Uutisanalyysi: Turun budjetti paisui miljoonilla pitkien puheiden siivittämänä

Vasemmistoliiton ja kokoomuksen ryhmäjohtajat Johannes Yrttiaho (vas.) ja Olli A. Manni. Vasemmistoliiton ja kokoomuksen ryhmäjohtajat Johannes Yrttiaho (vas.) ja Olli A. Manni. Kuva: Jari Laurikko

Turun kaupunginvaltuusto pääsi maanantaina illalla sopuun ensi vuoden talousarviosta yli nelituntisen puherupeaman ja 35 äänestyksen jälkeen. Sopu syntyi jo ennen kokousta, kun valtuustoryhmien johtajat sopivat muutoksista, joita kaupunginhallituksen esityksiin tehdään. Sopuun pääsivät kokoomus, vihreät, SDP, keskusta, siniset ja kristillisdemokraatit. Sovun ulkopuolelle jäivät Vasemmistoliitto ja perussuomalaiset, jotka yrittivät budjettiin muutoksia omin voimin siinä onnistumatta.

Hyväksytyiksi tulivat vain neuvottelutuloksen mukaiset muutosesitykset. Muut torpattiin äänestyksissä. Budjetin loppusumma paisui reilusti yli neljällä miljoonalla eurolla. Mistä sovittiin?

Sivistystoimiala sai eniten lisää rahaa, kolme miljoonaa euroa. Jo kaupunginjohtajan esityksessä ohjeluku oli ylitetty reippaasti ja nyt tuli vielä lisää sen päälle. Saara Ilvessalo (vihr.) laski, että Turku käyttää ensi vuonna koulutukseen 11,5 miljoonaa euroa enemmän kuin tänä vuonna. Kyse on positiiviseen rakennemuutokseen varautumisesta. Kasvatus- ja opetuslautakunnan puheenjohtaja Kaija Hartiala (kok.) muistutti, että kun työttömyys laskee, varhaiskasvatukseen tulee lisää lapsia, vaikka lapsimäärä ei kasvaisi. Parantuva työtilanne heijastuu suoraan palveluiden kysyntänä.

Hyvinvointitoimialalle lisättiin 500 000 euroa hoitoketjujen sujuvoittamiseen ja 500 000 euroa sosiaaliseen luototukseen.

Liikuntapalveluiden tulotavoitetta pienennettiin 300 000 eurolla, mikä helpottaa vuokrien korotuspainetta. Rakennusvalvonnan määrärahoihin tuli 125 000 euron lisäys.

Määrärahalisäysten lisäksi tehtiin tekstimuutoksia ja täydennyksiä. Kaupungin työntekijöille otetaan käyttöön Fölin työsuhdematkalippu. Kouluinvestoinneista valmistellaan erikseen päätettävä kokonaisuus. Maksuttoman ehkäisyn tarjoamista alle 25-vuotiaille selvitetään. Syrjäytymisen ja alueellisen eriytymisen ehkäisyn toimenpideohjelma valmistellaan. Turku päätti myös hakea mukaan maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeiluun.

Varhaiskasvatuksen palvelutarpeen ja palveluverkon tilan selvitetään ja tehdään selvitys kolmannen sektorin kulttuuritoimijoiden toiminnan tukemisen kehittämisestä. Ympäristötoimiala saa tavoitteeksi laatia valtuustolle päätettäväksi 20 asemakaavaa. Fölin vesibussiliikenne vakinaistetaan.

Vasemmistoliitto laski, että sen omien esitysten nettovaikutus budjettiin olisi ollut 2,5 miljoonaa euroa. Ryhmä syytti budjettia leikkaavaksi. Ryhmäjohtaja Johannes Yrttiaho arvioi, että Turku on tehnyt ylijäämäisiä budjetteja vuodesta 2009 ja verotulot sen kuin kasvavat. Yrttiahon mukaan Turulla olisi rahaa.

Kokoomuksen ryhmäjohtaja Olli A. Manni oli täysin eri linjoilla. Hän muistutti, että alijäämä kasvaa ja Turku velkaantuu koko ajan lisää.

Valtuuston reunoilla vallitsee toisistaan kovasti poikkeava käsitys kaupungin taloudellisesta asemasta. On kirjanpidollinen totuus ja erilaisia poliittisia totuuksia. Reaalimaailman taloudellinen todellisuus lienee jossain siellä välissä.

Lasse Virtanen

THL tutkii, onko ihmisen hyvä saada tietoa perimästään ja sen aiheuttamasta sairastumisriskistä

THL käynnistää uuden tutkimuksen, jossa selvitetään, onko hyödyllistä kertoa ihmisille heidän henkilökohtaiseen perimäänsä ja aineenvaihduntaansa liittyvää tietoa ja näiden yhdessä muodostamaa sairastumisriskiä. Tutkijat haluavat selvittää, voidaanko näillä tiedoilla ja valistuksella edistää terveyttä ja estää tai lykätä tulevia sairauksia. Tutkittavat sairaudet ovat sepelvaltimotauti, tyypin 2 diabetes ja laskimoveritulppa. Tutkimuksessa tutkitaan myös, miten tiedon vastaanottajat omaksuvat saamaansa tietoa ja hyödyntävät sitä elintavoissaan.

