Kaarinalaiselle startup-yritykselle puolen miljoonan rahoitus, tähtää Kiinan markkinoille

Kaarinassa toimiva Akkurate on vuoden vanha startup-yritys, jonka tiimillä on yli sadan vuoden työkokemus litiumioniakkujen kehittämisestä, tuotantoketjusta ja koko elinkaaren hallinnasta. Yritys keräsi ensimmäisellä rahoituskierroksellaan 500 000 euroa pääomasijoittajilta ja yksityissijoittajilta.

Akkuraten toimitilat ovat kuin Myytinmurtajat-ohjelmasta. Li-ion-akkujen testaamista, optimointia ja analysointia varten yrityksen omasta laboratoriosta löytyy satoja akkuja ja kilometrikaupalla kaapelia sekä mm. kokonainen räjähdyksenkestävä kontti akkujen turvatestejä varten. Sijoittajien kiinnostus kertoo, että Akkuraten ammattitaidolle ja laboratoriolle uskotaan olevan tulevaisuudessa yhä enemmän kysyntää.

– Akkujen määrä ja koko kasvavat jatkuvasti, ja akuille avautuu tulevaisuudessa yhä uusia käyttökohteita. Sähköajoneuvot, mobiililaitteet, esineiden internet ja energian varastointi vaativat kaikki osaltaan luotettavia, tehokkaita ja turvallisia ratkaisuja, toteaa Akkuraten toimitusjohtaja Mika Kanninen, yksi yrityksen perustajista.

– Rahoituskierroksella sijoittajiksi lähtivät muun muassa jo alusta asti Akkurateen sijoittanut suomalainen Lifeline Ventures sekä Suffice international Hong Kongista. Tämän lisäksi mukaan saatiin Lappeenrannan teknillisen yliopiston sijoitusyhtiö Green Campus Innovations sekä kovan luokan yksityissijoittajia, joilla on rautainen osaaminen teollisuudesta ja liike-elämästä. Saimme rahan lisäksi todella arvokasta osaamista Akkuraten taustajoukkoihin, kertoo Kanninen.

– Tämä on jälleen erinomainen esimerkki siitä, miten yliopistolähtöisen tutkimuksen avulla voidaan kehittää uutta liiketoimintaa, toteaa Green Campus Innovationsin toimitusjohtaja Pertti Miettunen.

– Olemme ylpeitä siitä, että voimme osallistua Akkuraten kaltaisten huipputason kasvuyritysten kehittämiseen sekä LUT:n kansainvälisesti korkealuokkaisen tutkimuksen että suoran pääomasijoituksemme kautta.

Ensimmäisen toimintavuotensa aikana Akkurate on työskennellyt lukuisten eri alojen yritysten kanssa kulutuselektroniikasta sähkölauttoihin.

– Näemme kasvupotentiaalimme olevan nimenomaan isoissa akkujärjestelmissä, Kanninen sanoo.

– Tulevaisuudessa tähtäämme maailmalle ja etenkin Kiinan sähköistyvän liikenteen luomat valtavat akkumarkkinat ovat tavoitteenamme.

Kanninen muistuttaa, ettei sähköistyvän liikenteen megatrendi tarkoita vain autoja, vaan yhä kasvavassa määrin laivoja, lauttoja, rekkoja, työmaakoneita sekä kaivoskoneita, joissa ollaan Kiinan johdolla siirtymässä dieselistä sähköön.

Kannisen mukaan Akkurate tähtää maailman johtavaksi ohjelmistoyritykseksi erityisesti niin sanottujen suurten akkujen diagnostiikassa. Akkuraten vahvuus on yrityksen henkilöstö, jossa on edustettuna erittäin kova tiimi eri alojen eksperttejä akkujen ja niiden hallintaohjelmistojen kehittämiseen.

– Rahoituskierroksen lisäksi olemme käynnistäneet tutkimushankkeen akkujen diagnostiikasta Business Finlandin tukemana. Tavoitteena on saada tutkimusprojekti vietyä maaliin tämän vuoden aikana, Kanninen kertoo.

Akkurate on mukana myös Euroopan komission alullepanemassa EU Battery Alliance -työryhmässä, jonka tavoitteena on eurooppalaisen akkuteollisuuden kilpailukyvyn turvaaminen tulevaisuudessa. Yritys tekee yhteistyötä Aalto-yliopiston ja Turun AMK:n sekä Lappeenrannan yliopiston kanssa akkuihin liittyvän tutkimuksen parissa.

– Haluamme olla tukemassa suomalaista koulutusta ja teemme aktiivisesti yhteistyötä eri oppilaitosten kanssa. Näin haluamme osaltamme olla edesauttamassa suomalaisen akkuosaamisen kehitystä ja tietenkin kasvattaa itsellemme tulevaisuuden tekijöitä, sanoo Kanninen.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Kiusaamisen ehkäisyyn ja koulurauhan edistämiseen uusia keinoja

Opetus- ja kulttuuriministeriön työryhmä on selvittänyt keinoja ehkäistä ja puuttua kiusaamiseen ja edistää koulurauhaa. Toimeksianto käsitti varhaiskasvatuksen, esi- ja perusopetuksen ja toisen asteen koulutuksen. Työryhmän ehdotus sisältää 24 toimenpide-esitystä. Esitys luovutettiin opetusministeri Sanni Grahn-Laasoselle perjantaina 16. maaliskuuta.

Härkätien voro kiinni takaa-ajon jälkeen

Kosken Teboilille ja Marttilassa sijaitsevan Jasepuu Oy:n tiloihin murtauduttiin perjantain ja lauantain välisen yön aikana. Epäilty tekijä murtautui lopuksi vielä Tarvasjoen Seolle lauantai-aamuna.

