Elina Rantanen: Kaupunginvaltuustossa merkkejä uudesta poliittisesta kulttuurista

Turun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Lauri Kattelus (vas.) kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Elina Rantanen ja kaupunkisuunnittelu ja ympäristölautakunnan puheenjohtaja Saara Ilvessalo katkaisivat juhlanauhan Humalistonkadun pyöräyhteyden avajaisissa viime lokakuussa. Turun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Lauri Kattelus (vas.) kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Elina Rantanen ja kaupunkisuunnittelu ja ympäristölautakunnan puheenjohtaja Saara Ilvessalo katkaisivat juhlanauhan Humalistonkadun pyöräyhteyden avajaisissa viime lokakuussa. Kuva: Jari Laurikko

Kuntavaalit aiheuttivat pieniä mullistuksia kaupunginvaltuuston valtarakenteissa. Yksi muutoksista oli se, että valtuuston ykköspuheenjohtaja on ensimmäistä kertaa Turun historiassa nainen. Elina Rantanen (vihr.) on johtanut valtuuston kokouksia viime kesäkuusta saakka.

Rantanen on kokenut kuntapoliitikko, sillä hän on ollut valtuutettu jo 13 vuotta. Valtuuston puheenjohtajana hän on uudella näköalapaikalla.

– Valtuuston rooli päätöksenteossa on aika pitkälti sääntöjen sanelemaa. Mutta iso vaikutus on sillä, minkälainen valtuusto on, siis ihmisillä, joita siellä istuu. Olen ollut positiivisesti yllättynyt uuden valtuuston keskustelukulttuurista. Se on ollut sivistynyttä ja myönteistä, arvioi Rantanen.

– Keskustelu on ollut todella rakentavaa, eikä ollenkaan sellaista, mitä pelkäsin.

On jopa puhuttu uudesta poliittisesta kulttuurista.

– Onko tämä osa sitä, siitä en ole aivan varma, uusi poliittinen kulttuuri on ollut aivan käsin kosketeltavaa. On aistittavissa, että monien haluna on tehdä toisin.

Onko se sukupolvikysymys?

– Ehkä on kyse poliittisen vaikuttamisen kulttuurin sukupolvista. Ei ole kyse ikäsukupolvista, vaan siitä, milloin on tullut politiikkaan. En halua mustamaalata ihmisiä, jotka ovat olleet politiikassa pitkään. Erilaisia voimia on vaikuttanut aina.

Rantasen mukaan keskustelu valtuuston asemasta ja roolista on aina paikallaan.

– Valtuusto on kansan valitsema ja ylin päättävä elin. Sitä ei saa hetkeksikään unohtaa. Päivittäiset pikkuasiat hoitaa silti joku muu, kaupunginhallitus tai virkamiehistö.

Rantanen ei ole huolissaan valtuuston vallasta. Valtuusto päättää strategioista, talousarviosta ja kaavoituksesta.

– On aivan oikein, että valtuusto päättää tärkeimmistä asioista kaupungissa. Ei ole tärkeää päättäkö valtuusto paljosta. Se päättää merkittävistä asioista.

– On tärkeää, että valtuusto pääsee myös ohjaamaan asioita, eikä vain päättämään. Esityksen muuttaminen on paljon työläämpää kuin sen seuraaminen, että alusta asti on menty oikeaan suuntaan.

Rantanen toivoo, että valtuustoryhmien puheenjohtajien ryhmäjohtajatoimikunnan työtä kehitetään edelleen.

– Sitä ei virallisena päätöksentekoelimenä edes ole läheskään kaikissa kaupungeissa. Se kokoontuu valtuustoaamuisin ja aina tarvittaessa. Tarkoitus on, että puheenjohtajat ovat keskusteluttaneet asiat ensin ryhmässään.

Seminaarien lisäksi Rantanen aikoo ottaa myös kyselytunnit osaksi valtuuston kokouksia. Valtuutetut lähettävät valmistelijoille kysymyksensä etukäteen ja saavat vastauksen kyselytunnilla.

– Helsingissä sitä käytetään monta kertaa vuodessa. Tänä keväänä sitä koetetaan meillä. Yksi tai kaksi kertaa vuodessa olisi hyvä käytäntö.

– Toivoisin, että jokaisessa valtuuston kokouksessa olisi sopivasti päätettäviä asioita. Valtuusto kokoontuu kuitenkin sen verran harvoin.

Valtuuston puheenjohtaja on kaupungin protokollan ykkönen, vaikka kaupunkilaiset eivät sitä aina muista. Taakse jäävät niin kaupunginhallituksen puheenjohtaja kuin kaupunginjohtajakin. Puheenjohtajalla on siksi paljon edustustehtäviä.

