Elina Rantanen: Kaupunginvaltuustossa merkkejä uudesta poliittisesta kulttuurista

Turun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Lauri Kattelus (vas.) kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Elina Rantanen ja kaupunkisuunnittelu ja ympäristölautakunnan puheenjohtaja Saara Ilvessalo katkaisivat juhlanauhan Humalistonkadun pyöräyhteyden avajaisissa viime lokakuussa. Turun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Lauri Kattelus (vas.) kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Elina Rantanen ja kaupunkisuunnittelu ja ympäristölautakunnan puheenjohtaja Saara Ilvessalo katkaisivat juhlanauhan Humalistonkadun pyöräyhteyden avajaisissa viime lokakuussa. Kuva: Jari Laurikko

Kuntavaalit aiheuttivat pieniä mullistuksia kaupunginvaltuuston valtarakenteissa. Yksi muutoksista oli se, että valtuuston ykköspuheenjohtaja on ensimmäistä kertaa Turun historiassa nainen. Elina Rantanen (vihr.) on johtanut valtuuston kokouksia viime kesäkuusta saakka.

Rantanen on kokenut kuntapoliitikko, sillä hän on ollut valtuutettu jo 13 vuotta. Valtuuston puheenjohtajana hän on uudella näköalapaikalla.

– Valtuuston rooli päätöksenteossa on aika pitkälti sääntöjen sanelemaa. Mutta iso vaikutus on sillä, minkälainen valtuusto on, siis ihmisillä, joita siellä istuu. Olen ollut positiivisesti yllättynyt uuden valtuuston keskustelukulttuurista. Se on ollut sivistynyttä ja myönteistä, arvioi Rantanen.

– Keskustelu on ollut todella rakentavaa, eikä ollenkaan sellaista, mitä pelkäsin.

On jopa puhuttu uudesta poliittisesta kulttuurista.

– Onko tämä osa sitä, siitä en ole aivan varma, uusi poliittinen kulttuuri on ollut aivan käsin kosketeltavaa. On aistittavissa, että monien haluna on tehdä toisin.

Onko se sukupolvikysymys?

– Ehkä on kyse poliittisen vaikuttamisen kulttuurin sukupolvista. Ei ole kyse ikäsukupolvista, vaan siitä, milloin on tullut politiikkaan. En halua mustamaalata ihmisiä, jotka ovat olleet politiikassa pitkään. Erilaisia voimia on vaikuttanut aina.

Rantasen mukaan keskustelu valtuuston asemasta ja roolista on aina paikallaan.

– Valtuusto on kansan valitsema ja ylin päättävä elin. Sitä ei saa hetkeksikään unohtaa. Päivittäiset pikkuasiat hoitaa silti joku muu, kaupunginhallitus tai virkamiehistö.

Rantanen ei ole huolissaan valtuuston vallasta. Valtuusto päättää strategioista, talousarviosta ja kaavoituksesta.

– On aivan oikein, että valtuusto päättää tärkeimmistä asioista kaupungissa. Ei ole tärkeää päättäkö valtuusto paljosta. Se päättää merkittävistä asioista.

– On tärkeää, että valtuusto pääsee myös ohjaamaan asioita, eikä vain päättämään. Esityksen muuttaminen on paljon työläämpää kuin sen seuraaminen, että alusta asti on menty oikeaan suuntaan.

Rantanen toivoo, että valtuustoryhmien puheenjohtajien ryhmäjohtajatoimikunnan työtä kehitetään edelleen.

– Sitä ei virallisena päätöksentekoelimenä edes ole läheskään kaikissa kaupungeissa. Se kokoontuu valtuustoaamuisin ja aina tarvittaessa. Tarkoitus on, että puheenjohtajat ovat keskusteluttaneet asiat ensin ryhmässään.

Seminaarien lisäksi Rantanen aikoo ottaa myös kyselytunnit osaksi valtuuston kokouksia. Valtuutetut lähettävät valmistelijoille kysymyksensä etukäteen ja saavat vastauksen kyselytunnilla.

– Helsingissä sitä käytetään monta kertaa vuodessa. Tänä keväänä sitä koetetaan meillä. Yksi tai kaksi kertaa vuodessa olisi hyvä käytäntö.

– Toivoisin, että jokaisessa valtuuston kokouksessa olisi sopivasti päätettäviä asioita. Valtuusto kokoontuu kuitenkin sen verran harvoin.

Valtuuston puheenjohtaja on kaupungin protokollan ykkönen, vaikka kaupunkilaiset eivät sitä aina muista. Taakse jäävät niin kaupunginhallituksen puheenjohtaja kuin kaupunginjohtajakin. Puheenjohtajalla on siksi paljon edustustehtäviä.

– En halua laskea paljonko aikaa menee. Toisina viikkona menee useampi päivä, toisina vain kokousilta. Se vaihtelee paljon. Pistäytymisiä on paljon, sanoo Rantanen, joka päätyökseen johtaa Rinnekoti-Säätiön harvinaissairauksien Norio-keskusta Helsingissä.

