Petteri Orpo: Julkinen talous on tasapainossa ensi vuoden lopulla

- Jakovara syntyy sen jälkeen, kun ollaan plussalla, muistuttaa valtiovarainministeri Petteri Orpo. - Jakovara syntyy sen jälkeen, kun ollaan plussalla, muistuttaa valtiovarainministeri Petteri Orpo. Kuva: Mikael Rydenfelt

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) arvioi, että valtio lähestyy vuonna pistettä, jolloin sen ei tarvitse enää ottaa lisälainaa paikkaamaan julkisen talouden alijäämää.

– Velaksi eläminen loppuu. Oma tavoite, että päästäisiin vuonna 2019 todella pitkälle ja kohti sitä nollaa, sanoi maanantaina Varsinais-Suomi kasvuun -seminaarissa puhunut Orpo.

Viime vuoden budjetti rakennettiin kuuden miljardin euron velanotolle. Tilinpäätös on kolmen miljardin luokkaa eli tarve puolittui. Tämän vuoden budjetissa velkaa otetaan lisää kolme miljardia euroa. Orpo laskee, että jos talouskasvu jatkuu ennustetusti, vain puolet siitä tarvitaan.

– Jakovaraa ei ole. Jos noususuhdanteen huipulla rakennetaan budjetti kolmen miljardin velanotolle, niin missä se jakovara on? Ei missään. Jakovara syntyy sen jälkeen, kun ollaan plussalla.

Orpo arvioi, että työllisyysaste on korkeampi kuin yli 20 vuoteen.

– Kun riittävän moni työikäinen ja työkykyinen on töissä, eikä työelämän ulkopuolella, niin silloin homma toimii. Voimme saavuttaa hallituksen itse itselleen asettaman 72 prosentin aika hurjan tavoitteen työllisyysasteesta. Nyt ollaan jo yli 70:n.

– Jos ollaan kolmen prosentin hujakoilla talouskasvussa tänä vuonna ja ensi vuosikin reilusti yli kahden, sillä trendillä tullaan hyvinkin pääsemään 72 prosentin työllisyysasteeseen.

Orpo sanoo, että aktiivimalli on vain yksi työllisyystoimista.

– Kukaan ei väitä eikä kuvittele, että sillä ratkaistaan työttömyysongelma. Mutta jos asiantuntijat arvioivat, että se voi tuoda 5 000–12 000 työllistä lisää, niin ne ovat arvokkaita toimia. se ei ole leikkaus. Samassa yhteydessä, kun päätös tehtiin, karenssipäiviä työttömyysjakson alusta vähennettiin kahdella. Se kompensoi 4,5 prosentin mahdollisen työttömyysturvan leikkauksen. Siinä on kannustinta ja siinä on kyllä lievästi keppiä, mutta tämä on kyllä lievin niistä malleista, jota pöydällä oli. Muuttaa voidaan, mutta sitä ei peruta.

– Jos kerran vaaditaan aktiivisuutta, pitää huolehtia siitä, että resurssit ovat kunnossa.

Orpo sanoo, että hallitus on vielä vaiheessa paikalliseen sopimiseen tähtäävissä toimissa.

– Kiky-sopimus on kiistatta auttanut vientiteollisuutta. Se vaikutti varmasti. Vienti lähti nousuun loppuvuodesta 2016. Kiky syntyi sanoihin aikoihin. Ei se sitä yksin ratkaisut, mutta toi ennustettavuutta ja luottamusta siihen, että Suomessa pystytään sopimaan asioista. Kyllä se ensimmäisen kerran oli miinusmerkkinen ratkaisu. Kiitos siitä palkansaajajärjestöille. Se oli tärkeää kilpailukyvyn ja viennin kannalta, mutta paikallinen sopiminen ei toteutunut.

Hallitus arvioi kevään aikana miten paikallisen sopimisen kanssa edetään, vai edetäänkö ollenkaan.

– Itseksemme emme pärjäisi täällä hetkeäkään. Kaikki puheet siitä, että pistetään rajat kiinni tai erotaan eurosta tai Euroopan unionista, ovat ihan järkyttäviä. Koko Suomen hyvinvointi perustuu vientiin. Olemme vuosikymmeniä myyneet maailmalle osaamistamme ja tuotteita. Maailmaa, jossa ruvettaisiin kavahtamaan kansainvälisyyttä, sitä ei ole.

Lasse Virtanen

Musikaali ja sirkus lyövät kättä

Turun konservatorion ja Turun ammattikorkeakoulun opiskelijoiden yhteistyön tuloksena syntynyt sirkusmusikaali Ei ole norsua korviin katsominen saa ensi-iltansa Sigyn-salissa 28. helmikuuta kello 19. Muut esitykset ovat 1. ja 2. maaliskuuta, kello 14 ja 19 kumpanakin päivänä.

