Diagnoosi ei kerro lapsen koulunkäyntikyvystä

Aggressiota, käytöshäiriöitä ja ryhmään sopeutumisen vaikeuksia. Ne ovat usein syitä, joiden takia lastenpsykiatrilta kysytään, onko lapsi koulunkäyntikykyinen ja tarvittaisiinko sairauslomaa. Joskus kyse ei kuitenkaan ole lapsen ongelmasta, vaan apua tarvitsisi uupunut opettaja.

Lapsen saama diagnoosi, kuten aktiivisuuden ja tarkkaavaisuuden häiriö ADHD, ei kerro lapsen kyvystä käydä koulua tai sairausloman tarpeesta. Lapsi saattaa olla täysin koulunkäyntikykyinen yhdessä kouluympäristössä, mutta toisessa asiat eivät millään suju, kertoo lastenpsykiatri Anita Puustjärvi Kuopion yliopistollisesta keskussairaalasta.

– Lääkäri voi arvioida sairausloman tarvetta terveydentilan perusteella, mutta koulunkäyntikykyä hän ei pysty yksin selvittämään. Siihen vaikuttavat lapsen voinnin lisäksi mm. ryhmän kokonaistilanne, erilaiset stressitekijät, käytössä olevat tukimuodot ja hoito sekä opettajan jaksaminen. Tilanteen kartoittamiseen tarvitaan kaikkien lasta lähellä olevien osallistumista, erityisesti koulun.

Joskus lapselta löytyy hoitoa vaativa häiriö, mutta joskus apua tarvitsisikin opettaja: Jos tilanne luokassa on erittäin levoton eikä opettajalla ole riittävää tukea, hän saattaa työskennellä uupumuksen rajoilla.

Puustjärven mukaan nykyinen opetussuunnitelma antaa hyvän mahdollisuuden esimerkiksi lasten vireystilan säätelyä helpottavaan liikuntaan tunnin aikana, mutta se tuo mukanaan myös riskin jatkuvasta muutoksesta ja kaaoksesta, josta kukaan ei tahdo selvitä ilman käytösoireita.

– Pienryhmistä on siirrytty erityislasten integraatio ja inkluusio -ajatteluun, joka on oikein toteutettuna varsin hyvä toimintamalli. Mutta jos sitä pidetään säästötoimena eikä erityislasten tarpeisiin resurssoida riittävästi, kyseessä on illuusio.

Opetushallituksen asettaman työryhmän kehittämisehdotuksen mukaan opetuksen järjestäjän pitäisi toteuttaa lapsen koulunkäyntikyvyn arviointi. Ensisijainen tavoite on, että koulunkäynti voisi jatkua ja lasta autettaisiin pedagogisen tuen keinoin.

– Jos päädytään koulusta erottamiseen tai sairauslomaan, täytyy aidosti miettiä, mitä muutoksia sillä aikaa tehdään, jotta koulunkäynti olisi jatkossa mahdollista. Muuten ollaan pian samassa tilanteessa.

Puustjärven mukaan kysymys koulukuntoisuudesta voi sisältää toiveen, että lapsi saataisiin pois, jonnekin muualle juuri tästä ryhmästä. Poislähettämisen kulttuurista pitää ehdottomasti irrottautua ja tuoda konsultaatiot sinne, missä lapsi ja perhe ovat.

Ryhmäkin tarvitsee oman tarkastelunsa.

– Ryhmätason ilmiöihin on vaikea puuttua hoitamalla yhtä, toista ja kolmatta henkilöä erikseen vaan tarvitaan ryhmätason interventio. On jonkin verran näyttöä, että sellaiset menetelmät hyödyttävät ja rauhoittavat. Kasvattaminen on perustehtävä koulussakin, Puustjärvi toteaa.

Puustjärvi toivoo vahvasti, että koulussa edelleen panostettaisiin erityislasten kohtaamiseen ja mietittäisiin, milloin integraatio on järkevää ja milloin tarvittaisiin vaikkapa pienryhmää.

– Lapsen tilanteeseen täytyy perehtyä huolellisesti. Lyhytnäköinen säästö tulee myöhemmin kalliiksi. Tämä on yhteiskunnallinen asia.

Koulunkäynnin hankaluuksia kokevien lasten vanhemmille Puustjärvellä on valoisa viesti. Kun koulunkäyntikyvyn heikentymisen syitä aletaan miettiä, alkaa löytyä myös ratkaisuja.

– Kun lasta päästään joukolla auttamaan, hänen voimavaransa ja vahvuutensa alkavat nousta esiin. Isoista ongelmista ei kukaan selviä yksin, eivät vanhemmatkaan, vaan meidän täytyy yhteisvoimin auttaa lasta. Se on yhteinen tavoitteemme, Puustjärvi summaa.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Loimun kausi päättyi

Raision Loimu lähti lentopallon Mestaruusliigan puolivälierin kolmanteen koitokseen selkä seinää vasten. Sampo Volley oli voittanut kaksi ensimmäistä kohtaamista. Ottelusarjan kolmas kohtaaminen noudatti aiempien otteluiden kaavaa ja ratkaisijakin oli lopulta aiemmista peleistä tuttu. Pielaveden liikuntahallin yleisö pääsi Sampo Volleyn johdattamana juhlimaan välieräpaikkaa 3-2 (25-10, 20-25, 26-28, 29-27, 15-7) kotivoitolla.

