Palosuojelurahaston palkinto ympäristöystävällisen palonestoaineen kehittäjille

Palosuojelurahaston (PSR) vuoden 2017 Innovaatiopalkinnon sai Åbo Akademin kemiantekniikan laitoksen tutkimusryhmä, johon kuuluvat professori Carl-Eric Wilén, tohtorikoulutettava Teija Tirri ja projektitutkija Melanie Aubert. Innovaatiopalkinto myönnettiin työryhmälle uuden ympäristöystävällisen palonestoaineen ansiokkaasta kehittämisestä.

Innovaatiopalkinnon toinen sija myönnettiin ylipalomies Matti Salmelle paineilmalaitteeseen integroidun kokosuojavaljaan kehittämisestä. Rahasto myönsi lisäksi kaksi kunniamainintaa pelastuskelkkojen kehittäjille Veli-Matti Karjalaiselle ja Aki Rautavalle.

Innovaatiopalkinnon saajat julkistettiin torstaina 12. lokakuuta pelastustoimen ajankohtaisseminaarissa Jyväskylässä. Palkinnon suuruus on yhteensä 20 000 euroa, josta pääpalkinnolle myönnettiin 15 000 euroa ja toisen sijan saaneelle 5 000 euroa.

Pääpalkinnon saanut työryhmä on kehittänyt ympäristöystävällisen palonestoaineen, jolla muoveja ja muita materiaaleja voidaan suojata tuleen leimahtamiselta. Työryhmän kehittämä palonestoaine perustuu niin sanottuihin sulfeeniamideihin, jotka estävät palamista ylläpitävien kemiallisten prosessien syntymistä. Tuotteen innovaatio on siinä, että se on halogeeniton ja siten ympäristöystävällinen. Palonsuoja-ainetta voidaan lisätä muoviin tai pinnoitteeseen valmistusprosessin aikana. Lisäksi sitä voidaan imeyttää suojattavaan kohteeseen, kuten kankaaseen tai puupohjaiseen materiaaliin. Tuotteella voidaan myös lisätä kodinkoneiden paloturvallisuutta, mikäli palonestoainetta sisällytetään esimerkiksi kylmälaitteiden eristeisiin jo tuotteiden valmistusvaiheessa.

– Lähtökohtana oli tarve kehittää uudentyyppinen, ympäristöystävällinen, halogeeniton palonestoaine, joka toimisi monessa eri käyttötarkoituksessa. Innovaatiossa parasta on se, että palonestoainettamme tarvitaan vain pieni määrä eikä se heikennä suojattavan materiaalin muita ominaisuuksia, kertovat palkitun työryhmän edustajat.

– Tuote parantaa paloturvallisuutta, sillä se tekee materiaalin itsestään sammuvaksi. Innovaatiomme onkin läpäissyt useat paloturvallisuusstandardit, minkä vuoksi sitä voidaan käyttää monessa eri lopputuotteessa. Innovaatiota on testattu laajasti sekä Suomessa että ulkomailla, professori Wilén toteaa.

Matti Salmen kehittämä valjasreppu auttaa savusukeltajia poistumaan työturvallisuutta vaarantavista yllättävistä tilanteista, kuten palavasta rakennuksesta, yhdessä laskeutumisköyden ja putoamissuojaimen kanssa. Hätäpoistumismahdollisuus kerroksista voidaan toteuttaa turvallisesti vain, jos pelastajalla on joko puolivaljas tai kokovaljas paineilmalaitteen alla. Kehitetyssä valjasrepussa kokovaljas osana putoamissuojausta kulkee pelastajan mukana aina automaattisesti, kun hän pukee paineilmalaitteen.

Kokovaljas on integroitu paineilmalaitteen selkäosaan omaan palosuojatusta kankaasta valmistettuun valjasreppuun. Tuotteen innovaatio on siinä, että valjaat ovat irrallisia paineilmalaitteesta eivätkä siten ole riippuvaisia paineilmalaitteen kantotelineen kunnosta ja lujuudesta. Myöskään paineilmalaite ei ole riippuvainen valjaista. Kokosuojavaljas on kustannustehokas ratkaisu silloin, kun kaikille palomiehille ei voida hankkia henkilökohtaista sammutusasua kokovaljailla.

– Lähtökohtana oli tehdä väline, jolla hätäpoistumiseen tarvittavat valjaat kulkevat pelastajan matkassa savusukellustilanteessa silloinkin, kun sammutusasussa ei ole valjaita. Innovaatiossa parasta on mielestäni se, että valjasreppu on pelastajan turvana ja suojaa myös laitteen hihnastoa. Valjasreppu voidaan helposti irrottaa muuhun työhön tai poistaa savusukellusharjoituksen ajaksi, Salmi kertoo.

