Uutta lukuvuosimallia testataan Turun ammattikorkeakoulussa

Turun ammattikorkeakoulussa kokeillaan uudenlaista lukukausimallia. Turun ammattikorkeakoulussa kokeillaan uudenlaista lukukausimallia. Kuva: Timo Jakonen

Turun ammattikorkeakoulun media-alan opetuslinjoilla ei ole vuonna 2018 – aiemmasta poiketen – itsenäisen opiskelun viikkoja helmi- ja lokakuussa. Kevät- ja syyslukukausi menevät näin ollen putkeen ilman vapaata lähiopetuksesta.

Päätös kokeilusta tehtiin viime marraskuussa. Tarkoitus on tehostaa oppimista lisäämällä tunteja viikoille, jotka ennen olivat lähiopetuksesta vapaat. Vuosittaisessa kyselyssä opiskelijat ovat kertoneet itsenäisesti tehtävän työn määrän liian suureksi suhteessa lähiopetukseen. Opiskelijat pitävät ohjattuja oppitunteja nopeampana tapana oppia. Kyselyn tuloksesta syntyi ajatus kokeiluun.

Media-alan opintolinjat sisältävät mainonnan suunnittelun, journalismin sekä elokuva- ja animaatiokoulutuksen. Media-alan koulutus- ja tutkimuspäällikkö Arja Tulonen kertoo, että neuvottelut opettajien kanssa etenivät sujuvasti.

– Itsenäisen opiskelun viikot ovat alun perin syntyneet opettajien lomajaksotuksesta. He tiedostavat tilanteen haastavuuden, joten asia meni nopeasti eteenpäin. Ehdotuksen hyväksymisessä kului vain pari viikkoa sen jättämisestä. Käytämme myös vierailevia opettajia, jotka edesauttavat kokeilun mahdollistamista, Tulonen sanoo.

Jokavuotinen opiskelijakysely toteutetaan alkuvuonna, joten kokemuksia ei vielä seuraavaan saada. Media-alan opiskelijat tulevat syksyllä täyttämään oman kyselynsä kokeilua koskevaa palautetta varten. Palautteen pohjalta jatketaan kokeilun kehitystyötä ja voidaan arvioida sen käyttömahdollisuuksia muillakin aloilla.

– Keräämme syksyllä palautetta opiskelijoilta webropol-kyselyllä. Ammattikorkeakoulun koulutusjohtaja Timo Tanskanen oli kiinnostunut kokeilusta antaen siihen luvan. Opiskelijapalautteen keräämisen jälkeen käymme keskustelua jatkosta, Tulonen mainitsee.

Toisen vuoden mainonnan suunnittelun opiskelija Sanna-Kaisa Mäkelä ja journalismia toista vuottaan opiskeleva Dani Branthin pitävät kokeilua huonona, koska se vie pois lähiopetuksen vapaaviikot keväältä ja syksyltä. Lisäksi he antavat arvoa itsenäiselle opiskelulle.

– Jaksamisen kannalta olisi parempi, että vapaaviikot säilyisivät vanhan mallin mukaisesti ripoteltuna lukuvuoteen. Varsinkin pimeä syksy saattaa käydä raskaaksi, mikäli vasta jouluna on lomaa opetuksesta. Koen pärjänneeni lähiopetuksen vähäisen määrän kanssa tekemällä ekstraa kotona, Mäkelä kiteyttää.

– Lienee hyvin tutkinto- ja opiskelijakohtaista, että kuka hyötyy enemmän lisäohjauksesta ja kuka ei. Välillä tuntuu siltä, että oppitunneilla käytävät asiat löytäisi nopeammin internetistä. Uskon, että poistettuina vapaaviikkoina opettajat ovat töissä, mutta opiskelijat kaikkialla muualla paitsi koulussa, Branthin tuumaa.

Aleksi Mäkelä

Toiminimiyrittäjien määrä kasvanut yli 3 000:lla

Kaupparekisteriin merkittiin viime vuonna 34 216 uutta yritystä. Määrä on 3 460 yritystä enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Lähes kaikki uudet yritykset ovat yksityisiä elinkeinonharjoittajia eli toiminimiyrittäjiä. Niitä rekisteröitiin 3 311 enemmän kuin vuonna 2016. Osakeyhtiöitten määrä kasvoi 264 uudella osakeyhtiöllä.

Turun yliopiston kauppakorkeakoulu yhteistyöhön seitsemän suuryrityksen kanssa

Turun yliopiston kauppakorkeakoulu on perustanut Laboratory of Business Disruption Research -tutkimuslaboratorion liiketoimintamurrosten eli disruptioiden johtamis- ja toteutusmallien tutkimiseksi ja kehittämiseksi. Laboratorion yrityskumppanit ovat Aller Media Oy, Bayer Nordic SE, Oy IBM Finland Ab, OP Ryhmä, PricewaterhouseCoopers Oy, Rolls-Royce Oy Ab ja Valmet Automotive Oy.

