Muistisairaan kohtaamiseen kiinnitetään huomiota kirkossa

Muistisairaudesta kärsivillä ihmisillä ja heidän perheillään on oikeus hengelliseen elämään. Oikeus merkitsee esimerkiksi mahdollisuutta elää Sanan ja sakramenttien yhteydessä, vaikka kyky kommunikoida ja toimia olisi alentunut merkittävästi. Muistisairaan vakaumus on paluuta lapsuudenuskoon ja sen mukanaan tuomaan tunnemaailmaan ja turvallisuudentunteeseen.

Suomessa on arviolta 193 000 muistisairasta sekä vähintään 93 000 keskivaikeassa muistisairauden vaiheessa olevaa. Vuosittain 14 500 ihmistä sairastuu muistisairauteen. Luvut ovat Muistiliiton arvioita.

Muistisairaan ihmisen sielunhoidossa korostuvat ehtoollisen viettäminen, yhdessä laulaminen, rukoileminen, siunaaminen, tutut Raamatun tekstit sekä ehkä tuttu kotikirkko. Ne liittävät aikaan, jolloin ihminen eli lapsuuttaan, nuoruuttaan ja aikuisuuttaan.

– Muistisairaan ihmisen kohtaamisessa myönteisyys on tärkeää. Tervehdi kädestä, hymyile ja kerro oma nimesi, mutta älä tivaa muistisairaalta ihmiseltä hänen nimeään, jos hän ei sitä heti kerro, vanhustyön pappi Markku Palosaari opastaa.

Hänen mukaansa kohtaamisessa tärkeä on tunnelma, eivätkä niinkään sanat. Musiikki helpottaa vuorovaikutusta, sillä monet musiikilliset taidot ja kiinnostus musiikkia kohtaan voivat säilyä sairaudesta huolimatta. Muistisairas saattaa laulaa ongelmitta, vaikkei pysy lainkaan puhumaan.

– Muistisairaan ihmisen kanssa voi hyräillä ja laulaa lapsuuden lauluja ja tuttuja virsiä. Tutut sävelmät löytyvät kokeilemalla. Vaikka ihminen ei olisi musiikillisesti suuntautunut, niin laulamisella on suuri merkitys, Palosaari kertoo.

Palosaari korostaa kohtaamisessa ruumiillisuutta. Hän kannustaa käymään yhdessä muistisairaan kanssa jumalanpalveluksissa.

– Muistisairaalle ihmiselle pitkältä tuntuvat puheet, kuten esimerkiksi saarna, eivät ole enää niin merkityksellisiä, vaan tunnelma ja tuoksut kuten ehtoollisviinin maku ja tuoksu sekä leivän tuntu suussa. Siunaaminen kättä koskettaen, laittamalla käsi olkapäälle tai pään päälle sekä Herran siunauksen lukeminen voivat olla muistisairaalle ihmiselle tärkeitä, hän sanoo.

Hengellisyyden syvin olemus onkin monille ehtoollisen vietto. Siihen kuuluvat hyvin tutut sanat, laulu, liikkeet, kosketus, tuoksut ja maut. Jos ihminen ei kykene enää nielemään, niin huulien kostuttaminen viinillä on hänen ehtoollisen nauttimisensa.

Kirkon koulutusohjelmissa ei ole juurikaan huomioitu, miten työntekijän tulisi toimia muistisairaiden kanssa esimerkiksi messuissa, hoivakotien rukoushetkissä ja kotikäynneillä. Puutetta paikkaamaan on ilmestynyt kirja, joka käsittelee hengellistä tukea muistisairaan elämässä. Se on tarkoitettu seurakuntien työntekijöiden ja vapaaehtoisten avuksi.

– Kirkko haluaa siirtyä siihen maailmaan, jossa muistisairaan perhe elää, Markku Palosaari tiivistää.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

118 miljoonaa EU-kansalaista köyhyys- tai syrjäytymisriskissä

23,5 prosenttia Euroopan unionin 28 jäsenmaan kansalaisista eli köyhyys- tai syrjäytymisuhan alla vuonna 2015. Suomessa köyhyys- tai syrjäytymisriskissä oli 16,6 prosenttia kotitalousväestöstä, noin 896 000 henkilöä. Tiedot ilmenevät EU:n tulo- ja elinolotilastosta, jossa Suomen tiedot perustuvat Tilastokeskuksen tulonjakotilaston aineistoon.

Naantalin Energia aloittaa ilmalämpöpumppujen myynnin

Naantalin Energia on aloittanut ilmalämpöpumppujen myynnin kotitalouksille ja yrityksille yhteistyössä naantalilaisen Varsinais-Suomen Vaihtolämpö Oy:n kanssa. Tavoitteena on tarjota asiakkaille uusia vaihtoehtoja energian säästämiseen ja lämmityskustannusten alentamiseen.

Maalämmön hyödyntäminen painottuu tulevaisuudessa aiempaa enemmän suuriin kiinteistöihin

Ville Lauttamäki.