Kansantalouden tuotanto entisellä tasolla

Kausitasoitettu tuotanto oli tammikuussa edelliskuukauden tasolla. Työpäiväkorjattu tuotanto oli 0,9 prosenttia ylemmällä tasolla kuin vuotta aiemmin. Joulukuun 2017 työpäiväkorjattu tuotanto nousi tarkentuneiden tietojen mukaan 2,7 prosenttia (oli 3,6) edellisvuoden joulukuusta. Tarkentuminen johtui tietojen täsmäyttämisestä neljännesvuositilinpitoon.

Maaliskuu ollut 3-4 astetta tavanomaista kylmempi

Talvi pitää otteessaan myös Aurajokea, jonka jäällä oli sunnuntaina iltapäivällä toistakymmentä luistelijaa

Maaliskuu on ollut 3-4 astetta tavanomaista kylmempi, kertoo Ilmatieteen laitos. Maaliskuu on yhä ehdolla tämän vuosituhannen kylmimmäksi maaliskuuksi. Myös vuosina 2006 ja 2013 maaliskuu oli kylmä.

Nooat ensi-iltaan Manillassa

Aurinkobaletin ja Tehdas Teatterin yhteistuotanto NOOAT – sillä hän oli herralle mieluinen saa ensi-iltansa 23. maaliskuuta Aurinkobaletin Manilla-teatterissa. Nukketeatteria ja nykytanssia yhdistelevä teos leikittelee Raamatun ikiaikaisella tarinalla yhdistellen siihen omaehtoista maailmanluomista.

Hippoksentiellä paloi asuntovaunu

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan Hippoksentiellä paloi asuntovaunu sunnuntaina iltapäivällä.

Suomen riistakeskus: Supikoira ja minkki haitallisia vieraslajeja

Minkki.

Supikoira ja minkki lukeutuvat Suomen luontoon kuulumattomiin vieraslajeihin. Riistakeskuksen mukaan niiden vaikutus alkuperäisluonnon monimuotoisuudelle on selkeästi haitallinen. Erityisesti herkät saaristo- ja kosteikkoalueet ovat alttiita supikoiran ja minkin saalistusvaikutukselle. Tutkimusten perusteella saalistusvaikutus heikentää erityisesti linnusto ja sammakkoeläinten monimuotoisuutta, mutta vaikutukset voivat myyriin kohdistuvan saalistuksen myötä ulottua aina kasvillisuuteen asti.

Kaupunki
Urheilu

Loimun kausi päättyi

Raision Loimu lähti lentopallon Mestaruusliigan puolivälierin kolmanteen koitokseen selkä seinää vasten. Sampo Volley oli voittanut kaksi ensimmäistä kohtaamista. Ottelusarjan kolmas kohtaaminen noudatti aiempien otteluiden kaavaa ja ratkaisijakin oli lopulta aiemmista peleistä tuttu. Pielaveden liikuntahallin yleisö pääsi Sampo Volleyn johdattamana juhlimaan välieräpaikkaa 3-2 (25-10, 20-25, 26-28, 29-27, 15-7) kotivoitolla.

Benjamin Källman U21-karsintoihin

Benjamin Källman.

Suomen alle 21-vuotiaiden jalkapallomaajoukkue kohtaa 23. maaliskuuta vieraissa EM-karsintaottelussa Liettuan. Turkulaisista ryhmään valittiin Interin Benjamin Källman sekä Tanskassa nykyään pelaava Kaan Kairinen . Liettua-peli on Suomen viides karsinnoissa.

Menoviikko: Kohti pitkää kevättä

Ikuisuuskysymys, milloin yleisö löytää sankoin joukoin Turkuhalliin, kun TPS:llä on aito mahdollisuus pelata keväällä isoista asioista.

TPS:n jääkiekkomiehistö aloittaa taipaleensa tämän kevään pudotuspeleissä kotiottelulla tiistaina 20. maaliskuuta kello 18.30. Vastaan asettuu SaiPa. Kuten aina, puolivälierät on tiivis rypistys. Paras seitsemästä ottelusarja on ohi viimeistään 31. maaliskuuta.

EKS uusi pronssimitalinsa

RNK Flyers ja Espoon Kiekkoseura pelasivat pronssimitaleista Raisiossa. Neljännen kerran viimeisen viiden vuoden aikana pronssiottelussa pelannut EKS otti vierasvoiton maalein 6–4 ja uusi pronssinsa viime vuodelta.

TPS salibandyn kantona kaskessa tuttu vastus

Viime keväänä Happee jätti TPS:n ihmettelemään taustalle marssiessaan semifinaaleihin.

Salibandyliigan puolivälierissä yksi asia on viime vuosina ollut enemmän sääntö kuin poikkeus. TPS ja Jyväskylän Happee kohtaavat puolivälierissä. Viikonloppuna TPS ja Happee aloittavat keskinäisen puolivälieräsarjan jo kolmantena keväänä peräkkäin. Kuuden vuoden sisällä TPS ja Happee ovat kohdanneet neljästi puolivälierissä.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!