Ruissalontietä aina Pansiontielle asti sekä osin Akselintietä. Työskentely tapahtuu pääasiassa kevyenliikenteenväylillä.

Alkoholia enintään 5,5 prosenttia sisältävien juomien verkkokauppa aiotaan sallia

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä on selvittänyt eduskunnan tahdon mukaisesti alkoholijuomien rajat ylittävän etämyynnin eli erityisesti verkkokaupan säännösten selkiyttämistä. Työryhmä ehdottaa yksimielisessä esityksessään uuteen alkoholilakiin säännöksiä alkoholijuomien etämyynnin rajoittamisesta ja etämyyntiin liittyvien keskeisten käsitteiden määritelmistä. Samalla selvitettiin alkoholijuomien etämyynnin valvontaa sekä keinoja, joilla rajat ylittävän alkoholikaupan valmisteverot saataisiin nykyistä paremmin maksettua Suomeen.

Suomalainen saa liian vähän kuitua ruokavaliostaan

Tutkimusten mukaan lähes puolet suomalaisista kärsii ajoittain ikävistä vatsaoireista kuten ummetuksesta, ripulista, turvotuksesta ja vatsakivuista. Taustalla saattaa olla toiminnallisiin vatsavaivoihin luettava ärtyvän suolen oireyhtymä, mutta usein vaivaan löytyy syy ruokavaliosta ja elämäntavoista. Istumatyötä tekevillä liikkumattomuus ja epäsäännöllinen ruokailu altistavat vatsaoireille.

Työttömyysaste laskee edelleen Turussa nopeasti

Työttömyyden nopea laskutrendi jatkuu Turussa ja Turun seutukunnassa. Työttömien työnhakijoiden määrä väheni Turussa edellisvuoden maaliskuusta viisitoista prosenttia.

Auralaiskuski suistui Turuntieltä ojaan

Auralainen 1940-luvulla syntynyt mies kuljetti e perjantaina noin kello 13 henkilöautoa Turuntietä pitkin kohti Auraa, kun hän tuntemattomasta syystä menetti henkilöauton hallinnan ja suistui vastaantulevien kaistan yli ojaan.

Viron ykköskuorot Turun tuomiokirkossa perjantaina

Viron satavuotisjuhlavuoden kunniaksi Turun tuomiokirkossa voi kuulla kuorokonsertin perjantaina klo 17. Tuomiokirkossa konsertoi perjantaina 27. huhtikuuta kello 17 peräti 170 laulajaa seitsemästä virolaisesta huippukuorosta.

Sairaanhoitajan muistot avaavat näkökulman jääkäriliikkeeseen, Lotta Svärd -järjestöön ja suomalaiseen SS-pataljoonaan

Elina Virtanen.

Turun yliopistossa väittelevä Elina Virtanen tarkastelee tutkimuksessaan jääkärien sairaanhoitajana toimineen Ruth Munckin (1886–1976) muistoja ja tulkintoja elämänsä kulusta. Henkilöhistoriallisten muistojen kautta Virtanen käsittelee yksilön historiallisen muistin rakentumista ja Suomen historiakulttuurisia muutoksia 1920-luvulta 1970-luvulle.

Urheilu

Ura haluaa houkutella nuoria lupauksia Kaarinaan

Kaarinan Ura nousi ensi kaudeksi Korisliigaan voittamalla 1. divisioona A:n. Ensi kaudella joukkue on haastaja, mutta päävalmentaja Kristian Palotie sanoo, ettei Kaarinassa lähdetä Korisliigaan rämpimään.

Kun Kristian Palotie keväällä 2017 allekirjoitti Ura Basketin kanssa päävalmentajasopimuksen puhuttiin Korisliigaan noususta maltillisella aikataululla. Nousu oli tavoitteena muutaman vuoden päästä. Kävi kuitenkin niin, että Kaarinassa juhlittiin nousua jo tänä keväänä. kun miesten 1. divisioona A:n loppuotteluissa HBA Märsky kaatui otteluvoitoin 3–1.

Jälkipeli: FBC Loiston kuusinkertaiset Suomen mestarit

Näillä FBC Loiston tytöillä on taskussaan jo kuusi salibandyn Suomen mestaruutta. Nea Keihäs (vas.), Ulla Valtola ja Iida Mettälä aloittivat salibandyn harrastamisen jo alakouluikäisinä. Kolmikon urheilulliset tavoitteet ovat korkealla aina maajoukkue-edustusta myöten.

Kuusi Suomen mestaruutta, hei! Lätkävalmentaja Hannu Jortikan meriittilista on komea, ja niin on myös FBC Loiston kolmen salibandyä pelaavan tytön saavutukset. Oletettavasti Nea Keihään , Ulla Valtolan ja Iida Mettälän mestaruuslista vielä pitenee.

Täysosuma
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.