Väittelijä: Immanuel Kantin filosofiaa ei ole kytketty riittävällä tarkkuudella historialliseen yhteyteensä

Markus Nikkarla. Markus Nikkarla. Kuva: Turun yliopisto

Valtiotieteiden maisteri Markus Nikkarla esittää Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjassaan, että tutkijat eivät ole asettaneet Immanuel Kantin filosofiaa riittävällä tarkkuudella historialliseen kontekstiinsa. Väittelijä tarttuu tutkimuksessaan tähän tehtävään ja esittää, että Kantin tulkintayrityksiä kohdanneet vaikeat ongelmat ovat näin ratkaistavissa.

Kantin filosofialla on ollut valtaisa vaikutus länsimaiseen ajatteluun. Esimerkiksi ihmisoikeuksien kannalta keskeinen ihmisarvon käsite pohjautuu Kantin moraalifilosofiaan. Väitöskirjan aiheena olevat kategorioiden transsendentaaliset deduktiot muodostavat Kantin pääteoksen Puhtaan järjen kritiikin tärkeimmän argumentin, jolla hän pyrki oikeuttamaan ajattelumme perustavien käsitteiden soveltamisen havaitsemaamme todellisuuteen. Tällainen perustava käsite on esimerkiksi kausaliteetin käsite. Aihe kuuluu teoreettiseen filosofiaan, mutta sen merkitys ei rajoitu pelkästään siihen.

– Kant oli systemaattinen filosofi, joten nämä deduktiot ovat ensiarvoisen tärkeitä koko hänen filosofiansa ymmärtämisen kannalta. Hänen moraalifilosofiansa perustana oleva käsitys tahdonvapauden mahdollisuudesta pohjautuu juuri näille deduktioille, Nikkarla huomauttaa.

Suuren filosofisen mielenkiintonsa vuoksi Kantin transsendentaalisia deduktioita on tutkittu huomattavan paljon. Ne ovat kuitenkin osoittautuneet myös äärimmäisen vaikeiksi ymmärtää. Valtavasta tutkimuskirjallisuuden määrästä huolimatta tutkijat eivät ole päässeet yhteisymmärrykseen edes siitä, mitä Kant tarkalleen ottaen pyrkii todistamaan ja mitä hän käyttämillään termeillä tarkoittaa.

– Sitähän voisi luonnehtia jopa jonkinlaiseksi skandaaliksi, ettei näin merkittävää todistusta ole kyetty ymmärtämään. Tilannetta voisi verrata vaikkapa matematiikan kuuluisaan Fermat’n lauseeseen, joka oli satoja vuosia todistamatta. Kantin deduktiot ovat tavallaan vielä hankalampi tapaus, koska hänen esittämänsä todistus on saatavilla suoraan kirjasta lukemalla. Sitä ei vain ole kyetty ymmärtämään, Nikkarla luonnehtii.

Tälle epäonnistumiselle Nikkarla tarjoaa väitöskirjassaan selityksen pureutumalla seikkaperäisesti siihen filosofiseen kontekstiin, jossa Kant esitti deduktionsa. Tutkimuksen keskeisenä väitteenä on, että Kantin ajattelua on tulkittu anakronistisesti tutkijoiden omista lähtökohdista. Tämä ilmenee Nikkarlan mukaan ennen kaikkea tutkijoiden keskuudessa nousseessa kiistassa siitä, ajatteliko Kant havaintosisältöjemme olevan käsitteellisiä vai ei-käsitteellisiä.

– Tässä tulkinnallisessa kiistassa on kyse käsitteellisen ajattelumme ja mielen ulkoisen todellisuuden suhdetta koskevasta ongelmasta. Tämä on aivan perustavimpia filosofisia ongelmia, eikä sitä ole edelleenkään ratkaistu. Kant kyllä pyrki vastaamaan juuri tähän kysymykseen, mutta esitän väitöskirjassani, että hänen käsityksensä havaintosisällöstä ei ollut niin suoraviivainen kuin tutkijoilla on ollut tapana olettaa. Meillä saattaa hyvinkin olla tässä opittavaa Kantilta, Nikkarla pohtii.

