Tiedeakatemioista apurahoja Turun yliopiston tutkijoille

Humanististen ja yhteiskuntatieteellisten alojen tutkijat saivat apurahoja puoli miljoonaa euroa. Humanististen ja yhteiskuntatieteellisten alojen tutkijat saivat apurahoja puoli miljoonaa euroa. Kuva: Suomalainen tiedeakatemia

Suomalainen Tiedeakatemia jakoi lokakuun teemaillassaan lähes puoli miljoonaa euroa apurahoja humanististen ja yhteiskuntatieteellisten alojen tutkijoille Eino Jutikkalan rahastosta ja Emil Öhmannin Säätiöstä. Apurahan sai yhteensä 33 tutkijaa, jotka edustavat kattavasti humanistisia ja yhteiskuntatieteitä; suurin osa apurahoista myönnettiin nuorille tutkijoille tohtoriopintoihin.

Suomalaisen Tiedeakatemian Eino Jutikkalan rahaston humanistiseen ja yhteiskuntatieteelliseen tutkimukseen tarkoitettuja apurahoja jaettiin lähes 440 000 euroa, yhteensä 23 tutkijalle. Apurahan tohtoriopintoihin sai 16 tutkijaa; apuraha mahdollistaa kokopäiväisen työskentelyn. Lisäksi jaettiin apurahoja post doc -vaiheen työskentelyyn ja matka-apurahoja. Apurahoja myönnettiin Suomessa Helsingin, Tampereen ja Turun yliopistoon sekä Åbo Akademihin, lisäksi kaksi tutkijaa tekee tutkimustyötä ulkomaisessa yliopistossa.

Eino Jutikkalan rahaston juuret ovat joulukuussa 2006. Akateemikko, Suomalaisen Tiedeakatemian pitkäaikainen jäsen ja kunniajäsen Eino Jutikkala oli määrännyt Suomalaisen Tiedeakatemian testamentissaan pääperijäkseen. Varoista perustettiin akateemikon testamentin mukaisesti Eino Jutikkalan nimeä kantava erillinen rahasto, jonka tuotosta myönnetään vuosittain avustusta humanistiselle ja yhteiskuntatieteelliselle tutkimukselle noin puoli miljoonaa euroa.

Suomalaisen Tiedeakatemian yhteydessä toimiva Emil Öhmannin Säätiö jakoi apurahoja saksan kielen ja saksankielisen alueen kulttuurin tutkimukseen 57 000 euroa. Stipendit myönnettiin kymmenelle tutkijalle tutkimusapurahoiksi ja matka-apurahoiksi. Emil Öhmannin Säätiön apurahat jakautuivat Helsingin, Jyväskylän, Tampereen, Turun ja Vaasan yliopistoon sekä Åbo Akademihin. Kaksi apurahansaajista haki ja heille myönnettiin mahdollisuus työhuoneen käyttöön Suomen Saksan-instituutissa Berliinissä.

Emil Öhmannin Säätiö on perustettu 1993 professori Emil Öhmannin Tiedeakatemialle vuonna 1974 tekemän testamentin perusteella. Professori Öhmann oli Helsingin yliopiston germaanisen filologian professori sekä Suomalaisen Tiedeakatemian jäsen, kunniajäsen ja pitkäaikaisen yleissihteeri. Säätiö myöntää apurahoja saksan kielen ja saksankielisen alueen kulttuurin tutkimukseen.

Turun yliopistoon myönnettiin apurahoja seuraaville tutkijoille yhteensä 113 000 euroa. Emil Öhmanin säätiöstä myönnettiin seuraavat apurahat: FM Ville Sirkiä, 3 000 euron apuraha väitöskirjaan ”Televisioitu tulevaisuus. Tieteen, teknologian ja urbanismin utooppiset representaatiot itäsaksalaisessa Unser Sandmännchen -lastenanimaatiossa 1959–1980” ja FM Anna Vuorinne, 3 000 euron apuraha väitöskirjaan ”Siirtolaisuus ja kerronnan etiikka saksalaisessa nykysarjakuvassa”.