Kadunrakennustyö sulkee Untamonkadun kevääksi

Kadunrakennustyö sulkee Untamonkadun liikenteeltä 20. huhtikuuta asti. Kääntyminen on kielletty Lemminkäisenkadulta ja Joukahaisenkadulta, tonteille ajo on edelleen sallittu.

BMX-pyöräilyn maailmanmestari Martti Kuoppa esittelee lajiaan Turussa

BMX-pyöräilyn maailmanmestari Martti Kuoppa on mukana BMX Freestyle Flatland lajin esittely- ja valmennusworkshopissa Turussa lauantaina 3. helmikuuta kello 13. Tapahtuma järjestetään Kallioinen Rentin tiloissa, osoitteessa Teollisuuskatu 42. Tilaisuuden järjestelyistä vastaa BMX Turku ry.

Kantasolututkimus auttaa löytämään kohdennettuja hoitoja aivosairauksiin

Tuore tutkimus on löytänyt uutta tietoa Fragile X -oireyhtymän taustalla olevasta hermoston kantasolujen erilaistumishäiriöstä. Älyllistä kehitysvammaisuutta aiheuttava Fragile X voi toimia mallisairautena, kun tutkijat etsivät kohdennettuja hoitoja kehityksellisiin neurologisiin sairauksiin.

Turku esillä Matkamessujen Suomen Saaristo -osastolla

Turku on esillä 19.–21.1. järjestettävillä Matka 2018 -messuilla Suomen Saaristo -jättikorttelissa. Mukana ovat Visit Turku, Challenge Turku, Flowpark, Voimistelun Suomi Gymnaestrada, Holiday Club Caribia, Samppalinnan kesäteatteri, Sokos Hotels Turku ja Radisson Blu Marina Palace Hotel Turku, Turun kaupunginteatteri, Turun kaupungin Vapaa-aikatoimiala, Viking Line sekä Åbo Svenska Teater.

Kaupunki
Urheilu

Rasmus Tirronen jatkaa Tepsissä

Rasmus Tirronen.

TPS käyttää optionsa maalivahti Rasmus Tirrosen kanssa. 27-vuotias espoolaisvahti nähdään myös ensi kaudella mustavalkoisessa paidassa.

Mäkinen tähyää taas ratakuormureiden EM-sarjaan

Mika Mäkinen ajoi edellisen kerran ratakuorma-autojen EM-sarjaa vuonna 2013. Tuolloin hän sijoittui yhteispisteissä kahdeksanneksi.

Auralainen Mika Mäkinen tähtää kaudeksi 2018 ratakuorma-autojen kuninkuusluokkaan eli ratakuorma-autojen EM-sarjaan. Mäkinen nähdään kuluvan vuoden aikana varmuudella osassa EM-sarjan osakilpailuja, mutta koko sarjan kiertäminen on vielä auki.

Jälkipeli: Juuso Wahlsten antoi hyvät elämäneväät pojilleen

Wahlstenin kiekkomiehet on saatu samaan kuvaan. Sami (vas.) ja Jali saapuivat Suomeen ulkomailta juhlistamaan isä-Juuson 80-vuotissynttäreitä. Turun Palloseura järjesti Juhani Wahlstenille ikimuistoiset syntymäpäiväjuhlat Turkuhallissa.

Visionääri, ajattelija, uudistaja, kouluttaja, opettaja, jääkiekkoleijona…lista on pitkä. Viime lauantaina 80 vuotta täyttänyttä kiekkolegenda Juhani Wahlstenia on tituleerattu lukemattomin ilmaisuin. Yksi lause tiivistää turkulaisen kiekkolegendan elämän: Jos jääkiekkoa ei olisi keksitty, " Juuso " olisi sen keksinyt.

Tomas Hradecky tekee paluun kasvattajaseuransa TPS:n riveihin

Tomas Hradecky

TPS saa alkavalle Veikkausliigakaudelle tutun vahvistuksen, kun keskikenttäpelaaja Tomas Hradecky palaa takaisin kasvattajaseuransa riveihin. 25-vuotias Hradecky on solminut TPS:n kanssa kauden 2018 kattavan sopimuksen.

TPS Salibandy Suomen seitsemänneksi suurin, FBC Turku sijalla 17

Salibandyn suosio jatkuu rekisteröityjien pelaajien ja harrastajien määrällä mitattuna. Vuoden 2017 viimeisen päivän (31.12.) lukema on 59 791 henkilöä. Tästä määrästä Salibandyliiton lisenssinhaltijoita on 57 330.

Jälkipeli: Salibandy veti Kupittaan palloiluhallin täyteen

FBC Turun kotiottelu keräsi reilusti yli tuhat katsojaa. Määrä on seurahistorian suurin ja eräs Suomen suurimmista Divarin yleisömääristä.

Turkulainen salibandy todisti yhden päivänä aikana, miksi laji on uuden Kupittaan palloiluhallin suurin käyttäjä. Yhteensä noin 4 000 katsojaa kahteen peliin on saavutus, josta moni olisi kateellinen. Viisaasti koko halli katsomotiloineen oli varattu päivän salibandyotteluille.

Täysosuma
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.