Uutisanalyysi: Turun budjetti paisui miljoonilla pitkien puheiden siivittämänä

Vasemmistoliiton ja kokoomuksen ryhmäjohtajat Johannes Yrttiaho (vas.) ja Olli A. Manni. Vasemmistoliiton ja kokoomuksen ryhmäjohtajat Johannes Yrttiaho (vas.) ja Olli A. Manni. Kuva: Jari Laurikko

Turun kaupunginvaltuusto pääsi maanantaina illalla sopuun ensi vuoden talousarviosta yli nelituntisen puherupeaman ja 35 äänestyksen jälkeen. Sopu syntyi jo ennen kokousta, kun valtuustoryhmien johtajat sopivat muutoksista, joita kaupunginhallituksen esityksiin tehdään. Sopuun pääsivät kokoomus, vihreät, SDP, keskusta, siniset ja kristillisdemokraatit. Sovun ulkopuolelle jäivät Vasemmistoliitto ja perussuomalaiset, jotka yrittivät budjettiin muutoksia omin voimin siinä onnistumatta.

Hyväksytyiksi tulivat vain neuvottelutuloksen mukaiset muutosesitykset. Muut torpattiin äänestyksissä. Budjetin loppusumma paisui reilusti yli neljällä miljoonalla eurolla. Mistä sovittiin?

Sivistystoimiala sai eniten lisää rahaa, kolme miljoonaa euroa. Jo kaupunginjohtajan esityksessä ohjeluku oli ylitetty reippaasti ja nyt tuli vielä lisää sen päälle. Saara Ilvessalo (vihr.) laski, että Turku käyttää ensi vuonna koulutukseen 11,5 miljoonaa euroa enemmän kuin tänä vuonna. Kyse on positiiviseen rakennemuutokseen varautumisesta. Kasvatus- ja opetuslautakunnan puheenjohtaja Kaija Hartiala (kok.) muistutti, että kun työttömyys laskee, varhaiskasvatukseen tulee lisää lapsia, vaikka lapsimäärä ei kasvaisi. Parantuva työtilanne heijastuu suoraan palveluiden kysyntänä.

Hyvinvointitoimialalle lisättiin 500 000 euroa hoitoketjujen sujuvoittamiseen ja 500 000 euroa sosiaaliseen luototukseen.

Liikuntapalveluiden tulotavoitetta pienennettiin 300 000 eurolla, mikä helpottaa vuokrien korotuspainetta. Rakennusvalvonnan määrärahoihin tuli 125 000 euron lisäys.

Määrärahalisäysten lisäksi tehtiin tekstimuutoksia ja täydennyksiä. Kaupungin työntekijöille otetaan käyttöön Fölin työsuhdematkalippu. Kouluinvestoinneista valmistellaan erikseen päätettävä kokonaisuus. Maksuttoman ehkäisyn tarjoamista alle 25-vuotiaille selvitetään. Syrjäytymisen ja alueellisen eriytymisen ehkäisyn toimenpideohjelma valmistellaan. Turku päätti myös hakea mukaan maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeiluun.

Varhaiskasvatuksen palvelutarpeen ja palveluverkon tilan selvitetään ja tehdään selvitys kolmannen sektorin kulttuuritoimijoiden toiminnan tukemisen kehittämisestä. Ympäristötoimiala saa tavoitteeksi laatia valtuustolle päätettäväksi 20 asemakaavaa. Fölin vesibussiliikenne vakinaistetaan.

Vasemmistoliitto laski, että sen omien esitysten nettovaikutus budjettiin olisi ollut 2,5 miljoonaa euroa. Ryhmä syytti budjettia leikkaavaksi. Ryhmäjohtaja Johannes Yrttiaho arvioi, että Turku on tehnyt ylijäämäisiä budjetteja vuodesta 2009 ja verotulot sen kuin kasvavat. Yrttiahon mukaan Turulla olisi rahaa.

Kokoomuksen ryhmäjohtaja Olli A. Manni oli täysin eri linjoilla. Hän muistutti, että alijäämä kasvaa ja Turku velkaantuu koko ajan lisää.

Valtuuston reunoilla vallitsee toisistaan kovasti poikkeava käsitys kaupungin taloudellisesta asemasta. On kirjanpidollinen totuus ja erilaisia poliittisia totuuksia. Reaalimaailman taloudellinen todellisuus lienee jossain siellä välissä.

Lasse Virtanen

Joka viides lapsi ja nuori on yksinäinen

Tänä syksynä vietetään lastenviikkoa teemalla ”Lapsella on oikeus harrastaa”. Joka kolmas lapsi ja nuori on ilman harrastusta ja joka viides lapsi ja nuori on yksinäinen. Harrastus on paikka, jossa lapsi tuntee olonsa turvalliseksi, solmii ystävyyssuhteita, ja on tasa-arvoinen muiden kanssa.

Avoimet työpaikat kiinnostivat jonoksi asti

Rekryexpoon tutustui 3 600 messukävijää.

