Diagnoosi ei kerro lapsen koulunkäyntikyvystä

Aggressiota, käytöshäiriöitä ja ryhmään sopeutumisen vaikeuksia. Ne ovat usein syitä, joiden takia lastenpsykiatrilta kysytään, onko lapsi koulunkäyntikykyinen ja tarvittaisiinko sairauslomaa. Joskus kyse ei kuitenkaan ole lapsen ongelmasta, vaan apua tarvitsisi uupunut opettaja.

Lapsen saama diagnoosi, kuten aktiivisuuden ja tarkkaavaisuuden häiriö ADHD, ei kerro lapsen kyvystä käydä koulua tai sairausloman tarpeesta. Lapsi saattaa olla täysin koulunkäyntikykyinen yhdessä kouluympäristössä, mutta toisessa asiat eivät millään suju, kertoo lastenpsykiatri Anita Puustjärvi Kuopion yliopistollisesta keskussairaalasta.

– Lääkäri voi arvioida sairausloman tarvetta terveydentilan perusteella, mutta koulunkäyntikykyä hän ei pysty yksin selvittämään. Siihen vaikuttavat lapsen voinnin lisäksi mm. ryhmän kokonaistilanne, erilaiset stressitekijät, käytössä olevat tukimuodot ja hoito sekä opettajan jaksaminen. Tilanteen kartoittamiseen tarvitaan kaikkien lasta lähellä olevien osallistumista, erityisesti koulun.

Joskus lapselta löytyy hoitoa vaativa häiriö, mutta joskus apua tarvitsisikin opettaja: Jos tilanne luokassa on erittäin levoton eikä opettajalla ole riittävää tukea, hän saattaa työskennellä uupumuksen rajoilla.

Puustjärven mukaan nykyinen opetussuunnitelma antaa hyvän mahdollisuuden esimerkiksi lasten vireystilan säätelyä helpottavaan liikuntaan tunnin aikana, mutta se tuo mukanaan myös riskin jatkuvasta muutoksesta ja kaaoksesta, josta kukaan ei tahdo selvitä ilman käytösoireita.

– Pienryhmistä on siirrytty erityislasten integraatio ja inkluusio -ajatteluun, joka on oikein toteutettuna varsin hyvä toimintamalli. Mutta jos sitä pidetään säästötoimena eikä erityislasten tarpeisiin resurssoida riittävästi, kyseessä on illuusio.

Opetushallituksen asettaman työryhmän kehittämisehdotuksen mukaan opetuksen järjestäjän pitäisi toteuttaa lapsen koulunkäyntikyvyn arviointi. Ensisijainen tavoite on, että koulunkäynti voisi jatkua ja lasta autettaisiin pedagogisen tuen keinoin.

– Jos päädytään koulusta erottamiseen tai sairauslomaan, täytyy aidosti miettiä, mitä muutoksia sillä aikaa tehdään, jotta koulunkäynti olisi jatkossa mahdollista. Muuten ollaan pian samassa tilanteessa.

Puustjärven mukaan kysymys koulukuntoisuudesta voi sisältää toiveen, että lapsi saataisiin pois, jonnekin muualle juuri tästä ryhmästä. Poislähettämisen kulttuurista pitää ehdottomasti irrottautua ja tuoda konsultaatiot sinne, missä lapsi ja perhe ovat.

Ryhmäkin tarvitsee oman tarkastelunsa.

– Ryhmätason ilmiöihin on vaikea puuttua hoitamalla yhtä, toista ja kolmatta henkilöä erikseen vaan tarvitaan ryhmätason interventio. On jonkin verran näyttöä, että sellaiset menetelmät hyödyttävät ja rauhoittavat. Kasvattaminen on perustehtävä koulussakin, Puustjärvi toteaa.

Puustjärvi toivoo vahvasti, että koulussa edelleen panostettaisiin erityislasten kohtaamiseen ja mietittäisiin, milloin integraatio on järkevää ja milloin tarvittaisiin vaikkapa pienryhmää.

– Lapsen tilanteeseen täytyy perehtyä huolellisesti. Lyhytnäköinen säästö tulee myöhemmin kalliiksi. Tämä on yhteiskunnallinen asia.

Koulunkäynnin hankaluuksia kokevien lasten vanhemmille Puustjärvellä on valoisa viesti. Kun koulunkäyntikyvyn heikentymisen syitä aletaan miettiä, alkaa löytyä myös ratkaisuja.

– Kun lasta päästään joukolla auttamaan, hänen voimavaransa ja vahvuutensa alkavat nousta esiin. Isoista ongelmista ei kukaan selviä yksin, eivät vanhemmatkaan, vaan meidän täytyy yhteisvoimin auttaa lasta. Se on yhteinen tavoitteemme, Puustjärvi summaa.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Uusi Tiedekeskus Tuorla haluaa näyttää, kuinka tiede toimii

Turun yliopiston Tiedekeskus Tuorla perustetaan Kaarinassa sijaitsevan Tuorlan observatorion ja planetaarion tiloihin vuoden 2018 aikana. Tiedekeskuksen tavoitteena on kertoa suurelle yleisölle, kuinka tiede toimii. Tiedekeskukseen luodaan toimintatiloja ilmiöpohjaiselle ja elämykselliselle oppimiselle. Tiedekeskuksen toiminta perustuu Turun yliopiston monitieteiseen asiantuntemukseen ja keskuksessa annettavan opetuksen taustalla ovat koulujen uudet opetussuunnitelmat.