– En halua laskea paljonko aikaa menee. Toisina viikkona menee useampi päivä, toisina vain kokousilta. Se vaihtelee paljon. Pistäytymisiä on paljon, sanoo Rantanen, joka päätyökseen johtaa Rinnekoti-Säätiön harvinaissairauksien Norio-keskusta Helsingissä.

Lasse Virtanen

Hippoksentiellä paloi asuntovaunu

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan Hippoksentiellä paloi asuntovaunu sunnuntaina iltapäivällä.

Suomen riistakeskus: Supikoira ja minkki haitallisia vieraslajeja

Minkki.

Supikoira ja minkki lukeutuvat Suomen luontoon kuulumattomiin vieraslajeihin. Riistakeskuksen mukaan niiden vaikutus alkuperäisluonnon monimuotoisuudelle on selkeästi haitallinen. Erityisesti herkät saaristo- ja kosteikkoalueet ovat alttiita supikoiran ja minkin saalistusvaikutukselle. Tutkimusten perusteella saalistusvaikutus heikentää erityisesti linnusto ja sammakkoeläinten monimuotoisuutta, mutta vaikutukset voivat myyriin kohdistuvan saalistuksen myötä ulottua aina kasvillisuuteen asti.

Julkisyhteisöjen alijäämä pieneni 1,3 miljardia euroa

Julkisyhteisöjen sulautetut kokonaistulot kasvoivat 0,9 miljardia vuoden 2017 neljännellä neljänneksellä edellisen vuoden vastaavasta neljänneksestä. Sulautetut kokonaismenot pienenivät edellisen vuoden vastaavasta neljänneksestä 0,4 miljardia euroa. Tulojen ja menojen erotuksena laskettava julkisyhteisöjen alijäämä (nettoluotonotto) pieneni 1,3 miljardilla eurolla.

Benjamin Källman U21-karsintoihin

Benjamin Källman.

Suomen alle 21-vuotiaiden jalkapallomaajoukkue kohtaa 23. maaliskuuta vieraissa EM-karsintaottelussa Liettuan. Turkulaisista ryhmään valittiin Interin Benjamin Källman sekä Tanskassa nykyään pelaava Kaan Kairinen . Liettua-peli on Suomen viides karsinnoissa.

Urheilu

Benjamin Källman U21-karsintoihin

Benjamin Källman.

Suomen alle 21-vuotiaiden jalkapallomaajoukkue kohtaa 23. maaliskuuta vieraissa EM-karsintaottelussa Liettuan. Turkulaisista ryhmään valittiin Interin Benjamin Källman sekä Tanskassa nykyään pelaava Kaan Kairinen . Liettua-peli on Suomen viides karsinnoissa.

Menoviikko: Kohti pitkää kevättä

Ikuisuuskysymys, milloin yleisö löytää sankoin joukoin Turkuhalliin, kun TPS:llä on aito mahdollisuus pelata keväällä isoista asioista.

TPS:n jääkiekkomiehistö aloittaa taipaleensa tämän kevään pudotuspeleissä kotiottelulla tiistaina 20. maaliskuuta kello 18.30. Vastaan asettuu SaiPa. Kuten aina, puolivälierät on tiivis rypistys. Paras seitsemästä ottelusarja on ohi viimeistään 31. maaliskuuta.

EKS uusi pronssimitalinsa

RNK Flyers ja Espoon Kiekkoseura pelasivat pronssimitaleista Raisiossa. Neljännen kerran viimeisen viiden vuoden aikana pronssiottelussa pelannut EKS otti vierasvoiton maalein 6–4 ja uusi pronssinsa viime vuodelta.

TPS salibandyn kantona kaskessa tuttu vastus

Viime keväänä Happee jätti TPS:n ihmettelemään taustalle marssiessaan semifinaaleihin.

Salibandyliigan puolivälierissä yksi asia on viime vuosina ollut enemmän sääntö kuin poikkeus. TPS ja Jyväskylän Happee kohtaavat puolivälierissä. Viikonloppuna TPS ja Happee aloittavat keskinäisen puolivälieräsarjan jo kolmantena keväänä peräkkäin. Kuuden vuoden sisällä TPS ja Happee ovat kohdanneet neljästi puolivälierissä.

Maailmancupin ensikertalainen Helmi Murto permannolla varasijalle finaaliin

Helmi Murto.

Bakun maailmancupin osakilpailun toinen kisapäivä voimisteltiin perjantaina. Suomalaiset eivät yltäneet parhaimpiin suorituksiinsa, mutta myös onnistumisia nähtiin. Maailmancupin ensikertalainen Helmi Murto Turun Urheiluliitosta voimisteli permannolla toiselle varasijalle finaaliin, sijalle 10. Permannolta Murto sai pisteet 11,966. Puomilla Murto putosi uudessa yhdistelmässään, josta rokotettiin kokonainen piste. Lopulliset pisteet 11,300 ja sijoitus 13.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!