Nikkarla rakentaa historiallisen tarkastelunsa pohjalta transsendentaalisista deduktioista uuden tulkinnan, jonka hän väittää välttävän ne ongelmat, joihin aikaisemmat tulkinnat ovat johtaneet. Nikkarla haluaa tuoda esiin myös astetta vaatimattomamman tavoitteen tutkimukselleen.

– Kantin transsendentaaliset deduktiot lukeutuvat filosofian historian vaikeimpiin argumentteihin, ja niiden tulkitseminen on varsin monitahoinen tehtävä. Jos tutkimukseni pystyy viemään tässä keskustelua eteenpäin, sekin on jo merkittävä saavutus, Nikkarla päättää.

VTM Markus Nikkarla esittää väitöskirjansa Kant's Transcendental Deductions: A New Elucidation julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa lauantaina 21. lokakuuta.

Vastaväittäjänä on professori Houston Smit (University of Arizona, Yhdysvallat) ja kustoksena professori Olli Koistinen (Turun yliopisto). Tilaisuus on englanninkielinen.

Nikkarla on syntynyt vuonna 1972 ja kirjoittanut ylioppilaaksi vuonna 1991 Kastun lukiossa Turussa. Nikkarla suoritti korkeakoulututkintonsa (VTM) vuonna 2000 Turun yliopistossa. Väitöksen alana on filosofia.

Väitöskirja on julkaistu sähköisenä http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-29-6946-3.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Myymättömät oluet kuumensivat tunteet Raisiossa

Vuonna 1995 syntynyttä miestä epäillään vahingonteosta. Mies yritti ostaa 2. joulukuuta lauantaiaamupäivällä olutta Raision Voudinkadulla sijaitsevasta kaupasta. Miehelle ei olutta myyty, josta suuttuneena mies hajotti kassan hinnannäyttölaitteen ja haukkui sanallisesti kaupan myyjää.

Humalainen turkulaispariskunta pahoinpiteli toisiaan, kotona myös 3-vuotias lapsi

Turkulaispariskunnan kesken syntyi riitaa eilen keskiviikkona kello 23.30. Sen seurauksena kumpaakin epäillään lievästä pahoinpitelystä. Molemmat olivat päihtyneitä ja tekohetkellä oli paikalla myös pariskunnan 3-vuotias lapsi. Paikalle tulivat myös sosiaaliviranomaiset ja yksi henkilö vietiin poliisilain perusteella putkaan.

Naantalilaismiehen hermot kärähtivät palotarkastuksessa – heitti asunnostaan roppakaupalla tavaraa pihamaalle

Viisikymppisen naantalilaismiehen käämit kärähtivät palotarkastajan käynnin jälkeen paremman kerran Naantalissa viime tiistaina. Miehen mukaan palotarkastaja oli vaatinut poistamaan asunnosta palokuormaa. Mies ratkaisi asian heittämällä asunnostaan nurmikolle ja jalkakäytävälle muun muassa mikroaaltouunin, sanomalehtiä, ompelukoneen, lankakeriä ja tupakka-askeja. Tavarat täyttivät 24 neliömetrin alan.

Pieni pyhiinvaellus seimen äärelle Hirvensalossa

Martinseurakunnan perinteinen seimivaellus järjestetään torstaina 21. kjoulukuuta kello 18–20 välillä Hirvensalossa. Lähtöpaikalle löytää helposti kulkemalla Hirvensalon lauttarannasta jonkin matkaa Toijaistentietä kunnes asuintalot loppuvat.

Loukkaantuneen nuoren miehen mysteeri selvisi

Lounais-Suomen poliisilaitos pyysi viime viikonloppuna vihjeitä tapaukseen, jossa sekava nuori mies löytyi Turusta pahasti loukkaantuneena. Tutkimuksissa on ilmennyt, että miehen vammat ovat aiheutuneet katolta putoamisesta. Tapaukseen ei ole syytä epäillä liittyvän rikosta.

