Ikäihmisiä huijataan etenkin netissä

Petostelijat jahtaavat nyt erityisesti yli 65-vuotiaita uhreja. Petostelijat jahtaavat nyt erityisesti yli 65-vuotiaita uhreja. Kuva: Jonny Holmén

– Huijari on nopea ja aktiivinen toimissaan. Sanoisin, että se sana mikä on tärkeä pitää mielessä on harkinta. Jos ihminen – tässä tapauksessa seniori – harkitsee pidemmälle ja sanoo ihan suoraan, että jää miettimään asiaa, niin on paljon suurempi mahdollisuus oivaltaa, että tämä luvattu juttu ei ole totta, sanoo Fingerroosin säätiön toimitusjohtaja Ulla-Maija Nikula.

Kyse on ajankohtaisesta aiheesta. Internetin käytön lisääntyminen ikääntyvän väestön keskuudessa on luonut huijareille uudenlaisen kanavan tehdä silmänkääntötemppujaan.

Erilaiset korjaushuijausyritykset ovat lisääntyneet. Esiinnytään ammattilaisina, pienessä ryhmässä ja ollaan vakuuttavia esiintyjiä. Sopimus esitetään hintavalla pyynnöllä.

– Sopimusta ei ole syytä allekirjoittaa, ennen kuin tietää, mihin on sitoutumassa. Tarvitseeko ylipäätään palvelua tai tuotetta ja onko hinta kohdillaan. Yleensäkään kotimyyntitilanteessa ei ole tarpeen laittaa nimiä mihinkään, jos ei ole ostopäätöstä tehnyt. Senioreilla on mahdollisuus saada asiantuntija-apua kaikissa remontteja koskevissa asioissa Vanhustyön keskusliiton korjausneuvojalta, muistuttaa Nikula.

Harvaan asutuilla alueilla esiintyvät vesilasin pyytäjät olivat jo takavuosikymmeninä ongelma.

– Rivitaloalueilla, jossa on paljon ikääntynyttä väestöä, voidaan tulla ovelle pyytämään vettä tai kaupustelemaan. Ohjeeni on, että ei avata ovea ollenkaan, eikä varsinkaan päästetä sisälle, neuvoo rikoskomisario Jouko Nummela Lounais-Suomen poliisilaitokselta.

– Poliisin tietoon tulleet petokset ja niiden yritykset ovat vuosina 2010–16 tuplaantuneet 20 000:sta 40 000:een. Yli 65-vuotiaiden kohdalla prosentuaalinen kasvu perusmuotoisissa petoksissa ja maksuvälinepetoksissa on kaksisataakertaistunut, tähdentää oikeusministeriön erikoissuunnittelija Markus Alanko.

Tilausansoissa, joita liikkuu internetissä ja puhelinmarkkinoinnissa, yritys harhauttaa kuluttajan maksamaan tuotteesta, jota hän ei tiedosta tilanneensa. Tyypillisesti tilausansassa, tilaaja sitoutuu epähuomiossa pitkään tilaukseen, jossa hän luulee tilanneensa vain yhden tuotteen tai kokeiluerän. Tilauksen todellinen hinta saatetaan piilottaa tai lisätä sopimusehtoihin jälkikäteen suurempi summa.

– Kaikki mikä vaikuttaa maksuttomalta, ei sitä yleensä ole, muistuttaa Nikula.

Kasvava ongelma ovat myös henkilö- ja luottokorttitietojen kalastelu, jonka valepoliisi-ilmiö on nostanut pinnalle.

– Isoin poliisin tietoon tullut rikosvahinko on Oulun seudulta 170 000 euroa, sanoo Alanko.

Senioreille on Fingerroosin säätiön järjestämää ryhmätoimintaa Yliopistonkatu 24 A 7:ssä. Paikassa järjestetään säännöllisesti suomenkielinen ja ruotsinkielinen ryhmä, joissa annetaan tukea ajankohtaisista aiheista, kuten reagoinnista erilaiseen vilpilliseen markkinointiin.

