Uutta lukuvuosimallia testataan Turun ammattikorkeakoulussa

Turun ammattikorkeakoulussa kokeillaan uudenlaista lukukausimallia. Turun ammattikorkeakoulussa kokeillaan uudenlaista lukukausimallia. Kuva: Timo Jakonen

Turun ammattikorkeakoulun media-alan opetuslinjoilla ei ole vuonna 2018 – aiemmasta poiketen – itsenäisen opiskelun viikkoja helmi- ja lokakuussa. Kevät- ja syyslukukausi menevät näin ollen putkeen ilman vapaata lähiopetuksesta.

Päätös kokeilusta tehtiin viime marraskuussa. Tarkoitus on tehostaa oppimista lisäämällä tunteja viikoille, jotka ennen olivat lähiopetuksesta vapaat. Vuosittaisessa kyselyssä opiskelijat ovat kertoneet itsenäisesti tehtävän työn määrän liian suureksi suhteessa lähiopetukseen. Opiskelijat pitävät ohjattuja oppitunteja nopeampana tapana oppia. Kyselyn tuloksesta syntyi ajatus kokeiluun.

Media-alan opintolinjat sisältävät mainonnan suunnittelun, journalismin sekä elokuva- ja animaatiokoulutuksen. Media-alan koulutus- ja tutkimuspäällikkö Arja Tulonen kertoo, että neuvottelut opettajien kanssa etenivät sujuvasti.

– Itsenäisen opiskelun viikot ovat alun perin syntyneet opettajien lomajaksotuksesta. He tiedostavat tilanteen haastavuuden, joten asia meni nopeasti eteenpäin. Ehdotuksen hyväksymisessä kului vain pari viikkoa sen jättämisestä. Käytämme myös vierailevia opettajia, jotka edesauttavat kokeilun mahdollistamista, Tulonen sanoo.

Jokavuotinen opiskelijakysely toteutetaan alkuvuonna, joten kokemuksia ei vielä seuraavaan saada. Media-alan opiskelijat tulevat syksyllä täyttämään oman kyselynsä kokeilua koskevaa palautetta varten. Palautteen pohjalta jatketaan kokeilun kehitystyötä ja voidaan arvioida sen käyttömahdollisuuksia muillakin aloilla.

– Keräämme syksyllä palautetta opiskelijoilta webropol-kyselyllä. Ammattikorkeakoulun koulutusjohtaja Timo Tanskanen oli kiinnostunut kokeilusta antaen siihen luvan. Opiskelijapalautteen keräämisen jälkeen käymme keskustelua jatkosta, Tulonen mainitsee.

Toisen vuoden mainonnan suunnittelun opiskelija Sanna-Kaisa Mäkelä ja journalismia toista vuottaan opiskeleva Dani Branthin pitävät kokeilua huonona, koska se vie pois lähiopetuksen vapaaviikot keväältä ja syksyltä. Lisäksi he antavat arvoa itsenäiselle opiskelulle.

– Jaksamisen kannalta olisi parempi, että vapaaviikot säilyisivät vanhan mallin mukaisesti ripoteltuna lukuvuoteen. Varsinkin pimeä syksy saattaa käydä raskaaksi, mikäli vasta jouluna on lomaa opetuksesta. Koen pärjänneeni lähiopetuksen vähäisen määrän kanssa tekemällä ekstraa kotona, Mäkelä kiteyttää.

– Lienee hyvin tutkinto- ja opiskelijakohtaista, että kuka hyötyy enemmän lisäohjauksesta ja kuka ei. Välillä tuntuu siltä, että oppitunneilla käytävät asiat löytäisi nopeammin internetistä. Uskon, että poistettuina vapaaviikkoina opettajat ovat töissä, mutta opiskelijat kaikkialla muualla paitsi koulussa, Branthin tuumaa.

Aleksi Mäkelä

Kansantalouden tuotanto entisellä tasolla

Kausitasoitettu tuotanto oli tammikuussa edelliskuukauden tasolla. Työpäiväkorjattu tuotanto oli 0,9 prosenttia ylemmällä tasolla kuin vuotta aiemmin. Joulukuun 2017 työpäiväkorjattu tuotanto nousi tarkentuneiden tietojen mukaan 2,7 prosenttia (oli 3,6) edellisvuoden joulukuusta. Tarkentuminen johtui tietojen täsmäyttämisestä neljännesvuositilinpitoon.

Maaliskuu ollut 3-4 astetta tavanomaista kylmempi

Talvi pitää otteessaan myös Aurajokea, jonka jäällä oli sunnuntaina iltapäivällä toistakymmentä luistelijaa

Maaliskuu on ollut 3-4 astetta tavanomaista kylmempi, kertoo Ilmatieteen laitos. Maaliskuu on yhä ehdolla tämän vuosituhannen kylmimmäksi maaliskuuksi. Myös vuosina 2006 ja 2013 maaliskuu oli kylmä.

