Avoin diilaaminen rehottaa Vähätorilla, alueen asukkaat ja yrittäjät peloissaan

Vähätori on viihtyisä kaupunkilaisten olohuone, mutta siitä on tullut myös huumeiden katukaupan näyttämö. Kuvan henkilöt eivät liity juttuun. Vähätori on viihtyisä kaupunkilaisten olohuone, mutta siitä on tullut myös huumeiden katukaupan näyttämö. Kuvan henkilöt eivät liity juttuun. Kuva: Jari Laurikko

Vähätorin välittömässä läheisyydessä huumekauppiaat kokoontuvat säännöllisesti määrättyyn kellonaikanaan iltapäivisin, noin kello yhden ja kahden välimaissa, kertoo alueen asukas. Hän ei esiinny jutussa nimellään, koska kertoo joutuneensa häiriköinnin ja uhkaavan käytöksen kohteeksi.

Hänen toistuvat yhteydenottonsa poliisiin ovat olleet hedelmättömiä. Asukas esittelee valokuvaa, jossa nuhjuisesti pukeutunut joukon ympäröimä mies kurottaa kädellään puiden oksalle, kuin ottaakseen jotain piilopaikasta. Hän kertoo myös alueen kameroille tallentuneista materiaaleista, joista voidaan hänen mukaansa nähdä huumekauppaa.

– Olen ollut alueella jo kaksikymmentäviisi vuotta. Viimeisen kolmen vuoden aikana Vähätorin alue on mennyt huonompaan suuntaan. Lidl on osa ongelmaa. He väittävät, että he eivät myy juomaa päihtyneenä oleville, mutta se ei pidä paikkaansa.

– Olen myös näyttänyt kuvan poliiseille. Eräs naispoliisi lupasi hoidella heidät ja kerätä heidät ”maijaansa” ensi kerralla. Näin myös tapahtui, asukas kertoo.

Lounais-Suomen poliisilaitoksen operatiivisesta toiminnasta vastaava apulaispoliisipäällikkö Teijo Ristola kertoo, että poliisin valvonta alueella on tehostettua, mutta ei ympärivuorokautista.

– Kaupungissa on näitä ongelma-alueita. Yksi niistä on Vähätori ja sen ympäristö, jossa tapahtuu käyttörikoksen asteella olevaa pienimuotoista huumekauppaa. Tämä Vähätorin alueen huumerikollisuus ei ole sitä vakavinta laatua. Ne resurssit, mitä meillä on, keskitämme sinne tukkuportaaseen, sanoo Ristola.

– Lainsäädäntömme ei myöskään anna katujen ”puhdistustoimenpiteisiin” hirveästi eväitä, hän muistuttaa.

Lidlin Turun alueen myyntipäällikön Janne Suikin mukaan he eivät myy alkoholia päihtyneille henkilöille.

– Alkoholituotteita ei myydä päihtyneille. Nykyistä rauhallisempi Vähätorin ympäristö on luonnollisesti myös meidän intresseissämme. Myymälässä turvallisuudesta huolehtii vartija, mutta valitettavasti me emme yksin pysty vaikuttamaan jokirannan ja Vähätorin alueen rauhattomuuteen.

On selvää, että Vähätorin tilanne pelottaa. Myös muutama muu Julian talon yrittäjä vahvisti Vähätorin ongelmien olemassaolon, mutta kukaan heistä ei halua esiintyä julkisuudessa omalla nimellään, omaan turvallisuuteensa vedoten.

– Kyllähän siinä kaupungin paraatipaikalla saa rällästää, suihkulähteen ja rannan penkkien yhteydessä. Äänekäs ja vähän pelottava porukka, mikä siinä pyörii ja saa tehdä mitä haluaa. Kyllähän mekin olemme poliisiin olleet yhteydessä. En tiedä mitä poliisi pystyy tekemään, kertoo yksi alueen yrittäjistä.

Kurt Hedborg

Uusi Mein Schiff 1 pursuaa luksusta, kannella muun muassa urheiluhalli ja 400 metrin juoksurata

Meyer Turku luovutti tänään uuden lippulaivan saksalaiselle TUI Cruisesille. 315-metrinen uusi Mein Schiff 1 on kehitetty uudelleen suunnittelemalla erittäin hyvin menestyneestä, Turussa rakennetusta Mein Schiff –sarjasta. Uusi Mein Schiff 1 on jo viides Turussa rakennettu TUI Cruisesin alus. Laivasarjaan on tehty jokaisen laivan kohdalla parannuksia perustuen matkustajilta saatuun palautteeseen

Kolmen naisen myymälävarasporukka jäi kiinni rysän päältä Martissa

Kolmen naisen seurue varasti tavaraa Martin kaupunginosan Salesta eilen tiistaina kello 15.40. Naiset kätkivät tavaraa yhden naisen hameen alle ja toisen naisen kassiin. Naiset poistuivat kaupasta maksamatta piilottamiaan tavaroita. Paikalle hälytettiin poliisipartio.

