Geriatrin osallistuminen lonkkamurtumapotilaan akuuttihoitoon parantaa hoidon laatua ja vähentää kuolemanriskiä

Hanna Pajulammi.
Hanna Pajulammi. Kuva: Turun yliopisto

Lonkkamurtuma on iäkkään henkilön vakavista tapaturmista yleisin, sen hoito on vaativaa ja siihen liittyy korkea kuolleisuus. Turun yliopistossa väittelevän Hanna Pajulammin tutkimuksessa selvisi hoidon olevan laadukkaampaa ja kuolleisuuden alhaisempaa, jos lonkkamurtumapotilaan akuuttivaiheen hoitoon osallistuu myös geriatri.

Pajulammin väitöstutkimus pohjaa Seinäjoen keskussairaalassa vuosina 2007–15 hoidettujen yli 65-vuotiaiden lonkkamurtumapotilaiden tietoihin. Lonkkamurtumapotilaiden ortogeriatrinen eli ortopedin ja geriatrin yhteistyöhön pohjautuva hoitotapa aloitettiin Seinäjoen keskussairaalassa vuonna 2007.

– Lonkkamurtuman ja sitä seuranneen leikkauksen läpikäyvä iäkäs, monisairas ja monilääkitty potilas on lääketieteellisesti vaativa hoidettava. Potilaiden hoitoa ja ennustetta voidaan parantaa ottamalla geriatri ja geriatrinen hoitotiimi mukaan akuuttivaiheen sairaalahoitoon, Pajulammi kertoo.

Ortogeriatrisen yhteistyön aikana kokonaisvaltainen geriatrinen arviointi yleistyi Seinäjoen keskussairaalassa, ja hoitopolun kirjallisia ohjeita punasolujen siirrosta sekä varhaisesta virtsakatetrin poistosta noudatettiin paremmin, kun geriatri osallistui hoitoon. Lisäksi geriatrin hoitamien potilaiden kuolleisuus oli pienempi kuin muilla potilailla.

– Vaikka ortogeriatrisella hoitotavalla saavutettiin pienempi kuolemanriski koko ortogeriatrisessa potilasryhmässä, on tärkeä huomata, että myös tiettyjen korkean riskin potilaiden ennustetta voidaan huomattavasti parantaa yhdistämällä perinteiseen ortopedin toteuttamaan hoitoon geriatrinen osaaminen.

Iäkkäistä lonkkamurtumapotilaista joka neljäs kuolee murtumaa seuraavan vuoden aikana. Kokonaisvaltaisen geriatrisen arvion kuolleisuutta alentava vaikutus ilmeni erityisesti potilailla, joilla oli munuaisten vajaatoiminta, monilääkitys tai muistisairaus.

– Lonkkamurtuman jälkeinen kuolemanriski on suurempi niillä potilailla, joilla oli vähintään keskivaikea munuaisten vajaatoiminta tai enemmän kuin kolme lääkettä päivittäisessä käytössä. Virtsakatetrin poisto sairaalahoitojakson aikana oli yhteydessä vähäisempään toimintakyvyn menetykseen ja matalampaan kuolleisuuteen. Kuolemanriskiä lisäävät tekijät olivat siis juuri niitä samoja, joihin ortogeriatrinen hoito vaikutti, Pajulammi toteaa.

Tutkimuksessa selvisi myös, että toimintakyvyiltään parhailla potilailla oli suurin riski alentuneeseen liikuntakykyyn sekä tuetumman asumismuodon tarpeeseen lonkkamurtuman jälkeen.

– Näille potilaille olisi erityisen tärkeää suunnitella ja toteuttaa tehokas ja riittävän pitkäkestoinen kuntoutus, jotta lonkkamurtuman sairastamisen pysyvät vaikutukset potilaan elämään jäisivät vähäisemmiksi ja yhteiskunnalle avuntarpeesta ja hoivasta koituvat kustannukset pienemmiksi, Pajulammi summaa.

LL Hanna Pajulammi esittää väitöskirjansa Hip fracture patients' care and predictors of outcomes during orthogeriatric collaboration – a population based study julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 24. marraskuuta.

Vastaväittäjänä on professori Anette Hylen Ranhoff (Universitetet i Bergen, Norja) ja kustoksena professori Matti Viitanen (Turun yliopisto). Tilaisuus on englanninkielinen.

Pajulammi on syntynyt vuonna 1980 ja kirjoittanut ylioppilaaksi Seinäjoen lukiossa vuonna 2000. Pajulammi suoritti korkeakoulututkintonsa (LL) vuonna 2006 Turun yliopistossa. Väitöksen alana on geriatria. Pajulammi työskentelee Keski-Suomen keskussairaalan geriatrian poliklinikalla erikoislääkärinä.

Väitöskirja on julkaistu sähköisenä http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-29-7006-3.

Juttua muokattu: Vastaväittäjän nimi korjattu.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Reetta Isotupa-Siltanen vuoden hantvärkkäri

Reetta Isotupa-Siltanen.