Palosuojelurahaston kunniamaininnat myönnettiin tuotekehittelytyöstä haastavissa jääolosuhteissa pelastamiseen.

Pelastuspotkukelkka Pepo on tehty pelastusvälineeksi pintapelastajien käyttöön. Se on suunniteltu tuomaan tehokkuutta erityisesti vaikeissa jääolosuhteissa toimimiseen. Tuotteen kehittäjä on palomies Veli-Matti Karjalainen.

PIKE-pelastusmenetelmässä käytetään apuna PIKE-pintapelastuskelkkaa. Pintapelastuskelkka nopeuttaa, helpottaa ja antaa lisäturvaa pelastajille talvella erityisen vaikeissa jääolosuhteissa kaukana rannasta. PIKE-pintapelastuskelkan tuotekehittelystä on vastannut palomies Aki Rautava.

Palosuojelurahaston Innovaatiopalkinnon tarkoituksena on kannustaa yrityksiä, yhteisöjä, pelastusalan henkilöstöä ja yksityisiä henkilöitä kehittämään uusia tehokkaampia ja turvallisempia laitteita, toimintatapoja ja työmenetelmiä sekä parantamaan pelastusalan näkyvyyttä ja arvostusta yhteiskunnassa. Palkinto voidaan myöntää yrityksen, yhteisön tai yksityisen henkilön kehittämälle innovaatiolle, joka on huomattavasti edistänyt mainittuja tavoitteita. Palkinto voi olla laite, väline tai kone, työmenetelmä, toimintatapa tai vastaava muu uusi keksintö.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Vesihuollon tilaa ja rakennemuutosta selvittävä hanke käynnistyy

Vesihuoltoverkoston nykyinen korjaustahti ei ole riittävä. Helmikuussa käynnistyy valtioneuvoston tutkimus- ja selvitystoimintaan kuuluva hanke Vesihuollon tila ja rakennemuutos. Hankkeen päätavoite on tarjota vesihuollon toimijoille työkalut vesihuoltoverkostojen kunnon ja saneeraustarpeen arviointiin sekä arvioida vesihuoltoalan rakennemuutoksen hyötyjä ja siihen tarvittavia ohjauskeinoja.

Urbaani kaupunkikeidas avautuu Piha & Puutarha -messuilla

Turun Piha & Puutarha -messut esittelee 6.–8. huhtikuuta yleisölle muun muassa vehreän kaupunkipuutarhan. Ammattiopisto Livian toteuttama yleiskoristelu sisältää oleskelutilan, lyhtyjä, räsymattoja sekä istutuksia. Luvassa on myös hyggeilyä lattiatasolta korkeuksiin.

Baltic Princessin paluu liikenteeseen viivästyy viikolla, varatut matkat peruttu

Baltic Princess ei palaa liikenteeseen suunnitellusti.

Baltic Princessin paluu risteilyliikenteeseen viivästyy. Laivan arvioitu paluupäivä on perjantaina 2. maaliskuuta iltalähdöllä. Baltic Princessin lähdöt ajalle 24.2.–1.3. joudutaan valitettavasti kokonaan perumaan. Viivästyminen johtuu laivalle tehtävistä teknisistä lisätöistä, joita on ilmennyt uuden vaihdelaatikon asennuksen yhteydessä.

Minna Rainio ja Mark Roberts saavat Turku Biennaali -palkinnon

Mark Roberts ja Minna Rainio.

Turku Biennaali -palkinnon saavat taiteilijat Minna Rainio ja Mark Roberts . He osallistuvat 8. Turku Biennaaliin lyhytelokuvalla They Came in Crowded Boats and Trains . Aboa Vetus & Ars Nova myöntää taiteilijoille 5 000 euron suuruisen palkinnon.

Operaatio Ruokakassi juhlii ensimmäistä vuosikymmentään, Akselintiellä avoimet ovet

Operaatio Ruokakassi ry. täyttää kymmenen vuotta 1. maaliskuuta. Juhlan kunniaksi järjestetään perjantaina 2. maaliskuuta kello 14–17 avoimet ovet toimipaikassa osoitteessa Akselintie 16. Ohjelmassa on vapaata tutustumista 650-neliön toimitiloihin, kuumaa keittoa soppatykistä, kahvitarjoilu ja video- ja diaesityksiä Operaatio Ruokakassin työstä.

Olohuone etsii tuottajaa, vielä tänään ehdit hakea

Morsian lähti karkuteille Olohuone-fesdtivaaleilla kesäkuussa 2015.