Turun kaupunki toivoo vappujuhlijoilta siisteyttä

Vappu on karnevaalia, jossa ei roskiltakaan vältytä.

Turun keskustaan tuodaan vapuksi roska-astioita ja bajamajoja juhlijoiden käyttöön. Vapun tienoilla useat eri toimijat järjestävät talkoita siistimmän kaupungin hyväksi.

Parsa kypsyy myös keittäen

Parsa on ollut himoittu herkku jo yli 5000 vuoden ajan. Se on yksi kasvikunnan ravinteikkaimmista vihanneksista. Parsa kannattaa nauttia mahdollisimman pian ostohetken jälkeen, koska se nahistuu helposti. Parsat kuoritaan ohuesti ja niiden kovettuneet tyvet poistetaan. Varren paksuudesta riippuen parsa kypsyy noin viidessä minuutissa keittämällä niitä niukassa suolavedessä.

Föli-fillarit otetaan käyttöön vapunpäivänä

Uudet kaupunkipyörät, eli Föli-fillarit, otetaan käyttöön vapunpäivänä Turun Tuomiokirkkotorilla kello 14–16. Tilaisuuden juontavat Ylen sohvaperunoista tutut turkulaiset Osku Valtonen ja Juhani Koskinen ja osaltaan iloista tunnelmaa on myös luomassa turkulainen opiskelijapuhallinorkesteri Sohon Torwet.

Perustulokokeilua ei keskeytetä, kansainvälisessä mediassa kerrottu virheellistä tietoa

Monissa kansainvälisissä medioissa on julkaistu tieto, jonka mukaan Suomi olisi keskeyttämässä perustulokokeilun. Kokeilu kuitenkin jatkuu alkuperäisen suunnitelman mukaisesti vuoden 2018 loppuun. Monet ulkomaiset tiedotusvälineet ovat julkaisseet viime päivinä uutisia, joiden mukaan Suomi on keskeyttämässä perustulokokeilun suunniteltua aiemmin.

Afrikkalaista sikaruttoa ensi kertaa Unkarissa

Afrikkalainen sikarutto (ASF) on todettu ensimmäistä kertaa Unkarissa, kertoo Evira. ASF todettiin villisiasta, joka löytyi kuolleena 19. huhtikuuta Pohjois-Unkarista Hevesin alueelta. Taudin toteamispaikasta on yli 200 kilometriä lähimpään aiemmin todettuun ASF-tapaukseen.

Nauvon vierassatamaan yrittäjä Turusta

Toni Ljungqvist.

Paraisten kaupunki on valinnut Nauvon vierassataman toiminnan ylläpitäjäksi Auraport/Turun Rantaravintolat Oy:n. Auraport/Turun Rantaravintolat Oy on toiminut Turun vierassataman yrittäjänä vuodesta 2004.

Urheilu

Jälkipeli: FBC Loiston kuusinkertaiset Suomen mestarit

Näillä FBC Loiston tytöillä on taskussaan jo kuusi salibandyn Suomen mestaruutta. Nea Keihäs (vas.), Ulla Valtola ja Iida Mettälä aloittivat salibandyn harrastamisen jo alakouluikäisinä. Kolmikon urheilulliset tavoitteet ovat korkealla aina maajoukkue-edustusta myöten.

Kuusi Suomen mestaruutta, hei! Lätkävalmentaja Hannu Jortikan meriittilista on komea, ja niin on myös FBC Loiston kolmen salibandyä pelaavan tytön saavutukset. Oletettavasti Nea Keihään , Ulla Valtolan ja Iida Mettälän mestaruuslista vielä pitenee.

Turun Uimarit hakee finaalipaikkaa

Turun Uimarit taistelee finaalipaikasta.

Vapun alla pelataan naisten vesipallon välierät. Runkosarjan voittanut Turun Uimarit kohtaa välierissä Kuhat Helsingistä. Finaalipaikka ratkeaa paras kolmesta -periaatteella.

Täysosuma
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.