Palveluiden liikevaihto kasvoi 6,9 prosenttia

Tilastokeskuksen mukaan palvelualojen liikevaihto kasvoi kesä-elokuussa 6,9 prosenttia edellisvuoden vastaavan ajanjaksoon verrattuna. Kaikki palvelualojen päätoimialat kasvoivat vuodentakaisesta. Voimakkaimmin kehittyivät ammatillinen, tieteellinen ja tekninen toiminta (+10,5 %) sekä hallinto- ja tukipalvelutoiminta (+9,4 %). Maltillisimmin liikevaihto kohosi taiteet, viihde ja virkistys -toimialalla sekä muun palvelutoiminnan toimialalla. Molemmat toimialat kasvoivat 2,5 prosenttia. Palvelualoissa ei ole mukana kaupan toimialoja.

Ammatillisen, tieteellisen ja teknisen toiminnan alatoimialoista ripeimpään kasvuun ylsi muut erikoistuneet palvelut liike-elämälle (+15,7 %). Arkkitehti- ja insinööripalveluiden liikevaihto kasvoi 12,3 prosenttia ja mainostoiminnan ja markkinatutkimuksen 6,8 prosenttia.

Hallinto- ja tukipalvelutoiminnan toimialan alatoimialoista kasvun kärjessä olivat työllistämistoiminta (+15,2 %) sekä vuokraus- ja leasingtoiminta (+13,2 %). Turvallisuus-, vartiointi- ja etsiväpalveluiden liikevaihdon kasvu jäi 2,6 prosenttiin.

Kuljetuksen ja varastoinnin toimiala kasvoi 7,4 prosenttia vuodentakaisesta vastaavasta ajankohdasta. Sen alatoimialoista varastointi ja liikennettä palveleva toiminta ylsi 8,9 prosentin kasvuun. Vesiliikenteen liikevaihto kohosi 6,3 prosenttia, ja maa- ja rautatieliikenteen 5,4 prosenttia.

Muun palvelutoiminnan päätoimialan kehitystä hidasti edelleen tietokoneiden, henkilökohtaisten ja kotitaloustavaroiden korjauksen liikevaihdon 11,2 prosentin lasku.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Joulupuu-keräys käynnistyy perjantaina

Vuosittain toteutettava Turun Joulupuu-keräys on käynnistymässä. Joulupuun tarkoituksena on kerätä lastensuojelun piirissä oleville lapsille joululahjoja. Keräys on valtakunnallinen, ja sen toteuttavat nuorkauppakamarit tai yhteistyökumppanit ympäri Suomea. Turun keräyksen järjestää tänä vuonna Mothers in Business-yhdistys ajalla 24.11.–10.12.

Väitös: Ennalta suunniteltuun leikkaukseen menevät potilaat osallistuvat vain harvoin sairaalan valintaan

Anne Isotalo.

Ennalta suunniteltuun leikkaukseen menevät potilaat arvostavat valinnanvapautta, mutta tuntevat melko huonosti oikeutensa valita sairaala ja osallistuvat vain harvoin sairaalan valintaan. Tutkimuksessa tunnistettiin tekijöitä, joita potilaat pitivät tärkeinä sairaalaa valitessaan. Niiden perusteella voidaan kehittää elektiivisille eli ennalta suunnitelluille leikkauspotilaille julkisesti saatavilla olevaa sairaalan toimintaa ja palvelun laatua koskevan tiedon sisältöä.

Suomessa pesii noin 250 lintulajia

Suomessa on tavattu 477 lajia.

Kaikille avoimessa tilaisuudessa valotetaan eläin- ja kasvitieteen kehitystä Suomessa eri näkökulmista ja eri aikoina. Tilaisuus järjestetään tiistaina 28. marraskuuta kello 16.15–19.20 Turun yliopiston Natura-rakennuksen luentosalissa XIV.

Maarakennusalan kustannukset nousivat lokakuussa 2,2 prosenttia

Tilastokeskuksen mukaan maarakennusalan kustannukset nousivat 2,2 prosenttia vuoden 2016 lokakuusta vuoden 2017 lokakuuhun. Kustannusten vuosimuutos vaihteli osaindekseittäin kalliorakenteiden 0,0 prosentista päällysteiden 7,4 prosenttiin.

Viljasato 2000-luvun toiseksi pienin

Satovaihtelut olivat tänä vuonna suuria eri puolilla Suomea ja aivan paikallisestikin.

Tämän vuoden viljasato, 3,4 miljardia kiloa, jäi 2000-luvun toiseksi pienimmäksi. Viljasatoa vähensivät sekä poikkeuksellisen suuret katoalat että pienentyneet viljelyalat. Vain rukiin ala ja sato olivat tänä syksynä tavallista suurempia.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: Hirvensalossa toivotaan aikaista talvea

Tämä olisi unelma. Hirvensalon hiihtokeskuksessa toivotaan lumista talvea. Talousmurheista huolimatta tämä kausi on turvattu, mutta tulevaisuus askarruttaa Turun Slalomseuran jäseniä.

Eipä käy kateeksi. Turun Slalomseuran puheenjohtaja Jari Lehtisen puhelin soi lähes taukomatta. Hirvensalon hiihtokeskuksen toiminnasta vastaavan urheiluseuran puuhaihmiset ovat saaneet kääriä hihansa. On pakko painaa pitkää päivää, jotta hiihtokeskuksen rinteet voitaisiin avata myös tänä talvena.

Vuoden 2020 Kalevan kisat järjestetään Turussa kolmen seuran yhteistyönä

Kalevan kisat oteltiin Turussa viimeksi vuonna 2011. Kuvassa Salon Vilppaan korkeushyppääjä Miia Kurppa.

Turun Urheiluliitto, Turun Toverit, Turun Weikot Yleisurheilu ja Paavo Nurmi Gamesia järjestävä PN Turku Oy ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen vuoden 2020 Kalevan kisojen järjestämisestä Turussa 13. – 16.8.2020. Samalla Paavo Nurmi Festival -tapahtumia vuodesta 2013 asti toteuttaneen seurayhtymän yhteistyö tiivistyy entisestään.

Aatsinki ja Härkönen U18-leirille

Alle 18-vuotiaiden, eli vuonna 2000 syntyneiden, tyttöjen maajoukkue leireilee marras-joulukuun taitteessa. Leirille on TPS:sta valittu Amalia Härkönen ja Amanda Aatsinki . Aatsinki korvaa leiriryhmässä TPS:n Kiira Lehtosen .

Täysosuma
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Hjälp!
Hjälp!