Nooat ensi-iltaan Manillassa

Aurinkobaletin ja Tehdas Teatterin yhteistuotanto NOOAT – sillä hän oli herralle mieluinen saa ensi-iltansa 23. maaliskuuta Aurinkobaletin Manilla-teatterissa. Nukketeatteria ja nykytanssia yhdistelevä teos leikittelee Raamatun ikiaikaisella tarinalla yhdistellen siihen omaehtoista maailmanluomista.

Hippoksentiellä paloi asuntovaunu

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan Hippoksentiellä paloi asuntovaunu sunnuntaina iltapäivällä.

Suomen riistakeskus: Supikoira ja minkki haitallisia vieraslajeja

Minkki.

Supikoira ja minkki lukeutuvat Suomen luontoon kuulumattomiin vieraslajeihin. Riistakeskuksen mukaan niiden vaikutus alkuperäisluonnon monimuotoisuudelle on selkeästi haitallinen. Erityisesti herkät saaristo- ja kosteikkoalueet ovat alttiita supikoiran ja minkin saalistusvaikutukselle. Tutkimusten perusteella saalistusvaikutus heikentää erityisesti linnusto ja sammakkoeläinten monimuotoisuutta, mutta vaikutukset voivat myyriin kohdistuvan saalistuksen myötä ulottua aina kasvillisuuteen asti.

Julkisyhteisöjen alijäämä pieneni 1,3 miljardia euroa

Julkisyhteisöjen sulautetut kokonaistulot kasvoivat 0,9 miljardia vuoden 2017 neljännellä neljänneksellä edellisen vuoden vastaavasta neljänneksestä. Sulautetut kokonaismenot pienenivät edellisen vuoden vastaavasta neljänneksestä 0,4 miljardia euroa. Tulojen ja menojen erotuksena laskettava julkisyhteisöjen alijäämä (nettoluotonotto) pieneni 1,3 miljardilla eurolla.

Kaupunki
Urheilu

Benjamin Källman U21-karsintoihin

Benjamin Källman.

Suomen alle 21-vuotiaiden jalkapallomaajoukkue kohtaa 23. maaliskuuta vieraissa EM-karsintaottelussa Liettuan. Turkulaisista ryhmään valittiin Interin Benjamin Källman sekä Tanskassa nykyään pelaava Kaan Kairinen . Liettua-peli on Suomen viides karsinnoissa.

Menoviikko: Kohti pitkää kevättä

Ikuisuuskysymys, milloin yleisö löytää sankoin joukoin Turkuhalliin, kun TPS:llä on aito mahdollisuus pelata keväällä isoista asioista.

TPS:n jääkiekkomiehistö aloittaa taipaleensa tämän kevään pudotuspeleissä kotiottelulla tiistaina 20. maaliskuuta kello 18.30. Vastaan asettuu SaiPa. Kuten aina, puolivälierät on tiivis rypistys. Paras seitsemästä ottelusarja on ohi viimeistään 31. maaliskuuta.

EKS uusi pronssimitalinsa

RNK Flyers ja Espoon Kiekkoseura pelasivat pronssimitaleista Raisiossa. Neljännen kerran viimeisen viiden vuoden aikana pronssiottelussa pelannut EKS otti vierasvoiton maalein 6–4 ja uusi pronssinsa viime vuodelta.

TPS salibandyn kantona kaskessa tuttu vastus

Viime keväänä Happee jätti TPS:n ihmettelemään taustalle marssiessaan semifinaaleihin.

Salibandyliigan puolivälierissä yksi asia on viime vuosina ollut enemmän sääntö kuin poikkeus. TPS ja Jyväskylän Happee kohtaavat puolivälierissä. Viikonloppuna TPS ja Happee aloittavat keskinäisen puolivälieräsarjan jo kolmantena keväänä peräkkäin. Kuuden vuoden sisällä TPS ja Happee ovat kohdanneet neljästi puolivälierissä.

Maailmancupin ensikertalainen Helmi Murto permannolla varasijalle finaaliin

Helmi Murto.

Bakun maailmancupin osakilpailun toinen kisapäivä voimisteltiin perjantaina. Suomalaiset eivät yltäneet parhaimpiin suorituksiinsa, mutta myös onnistumisia nähtiin. Maailmancupin ensikertalainen Helmi Murto Turun Urheiluliitosta voimisteli permannolla toiselle varasijalle finaaliin, sijalle 10. Permannolta Murto sai pisteet 11,966. Puomilla Murto putosi uudessa yhdistelmässään, josta rokotettiin kokonainen piste. Lopulliset pisteet 11,300 ja sijoitus 13.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!