Petteri Orpo: Julkinen talous on tasapainossa ensi vuoden lopulla

- Jakovara syntyy sen jälkeen, kun ollaan plussalla, muistuttaa valtiovarainministeri Petteri Orpo. - Jakovara syntyy sen jälkeen, kun ollaan plussalla, muistuttaa valtiovarainministeri Petteri Orpo. Kuva: Mikael Rydenfelt

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) arvioi, että valtio lähestyy vuonna pistettä, jolloin sen ei tarvitse enää ottaa lisälainaa paikkaamaan julkisen talouden alijäämää.

– Velaksi eläminen loppuu. Oma tavoite, että päästäisiin vuonna 2019 todella pitkälle ja kohti sitä nollaa, sanoi maanantaina Varsinais-Suomi kasvuun -seminaarissa puhunut Orpo.

Viime vuoden budjetti rakennettiin kuuden miljardin euron velanotolle. Tilinpäätös on kolmen miljardin luokkaa eli tarve puolittui. Tämän vuoden budjetissa velkaa otetaan lisää kolme miljardia euroa. Orpo laskee, että jos talouskasvu jatkuu ennustetusti, vain puolet siitä tarvitaan.

– Jakovaraa ei ole. Jos noususuhdanteen huipulla rakennetaan budjetti kolmen miljardin velanotolle, niin missä se jakovara on? Ei missään. Jakovara syntyy sen jälkeen, kun ollaan plussalla.

Orpo arvioi, että työllisyysaste on korkeampi kuin yli 20 vuoteen.

– Kun riittävän moni työikäinen ja työkykyinen on töissä, eikä työelämän ulkopuolella, niin silloin homma toimii. Voimme saavuttaa hallituksen itse itselleen asettaman 72 prosentin aika hurjan tavoitteen työllisyysasteesta. Nyt ollaan jo yli 70:n.

– Jos ollaan kolmen prosentin hujakoilla talouskasvussa tänä vuonna ja ensi vuosikin reilusti yli kahden, sillä trendillä tullaan hyvinkin pääsemään 72 prosentin työllisyysasteeseen.

Orpo sanoo, että aktiivimalli on vain yksi työllisyystoimista.

– Kukaan ei väitä eikä kuvittele, että sillä ratkaistaan työttömyysongelma. Mutta jos asiantuntijat arvioivat, että se voi tuoda 5 000–12 000 työllistä lisää, niin ne ovat arvokkaita toimia. se ei ole leikkaus. Samassa yhteydessä, kun päätös tehtiin, karenssipäiviä työttömyysjakson alusta vähennettiin kahdella. Se kompensoi 4,5 prosentin mahdollisen työttömyysturvan leikkauksen. Siinä on kannustinta ja siinä on kyllä lievästi keppiä, mutta tämä on kyllä lievin niistä malleista, jota pöydällä oli. Muuttaa voidaan, mutta sitä ei peruta.

– Jos kerran vaaditaan aktiivisuutta, pitää huolehtia siitä, että resurssit ovat kunnossa.

Orpo sanoo, että hallitus on vielä vaiheessa paikalliseen sopimiseen tähtäävissä toimissa.

– Kiky-sopimus on kiistatta auttanut vientiteollisuutta. Se vaikutti varmasti. Vienti lähti nousuun loppuvuodesta 2016. Kiky syntyi sanoihin aikoihin. Ei se sitä yksin ratkaisut, mutta toi ennustettavuutta ja luottamusta siihen, että Suomessa pystytään sopimaan asioista. Kyllä se ensimmäisen kerran oli miinusmerkkinen ratkaisu. Kiitos siitä palkansaajajärjestöille. Se oli tärkeää kilpailukyvyn ja viennin kannalta, mutta paikallinen sopiminen ei toteutunut.

Hallitus arvioi kevään aikana miten paikallisen sopimisen kanssa edetään, vai edetäänkö ollenkaan.