Keskusteluilta kaikille vanhemmille Turun normaalikoululla

Turun normaalikoulun auditoriossa järjestetään vanhemmille suunnattu keskustelutilaisuus torstaina 18. tammikuuta kello 17–20. Ohjelmassa on keskustelua turvallisuudesta, syrjäytymisestä, radikalisoitumisen tunnistamisesta ja ennaltaehkäisemisestä. Illan aikana kuullaan asiantuntijoiden alustuksia aiheesta. Tapahtuman järjestää Turun kaupunki yhteistyökumppaneineen.

Toiminimiyrittäjien määrä kasvanut yli 3 000:lla

Kaupparekisteriin merkittiin viime vuonna 34 216 uutta yritystä. Määrä on 3 460 yritystä enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Lähes kaikki uudet yritykset ovat yksityisiä elinkeinonharjoittajia eli toiminimiyrittäjiä. Niitä rekisteröitiin 3 311 enemmän kuin vuonna 2016. Osakeyhtiöitten määrä kasvoi 264 uudella osakeyhtiöllä.

Turun yliopiston kauppakorkeakoulu yhteistyöhön seitsemän suuryrityksen kanssa

Turun yliopiston kauppakorkeakoulu on perustanut Laboratory of Business Disruption Research -tutkimuslaboratorion liiketoimintamurrosten eli disruptioiden johtamis- ja toteutusmallien tutkimiseksi ja kehittämiseksi. Laboratorion yrityskumppanit ovat Aller Media Oy, Bayer Nordic SE, Oy IBM Finland Ab, OP Ryhmä, PricewaterhouseCoopers Oy, Rolls-Royce Oy Ab ja Valmet Automotive Oy.

Kadunrakennustyö sulkee Untamonkadun kevääksi

Kadunrakennustyö sulkee Untamonkadun liikenteeltä 20. huhtikuuta asti. Kääntyminen on kielletty Lemminkäisenkadulta ja Joukahaisenkadulta, tonteille ajo on edelleen sallittu.

BMX-pyöräilyn maailmanmestari Martti Kuoppa esittelee lajiaan Turussa

BMX-pyöräilyn maailmanmestari Martti Kuoppa on mukana BMX Freestyle Flatland lajin esittely- ja valmennusworkshopissa Turussa lauantaina 3. helmikuuta kello 13. Tapahtuma järjestetään Kallioinen Rentin tiloissa, osoitteessa Teollisuuskatu 42. Tilaisuuden järjestelyistä vastaa BMX Turku ry.

Kaupunki
Urheilu

Rasmus Tirronen jatkaa Tepsissä

Rasmus Tirronen.

TPS käyttää optionsa maalivahti Rasmus Tirrosen kanssa. 27-vuotias espoolaisvahti nähdään myös ensi kaudella mustavalkoisessa paidassa.

Mäkinen tähyää taas ratakuormureiden EM-sarjaan

Mika Mäkinen ajoi edellisen kerran ratakuorma-autojen EM-sarjaa vuonna 2013. Tuolloin hän sijoittui yhteispisteissä kahdeksanneksi.

Auralainen Mika Mäkinen tähtää kaudeksi 2018 ratakuorma-autojen kuninkuusluokkaan eli ratakuorma-autojen EM-sarjaan. Mäkinen nähdään kuluvan vuoden aikana varmuudella osassa EM-sarjan osakilpailuja, mutta koko sarjan kiertäminen on vielä auki.

Jälkipeli: Juuso Wahlsten antoi hyvät elämäneväät pojilleen

Wahlstenin kiekkomiehet on saatu samaan kuvaan. Sami (vas.) ja Jali saapuivat Suomeen ulkomailta juhlistamaan isä-Juuson 80-vuotissynttäreitä. Turun Palloseura järjesti Juhani Wahlstenille ikimuistoiset syntymäpäiväjuhlat Turkuhallissa.

Visionääri, ajattelija, uudistaja, kouluttaja, opettaja, jääkiekkoleijona…lista on pitkä. Viime lauantaina 80 vuotta täyttänyttä kiekkolegenda Juhani Wahlstenia on tituleerattu lukemattomin ilmaisuin. Yksi lause tiivistää turkulaisen kiekkolegendan elämän: Jos jääkiekkoa ei olisi keksitty, " Juuso " olisi sen keksinyt.

Tomas Hradecky tekee paluun kasvattajaseuransa TPS:n riveihin

Tomas Hradecky

TPS saa alkavalle Veikkausliigakaudelle tutun vahvistuksen, kun keskikenttäpelaaja Tomas Hradecky palaa takaisin kasvattajaseuransa riveihin. 25-vuotias Hradecky on solminut TPS:n kanssa kauden 2018 kattavan sopimuksen.

TPS Salibandy Suomen seitsemänneksi suurin, FBC Turku sijalla 17

Salibandyn suosio jatkuu rekisteröityjien pelaajien ja harrastajien määrällä mitattuna. Vuoden 2017 viimeisen päivän (31.12.) lukema on 59 791 henkilöä. Tästä määrästä Salibandyliiton lisenssinhaltijoita on 57 330.

Jälkipeli: Salibandy veti Kupittaan palloiluhallin täyteen

FBC Turun kotiottelu keräsi reilusti yli tuhat katsojaa. Määrä on seurahistorian suurin ja eräs Suomen suurimmista Divarin yleisömääristä.

Turkulainen salibandy todisti yhden päivänä aikana, miksi laji on uuden Kupittaan palloiluhallin suurin käyttäjä. Yhteensä noin 4 000 katsojaa kahteen peliin on saavutus, josta moni olisi kateellinen. Viisaasti koko halli katsomotiloineen oli varattu päivän salibandyotteluille.

Täysosuma
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.