Eduten vie Turun yliopiston ViLLEä maailmalle

Turun yliopiston oppimisanalytiikan keskuksessa kehitetyn ViLLE-oppimisjärjestelmän kaupallistamiseksi perustettu Eduten Oy tähtää kansainvälisille markkinoille. Suomessa ViLLE säilyy kouluille maksuttomana: Turun yliopiston oppimisanalytiikan keskus jatkaa ViLLE-toiminnan kehittämistä ja koordinointia.

Turun yliopiston oppimisanalytiikan keskuksen kehittämän ViLLE-oppimisjärjestelmän kaupalliset oikeudet on siirretty Eduten Oy:lle. Eduten perustettiin ViLLE:n kansainvälistä levitystä varten. Yliopisto on Edutenin osakas UTU Holding Oy:n kautta.

ViLLE-järjestelmää on kehitetty 11 vuoden ajan didaktiseen tietotekniikkaan keskittyvässä oppimisanalytiikan keskuksessa, joka toimii Turun yliopiston luonnontieteiden ja tekniikan tiedekunnan tulevaisuuden teknologioiden laitoksessa.

‒ Turun yliopisto on oppimisanalytiikan edelläkävijä. On erittäin hienoa nähdä, että tutkimuksestamme syntyy kaupallisia innovaatioita, sanoo Turun yliopiston rehtori Kalervo Väänänen.

Eduten alkaa tarjota ViLLE-teknologiaa maailmanlaajuisesti pilvipalveluna Eduten Playground -nimellä. Alusta pitää sisällään yli 15 000 matematiikan tehtävää. Tehtävät on luotu yhteistyössä suomalaisten opettajien kanssa, ja ne on suunnattu kaikille peruskouluikäisille oppijaryhmille.

‒ ViLLE-oppimisjärjestelmä on koulutusvientituotteena erittäin skaalautuva. Myyntityö on alkanut, ja kiinnostusta on useissa maissa, sanoo Edutenin toimitusjohtaja Henri Muurimaa.

ViLLE-oppimisjärjestelmän avulla opettajat voivat valmistella oppimateriaaleja siten, että ne ovat myös muiden rekisteröityneiden opettajien käytössä. Opiskelijalle ViLLE on ympäristö, jossa tehtäviä voi ratkaista omassa tahdissa paikasta riippumatta. Tehtävätyyppejä löytyy erityisesti kielten, ohjelmoinnin ja matematiikan opetukseen. ViLLEn avulla voidaan myös kehittää oppimispelejä. Sähköisessä järjestelmässä tenttien järjestäminen ja arvostelu helpottuu.

ViLLE on käytössä joka viidennessä suomalaisessa koulussa, ja sillä on yli 120 000 käyttäjää.

‒ Käyttö kasvaa tällä hetkellä voimakkaasti, aktiivisten käyttäjien määrä on kaksinkertaistunut viimeisen 10 kuukauden aikana. Järjestelmä on käytössä esimerkiksi jokaisessa Turun koulussa. Sen toimivuus on todistettu paitsi käytännössä myös kymmenissä vertaisarvioiduissa tutkimusjulkaisuissa vuosien varrella. Tarjoamme edelleen ViLLEn käyttöön suomalaisille kouluille Turun yliopiston oppimisanalytiikan keskuksen toimintona, sanoo ViLLE-tiimin vetäjä Mikko-Jussi Laakso.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Sävelkujan päiväkodin toiminta jatkuu osittain

Sävelkujan päiväkodissa Koivulassa halkesi keskiviikkona 14. maaliskuuta runkovesiputki. Rakennuksen tekninen kunto kartoitettiin perjantaina. Vaurion laajuuden takia päiväkodin toinen puoli, jossa toimii integroitu erityisryhmä ja esiopetusryhmä, suljetaan kokonaan kevään ajaksi.

Kyrön koululla tulipalo

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan Kyrön koululla Kyröntiellä Pöytyällä syttyi tulipalo varhain lauantaina aamulla.

Omaisuusrikosten määrä väheni

Omaisuusrikoksia tuli vuoden 2017 aikana tietoon yhteensä 210 700, mikä on 19 700 (8,6 prosenttia) vähemmän kuin edellisvuonna.

Bruttokansantuote kasvoi 2,7 prosenttia viime vuonna

Bruttokansantuotteen volyymi kasvoi 2,7 prosenttia vuonna 2017 Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan. Kasvu tarkentui hieman maaliskuun alussa julkaistuista tiedoista (oli 3,0 prosenttia). Kansantalouden tuotantoa kuvaava bruttokansantuote oli viime vuonna 224 miljardia euroa. Kansantalouden tuloja kuvaava kansantulo kasvoi reaalisesti 3,4 prosenttia.

Eurojackpotin potti nousee 17 miljoonaan euroon

Eurojackpotin perjantain arvonnassa ei löytynyt täysosumia (kierros 11/2018), joten potti nousee ensi perjantaina noin 17 miljoonaan euron. Kierroksen suurin voitto löytyi Suomesta, kun ainoalla 5+0-tuloksella tuli yli 500 000 euron voitto Tampereelle.

Urheilu

Jälkipeli: Rauno Sjöroosilla on Turun suurin mustavalkoinen sydän

HC TPS:n markkinointipäällikkö Rauno Sjöroos on nähnyt vuosikymmenien aikana aitiopaikalta seurahistorian nousut ja laskut. Väki on vaihtunut, mutta TPS-ikoni on pitänyt seuraa pystyssä vaikeinakin vuosina.

” Rauno Sjöroos on nähnyt kaiken. ”Rane” on kävelevä tietopankki. Hän on hyvällä huumorilla varustettu herrasmies. Ranella on varmasti laajemmat verkostot kuin kellään. Häntä voisi kuvata sanalla ”liima”, joka on pitänyt seuran kasassa vaikeinakin vuosina. En tiedä, missä HC TPS olisi ilman häntä.”

TPS:n Montola Sveitsi-maaotteluihin

Suomen alle 19-vuotiaiden jalkapallomaajoukkueen uusi päävalmentaja Juha Malinen nimesi maajoukkueensa 23. ja 26. maaliskuuta Sveitsiä vastaan pelattaviin maaotteluihin. TPS:sta joukkueeseen mahtui Juho Montola sekä Laziota nykyisin edustava Abukar Mohammed . Lisäksi turkulaisuutta joukkueessa edustavat valmennusryhmässä kakkosvalmentajana jatkava Marko Rajamäki sekä maalivahtivalmentaja Eemeli Reponen .

Jälkipeli: Niclas Luceniuksen kaksi eri persoonaa

Kotikaupunkiinsa Turkuun tullut Niclas Lucenius on ollut Mestiksen väriläiskä – sekä hyvässä että pahassa. Pisteitä on ja pelikieltoja on kertynyt ennätyksellisen paljon. Vaikka kaukalossa sattuu ja tapahtuu, on Lucenius kaukalon ulkopuolella itse rauhallisuus.

Yhteensä kahdenkymmen ottelun pelikielto yhden kauden aikana on melkoinen saavutus. Tuto Hockeyn Niclas Luceniuksen viimeisin tempaus, luistimella potkaiseminen, kasvatti turkulaisen "kakkua” kolmellatoista ottelulla.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!