Epäilyttävissä tilanteissa voi myös ottaa yhteyttä poliisiin.

Kurt Hedborg

Turun kaupungin henkilötyövuosien määrä jatkaa laskuaan

Turun kaupungin teettämien henkilötyövuosien määrä jatkoi laskua vuonna 2017. Kaupungin palveluksessa oli viime vuoden lopussa 11 480 henkilöä. Henkilötyövuosina mitattuna työvoiman käyttö vuonna 2017 oli 10 022,4. Organisaatiomuutokset huomioiden henkilötyövuodet nousivat 9,5 henkilötyövuotta edelliseen vuoteen verrattuna. Henkilötyövuosissa ei ole mukana työllistettyjä, joita kaupunki omin aktiivisin toimin työllisti 971.

Turun kehätien ja Telakkatien tulvariskiä pyritään vähentämään liittymäalueen kuivatusta parantamalla

Tiealueen ja Raisionlahden välisen laskuojan kuntoa parannetaan, jotta vesi ei enää tulvisi.

Runsaat sateet ja meriveden pinnan kohoaminen saavat ääritilanteissa veden tulvimaan tielle E18 Turun kehätien ja Telakkatien risteyksessä. Viime vuosina veden nousu tielle kyseisessä kohdassa on yleistynyt. Varsinais-Suomen ELY-keskus pyrkii ehkäisemään runsaiden sateiden aiheuttamaa tulvimista parantamalla tiealueen ja Raisionlahden välisen laskuojan kuntoa viikon 13 aikana.

Tutkimus pureutuu evakkojen vastaanottohaluun ruotsinkielisillä alueilla

Onko ruotsinkielisiä alueita suotta syyllistetty vastahakoisuudesta antaa tiloja evakoille toisen maailmansodan jälkeen? Tähän kysymykseen pureudutaan valtiotieteen tohtori Olli Kleemolan vetämässä tutkimushankkeessa, joka sai Svenska Kulturfondenilta 40 000 euron apurahan.

Ulkomaankauppaministeri Virolainen Turkuun yritysvierailuille

Anne-Mari Virolainen.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen (kok.) tutustuu maanantaina 26. maaliskuuta Turun seudulla alueen elinkeinoelämään ja käy keskusteluja erityisesti pk-yritysten kansainvälistymismahdollisuuksista.

KKV:n päätös lisää kilpailua pitkänmatkan linja-autoliikenteeseen

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) on selvittänyt Matkahuollon hinnoittelun ja taksanmäärityksen vaikutuksia pitkänmatkan linja-autoliikenteessä. KKV:n alustavan arvion mukaan tehokkaan ja toimivan kilpailun kannalta on ongelmallista, että yksittäiset linja-autoyhtiöt ovat hinnoitelleet lipputuotteensa laajalti yhdenmukaisesti Matkahuollon kertalippujen hinnoitteluperusteena olevan kilometritaksataulukon kanssa.

Viljellyn kalan terveys pääosin hyvä

Bakteereita tartuttavat virukset eli bakteriofaagit ovat maailman runsaslukuisin eliöryhmä. Faageilla on tärkeä rooli bakteerikantojen säätelijöinä kaikissa ympäristöissä. Sen vuoksi niiden käyttö tautia aiheuttavien bakteerien torjumiseksi on luonnollinen ja ekologisesti kestävä vaihtoehto. Tämä tutkijoiden tuntema asia nousee esille Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran järjestämässä vuotuisessa Kalaterveyspäivässä. Kalanviljelyssä tarttuvien kalatautien riskinhallintaan on myös alettu kiinnittää yhä enemmän huomiota. Sen vuoksi vesiviljelytoimijalta edellytetään muun muassa toimivaa omavalvontajärjestelmää.

Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä väheni

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin marras-tammikuussa 8,0 miljoonalle kuutiometrille, joka oli 11,1 prosenttia vähemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuotta aiemmin. Asuinrakentaminen kasvoi 17,9 prosenttia, samaan aikaan muu kuin asuinrakentaminen väheni 21,9 prosenttia verrattuna vuodentakaiseen vastaavaan ajankohtaan. Asuinrakentaminen kattoi rakentamisen kokonaiskuutiomäärästä lähes kolmasosan.

Turun keskustassa kaadetaan huonokuntoisia puita

Huonokuntoisiksi havaittuja puita kaadetaan Kupittaanpuistossa, Vartiovuorella, Kuljettajankadulla ja Lonttistentiellä. Osa puista kasvaa liian lähellä rakennusten seiniä ja aitoja. Puiden kaatotyöt aloitetaan maanantaina 26. maaliskuuta.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: Perttu Kytöhongasta FBC Turun uusi päävalmentaja

Nimi tuohon, oheistaa FBC Turun toiminnanjohtaja Ville Lintunen (oik.). Seuran edustusjoukkue sai Perttu Kytöhongasta (kesk.) valmentajan, joka manageri Antti Väärin (vas.) mukaan sopii hyvin edustusjoukkueen uudistuneeseen nykytilanteeseen.

Perttu Kytöhonka on juuri kirjoittanut nimensä sopimuspaperiin. FBC Turun miesten edustusjoukkueen manageri Antti Vääri ja seuran toiminnanjohtaja Ville Lintunen myhäilevät vieressä tyytyväisenä. FBC Turku on kiinnittänyt organisaatioonsa valmentajan, joka ei ole pelkästään meritoitunut, vaan on tullut myös tunnetuksi värikkäistä ajatuksistaan.

Tuto pääsee savonlinnalaisen tillilihan makuun

Tuto yrittää karistaa semifinaalikirouksensa. Edellisen kerran joukkue raivasi tiensä finaaleihin mestaruuskeväänä 2008.

Mestiksen kestomenestyjä Tuto on jälleen tutussa tilanteessa. Semifinaalit ovat edessä. Puolivälieräsarjassa Tuto kaatoi ehjällä pelaamisella K-Vantaan otteluvoitoin 4-1.

Hirvirytkettä palloiluhallissa perjantaina

TPS ja Happee kohtaavat perjantaina Kupittaan palloiluhallissa.

TPS Salibandyn puolivälieräsarja Happeeta vastaan jatkuu kotiottelulla perjantaina 23. maaliskuuta kello 18.30 Kupittaan palloiluhallissa. Jo ennen neljättä puolivälierää TPS ja Happee kohtaavat torstaina Jyväskylässä. Kahden kohtaamisen jälkeen voitot ovat tasan 1–1, kun molemmat joukkueet ovat voittaneet kotiottelunsa.

Erika Rautiainen kilpa-aerobicin maailmancupiin Portugaliin

Erika Rautiainen.

Kilpa-aerobicin maailmancup-osakilpailuun Cantanhedeen, Portugaliin 23.–25. maaliskuuta on lähdössä yksilöiden sarjaan Laura Vihervä (Valkeakosken Koskenpojat) ja Erika Rautiainen (Turun Urheiluliitto).

Puukkokatsomo: Kovia lukuja

Mikko Rantanen.

Vaikka Suomessa on viime kuukausina NHL-uutisointi tehty lähinnä Patrik Laineen maalimäärien kautta, Mikko Rantasen huippuvire huomattiin laajemmin vasta, kun ”Nousiaisten Cam Neely” ylitti 70 pisteen rajan. NHL:ssä 70 pistettä on viime vuosina ollut suomalaisille vaikeasti saavutettava raja. Edellisen kerran yli 70 pistettä suomalaisista nakutti Teemu Selänne kaudella 2010–11.

Täysosuma
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!