Kaupunkitaidetapahtuma Olohuone 306,4 m² hakee tuottajaa. Tuottajan toimenkuvaan kuuluvat tapahtuman käytännön järjestelyt sekä ohjelman koostaminen yhdessä Taideyhdistys Olohuone ry:n hallituksen kanssa. Työ on määräaikainen ja kestää kesäkuun loppuun. Lisätiedot ja hakemusohjeet osoitteesta www.olohuone.org. Haku kestää 19. helmikuuta saakka. Olohuone 306,4 m² järjestetään tänä vuonna 7.–9. kesäkuuta.

Keskiaikaiset markkinat hakee harrastajanäyttelijöitä

Keskiaikaisille markkinoille haetaan jälleen näyttelijöitä.

Turun Suurtorin keskiaika ry hakee harrastajanäyttelijöitä Keskiaikaisilla markkinoilla 28.6.–1.7. esitettävään ulkoilmanäytelmään. Keskiaikaiseen Turkuun sijoittuvan näytelmän hakuaika päättyy tiistaina 20. maaliskuuta. Hakijoilta ei vaadita etukäteen keskiaikaharrastaneisuutta tai aiempaa kokemusta näyttelijäntyöstä. Reippaus, rohkeus, iloinen ja positiivinen asenne sekä kyky työskennellä suuressakin ryhmässä ovat sen sijaan tärkeitä.

Pöytälätkätaidot pannaan puntariin

Bar Kukan avoimesta pöytälätkämestaruudesta pelataan ensimmäistä kertaa.

Bar Kukassa pelataan 21. helmikuuta yhden illan kestävä kaikille avoin pöytäjääkiekkoturnaus Bar Kukan Pöytäjääkiekkomestari. Turnaus alkaa kello 20.

Urheilu

Åboraakkeli: Iso mahdollisuus

Tuomas Tammero (60) tekemässä työtään eli raivaamassa keskushyökkääjälle tilaa Vaahteraliigan ottelussa Wasa Royalsia vastaan viime elokuussa.

Vielä viime kaudella amerikkalaisen jalkapallon Vaahteraliigaa Turku Trojansin paidassa pelannut Tuomas Tammero pelaa ensi kaudella amerikkalaista jalkapalloa Euroopan huipulla. Linjahyökkääjänä pääasiassa pelannut Tammero edustaa Saksan pääsarjaan noussutta Potsdam Royalsia.

Sami Rähmönen uskoo yhtenäisen TPS:n olevan yllätysvalmis

Sami Rähmönen iso pala TPS:lle, kun joukkue palaa kolmen vuoden tauon jälkeen Veikkausliigaan.

Vaikka TPS:n jalkapallomiehistön kapteeni Sami Rähmönen on pinnalta tyyni, aistii kokeneesta pelimiestä pientä jännitystä, vaikka eletään vasta helmikuuta. Huhtikuussa Rähmönen palaa TPS:n tavoin Veikkausliigaan kolmen vuoden tauon jälkeen.

Hirvikangas kuusieräiseen norjalaistestiin

Timo-Juhani Hirvikangas.

Vapaaottelijanakin tunnettu Timo-Juhani Hirvikangas ottelee seuraavan kerran nyrkkeilykehässä, kun turkulainen kohtaa 9. maaliskuuta Espoossa norjalaisen Tore Hallandin . Ottelu on molemmille ottelijoille ammattinyrkkeilyuran ensimmäinen kuusieräiseksi kaavailtu ottelu.

Puukkokatsomo: Puuttuva elementti?

HC TPS nappasi Liigan kellarikerroksesta Mikkelin Jukureista mielenkiintoisen vahvistuksen loppukaudeksi. Toista kauttaan Suomessa pelaava Zach Budish on ainakin paperilla varsin mielenkiintoinen hankinta.

Jälkipeli: Ilmoitetaanko otteluiden yleisömäärät oikein?

Kupittaan palloiluhalliin mahtuu, kun koko pääkenttä on käytössä, noin 2 700 katsojaa. Jos hallista on vain kaksi kolmasosaa käytössä, maksimi yleisömäärä on noin 1 700.

Vai, pitäisikö oikeastaan kysyä, kuinka paljon otteluiden yleisömääriä ilmoitetaan yläkanttiin? Yleisömääräksi ilmoitetaan lukema, jonka pitäisi tarkoittaa täyttä hallia, mutta vapaita paikkoja onkin runsaasti.

TPS:n yhteiskausikortti sai lentävän lähdön

TPS jääkiekon ja TPS jalkapallon yhteinen seurakortti on saanut hyvän vastaanoton heti alkuun. TPS jääkiekko ja TPS jalkapallo lanseerasivat keskiviikkona yhteiskausikortin, jota varattiin jo ensimmäisen vuorokauden aikana yli sata.

Täysosuma
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.