Turun Yrittäjät ry on valinnut vuoden 2017 hantvärkkäriksi kuvantekijä Reetta Isotupa-Siltasen . Hän yhdistää töissään kuvituskuvia itse maalaamiinsa osiin. Hän tekee työt käsin leikkaamalla, liimaamalla ja maalaamalla puulevyille. Kuvaoriginaalit skannataan ja painetaan korteiksi ja printeiksi kirjapainossa Kaarinassa. Kollaasitöiden lisäksi Isotupa-Siltanen tekee taidenukkeja paperimassasta ja kankaasta.

Uusiutuvan energian osuus väliaikaisesti lievään laskuun viime vuonna

– Uusiutuvan energian osuus energian loppukulutuksesta on ollut nousussa viime vuotta lukuun ottamatta. Huolimatta hakkeen kulutuksen kääntymisestä jälleen kasvuun, laski uusiutuvan energian osuus viime vuonna 39 prosenttiin, kun se vuonna 2015 oli 39,3 prosenttia, toteaa toimialapäällikkö Markku Alm , jonka kokoama Uusiutuvan energian toimialaraportti julkistettiin torstaina Turussa järjestetyn Energiavaikuttajaseminaarin yhteydessä.

Keskustelua äitien kesken

Turun Kriisikeskus järjestää yksin odottaville äideille keskusteluillan maanantaina 27. marraskuuta kello 17–20. Tapaamisen tarkoituksena on antaa mahdollisuus luottamukselliselle ajatusten vaihtamiselle sekä tarjota käytännön tietoa yksinhuoltajuuteen liittyvistä asioista.

Persimon viihtyy juustoilla

Oranssi ja makea persimon on löytänyt tiensä yhä useampien juustolautaselle. Pienet ruskeat pilkut persimonin pinnassa kertovat siitä, että hedelmä on kypsä ja erittäin makea. Soseuta herkkuhedelmät jäätelön tai rahkan päälle tai villiinny hiukan ja viipaloi ne juustolautaselle: feta, vuohenjuusto, sinihomejuusto ja gouda rakastavat persimonin makeutta.

Konsankujalta puretaan kaksi rakennusta

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta päätti keskiviikkona, että osoitteissa Konsankuja 18 ja 19 sijaitsevat rakennukset puretaan.

Tengströminkadun Vähäjoen ylittävä silta peruskorjataan, ajorata kaventuu

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta hyväksyi keskiviikkona Tengströminkadun sillan katu- ja liikenteenohjaussuunnitelmat. Sillan peruskorjauksessa varaudutaan erillisen jalankulku- ja pyörätien rakentamiseen kadulle. Katusuunnitelmassa on sillan kohdalla muutettu kadun poikkileikkausta.

Kaupunki
Kaupunki

Pimeisiin pyöriin jaetaan valoja Turussa

Turun polkupyöräilijät ry ja kuntapäättäjät jakavat pyöränvaloja valottomiin pyöriin Valaistu!-tempauksessa tänään torstaina 17–19 Turun Tuomiokirkkotorilla. Yhdistys juhlistaa alkanutta pyöräilytalvea liikenneturvallisuusaiheella ja kiinnittää pyöränvaloja ohi ajaviin valottomiin pyöriin. Tapahtumaan on kutsuttu Turpon kuntavaaliteesit allekirjoittaneita kuntapäättäjiä ja muita luottamushenkilöitä. Paikalla myös Turun kaupungin edustaja.
Urheilu

Hannu Kuru Turun Palloseuraan, TPS solmi useita jatkosopimuksia

Hannu Kuru pelaa loppukauden TPS-paidassa.

Viime kaudet Tutossa pelannut TPS-kasvatti Hannu Kuru siirtyy loppukaudeksi Turun Palloseuraan. 24-vuotiaan hyökkääjän sopimus TPS:n kanssa kattaa myös ensi kauden. TPS on solminut jatkosopimukset Elias Karvosen , Teemu Väyrysen , Jani Forsströmin ja Lucas Ekeståhl-Jonssonin kanssa.

Jälkipeli: Hirvensalossa toivotaan aikaista talvea

Tämä olisi unelma. Hirvensalon hiihtokeskuksessa toivotaan lumista talvea. Talousmurheista huolimatta tämä kausi on turvattu, mutta tulevaisuus askarruttaa Turun Slalomseuran jäseniä.

Eipä käy kateeksi. Turun Slalomseuran puheenjohtaja Jari Lehtisen puhelin soi lähes taukomatta. Hirvensalon hiihtokeskuksen toiminnasta vastaavan urheiluseuran puuhaihmiset ovat saaneet kääriä hihansa. On pakko painaa pitkää päivää, jotta hiihtokeskuksen rinteet voitaisiin avata myös tänä talvena.

Vuoden 2020 Kalevan kisat järjestetään Turussa kolmen seuran yhteistyönä

Kalevan kisat oteltiin Turussa viimeksi vuonna 2011. Kuvassa Salon Vilppaan korkeushyppääjä Miia Kurppa.

Turun Urheiluliitto, Turun Toverit, Turun Weikot Yleisurheilu ja Paavo Nurmi Gamesia järjestävä PN Turku Oy ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen vuoden 2020 Kalevan kisojen järjestämisestä Turussa 13. – 16.8.2020. Samalla Paavo Nurmi Festival -tapahtumia vuodesta 2013 asti toteuttaneen seurayhtymän yhteistyö tiivistyy entisestään.

Täysosuma
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Hjälp!
Hjälp!