Suomessa toimivien pankkien liikevoitto laski vuoden toisella neljänneksellä, rahoituskate pysyi ennallaan

Suomessa pankkitoimintaa harjoittavien luottolaitosten rahoituskate oli vuoden toisella neljänneksellä 621 miljoonaa euroa ja liikevoitto 430 miljoonaa euroa. Edelliseen vuoteen verrattuna rahoituskate kasvoi miljoonalla eurolla ja liikevoitto pieneni 169 miljoonalla eurolla. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen luottolaitosten tilinpäätöstilastosta.

Suomessa pankkitoimintaa harjoittavien luottolaitosten korkotuottoja kertyi toisella neljänneksellä 1,1 miljardia euroa, pienentyen lähes 73 miljoonaa euroa viime vuodesta. Korkokulut pienenivät myös 73 miljoonalla eurolla 508 miljoonaan euroon. Korkotuottojen 6,0 prosentin ja korkokulujen 12,6 prosentin lasku käänsivät pitkään supistuneen rahoituskatteen 0,2 prosentin kasvuun.

Hallinnon kulut ovat Suomessa toimivien pankkien suurin yhteenlaskettu kuluerä. Hallinnon kuluja pankeilla oli toisella neljänneksellä 725 miljoonaa euroa, mikä on kahdeksan miljoonaa euroa vähemmän kuin viime vuonna. Palkat ja palkkiot olivat hallinnon kuluista 47,2 prosenttia. Viime vuoden toiseen neljännekseen nähden yhteenlasketut palkat ja palkkiot pienivät 24 miljoonalla eurolla 342 miljoonaan euroon.

Liikevoitto eli voitto jatkuvista toiminnoista ennen veroja oli 430 miljoonaa euroa. Edellisen vuoden 599 miljoonaan euroon nähden liikevoitto pieneni 169 miljoonalla eurolla, eli 28,2 prosentilla. Erityisesti selvästi vähentyneet voitot kaupankäyntitarkoituksessa pidettävistä rahoitusvaroista ja -veloista selittävät liikevoiton pienentymistä. Liikevoiton vaihtelut neljänneksittäin voivat yleisestikin olla isoja.

Taseiden yhteenlaskettu arvo oli 360 miljardia euroa. Tase oli 35,8 prosenttia pienempi vuodentakaiseen nähden. Oman pääoman osuus taseiden loppusummasta oli 4,7 prosenttia, eli lähes 17 miljardia euroa. Viime vuonna pankkien oma pääoma oli 27 miljardia euroa.

Suomen pankkisektorilla vuoden ensimmäisellä neljänneksellä tehty yritysjärjestely selittää suurimman osan taseiden, erityisesti oman pääoman poikkeuksellisen suurista muutoksista.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Blue Industry Parkin alueen rakentaminen käynnistetään puuston hakkuulla

Pernossa aloitetaan Blue Industry Parkin alueella puuston hakkuu 23. lokakuuta. Puita kaadetaan 12,8 hehtaarin alueelta. Alueella on tehty luontokohteiden inventointi ja löydetyt arvokkaat kohteet on rajattu hakkuualueen ulkopuolelle. Puiden hakkuutyöt kestävät noin kaksi viikkoa. Alueen kehittäminen ja sen liikenneyhteyksien parantaminen liittyy positiivisen rakennemuutoksen synnyttämään tarpeeseen.

Viileä kesä oli myös vaisu rae- ja ukkoskesä

Maasalamamäärä jäi lopulta hyvin lähelle tilastojen minimiä.

Varsinainen jääraekausi käynnistyi tänä vuonna selvästi keskimääräistä myöhemmin ja rakeita satoi tavanomaista harvemmin. Lumirakeita satoi tiheään maalis–toukokuussa ja ne olivat paikoin harvinaisen suurikokoisia. Maasalamoita havaittiin ennätysvähän, noin 30 000.

Joka toinen yli 80-vuotias kaatuu vakavasti kerran vuodessa

Joka kolmas 65-vuotias ja joka toinen yli 80-vuotias kaatuu vakavasti kerran vuodessa. Toipuminen kaatumisen jälkeen on usein hidasta ja vammat voivat heikentää pysyvästi toimintakykyä. Kaatumistapaturmat aiheuttavat paljon vuodeosastohoitojaksoja ja sitä kautta myös kustannuksia.

Boycottin The Mighty -paluualbumi julkaistiin perjantaina

Boycott.

Boycott-yhtyeen paluu konretisoitui, kun yhtyeen uusi The Mighty -albumi julkaistiin perjantaina. Thunder , Partners In Crime ja Still I Rise -singleillä jo ennakkovaroitusta antanut yhtye nähdään myös livenä Helsingin G Livelabissa, jossa vietetään yhtyeen levyn julkaisujuhlia samalla nostaen maljaa yhtyeen 30-vuotiselle uralle.

Keinoäly arvioi keskoslapsen aivojen kypsyyden

Helsingin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet keinoälyyn perustuvan tietokoneohjelman, joka arvioi keskoslapsen aivojen kypsyyden suoraan EEG-mittauksesta.