– Itseksemme emme pärjäisi täällä hetkeäkään. Kaikki puheet siitä, että pistetään rajat kiinni tai erotaan eurosta tai Euroopan unionista, ovat ihan järkyttäviä. Koko Suomen hyvinvointi perustuu vientiin. Olemme vuosikymmeniä myyneet maailmalle osaamistamme ja tuotteita. Maailmaa, jossa ruvettaisiin kavahtamaan kansainvälisyyttä, sitä ei ole.

Lasse Virtanen

Ihmisen evoluutio vaikuttaa yhteistyöhön ja konfliktikäyttäytymiseen

Ihmiskunnan menestys perustuu yhteistyökykyymme. Silti halki tunnetun historian ja kulttuurien kirjon olemme käyttäneet yhteistyökykyämme tehokkaimmillaan ryhmien välisiin konflikteihin. Tänäkin päivänä ihmiskunnan suurimmat haasteet liittyvät näihin käyttäytymispiirteisiin: kuinka estää väkivaltaiset konfliktit ja kuinka saavuttaa yhteistyö esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Riski uuteen sairaalajaksoon ja ympärivuorokautiseen hoitoon nousee, jos läheisapua ei ole

Iäkkäiden avun tarve on sairaalasta kotiutuessa suuri. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) selvityksen mukaan vain neljä prosenttia arvioitiin kotiutettaessa omatoimiseksi ja puolet kuului kahteen eniten apua tarvitsevien ryhmään. Kolmannes kotiutetuista ei ollut säännöllisten palvelujen piirissä tarkasteluajanjaksolla eikä ollut saanut edes lyhytaikaista kotihoitoa. Kokonaan koti- ja ympärivuorokautisen hoidon palvelujen ulkopuolella olevia oli selvästi useammin läheisapua saavien ryhmässä.

Liikkumalla pienennät riskiä sairastua syöpään

Riittävän liikunnan, terveellisen ravinnon ja painonhallinnan avulla voidaan ehkäistä vähintään kolmannes yleisimmistä syövistä. Euroopan syöpäviikolla haluamme muistuttaa, että jokainen voi itse vaikuttaa riskiin sairastua syöpään. Syöpäviikkoa vietetään 25.–31. toukokuuta.

Urheilu

Turun roller derby -joukkueen ensimmäinen kotipeli vuosiin Kupittaan palloiluhallissa

Roller derbyä pelataan ensi lauantaina Kupittaan palloiluhallissa.

Turkulainen urheiluseura Dirty River Roller Derby pääsee pelaamaan uudessa Kupittaan palloiluhallissa lauantaina 26. toukokuuta yleisölle avoimen kotipelin ensimmäistä kertaa vuosikausiin. Turkua vastaan asettuu Kouvola ja Helsingin Kallio kohtaa Tampereen joukkueen. Tapahtuma on osa kansallista Suomi Cup -sarjaa ja siellä ratkeavat runkosarjan lopulliset sijoitukset.

Menoviikko: Inter metsästää kotivoittoa

RoPSia vastaan kentälle juoksee vähähiuksisempi Mika Ojala. Cup-voitto vei Inter-ikonilta hiukset.

FC Inter palaa ensimmäistä kertaa kotiyleisön eteen Suomen Cupin voiton jälkeen lauantaina 26. toukokuuta. Tuolloin vastassa on yksi alkukauden positiivisimpia yllätyksiä Rovaniemen Palloseura, joka on ollut sekä pelillisesti että tuloksellisesti alkukauden paras joukkue.

F-rallisarjan kolmas osakilpailu ajetaan Raisiossa

Juhlavuottaan viettävä 30-vuotias Raision Urheiluautoilijat ry järjestää F-rallisarjan kolmannen osakilpailun eli Kaasujalka Rallin Varsinais-Suomen teillä lauantaina 26. toukokuuta

Täysosuma
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.