Kuluttajaa odotetaan pian älykkäille sähkömarkkinoille

Kotitaloudet halutaan mukaan älykkäille sähkömarkkinoille tasaamaan kulutuspiikkejä ja ajoittamaan kulutusta edullisempaan hetkeen. Käytännössä se voi tarkoittaa esimerkiksi perjantain alkuillan saunavuoron siirtämistä vähemmän kuormittavaan ajankohtaan tai jaksottamaan lämmitystä pakkaspäivien huippukulutuksen aikaan.

Lähivuosina sähkömarkkinoilla on odotettavissa muutoksia, joilla varmistetaan turvallinen ja kustannustehokas sähköjärjestelmä vaihtelevan sähköntuotannon lisääntyessä. Monimutkaisessa kokonaisuudessa kuluttajalle on tarjolla aktiivisen toimijan rooli: tasata omaa kulutustaan ja jopa jakaa omia energiavarastojaan yhteiseen käyttöön.

– Markkinoille tulee uusia palveluja, jotka huolehtivat kotitalouksien puolesta kulutuksen ajoittamisesta ja ohjauksesta. Äly tulee koteihin myös erilaisten laitteiden kautta, jolloin kokonaisuuden hallinta korostuu lisää, asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta sanoo.

Palveluja odotellessa kannattaa perehtyä omaan kulutukseensa ja mahdollisuuksiin ajoittaa sähkönkulutusta ns. edullisiin ja tarpeenmukaisiin hetkiin. Vain tuntemalla omat kulutustottumuksena voi tehdä vaikuttavia muutoksia.

– Tuntikohtaisesta kulutusseurannasta pääset jyvälle, mitä talossasi tapahtuu eri vuorokauden aikoina. Kannattaako esimerkiksi kylpyhuoneen mukavuuslämmitystä pitää työpäivän ajan päällä, jos kotona ei ole ketään?, Suur-Uski kysyy.

Erilaiset ohjaus- ja automaatiojärjestelmät auttavat ajastamaan lämmityksen tai sähköauton latauksen tarpeen mukaan, mutta hienosäätöä voi tehdä vaikkapa pyykkäyksen tai saunomisen osalta.

Kuluttajaa älykkäässä sähköjärjestelmässä kiinnostaa ennenkaikkea sen vaikutus sähkömaksuihin. Yö/päivä-aikaohjaukseen perustuvat sähkösopimukset jäävät historiaan. Tilalle tulevat tuotannon mukaan hinnoitellut tuotteet ja siirron hinnoittelu perustuu osittain tehoon. Toteutumisaikataulua ja vaikutuksia on tässä vaiheessa vaikea arvioida, mutta valppaana kannattaa olla.

– Jo vuosia markkinoilla olleet pörssisähkötuotteet eivät ole innostaneet kotitalouksia, vaikka näiden valitseminen on valmistautumista lähivuosien muutoksiin ja oman kulutuksen sopeuttamiseen sähkön hintavaihtelujen mukaan edullisen sähkön ajankohtaan, Suur-Uski pohtii.

Energiaa kannattaa ostaa vain sen verran, mitä oikeasti tarvitsee, joten oma energiankäyttö kannattaa tehostaa minimiin. Energiatehokkaita valintoja on järkevää suosia kaikissa arjen ratkaisuissa ja hankinnoissa. Myös investoinnit omaan energiantuotantoon ja rakennusten energiatehokkuuteen, esimerkiksi lisäeristykseen ja lämpöpumppuihin, tulevat yhä kannattavammiksi.

Kuluttajat voivat saada omaan arkeensa sopivat luotettavat ja puolueettomat neuvot järkevään energian- ja vedenkäyttöön valtakunnallisesta kuluttajien energianeuvonnasta.

