Asumistukimenojen kasvu taittui viime vuonna

Kela maksoi asumistukia vuonna 2017 yhteensä 2 003 miljoonaa euroa, joka on neljä prosenttia edellisvuotta enemmän. Asumistukimenojen kasvu oli aikaisempia vuosia maltillisempaa. Esimerkiksi vuosina 2015 ja 2016 menot kasvoivat vuosittain yli kymmenen prosenttia.

Yleisen asumistuen menot olivat 1 261 miljoonaa euroa vuonna 2017. Kasvua edelliseen vuoteen oli 17 prosenttia.

– Suurta kasvua selittää se, että valtaosa opiskelijoista siirtyi yleisen asumistuen piiriin elokuussa 2017, sanoo pääsuunnittelija Heidi Kemppinen Kelan tilasto- ja tietovarastoryhmästä.

Opintotuen asumislisän menot olivat viime vuonna 146 milj. euroa, joka on 45 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2016. Eläkkeensaajan asumistukea maksettiin 581 miljoonaa euroa. Kasvua edelliseen vuoteen oli neljä prosenttia.

Asumistukimenojen kasvu viime vuosina on syntynyt pääosin yleisen asumistuen menojen kasvusta. Vuonna 2017 kasvu syntyi enimmäkseen opiskelijoille ja eläkeläisille maksetuista asumistuista.

Yleisen asumistuen menot muille kuin opiskelijaruokakunnille olivat viime vuonna 998 miljoonaa euroa, joka on 14 miljoonaa euroa enemmän kuin edellisvuonna. Vuosina 2015 ja 2016 vastaavat asumistukimenot kasvoivat vuosittain yli 150 miljoonaa euroa.

– Suomen talouden kääntyminen kasvuun näkyy vähitellen myös työttömyydessä. Kun työttömyys laskee, vähenee myös asumistuen tarve, sanoo Kelan johtava tutkija Signe Jauhiainen.

– Aiemmin myös vuoden 2015 lakimuutokset kasvattivat yleisen asumistuen menoja. Vastaavaa poikkeuksellista menojen kasvua ei ole näköpiirissä, jos tukijärjestelmä pysyy nykyisellään ja työttömyyden väheneminen jatkuu.

Opiskelijoille maksettujen asumistukien menot olivat 409 miljoonaa euroa, ja ne olivat 47 miljoonaa euroa edellisvuotta suuremmat. Näihin menoihin on laskettu opintotuen asumislisä ja opiskelijaruokakunnille maksettu yleinen asumistuki. Eläkkeensaajan asumistuen menot kasvoivat 22 miljoonaa euroa vuodesta 2016.

Kelan maksamien asumistukien piirissä oli vuoden 2017 lopussa lähes 863 000 henkilöä, mikä on 16 % väestöstä.

Täysi-ikäisiä asumistuen saajia oli 672 000 henkilöä, joista eläkeläisiä oli lähes joka kolmas ja opiskelijoita joka neljäs. Työssä käyviä asumistuen saajia, jotka eivät olleet opiskelijoita, oli 13 prosenttia. Muiden asumistuen saajien osuus oli 30 prosenttia.

– Yksin asuvilla opiskelijoilla asumistuki kattoi vuoden 2017 lopussa vuokramenoista keskimäärin 62 prosenttia. Eläkeläisillä vastaava osuus oli 50 prosenttia ja muilla yksin asuvilla asumistuen saajilla 52 prosenttia, Kemppinen kertoo.

Kelan asumistukien vuoden 2017 tilastokatsauksessa on vertailtu yksin vuokralla asuvia asumistuen saajia opiskelijoiden, eläkeläisten ja muiden tuen saajien ryhmissä. Eri saajaryhmissä asumismenot jakautuvat suurelta osin samalla tavalla, mutta ryhmien välillä on eroja asumistuessa huomioitujen tulojen määrässä ja sitä kautta myös maksetun asumistuen suuruudessa.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Ihmisen evoluutio vaikuttaa yhteistyöhön ja konfliktikäyttäytymiseen

Ihmiskunnan menestys perustuu yhteistyökykyymme. Silti halki tunnetun historian ja kulttuurien kirjon olemme käyttäneet yhteistyökykyämme tehokkaimmillaan ryhmien välisiin konflikteihin. Tänäkin päivänä ihmiskunnan suurimmat haasteet liittyvät näihin käyttäytymispiirteisiin: kuinka estää väkivaltaiset konfliktit ja kuinka saavuttaa yhteistyö esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Riski uuteen sairaalajaksoon ja ympärivuorokautiseen hoitoon nousee, jos läheisapua ei ole

Iäkkäiden avun tarve on sairaalasta kotiutuessa suuri. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) selvityksen mukaan vain neljä prosenttia arvioitiin kotiutettaessa omatoimiseksi ja puolet kuului kahteen eniten apua tarvitsevien ryhmään. Kolmannes kotiutetuista ei ollut säännöllisten palvelujen piirissä tarkasteluajanjaksolla eikä ollut saanut edes lyhytaikaista kotihoitoa. Kokonaan koti- ja ympärivuorokautisen hoidon palvelujen ulkopuolella olevia oli selvästi useammin läheisapua saavien ryhmässä.

Liikkumalla pienennät riskiä sairastua syöpään

Riittävän liikunnan, terveellisen ravinnon ja painonhallinnan avulla voidaan ehkäistä vähintään kolmannes yleisimmistä syövistä. Euroopan syöpäviikolla haluamme muistuttaa, että jokainen voi itse vaikuttaa riskiin sairastua syöpään. Syöpäviikkoa vietetään 25.–31. toukokuuta.

Urheilu

Turun roller derby -joukkueen ensimmäinen kotipeli vuosiin Kupittaan palloiluhallissa

Roller derbyä pelataan ensi lauantaina Kupittaan palloiluhallissa.

Turkulainen urheiluseura Dirty River Roller Derby pääsee pelaamaan uudessa Kupittaan palloiluhallissa lauantaina 26. toukokuuta yleisölle avoimen kotipelin ensimmäistä kertaa vuosikausiin. Turkua vastaan asettuu Kouvola ja Helsingin Kallio kohtaa Tampereen joukkueen. Tapahtuma on osa kansallista Suomi Cup -sarjaa ja siellä ratkeavat runkosarjan lopulliset sijoitukset.

Menoviikko: Inter metsästää kotivoittoa

RoPSia vastaan kentälle juoksee vähähiuksisempi Mika Ojala. Cup-voitto vei Inter-ikonilta hiukset.

FC Inter palaa ensimmäistä kertaa kotiyleisön eteen Suomen Cupin voiton jälkeen lauantaina 26. toukokuuta. Tuolloin vastassa on yksi alkukauden positiivisimpia yllätyksiä Rovaniemen Palloseura, joka on ollut sekä pelillisesti että tuloksellisesti alkukauden paras joukkue.

F-rallisarjan kolmas osakilpailu ajetaan Raisiossa

Juhlavuottaan viettävä 30-vuotias Raision Urheiluautoilijat ry järjestää F-rallisarjan kolmannen osakilpailun eli Kaasujalka Rallin Varsinais-Suomen teillä lauantaina 26. toukokuuta

Täysosuma
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.