Kotitaloussektorin säästämisaste laskussa

Kotitalouksien säästämisaste heikkeni loka-joulukuussa edellisestä neljänneksestä. Säästämisaste laski, koska kotitalouksien kulutusmenot kasvoivat ja käytettävissä olevat tulot hieman laskivat. Kotitalouksien investointiaste jatkoi kasvuaan. Yrityssektorin voittoaste parani edelliseen vuosineljännekseen verrattuna sektorin arvonlisäyksen kasvaessa maksettuja palkansaajakorvauksia nopeammin. Yritysten investointiaste laski edellisestä neljänneksestä. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen neljännesvuosittaisesta sektoritilinpidosta.

Tulli: Verkosta tilattu polkupyörä tai sen osat voivat tulla kalliiksi

Kiinasta, Sri Lankasta, muutamista muista Aasian maista ja Tunisiasta lähetetyt polkupyörät sekä Kiinasta lähetetyt polkupyörän osat voivat tulla nettishoppaajalle kalliiksi. tilaaja voi joutua maksamaan ulkomailta tilaamastaan polkupyörästä tai polkupyörän osista polkumyyntitullia mahdollisen yleisen tullin ja arvonlisäveron lisäksi. Tullien ja verojen jälkeen polkupyörän hankintahinta voi olla jopa yli kaksinkertaistunut.

Opettajien osaamisen kehittämiseen haettavana 12 miljoonaa euroa

Opetus- ja kulttuuriministeriö on avannut opettajankoulutusta tarjoaville korkeakouluille 12 miljoonan euron avustushaun opettajankoulutuksen kehittämiseen. Opettajien perus-, perehdyttämis- ja täydennyskoulutusta uudistetaan ja samalla vahvistetaan yhteisöllistä toimintakulttuuria.

Maailmancupin ensikertalainen Helmi Murto permannolla varasijalle finaaliin

Helmi Murto.

Bakun maailmancupin osakilpailun toinen kisapäivä voimisteltiin perjantaina. Suomalaiset eivät yltäneet parhaimpiin suorituksiinsa, mutta myös onnistumisia nähtiin. Maailmancupin ensikertalainen Helmi Murto Turun Urheiluliitosta voimisteli permannolla toiselle varasijalle finaaliin, sijalle 10. Permannolta Murto sai pisteet 11,966. Puomilla Murto putosi uudessa yhdistelmässään, josta rokotettiin kokonainen piste. Lopulliset pisteet 11,300 ja sijoitus 13.

Sävelkujan päiväkodin toiminta jatkuu osittain

Sävelkujan päiväkodissa Koivulassa halkesi keskiviikkona 14. maaliskuuta runkovesiputki. Rakennuksen tekninen kunto kartoitettiin perjantaina. Vaurion laajuuden takia päiväkodin toinen puoli, jossa toimii integroitu erityisryhmä ja esiopetusryhmä, suljetaan kokonaan kevään ajaksi.

Urheilu

TPS salibandyn kantona kaskessa tuttu vastus

Viime keväänä Happee jätti TPS:n ihmettelemään taustalle marssiessaan semifinaaleihin.

Salibandyliigan puolivälierissä yksi asia on viime vuosina ollut enemmän sääntö kuin poikkeus. TPS ja Jyväskylän Happee kohtaavat puolivälierissä. Viikonloppuna TPS ja Happee aloittavat keskinäisen puolivälieräsarjan jo kolmantena keväänä peräkkäin. Kuuden vuoden sisällä TPS ja Happee ovat kohdanneet neljästi puolivälierissä.

Maailmancupin ensikertalainen Helmi Murto permannolla varasijalle finaaliin

Helmi Murto.

Bakun maailmancupin osakilpailun toinen kisapäivä voimisteltiin perjantaina. Suomalaiset eivät yltäneet parhaimpiin suorituksiinsa, mutta myös onnistumisia nähtiin. Maailmancupin ensikertalainen Helmi Murto Turun Urheiluliitosta voimisteli permannolla toiselle varasijalle finaaliin, sijalle 10. Permannolta Murto sai pisteet 11,966. Puomilla Murto putosi uudessa yhdistelmässään, josta rokotettiin kokonainen piste. Lopulliset pisteet 11,300 ja sijoitus 13.

Jälkipeli: Rauno Sjöroosilla on Turun suurin mustavalkoinen sydän

HC TPS:n markkinointipäällikkö Rauno Sjöroos on nähnyt vuosikymmenien aikana aitiopaikalta seurahistorian nousut ja laskut. Väki on vaihtunut, mutta TPS-ikoni on pitänyt seuraa pystyssä vaikeinakin vuosina.

” Rauno Sjöroos on nähnyt kaiken. ”Rane” on kävelevä tietopankki. Hän on hyvällä huumorilla varustettu herrasmies. Ranella on varmasti laajemmat verkostot kuin kellään. Häntä voisi kuvata sanalla ”liima”, joka on pitänyt seuran kasassa vaikeinakin vuosina. En tiedä, missä HC TPS olisi ilman häntä.”

TPS:n Montola Sveitsi-maaotteluihin

Suomen alle 19-vuotiaiden jalkapallomaajoukkueen uusi päävalmentaja Juha Malinen nimesi maajoukkueensa 23. ja 26. maaliskuuta Sveitsiä vastaan pelattaviin maaotteluihin. TPS:sta joukkueeseen mahtui Juho Montola sekä Laziota nykyisin edustava Abukar Mohammed . Lisäksi turkulaisuutta joukkueessa edustavat valmennusryhmässä kakkosvalmentajana jatkava Marko Rajamäki sekä maalivahtivalmentaja Eemeli Reponen .

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!