Léopold Survagen taide ja elämä herää eloon Martin seurakuntatalolla

Turun saksalainen seurakunta juhlistaa 90-vuotista taivaltaan Martin seurakuntatalolla ranskalaisen taidemaalari Léopold Survagen (1879–1968) jalanjäljissä tämän Ristiinnaulittu -maalauksen äärellä. Kuuluisa taideaarre on koristanut kaikessa hiljaisuudessa Turun Martinseurakunnan seurakuntasalia jo yli 30 vuotta.

Piikkiön kirjasto avaa ovensa omatoimiasiakkaille

Piikkiön kirjasto aloittaa omatoimikirjaston palvelut maanantaina 30. lokakuuta. Piikkiön kirjasto on avoinna jokaisena viikonpäivänä aamu seitsemästä ilta yhdeksään: omatoimikirjastossa asiakas voi käyttää sekä palveluaikoja että omatoimiaikoja.

Vanhus törmäsi turkulaiskuskin perään Pöytyällä

Ysitiellä oli Pöytyällä kahden henkilöauton välinen peräänajo torstaina kello 15.40:. 27-vuotias turkulaisnainen oli kääntymässä ajosuunnassaan vasemmalle valtatie 1400:n liittymästä, kun takaa tullut 76-vuotiaan pöytyäläisnaisen kuljettama auto törmäsi turkulaisnaisen auton perään.

Kaupunki
Urheilu

Joni Piirainen kirjoitti urheilijoiden kokemista vaikeuksista

Tällä viikolla julkaistava Urheilun selviytyjät on Joni Piiraisen ensimmäinen tietokirja.

– Minulla oli halu tehdä erilainen urheilukirja. Halusin tehdä sellaisen urheilukirjan, joka jättää lukijaan muistijäljen. Halusin muistuttaa myös, että myyttisten urheilusankareiden elämä on todellisuudessa pahimmillaan kaikkea muuta kuin julkisuudessa näkyvä kuva, toteaa turkulainen urheilutoimittaja Joni Piirainen .

TPS Ykkösen yleisöennätykseen

TPS kiinnostaa Turussa Ykkösessäkin.

TPS:n yleisökeskiarvo jalkapallon Ykkösessä oli tänä vuonna komeasti 2 274 katsojaa ottelua kohden. Lisäys viime kauden keskiarvoon oli yli 600 katsojaa. TPS:n kauden yleisökeskiarvo on myös Ykkösen kaikkien aikojen ennätys.

Tuto Hockey teki tappiota, mutta konserniyhtiö Kupittaan Palvelu voittoa

Tuton katsojakeskiarvo on Mestiksen korkein.

Tuto Hockey Oy teki viime tilikaudella (1.5.2016–30.4.2017) 844 000 euron liikevaihdolla 54 000 euron tappiollisen liiketuloksen. Tuton liikevaihto laski 10,1 prosenttia (-94 500 euroa) edellisestä tilikaudesta. Tytäryhtiö Kupittaan Palvelun liikevaihto sen sijaan kasvoi +28,6 prosenttia (+74 100 euroa) ja oli 333 000 euroa, ja sillä ravintolayhtiö teki 26 500 euroa voittoa.

Jälkipeli: FBC Turku on edelläkävijä

FBC Turku haluaa vakiinnuttaa paikkansa toiseksi korkeimmalle sarjatasolle, vaikka kausi ei ole alkanut vielä ihan toivotulla tavalla.

Kaikki sai alkunsa yli parikymmentä vuotta sitten muutaman joukkueen ympärille perustetusta seurasta. Aikuisikään ehtinyt FBC Turku on kasvattanut jäsenmääräänsä useilla sadoilla. Nyt salibandyn erikoisseura on yksi Turun suurimmista urheiluseuroista.

Otteluanalyysi: Inter löysi tehot lopussa

Interin loppurynnistys oli liikaa HIFK:lle.

Inter katkaisi yli kahden kuukauden voitottomien kotiotteluiden putkensa maanantai-iltana. Tappio oli HIFK:lle katkera, sillä tappion myötä karsinnat ovat jälleen askeleen lähempänä. Interille kolme pistettä taas tiesi sitä, että joukkue varmisti lopullisesti sarjapaikkansa.

Juha Malisesta Pikkuhuuhkajien luotsi

U21-maajoukkueen päävalmentaja Tommi Kautonen jättää tehtävänsä. Uudeksi Pikkuhuuhkajien päävalmentajaksi on nimitetty Juha Malinen , joka päättää pestinsä Rovaniemen Palloseurassa kuluvan kauden jälkeen ja ottaa vastuulleen maajoukkuetehtävät.

Täysosuma
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Hjälp!
Hjälp!
Ja kuka se sinä olet?
Ja kuka se sinä olet?
Päätöntä menoa.
Päätöntä menoa.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Maistui varmaan makoisalta.
Maistui varmaan makoisalta.
Ikuisella kunniakierroksella.
Ikuisella kunniakierroksella.