Messukeskuksessa keskiviikkona ensimmäistä kertaa järjestetty Rekryexpo sai väkijoukot massoittain liikkeelle. Messupäivän aikana 63 yrityksen esittelemiin avoimiin työpaikkoihin tutustui 3 600 messukävijää.

Vesijohtoverkoston vuotoihin valuu viidennes vedestä

Suomessa vesiverkoston vuotoihin valuu keskimäärin hukkaan 20 prosenttia vesilaitoksen tuottamasta vedestä. Se on vuorokaudessa jopa 50 miljoonaa litraa vettä, joka näkyy myös kuluttajille kasvavina hintoina. Verkoston vuotojen määrä kasvaa lähitulevaisuudessa, koska suurin osa verkoston putkistosta on käyttöikänsä päässä.

Matkapuhelin yhä suositumpi laite internetin käyttöön

88 prosenttia 16–89-vuotiaista suomalaisista käytti internetiä vuonna 2017. Alle 55-vuotiaista internetiä käyttivät lähes kaikki. 73 prosenttia suomalaisista käytti nettiä monta kertaa päivässä. Viisi prosenttia 16–89-vuotiaista suomalaisista oli vuokrannut majoitusta yksityishenkilöltä netin välissivustojen kautta. Älypuhelin oli omassa käytössä 77 prosentilla suomalaisista ja matkapuhelin on suosituin laite netin käyttöön. Yhteisöpalveluiden suosio on kasvanut edelleen blogien ja keskustelupalstojen suosion hiipuessa.

Sairaanhoitopiiri luovuttaa Villa Medican takaisin Turun kaupungille

Puutalo Villa Medica palautuu Turun kaupungin omistukseen.

Varsinais-suomen sairaanhoitopiirin on vuokrannut Turun kaupungilta niin sanotun Mikron tontin ensisijaisesti psykiatrisen sairaalan rakennuspaikaksi. Vuokrasopimuksen yhteydessä kaupunki luovutti vuokra-alueella sijaitsevan Villa Medica -rakennuksen sairaanhoitopiirille.

Takapenkki turvallisin tenavalle

Lapsi tarvitsee turvaistuinta 135 sentin mittaan asti, joten asia on myös ajankohtainen useimmissa autoilevissa perheissä alakoululuokille asti. Liikenneturva kysyi viime kesänä verkkokyselyssä lasten vanhemmilta kriteerejä lapsen turvaistuimen hankinnassa. Valtaosalla (91 %) neljän tärkeimmän tekijän joukosta erottui turvallisuus. Istuimen helppokäyttöisyyttä ja testimenestystä arvostivat noin puolet kyselyyn vastanneista.

Kiinteistöissä mittavat mahdollisuudet säästää energiaa

Rakennuksilla on keskeinen rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä. Suomessa rakennusten hiilidioksidipäästöjä voidaan vähentää arviolta jopa 50 prosenttia vuoteen 2050 mennessä, jos nykyisten rakennusten energiatehokkuutta parannetaan ja uudisrakennuksiin toteutetaan vähähiilisiä ratkaisuja.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: Hirvensalossa toivotaan aikaista talvea

Tämä olisi unelma. Hirvensalon hiihtokeskuksessa toivotaan lumista talvea. Talousmurheista huolimatta tämä kausi on turvattu, mutta tulevaisuus askarruttaa Turun Slalomseuran jäseniä.

Eipä käy kateeksi. Turun Slalomseuran puheenjohtaja Jari Lehtisen puhelin soi lähes taukomatta. Hirvensalon hiihtokeskuksen toiminnasta vastaavan urheiluseuran puuhaihmiset ovat saaneet kääriä hihansa. On pakko painaa pitkää päivää, jotta hiihtokeskuksen rinteet voitaisiin avata myös tänä talvena.

Vuoden 2020 Kalevan kisat järjestetään Turussa kolmen seuran yhteistyönä

Kalevan kisat oteltiin Turussa viimeksi vuonna 2011. Kuvassa Salon Vilppaan korkeushyppääjä Miia Kurppa.

Turun Urheiluliitto, Turun Toverit, Turun Weikot Yleisurheilu ja Paavo Nurmi Gamesia järjestävä PN Turku Oy ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen vuoden 2020 Kalevan kisojen järjestämisestä Turussa 13. – 16.8.2020. Samalla Paavo Nurmi Festival -tapahtumia vuodesta 2013 asti toteuttaneen seurayhtymän yhteistyö tiivistyy entisestään.

Aatsinki ja Härkönen U18-leirille

Alle 18-vuotiaiden, eli vuonna 2000 syntyneiden, tyttöjen maajoukkue leireilee marras-joulukuun taitteessa. Leirille on TPS:sta valittu Amalia Härkönen ja Amanda Aatsinki . Aatsinki korvaa leiriryhmässä TPS:n Kiira Lehtosen .

Täysosuma
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Hjälp!
Hjälp!