Häkkänen: Oikeudenkäyntejä tehostetaan tinkimättä oikeusturvasta

– Oikeusvaltiossa tulee pyrkiä turvaamaan mahdollisimman hyvin jokaiselle kansalaiselle pääsy tuomioistuimeen. Tämä tavoite vaatii lukuisten eri näkökulmien huomioimista. Yksi tärkeä näkökulma on huolehtia siitä, että tuomioistuimille annetaan toiminnassaan riittävät mahdollisuudet järjestää toiminta ja työskentelytavat riittävän järkevästi, totesi oikeusministeri Antti Häkkänen esitellessään oikeudenkäyntimenettelyjen keventämistä koskevaa lakiesitystä eduskunnassa tiistaina.

– Tuomioistuinten menettelyjen tulee joustaa arjessa, ja lainsäätäjän tulee antaa mahdollisuudet joustavampiin menettelyihin oikeusturvasta tinkimättä, Häkkänen tiivisti.

Eduskunnan käsiteltäväksi etenevän lakiesityksen tavoitteena on sujuvoittaa oikeusprosesseja muun muassa joustavoittamalla tuomioistuinten ratkaisukokoonpanoja koskevia säännöksiä.

– Tuomioistuinten rajalliset resurssit tulee kyetä käyttämään mahdollisimman tarkoituksenmukaisella tavalla. Hallituksen lakiesitys sisältää monipuolisen keinovalikoiman tapoja, joilla tuomioistuinten resursseja voitaisiin käyttää mahdollisimman järkevästi. Esityksessä on haettu keinoja, joilla voitaisiin keventää prosesseja kuitenkaan vaarantamatta oikeusturvaa, Häkkänen totesi.

– Keventämällä oikeusprosesseja turvataan sujuva oikeudenhoito ja mahdollistetaan tuomioistuinten keskittyminen ydintehtäviinsä. Tämä tavoite on kirjattu myös hallitusohjelmaan.

Tuomioistuinten käsittelyaikoja aiotaan lyhentää muun muassa joustavoittamalla ratkaisukokoonpanoja koskevia säännöksiä.

– Kokoonpanoja kevennettäisiin vain asioissa, joissa se voidaan tehdä vaarantamatta asianosaisten oikeusturvaa. Ratkaisukokoonpano määräytyy aina asian laadun mukaan. Kokoonpanosäännöksiä joustavoitetaan ja tuomioistuimen harkintavaltaa lisätään, jotta henkilöresurssit voidaan kohdentaa vaativimpien asioiden käsittelyyn, Häkkänen sanoi.

– Myös videoyhteyden käyttöä lisäämällä voidaan tehostaa tuomioistuinten työtä sekä vähentää oikeudenkäyntien osapuolten matkustusta ja siten myös oikeudenkäyntien kustannuksia, Häkkänen totesi.

Syytetyn velvollisuutta olla henkilökohtaisesti läsnä pääkäsittelyssä lievennettäisiin.

– Näin voidaan vähentää syytetyn poissaolosta johtuvia istuntojen peruuntumisia ja tästä aiheutuvia kustannuksia. Läsnäolovelvollisuuden lieventäminen siten tehostaisi ja nopeuttaisi rikosprosessia. Mutta vakavasta rikoksesta syytetyn vastaajan ja vangitun vastaajan olisi kuitenkin jatkossakin oltava pääsääntöisesti henkilökohtaisesti läsnä oikeudenkäynnin pääkäsittelyssä, Häkkänen painotti.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Ihmisen evoluutio vaikuttaa yhteistyöhön ja konfliktikäyttäytymiseen

Ihmiskunnan menestys perustuu yhteistyökykyymme. Silti halki tunnetun historian ja kulttuurien kirjon olemme käyttäneet yhteistyökykyämme tehokkaimmillaan ryhmien välisiin konflikteihin. Tänäkin päivänä ihmiskunnan suurimmat haasteet liittyvät näihin käyttäytymispiirteisiin: kuinka estää väkivaltaiset konfliktit ja kuinka saavuttaa yhteistyö esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Riski uuteen sairaalajaksoon ja ympärivuorokautiseen hoitoon nousee, jos läheisapua ei ole

Iäkkäiden avun tarve on sairaalasta kotiutuessa suuri. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) selvityksen mukaan vain neljä prosenttia arvioitiin kotiutettaessa omatoimiseksi ja puolet kuului kahteen eniten apua tarvitsevien ryhmään. Kolmannes kotiutetuista ei ollut säännöllisten palvelujen piirissä tarkasteluajanjaksolla eikä ollut saanut edes lyhytaikaista kotihoitoa. Kokonaan koti- ja ympärivuorokautisen hoidon palvelujen ulkopuolella olevia oli selvästi useammin läheisapua saavien ryhmässä.

Liikkumalla pienennät riskiä sairastua syöpään

Riittävän liikunnan, terveellisen ravinnon ja painonhallinnan avulla voidaan ehkäistä vähintään kolmannes yleisimmistä syövistä. Euroopan syöpäviikolla haluamme muistuttaa, että jokainen voi itse vaikuttaa riskiin sairastua syöpään. Syöpäviikkoa vietetään 25.–31. toukokuuta.

Urheilu

Turun roller derby -joukkueen ensimmäinen kotipeli vuosiin Kupittaan palloiluhallissa

Roller derbyä pelataan ensi lauantaina Kupittaan palloiluhallissa.

Turkulainen urheiluseura Dirty River Roller Derby pääsee pelaamaan uudessa Kupittaan palloiluhallissa lauantaina 26. toukokuuta yleisölle avoimen kotipelin ensimmäistä kertaa vuosikausiin. Turkua vastaan asettuu Kouvola ja Helsingin Kallio kohtaa Tampereen joukkueen. Tapahtuma on osa kansallista Suomi Cup -sarjaa ja siellä ratkeavat runkosarjan lopulliset sijoitukset.

Menoviikko: Inter metsästää kotivoittoa

RoPSia vastaan kentälle juoksee vähähiuksisempi Mika Ojala. Cup-voitto vei Inter-ikonilta hiukset.

FC Inter palaa ensimmäistä kertaa kotiyleisön eteen Suomen Cupin voiton jälkeen lauantaina 26. toukokuuta. Tuolloin vastassa on yksi alkukauden positiivisimpia yllätyksiä Rovaniemen Palloseura, joka on ollut sekä pelillisesti että tuloksellisesti alkukauden paras joukkue.

F-rallisarjan kolmas osakilpailu ajetaan Raisiossa

Juhlavuottaan viettävä 30-vuotias Raision Urheiluautoilijat ry järjestää F-rallisarjan kolmannen osakilpailun eli Kaasujalka Rallin Varsinais-Suomen teillä lauantaina 26. toukokuuta

Täysosuma
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.