Fysiikan päivillä puhutaan gravitaatioaalloista ja avaruuden valloituksesta

Fysiikan ja tähtitieteen laitoksen järjestämässä Fysiikan päivässä kuullaan tutkijoiden ajankohtaisia ja yleistajuisia luentoja sekä innostavia tiede-esityksiä Turun yliopiston tutkimusaiheista. Tapahtumassa käsitellään myös gravitaatioaaltoja, joiden löytäjille myönnettiin tämän vuoden fysiikan Nobel.

Fysiikan päivät järjestetään 17. lokakuuta kello 12–16 Naturan luentosalissa IX ja Quantumin aulassa Yliopistonmäellä.

Jo 12. kertaa järjestettävillä Fysiikan päivillä yleisöllä on mahdollisuus kurkistaa turkulaiseen fysiikan tutkimukseen ja sen tekijöihin. Tapahtumassa selviää, mitä gravitaatioaallot ovat, mitä Turun yliopiston fyysikot ja tähtitieteilijät tutkivat, miten tutkijamme ovat mukana suomalaisessa avaruuden valloituksessa ja mitä on kvanttiteknolgia.

– Turun yliopiston Fysiikan ja tähtitieteen laitoksella työskennellään laaja-alaisesti erilaisten fysiikan aiheiden parissa aina materiaalien tutkimuksesta tähtitieteeseen ja kvantti-ilmiöiden tutkimuksesta avaruusfysiikkaan. Nämä aiheet ovat esillä Fysiikan päivässä ja niihin pääsee tutustumaan myös itse kokeilemalla ja ihmettelemällä, kertoo tutkijatohtori Minnamari Saloaro.

Kaikille avointa Fysiikan päivää vietetään kello 12–16 Yliopistonmäellä. Tapahtuma avataan Naturan luentosalissa IX havainnollistavilla luennoilla Aalto-nanosatelliiteista ja kvanttiteknologioista. Ohjelma jatkuu Quantumin aulatiloissa innostavilla tiede-esityksillä, joissa pääsee itse ihmettelemään ja kokeilemaan fysiikkaa. Fysiikan päivä päättyy tämän vuoden fysiikan Nobel-palkintoaiheen, eli gravitaatioaaltojen esittelyyn Naturan luentosalissa IX. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Fysiikan päivän ohjelma on osoitteessa http://www.utu.fi/fi/yksikot/sci/yksikot/fysiikka/fysiikanpaiva/Sivut/home.aspx.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Kysely: Vain noin puolet suomalaisista tietää, kuinka paljon kuluttaa sähköä

Enefitin teettämän kyselytutkimuksen mukaan 56 prosenttia suomalaisista tietää, kuinka paljon kuluttaa sähköä kuukaudessa. Lähes 70 prosenttia olisi valmis hillitsemään sähkönkulutustaan, jos sähköyhtiö tarjoaisi siihen välineitä. Joka kolmas suomalainen uskoo voivansa vähentää sähkönkulutustaan viidenneksellä.

Turussa järjestetään Japani-päivä

Turussa järjestetään Japani-päivä Turun työväenopistolla ja Turun yliopiston Publicumissa. Kaikkiin tilaisuuksiin on yleisöllä vapaa pääsy.

Etla: Julkinen talous tasapainossa viimeistään ensi vuonna

Suomen talouskasvu jatkuu vahvana. Julkinen talous tasapainottuu viimeistään ensi vuonna ja hallitus on pääsemässä hyvin lähelle työllisyystavoitettaan. Etlan tiistaina julkaistun suhdanne-ennusteen mukaan Suomen kokonaistuotanto kasvaa tänä vuonna 2,8 prosenttia, mikä tarkoittaa vuoden 2008 tuotannon tason ylittymistä. Ensi vuoden talouskasvuksi Etla arvioi 2,4 prosenttia. Kasvun taustalla on voimistunut kansainvälinen kysyntä ja Suomen kohentunut kilpailukyky.

Vasemmistoliiton Oksanen: Pyörätie Itäiselle Pitkällekadulle

Riikka Oksanen.

Kaupunginvaltuutettu Riikka Oksanen (vas.) arvioi, että Turussa on jo melko kattava pyöräväyläverkosto, mutta joillakin alueilla verkostossa on vielä merkittäviä puutteita ja katkoksia, jotka heikentävät pyöräilyn sujuvuutta, turvallisuutta ja mukavuutta.

Vain joka kolmas käy säännöllisesti suuhygienistillä

Vain joka kolmas suomalainen käy säännöllisesti suuhygienistillä, vaikka suuhygienistillä tulisi käydä kerran–pari vuodessa. Kaikkein vähiten suuhygienistillä käyvät nuoret aikuiset. Oral Hammaslääkäreiden teettämän selvityksen mukaan vain 20 prosenttia 18–29-vuotiaista nuorista aikuisista käy säännöllisesti suuhygienistillä.

Urheilu

Kanadalainen Ben McKendry TPS:n keskikentälle

Ben McKendry ja Mika Laurikainen.

Veikkausliigaan palannut TPS vahvistaa joukkuettaan yhdellä uudella keskikenttäpelaajalla. Kanadalainen Ben McKendry vakuutti TPS-valmennuksen omalla testijaksollaan ja osapuolet allekirjoittivatkin maanantaina sopimuksen kaudesta 2018.

Åboraakkeli: Demokraattinen ihmiskoe

Juha Reini

TPS päätyi naisten jalkapallojoukkueen kanssa poikkeukselliseen ratkaisuun. Runsas viikko ennen kauden alkua seura julkisti korvaajan tai tässä tapauksessa siis korvaajat aiemmin potkut saaneen Tomi Ruuhikorven tilalle.

Loimun kausi päättyi

Raision Loimu lähti lentopallon Mestaruusliigan puolivälierin kolmanteen koitokseen selkä seinää vasten. Sampo Volley oli voittanut kaksi ensimmäistä kohtaamista. Ottelusarjan kolmas kohtaaminen noudatti aiempien otteluiden kaavaa ja ratkaisijakin oli lopulta aiemmista peleistä tuttu. Pielaveden liikuntahallin yleisö pääsi Sampo Volleyn johdattamana juhlimaan välieräpaikkaa 3-2 (25-10, 20-25, 26-28, 29-27, 15-7) kotivoitolla.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!