Menoviikko: Muumit heräävät hiihtolomalla

Taikatalvea on vietetty Naantalin Muumimaailmassa vuodesta 2007 saakka. Kuva on vuodelta 2014.

Perinteiseen tapaan Naantalin Muumimaailman muumit heräävät talviuniltaan hiihtolomaviikolla Muumimaailman Taikatalven myötä. Taikatalvea vietetään Naantalissa tänä vuonna 17.–25. helmikuuta. Tuolloin Muumimaailma on auki joka päivä kello 10–16.

Rakennustyö sulkee ajoradan Kaivokadulla

Katualueelle ulottuva uudisrakennustyö sulkee ajoradan Kaivokatu 18:n kohdalta maanantaista alkaen. Työstä on haittaa molemmissa ajosuunnissa.

Varaava tulisija joka taloon

Tulisija- ja savupiippuyhdistys TSY ry:n mukaan huoltovarmuuden takaamiseksi kaikkiin pientaloihin tarvittaisiin sähköstä riippumaton tulisija. Myös vanhat tulisijat pitäisi korvata uusilla vähäpäästöisillä tulisijoilla. Puulämmitys alentaa talviajan sähkön huipputehon tarvetta. Sähkön kysyntäjousto on jatkossa entistä tärkeämpää.

Loton potti nousi 2,4 miljoonaan euroon

Lottoarvonnassa (kierros 7/2018) ei löytynyt täysosumia, joten 1,2 miljoonan euron potti jäi jakamatta. Ensi viikolla Loton potissa on 2,4 miljoonaa euroa.

Hirvikangas kuusieräiseen norjalaistestiin

Timo-Juhani Hirvikangas.

Vapaaottelijanakin tunnettu Timo-Juhani Hirvikangas ottelee seuraavan kerran nyrkkeilykehässä, kun turkulainen kohtaa 9. maaliskuuta Espoossa norjalaisen Tore Hallandin . Ottelu on molemmille ottelijoille ammattinyrkkeilyuran ensimmäinen kuusieräiseksi kaavailtu ottelu.

Kaupunki
Urheilu

Hirvikangas kuusieräiseen norjalaistestiin

Timo-Juhani Hirvikangas.

Vapaaottelijanakin tunnettu Timo-Juhani Hirvikangas ottelee seuraavan kerran nyrkkeilykehässä, kun turkulainen kohtaa 9. maaliskuuta Espoossa norjalaisen Tore Hallandin . Ottelu on molemmille ottelijoille ammattinyrkkeilyuran ensimmäinen kuusieräiseksi kaavailtu ottelu.

Puukkokatsomo: Puuttuva elementti?

HC TPS nappasi Liigan kellarikerroksesta Mikkelin Jukureista mielenkiintoisen vahvistuksen loppukaudeksi. Toista kauttaan Suomessa pelaava Zach Budish on ainakin paperilla varsin mielenkiintoinen hankinta.

Jälkipeli: Ilmoitetaanko otteluiden yleisömäärät oikein?

Kupittaan palloiluhalliin mahtuu, kun koko pääkenttä on käytössä, noin 2 700 katsojaa. Jos hallista on vain kaksi kolmasosaa käytössä, maksimi yleisömäärä on noin 1 700.

Vai, pitäisikö oikeastaan kysyä, kuinka paljon otteluiden yleisömääriä ilmoitetaan yläkanttiin? Yleisömääräksi ilmoitetaan lukema, jonka pitäisi tarkoittaa täyttä hallia, mutta vapaita paikkoja onkin runsaasti.

TPS:n yhteiskausikortti sai lentävän lähdön

TPS jääkiekon ja TPS jalkapallon yhteinen seurakortti on saanut hyvän vastaanoton heti alkuun. TPS jääkiekko ja TPS jalkapallo lanseerasivat keskiviikkona yhteiskausikortin, jota varattiin jo ensimmäisen vuorokauden aikana yli sata.

Tulevaisuuden uudet futistähdet

Paljon Interin maalintekovoimasta lepää ensi kaudella Benjamin Källmanin harteilla.

Vaikka Veikkausliiga ei La Liga, Serie A tai Valioliiga olekaan, on turha kuvitella, etteikö sarjassa olisi tähtivoimaa. Kotoisalta Kupittaaltakin löytyy alkavalla kaudella useita nuoria jalkapalloilijoita, joita kannattaa seurata tarkasti esimerkiksi sen takia, että he eivät loputtomiin kotimaan kentillä viihdy.

Anna Koivunen Portugalin lämpöön

Suomen alle 17-vuotiaiden tyttöjen jalkapallomaajoukkue matkaa helmikuun lopussa Portugaliin leirille, jonka aikana Suomi pelaa kaksi maaottelua Portugalia vastaan. Päävalmentaja Marko Salorannan nimeämässä 20 pelaajan ryhmässä turkulaisuutta edustaa TPS:n Anna Koivunen .

Täysosuma
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.