Ville Lauttamäki tarkasteli tulevaisuudentutkimuksen alaan kuuluvassa väitöstutkimuksessaan maa- ja kalliolämmön eli geoenergian toteutunutta hyödyntämiskehitystä sekä tämän energiamuodon tulevaisuutta Suomessa. Tutkimuksessa todetaan energiamarkkinoiden olosuhteiden, geoenergian kustannustehokkuuden ja sen hyödyntämiseen liittyvän palvelutarjonnan vaikuttaneen ja vaikuttavan myös jatkossa geoenergian suosioon.

Terve Olo -messuista entistä laajemmat

Hyvinvointialan messutapahtuma Terve Olo näkyy ja kuuluu ensi syksynä entistä laajemmin. Turun Messukeskus Oy ja Turun Sanomat toteuttavat yhteisvoimin tämän vuoden Terve Olo -messutapahtuman. Turun Messukeskus tuottaa tapahtuman sisältöineen. Turun Sanomat tarjoaa näkyvyyttä muun muassa hyvinvointiliitteessä tapahtuman näytteilleasettajille.

Viisi vinkkiä parvekkeelle

Valitse kasvit parvekkeen valoisuuden mukaan.

Nyt on paras aika laittaa parvekkeet kesäkuntoon. Näiden Puutarhaliiton vinkkien avulla pääset nauttimaan kukoistavasta parvekkeesta myöhäiseen syksyyn asti.

Metsästysajat muuttuvat, muutokset voimaan kesäkuun alussa

Hirven, valkohäntäpeuran ja metsäkauriin metsästysaikoja pidennettiin.

Valtioneuvosto antoi torstaina asetuksen, jonka tavoitteena on vähentää riistaeläinten aiheuttamia vahinkoja ja tarvetta metsästykseen liittyviin poikkeuslupiin sekä parantaa saalistietoa erityisesti taantuvien vesilintujen osalta. Metsästysajat pitenevät kesäkuusta alkaen useiden riistalajien osalta.

Teollisuuden tuottajahinnat nousivat 3,3 prosenttia

Tilastokeskuksen mukaan teollisuuden tuottajahinnat nousivat keskimäärin 3,3 prosenttia vuoden 2017 huhtikuusta vuoden 2018 huhtikuuhun. Kotimaahan myytyjen teollisuustavaroiden tuottajahinnat nousivat 2,5 prosenttia, kun taas vientitavaroiden tuottajahinnat nousivat 4,2 prosenttia.

Urheilu

Väinö Rahko ja Oskari keskinen uusina niminä Loimun mukaan

Väinö Rahko.

Viime kaudella lentopallon Mestaruusliigan runkosarjan seitsemänneksi sijoittunut ja puolivälierissä Pielaveden Sampoa vastaan kesälomalle joutunut Raision Loimu valmistautuu syksyllä alkavaan juhlakauteen. Loimu perustettiin syksyllä 1958, joten kesän jälkeen on edessä 60-vuotisjuhlakausi.

Puukkokatsomo: Amirkhanin ura puntarissa Liverpoolissa

Makwan Amirkhani.

Tulevana lauantaina, 26. toukokuuta, Liverpoolin UFC-illassa vapaaottelija Makwan Amirkhani on UFC-uransa kovimmassa paikassa. Amerikkalainen Jason Knight on nuorempi, mutta kokeneempi. Hän on voittanut 20 ottelua ja hävinnyt vain neljästi. Knightilla on takataskussa kovia päänahkoja, muun muassa turkulaisillekin tutun Chas Skellyn hän on voittanut. Mutta nyt alla on kaksi tappiota.

Aki Keinänen lajinsa viimeisenä eläkkeelle

Aki Keinänen (vas.) ehti pelata Tutossa 13 kauden ajan.

Tällä viikolla saatiin varmuus jo keväällä pyörineisiin huhuihin, kun Tuton ensi kauden joukkue julkaistiin. Matt Nickersonin saapuminen jätti varjoonsa muun muassa Lassi Kokkalan sopimuksen. Toisaalta nimilistasta puuttui muun muassa uransa lopettavan Anssi Virkin nimi.

Otteluanalyysi: TPS:lta kotikuparinen yhä rikkomatta

Vesa Vasara ja Mika Laurikainen onnistelivat toisiaan pisteestä.

Hyvällä pelillä ei pistettäkään, huonolla piste. Onko niin, ettei TPS:n kannata pelata hyvin, jotta pisteitä kertyisi plakkariin? TPS pelasi Hongan kanssa maalittoman tasapelin varsin keskinkertaisen esityksen jälkeen. Hyvää oli piste, sillä Honka hallitsi peliä pitkät tovit, vaikka ei sekään kovin lähellä maalintekoa ollut. Huonoa oli se, että kuparinen on yhä rikkomatta kotipeleissä.

Täysosuma
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.