Lasse Virtanen

Turku esillä Matkamessujen Suomen Saaristo -osastolla

Turku on esillä 19.–21.1. järjestettävillä Matka 2018 -messuilla Suomen Saaristo -jättikorttelissa. Mukana ovat Visit Turku, Challenge Turku, Flowpark, Voimistelun Suomi Gymnaestrada, Holiday Club Caribia, Samppalinnan kesäteatteri, Sokos Hotels Turku ja Radisson Blu Marina Palace Hotel Turku, Turun kaupunginteatteri, Turun kaupungin Vapaa-aikatoimiala, Viking Line sekä Åbo Svenska Teater.

Postimerkkivuosi alkaa tammikuussa kolmella julkaisulla

Stiina Hovi on suunnitellut Lappi-aiheiset postimerkit.

Postimerkkivuosi alkaa 24. tammikuuta kolmella julkaisulla, joissa on hyvin edustettuna Pohjois-Suomi ja satumaailma. Taianomaiset ystävänpäivämerkit on suunnitellut rovaniemeläinen Leena Raappana-Luiro , ulkomaan ikimerkkeihin on valittu Lapin matkailun suosikit revontulet ja poro, ja Zacharias Topeliuksen juhlamerkkiä herkistää kuvitus sadusta Adalmiinan helmi . Ensipäivien vietto siirtyy Tampereelta takaisin Helsingin pääpostiin.

Museokortti ja museot kaikkien aikojen ennätyksiin

Valtakunnallisen Museokortin suosio jatkoi kasvuaan vuonna 2017. Museokortin menestys vaikutti myönteisesti museoiden kävijämääriin. Suomalaismuseoiden vuosi oli vilkas ja kävijämäärät kasvoivat ainakin 40 museokohteessa kaikkien aikojen ennätyslukemiin.

Ekumeeninen rukousviikko Turussa

Kristittyjen ykseyden ekumeenista rukousviikkoa vietetään 18.-25. tammikuuta. Ekumeeninen rukousviikko on kansainvälinen 110-vuotias rukousperinne, jonka tämän kertainen aineisto on laadittu Karibian alueella.

Urheilu

Rasmus Tirronen jatkaa Tepsissä

Rasmus Tirronen.

TPS käyttää optionsa maalivahti Rasmus Tirrosen kanssa. 27-vuotias espoolaisvahti nähdään myös ensi kaudella mustavalkoisessa paidassa.

Mäkinen tähyää taas ratakuormureiden EM-sarjaan

Mika Mäkinen ajoi edellisen kerran ratakuorma-autojen EM-sarjaa vuonna 2013. Tuolloin hän sijoittui yhteispisteissä kahdeksanneksi.

Auralainen Mika Mäkinen tähtää kaudeksi 2018 ratakuorma-autojen kuninkuusluokkaan eli ratakuorma-autojen EM-sarjaan. Mäkinen nähdään kuluvan vuoden aikana varmuudella osassa EM-sarjan osakilpailuja, mutta koko sarjan kiertäminen on vielä auki.

Jälkipeli: Juuso Wahlsten antoi hyvät elämäneväät pojilleen

Wahlstenin kiekkomiehet on saatu samaan kuvaan. Sami (vas.) ja Jali saapuivat Suomeen ulkomailta juhlistamaan isä-Juuson 80-vuotissynttäreitä. Turun Palloseura järjesti Juhani Wahlstenille ikimuistoiset syntymäpäiväjuhlat Turkuhallissa.

Visionääri, ajattelija, uudistaja, kouluttaja, opettaja, jääkiekkoleijona…lista on pitkä. Viime lauantaina 80 vuotta täyttänyttä kiekkolegenda Juhani Wahlstenia on tituleerattu lukemattomin ilmaisuin. Yksi lause tiivistää turkulaisen kiekkolegendan elämän: Jos jääkiekkoa ei olisi keksitty, " Juuso " olisi sen keksinyt.

Tomas Hradecky tekee paluun kasvattajaseuransa TPS:n riveihin

Tomas Hradecky

TPS saa alkavalle Veikkausliigakaudelle tutun vahvistuksen, kun keskikenttäpelaaja Tomas Hradecky palaa takaisin kasvattajaseuransa riveihin. 25-vuotias Hradecky on solminut TPS:n kanssa kauden 2018 kattavan sopimuksen.

TPS Salibandy Suomen seitsemänneksi suurin, FBC Turku sijalla 17

Salibandyn suosio jatkuu rekisteröityjien pelaajien ja harrastajien määrällä mitattuna. Vuoden 2017 viimeisen päivän (31.12.) lukema on 59 791 henkilöä. Tästä määrästä Salibandyliiton lisenssinhaltijoita on 57 330.

Jälkipeli: Salibandy veti Kupittaan palloiluhallin täyteen

FBC Turun kotiottelu keräsi reilusti yli tuhat katsojaa. Määrä on seurahistorian suurin ja eräs Suomen suurimmista Divarin yleisömääristä.

Turkulainen salibandy todisti yhden päivänä aikana, miksi laji on uuden Kupittaan palloiluhallin suurin käyttäjä. Yhteensä noin 4 000 katsojaa kahteen peliin on saavutus, josta moni olisi kateellinen. Viisaasti koko halli katsomotiloineen oli varattu päivän salibandyotteluille.

Täysosuma
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.