Uusien asuntojen kauppa kasvanut yli kolmanneksen

Uusien asuntojen kauppa on kasvanut tammi-marraskuussa yhteensä noin 34,5 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Vanhojen asuntojen kauppojen määrä on noussut tammi-marraskuussa edellisvuodesta reilut 2 prosenttia, kertoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto.

Asbestiluvat ja työntekijöiden pätevyydet tehovalvontaan

Työsuojeluviranomainen valvoo tehostetusti asbestipurkutyöluvan voimassaoloa ja työntekijöiden pätevyyttä vuoden 2018 alusta. Mikäli yrityksen lupa tai työntekijöiden pätevyys ei ole kunnossa, voidaan työt keskeyttää.

Tutkimus: Muoviputkien laadussa isoja eroja

Vesijohtoina käytettävien muovisten PEX-putkien laadussa on suuria eroja jopa saman valmistajan tuotteissa. Tasalaatuisempien tuotteiden valmistamiseksi pitäisi kehittää tehtaiden tuotantoprosessin omavalvontaa ja lisätä tuote-erien testausta. Näin todetaan tutkimuksessa, jossa on selvitetty kemikaalien, erityisesti tert-butyylialkoholin (TBA), liukenemista muoviputkista talousveteen.

Åbo Akademin juhlavuosi käynnistyy suurella valojuhlalla

Åbo Akademi täyttää sata vuotta tammikuussa.

Åbo Akademi perustettiin vuonna 1918 ja se on itsenäisen Suomen ensimmäisiä instituutioita. Vuonna 2018 Åbo Akademi juhlii 100-vuotistaivaltaan niin Turussa kuin Vaasassakin. Tavoitteena on, että henkilöstön ja opiskelijoiden lisäksi saadaan myös suuri yleisö, alumnit ja yhteistyökumppanit osallistumaan juhlintaan eri tavoin. Juhlavuoden teemana on ”tietoa eilen, tänään ja huomenna”.

Kaupunki
Urheilu

U19-maajoukkueella kova savotta edessä

Vahvan viime kauden jalkapallon Ykkösessä pelannut Onni Valakari on yksi U19-maajoukkueen turkulaisnimistä.

1–25. Siinä Suomen alle 19-vuotiaiden poikien jalkapallomaajoukkueen edellisen seitsemän maaottelun maaliero. Voitoista ei moisella maalierolla tarvitse edes haaveilla. Kesäkuussa Baltic Cupissa joukkue vielä peittosi Latvian ja Viron, mutta elo-syyskuun taitteessa pelatusta EM-esiturnauksesta lähtien kyyti on kylmää.

Turun Uimareille tuplavoitto Impivaara Cupissa

Vesipalloseura Turun Uimarit järjesti viikonloppuna Impivaaran Uimahallissa, hallin nimeä kantaneen vesipallon suurturnauksen Impivaara Cupin. Turnaukseen osallistui toista sataa pelaajaa ympäri suomen. Ensimmäistä kertaa Impivaara Cupia on pelattu Turussa jo 1978.

Åboraakkeli: Tärkeä jatkopaperi

Miro Tenho.

Jalkapallo-TPS:n ystävät saivat alkuviikosta iloisia uutisia, kun TPS tiedotti keskuspuolustaja Miro Tenhon jatkosopimuksesta. Tenho oli yksi viime kauden keskeisiä palasia Ykkösen voittajajoukkueessa ja miehen jatkaminen raitapaidassa on enemmän kuin iso asia seuralle.

Puukkokatsomo: Paavolla ei haastajia

23-vuotiaasta Paavo Nurmesta tuli tähti, kun hän ylitti Antwerpenin olympialaisten 10 000 metrin juoksun maaliviivan voittajana.

Suomen satavuotisjuhlan vuoksi viime aikoina on tehty poikkeuksellisen paljon erilaisia urheilijalistauksia, joissa yritetään asettaa paremmuusjärjestykseen itsenäisen Suomen historian aikana menestyneitä urheilijoita.

Täysosuma
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?