Energianeuvojat vastaavat Facebookin Asiaa energiasta -sivulla lämmitysmuotoihin, sähkönkulutukseen ja sähkölaitteisiin liittyviin kysymyksiin.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Kysely: Vain noin puolet suomalaisista tietää, kuinka paljon kuluttaa sähköä

Enefitin teettämän kyselytutkimuksen mukaan 56 prosenttia suomalaisista tietää, kuinka paljon kuluttaa sähköä kuukaudessa. Lähes 70 prosenttia olisi valmis hillitsemään sähkönkulutustaan, jos sähköyhtiö tarjoaisi siihen välineitä. Joka kolmas suomalainen uskoo voivansa vähentää sähkönkulutustaan viidenneksellä.

Turussa järjestetään Japani-päivä

Turussa järjestetään Japani-päivä Turun työväenopistolla ja Turun yliopiston Publicumissa. Kaikkiin tilaisuuksiin on yleisöllä vapaa pääsy.

Etla: Julkinen talous tasapainossa viimeistään ensi vuonna

Suomen talouskasvu jatkuu vahvana. Julkinen talous tasapainottuu viimeistään ensi vuonna ja hallitus on pääsemässä hyvin lähelle työllisyystavoitettaan. Etlan tiistaina julkaistun suhdanne-ennusteen mukaan Suomen kokonaistuotanto kasvaa tänä vuonna 2,8 prosenttia, mikä tarkoittaa vuoden 2008 tuotannon tason ylittymistä. Ensi vuoden talouskasvuksi Etla arvioi 2,4 prosenttia. Kasvun taustalla on voimistunut kansainvälinen kysyntä ja Suomen kohentunut kilpailukyky.

Vasemmistoliiton Oksanen: Pyörätie Itäiselle Pitkällekadulle

Riikka Oksanen.

Kaupunginvaltuutettu Riikka Oksanen (vas.) arvioi, että Turussa on jo melko kattava pyöräväyläverkosto, mutta joillakin alueilla verkostossa on vielä merkittäviä puutteita ja katkoksia, jotka heikentävät pyöräilyn sujuvuutta, turvallisuutta ja mukavuutta.

Vain joka kolmas käy säännöllisesti suuhygienistillä

Vain joka kolmas suomalainen käy säännöllisesti suuhygienistillä, vaikka suuhygienistillä tulisi käydä kerran–pari vuodessa. Kaikkein vähiten suuhygienistillä käyvät nuoret aikuiset. Oral Hammaslääkäreiden teettämän selvityksen mukaan vain 20 prosenttia 18–29-vuotiaista nuorista aikuisista käy säännöllisesti suuhygienistillä.

Urheilu

Kanadalainen Ben McKendry TPS:n keskikentälle

Ben McKendry ja Mika Laurikainen.

Veikkausliigaan palannut TPS vahvistaa joukkuettaan yhdellä uudella keskikenttäpelaajalla. Kanadalainen Ben McKendry vakuutti TPS-valmennuksen omalla testijaksollaan ja osapuolet allekirjoittivatkin maanantaina sopimuksen kaudesta 2018.

Åboraakkeli: Demokraattinen ihmiskoe

Juha Reini

TPS päätyi naisten jalkapallojoukkueen kanssa poikkeukselliseen ratkaisuun. Runsas viikko ennen kauden alkua seura julkisti korvaajan tai tässä tapauksessa siis korvaajat aiemmin potkut saaneen Tomi Ruuhikorven tilalle.

Loimun kausi päättyi

Raision Loimu lähti lentopallon Mestaruusliigan puolivälierin kolmanteen koitokseen selkä seinää vasten. Sampo Volley oli voittanut kaksi ensimmäistä kohtaamista. Ottelusarjan kolmas kohtaaminen noudatti aiempien otteluiden kaavaa ja ratkaisijakin oli lopulta aiemmista peleistä tuttu. Pielaveden liikuntahallin yleisö pääsi Sampo Volleyn johdattamana juhlimaan välieräpaikkaa 3-2 (25-10, 20-25, 26-28, 29-27, 15-7) kotivoitolla.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!