Eino Jutikkalan rahastosta myönnettiin seuraavat apurahat: FM Lotta Aarikka, 25 000 euron apuraha väitöskirjaan ”Suomen murteiden tutkimushistoria” (kielitiede), FM Aki Arponen, 25.000 euron apuraha väitöskirjaan ”Turun tuomiokirkon kalloreliikki - kirkollisen esineen poikkitieteellinen tutkimus” (historia ja arkeologia), Dos. Pauliina Latvala-Harvilahti, 7 000 euron apuraha tutkimukseen ”Elävä Suomenlinna. Yhteisöjen muuttuva kulttuuriperintö” (fennougristiikka), FM Minerva Piha, 25 000 euron apuraha väitöskirjaan ”Eteläsaamelaiset rautakautisessa Pohjolassa - kielitieteellis-arkeologinen näkökulma” (fennougristiikka) ja FM Tuomas Äystö, 25 000 euron apuraha väitöskirjaan ”Uskonnon pilkka yhteiskunnallisena huolenaiheena 2000-luvun Suomessa” (teologia ja uskontotiede).

Åbo Akademin tutkijoille myönnettiin apurahoja yhteensä kahdelle tutkijalle 11 000 euroa seuraavasti: Emil Öhmannin Säätiöstä FM Marjukka Heinoselle 3 000 euron apuraha väitöskirjatutkimukseen ”Oopperan tekstittämisen käännös-strategioita. Kirjallisia johtoaiheita Wagnerin Nibelungin sormus -tetralogiassa ja niiden tulkinta suomenkielisessä tekstilaitekäännöksessä” ja Eino Jutikkalan rahastosta PsM Otto Warikselle 8 000 euron apuraha psykologian alan väitöskirjatutkimukseen ”Ihmisen työmuisti: kognitiivinen rakenne ja harjoittelumekanismit”.

Kurt Hedborg

Pyöräilijä putosi Aurajokeen

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan polkupyöräilijä putosi Aurajokeen myöhään torstaina illalla Itäisellä Rantakadulla.

Rengasalan tekninen foorumi: Nastarenkaat pitäisi sallia jo lokakuussa

Talvirengaspakko on voimassa joulu-, tammi- ja helmikuussa. Nastarenkaita saa käyttää 1. marraskuuta alkaen sekä aina silloin, kun keli sitä edellyttää. Kitkarenkaiden käytölle ei ole rajoituksia, joten ne voi laittaa alle jo ennen sesonkiruuhkia.

Muuttuva saaristolinnusto -iltamat juhlistaa 25-vuotiasta Arkipelagia-seuraa

Haahkakannat taantuvat ulkosaaristossa, merikotkalla sen sijaan menee mukavasti. Saaristolinnuston muutoksia ja niiden syitä esitellään 24. lokakuuta Muuttuva saaristolinnusto -iltamissa, jotka samalla juhlistavat 25-vuotiaan Saaristomeren suojeluyhdistyksen, Arkipelagia-seuran, toimintaa.

Eväitä ihmisten ymmärtämiseen

Tutkija Thomas Erikson on perehtynyt ihmisten vuorovaikutukseen erilaisissa yhteisöissä. Hänen teoksensa Idiootit ympärilläni – kuinka ymmärtää muita ja itseäni (Atena) esittelee neljä erilaista käyttäytymismallia.

Tukiperheitä tarvitaan taas lisää

Turun kaupungilla on yli sadan tukea tarvitsevan lapsen jono tukiperheisiin. Tukea kaipaavan perheen lapsi käy tukiperheessä yhtenä viikonloppuna kuukaudessa. Tukiperheenä voi toimia niin pariskunta kuin yksinasuva tai perhe, jossa on jo lapsia.

Turun Vasemmistoliiton kunnallistoimikunta: Kunnallisen varhaiskasvatuksen akuutti pula paikattava

Turun Vasemmistoliitto vaatii, että Turku tekee koko kaupungin kattavan selvityksen varhaiskasvatuksen nykytilasta. Selvityksessä on osoitettava ne alueet, joilla varhaiskasvatuspaikkojen lisätarve on kiireellisin. Lisäksi on valmistauduttava palvelutarpeen kasvuun arvioimalla, millä Turun alueilla varhaiskasvatuksen kysyntä kasvaa eniten lähivuosina.