Clear Channel Suomi Oy ja Laulava Ovipumppu Oy markkinoimaan Föli-pyöriä

Havainnekuva pyöräasemasta.

Turku aloittaa 1. toukokuuta kaupunkipyöräjärjestelmän kokeilun osana CIVITAS ECCENTRIC -hankkeen toteutusta. Turun, Raision, Naantalin ja Kaarinan kaupungit, Liedon kunta ja Turun ylioppilaskyläsäätiö kilpailuttivat kaupunkipyörien mainospalveluiden hankinnan loppuvuodesta.

Avoimia työpaikkoja viime vuoden viimeisellä neljänneksellä enemmän kuin vuotta aiemmin

Avoimia työpaikkoja oli vuoden 2017 viimeisellä neljänneksellä 37 200, kun vuotta aiemmin määrä oli 26 400. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen avoimet työpaikat -tilastosta ja kuvaavat joulukuun ensimmäisen päivän tilannetta. Koko vuonna 2017 avoimia työpaikkoja oli keskimäärin 41 600, mikä on 22 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna (33 900).

Tuotekadulla Raisiossa kärähti sähköpääkeskus

Pelastuslaitos sai hälytyksen Raision Tuotekatu 5:een tänään hieman ennen puoltapäivää. Kohteessa ilmeni, että sähköpääkeskus oli syttynyt palamaan. Pelastuslaitos sammutti palon, eikä siitä aiheutunut henkilövahinkoja.

Vesihuollon tilaa ja rakennemuutosta selvittävä hanke käynnistyy

Vesihuoltoverkoston nykyinen korjaustahti ei ole riittävä. Helmikuussa käynnistyy valtioneuvoston tutkimus- ja selvitystoimintaan kuuluva hanke Vesihuollon tila ja rakennemuutos. Hankkeen päätavoite on tarjota vesihuollon toimijoille työkalut vesihuoltoverkostojen kunnon ja saneeraustarpeen arviointiin sekä arvioida vesihuoltoalan rakennemuutoksen hyötyjä ja siihen tarvittavia ohjauskeinoja.

Urheilu

Åboraakkeli: Iso mahdollisuus

Tuomas Tammero (60) tekemässä työtään eli raivaamassa keskushyökkääjälle tilaa Vaahteraliigan ottelussa Wasa Royalsia vastaan viime elokuussa.

Vielä viime kaudella amerikkalaisen jalkapallon Vaahteraliigaa Turku Trojansin paidassa pelannut Tuomas Tammero pelaa ensi kaudella amerikkalaista jalkapalloa Euroopan huipulla. Linjahyökkääjänä pääasiassa pelannut Tammero edustaa Saksan pääsarjaan noussutta Potsdam Royalsia.

Sami Rähmönen uskoo yhtenäisen TPS:n olevan yllätysvalmis

Sami Rähmönen iso pala TPS:lle, kun joukkue palaa kolmen vuoden tauon jälkeen Veikkausliigaan.

Vaikka TPS:n jalkapallomiehistön kapteeni Sami Rähmönen on pinnalta tyyni, aistii kokeneesta pelimiestä pientä jännitystä, vaikka eletään vasta helmikuuta. Huhtikuussa Rähmönen palaa TPS:n tavoin Veikkausliigaan kolmen vuoden tauon jälkeen.

Hirvikangas kuusieräiseen norjalaistestiin

Timo-Juhani Hirvikangas.

Vapaaottelijanakin tunnettu Timo-Juhani Hirvikangas ottelee seuraavan kerran nyrkkeilykehässä, kun turkulainen kohtaa 9. maaliskuuta Espoossa norjalaisen Tore Hallandin . Ottelu on molemmille ottelijoille ammattinyrkkeilyuran ensimmäinen kuusieräiseksi kaavailtu ottelu.

Puukkokatsomo: Puuttuva elementti?

HC TPS nappasi Liigan kellarikerroksesta Mikkelin Jukureista mielenkiintoisen vahvistuksen loppukaudeksi. Toista kauttaan Suomessa pelaava Zach Budish on ainakin paperilla varsin mielenkiintoinen hankinta.

Jälkipeli: Ilmoitetaanko otteluiden yleisömäärät oikein?

Kupittaan palloiluhalliin mahtuu, kun koko pääkenttä on käytössä, noin 2 700 katsojaa. Jos hallista on vain kaksi kolmasosaa käytössä, maksimi yleisömäärä on noin 1 700.

Vai, pitäisikö oikeastaan kysyä, kuinka paljon otteluiden yleisömääriä ilmoitetaan yläkanttiin? Yleisömääräksi ilmoitetaan lukema, jonka pitäisi tarkoittaa täyttä hallia, mutta vapaita paikkoja onkin runsaasti.

TPS:n yhteiskausikortti sai lentävän lähdön

TPS jääkiekon ja TPS jalkapallon yhteinen seurakortti on saanut hyvän vastaanoton heti alkuun. TPS jääkiekko ja TPS jalkapallo lanseerasivat keskiviikkona yhteiskausikortin, jota varattiin jo ensimmäisen vuorokauden aikana yli sata.

Täysosuma
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.