Satelliittiseuranta auttaa metsälain valvonnassa

Suomen metsäkeskus on mukana hankkeessa, jossa seurataan metsien hakkuita satelliittiteknologian avulla. Metsäkeskus on verrannut satelliittikuvausaineistoa metsänkäyttöilmoituksiin ja tarkastanut niissä havaittuja eroavaisuuksia maastossa. Pilotin tulokset ovat lupaavia. Satelliittikuvien avulla voidaan parantaa metsälain valvontaa ja kohdentaa maastotarkastuksia vaikuttavimpiin kohteisiin.

Kaupunki
Urheilu

Joni Piirainen kirjoitti urheilijoiden kokemista vaikeuksista

Tällä viikolla julkaistava Urheilun selviytyjät on Joni Piiraisen ensimmäinen tietokirja.

– Minulla oli halu tehdä erilainen urheilukirja. Halusin tehdä sellaisen urheilukirjan, joka jättää lukijaan muistijäljen. Halusin muistuttaa myös, että myyttisten urheilusankareiden elämä on todellisuudessa pahimmillaan kaikkea muuta kuin julkisuudessa näkyvä kuva, toteaa turkulainen urheilutoimittaja Joni Piirainen .

TPS Ykkösen yleisöennätykseen

TPS kiinnostaa Turussa Ykkösessäkin.

TPS:n yleisökeskiarvo jalkapallon Ykkösessä oli tänä vuonna komeasti 2 274 katsojaa ottelua kohden. Lisäys viime kauden keskiarvoon oli yli 600 katsojaa. TPS:n kauden yleisökeskiarvo on myös Ykkösen kaikkien aikojen ennätys.

Tuto Hockey teki tappiota, mutta konserniyhtiö Kupittaan Palvelu voittoa

Tuton katsojakeskiarvo on Mestiksen korkein.

Tuto Hockey Oy teki viime tilikaudella (1.5.2016–30.4.2017) 844 000 euron liikevaihdolla 54 000 euron tappiollisen liiketuloksen. Tuton liikevaihto laski 10,1 prosenttia (-94 500 euroa) edellisestä tilikaudesta. Tytäryhtiö Kupittaan Palvelun liikevaihto sen sijaan kasvoi +28,6 prosenttia (+74 100 euroa) ja oli 333 000 euroa, ja sillä ravintolayhtiö teki 26 500 euroa voittoa.

Jälkipeli: FBC Turku on edelläkävijä

FBC Turku haluaa vakiinnuttaa paikkansa toiseksi korkeimmalle sarjatasolle, vaikka kausi ei ole alkanut vielä ihan toivotulla tavalla.

Kaikki sai alkunsa yli parikymmentä vuotta sitten muutaman joukkueen ympärille perustetusta seurasta. Aikuisikään ehtinyt FBC Turku on kasvattanut jäsenmääräänsä useilla sadoilla. Nyt salibandyn erikoisseura on yksi Turun suurimmista urheiluseuroista.

Otteluanalyysi: Inter löysi tehot lopussa

Interin loppurynnistys oli liikaa HIFK:lle.

Inter katkaisi yli kahden kuukauden voitottomien kotiotteluiden putkensa maanantai-iltana. Tappio oli HIFK:lle katkera, sillä tappion myötä karsinnat ovat jälleen askeleen lähempänä. Interille kolme pistettä taas tiesi sitä, että joukkue varmisti lopullisesti sarjapaikkansa.

Juha Malisesta Pikkuhuuhkajien luotsi

U21-maajoukkueen päävalmentaja Tommi Kautonen jättää tehtävänsä. Uudeksi Pikkuhuuhkajien päävalmentajaksi on nimitetty Juha Malinen , joka päättää pestinsä Rovaniemen Palloseurassa kuluvan kauden jälkeen ja ottaa vastuulleen maajoukkuetehtävät.

Täysosuma
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Hjälp!
Hjälp!
Ja kuka se sinä olet?
Ja kuka se sinä olet?
Päätöntä menoa.
Päätöntä menoa.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Maistui varmaan makoisalta.
Maistui varmaan makoisalta.
Ikuisella kunniakierroksella.
Ikuisella kunniakierroksella.