Kuluttajaa odotetaan pian älykkäille sähkömarkkinoille

Kotitaloudet halutaan mukaan älykkäille sähkömarkkinoille tasaamaan kulutuspiikkejä ja ajoittamaan kulutusta edullisempaan hetkeen. Käytännössä se voi tarkoittaa esimerkiksi perjantain alkuillan saunavuoron siirtämistä vähemmän kuormittavaan ajankohtaan tai jaksottamaan lämmitystä pakkaspäivien huippukulutuksen aikaan.

Lähivuosina sähkömarkkinoilla on odotettavissa muutoksia, joilla varmistetaan turvallinen ja kustannustehokas sähköjärjestelmä vaihtelevan sähköntuotannon lisääntyessä. Monimutkaisessa kokonaisuudessa kuluttajalle on tarjolla aktiivisen toimijan rooli: tasata omaa kulutustaan ja jopa jakaa omia energiavarastojaan yhteiseen käyttöön.

– Markkinoille tulee uusia palveluja, jotka huolehtivat kotitalouksien puolesta kulutuksen ajoittamisesta ja ohjauksesta. Äly tulee koteihin myös erilaisten laitteiden kautta, jolloin kokonaisuuden hallinta korostuu lisää, asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta sanoo.

Palveluja odotellessa kannattaa perehtyä omaan kulutukseensa ja mahdollisuuksiin ajoittaa sähkönkulutusta ns. edullisiin ja tarpeenmukaisiin hetkiin. Vain tuntemalla omat kulutustottumuksena voi tehdä vaikuttavia muutoksia.

– Tuntikohtaisesta kulutusseurannasta pääset jyvälle, mitä talossasi tapahtuu eri vuorokauden aikoina. Kannattaako esimerkiksi kylpyhuoneen mukavuuslämmitystä pitää työpäivän ajan päällä, jos kotona ei ole ketään?, Suur-Uski kysyy.

Erilaiset ohjaus- ja automaatiojärjestelmät auttavat ajastamaan lämmityksen tai sähköauton latauksen tarpeen mukaan, mutta hienosäätöä voi tehdä vaikkapa pyykkäyksen tai saunomisen osalta.

Kuluttajaa älykkäässä sähköjärjestelmässä kiinnostaa ennenkaikkea sen vaikutus sähkömaksuihin. Yö/päivä-aikaohjaukseen perustuvat sähkösopimukset jäävät historiaan. Tilalle tulevat tuotannon mukaan hinnoitellut tuotteet ja siirron hinnoittelu perustuu osittain tehoon. Toteutumisaikataulua ja vaikutuksia on tässä vaiheessa vaikea arvioida, mutta valppaana kannattaa olla.

– Jo vuosia markkinoilla olleet pörssisähkötuotteet eivät ole innostaneet kotitalouksia, vaikka näiden valitseminen on valmistautumista lähivuosien muutoksiin ja oman kulutuksen sopeuttamiseen sähkön hintavaihtelujen mukaan edullisen sähkön ajankohtaan, Suur-Uski pohtii.

Energiaa kannattaa ostaa vain sen verran, mitä oikeasti tarvitsee, joten oma energiankäyttö kannattaa tehostaa minimiin. Energiatehokkaita valintoja on järkevää suosia kaikissa arjen ratkaisuissa ja hankinnoissa. Myös investoinnit omaan energiantuotantoon ja rakennusten energiatehokkuuteen, esimerkiksi lisäeristykseen ja lämpöpumppuihin, tulevat yhä kannattavammiksi.

Kuluttajat voivat saada omaan arkeensa sopivat luotettavat ja puolueettomat neuvot järkevään energian- ja vedenkäyttöön valtakunnallisesta kuluttajien energianeuvonnasta.

Energianeuvojat vastaavat Facebookin Asiaa energiasta -sivulla lämmitysmuotoihin, sähkönkulutukseen ja sähkölaitteisiin liittyviin kysymyksiin.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Åboraakkeli: Sääntömuutosten mies

HC TPS:n viimeisimmässä mestarijoukkueessa torjunut David Leggio on Palloseurasta lähtönsä jälkeen ehtinyt olla torjuntojensa lisäksi otsikoissa myös erikoisempien torjuntatekniikoiden ansiosta.

Käsiase laukesi ravintola Venuksessa

Asiakkaan hallussa ollut käsiase laukesi lauantaina aamuyöstä Turussa ravintola Venuksessa, kertoo Lounais-Suomen poliisi Twitter-tilillään.

Parpolle esitetään jatkoa muutosjohtajana

Antti Parpo.

Kaupunginhallitus muutti marraskuussa Turun kaupungin konsernihallinnon johdon vastuualueen muutosjohtajan viran pysyväksi. Viran kelpoisuusvaatimuksena on ylempi korkeakoulututkinto, hyvä kokemus sosiaali- ja terveydenhuollosta sekä hyvä johtamiskokemus. Viran tehtäväkohtaiseksi palkaksi on määritelty 8 935 euroa kuukaudessa.

Konenäkö tehostaa lajien kartoittamista ja suojelua

Konenäkö eli automaattinen kuvatulkinta tarjoaa uusia mahdollisuuksia lajien ja elinympäristöjen kartoittamiseen sekä luonnonsuojeluun. Automatisoidun lajintunnistuksen avulla voidaan myös säästää luonnonhoidon kustannuksia.

Lukiolaiset: Äidinkielen ylioppilaskokeen uudistus lupaava

Ylioppilastutkintolautakunta päätti perjantaina äidinkielen ylioppilaskokeen uusista määräyksistä ja arviointikriteereistä. Äidinkielen koe järjestetään syksystä 2018 lähtien digitaalisena. Digitaaliseen äidinkielen kokeeseen kuuluu kaksi koetta, joista toinen mittaa ensisijaisesti kirjoitustaitoa ja toinen ensisijaisesti lukutaitoa. Suomen Lukiolaisten Liiton (SLL) mielestä uudistus on lupaava.

Mieskuoro Naskalit valmistautuu perinteisiin joulukonsertteihin

Erik Rousi ja Naskaleita Tuomiokirkossa 21.12.2016.

Mieskuoro Naskaleiden perinteiset Tuli kirkkoon miehet ja joulu -konsertit kuullaan Turun tuomiokirkossa torstaina 21. joulukuuta kello 18 ja 20. Tänä vuonna kuoron jouluohjelmassa on aiempaa enemmän tuttuja joululauluja. Uusia sovituksia Naskaleille niihin ovat kirjoittaneet Kari Jantunen , Juuso Vanonen ja Teemu Mustonen .

Kaupunki
Urheilu

Åboraakkeli: Sääntömuutosten mies

HC TPS:n viimeisimmässä mestarijoukkueessa torjunut David Leggio on Palloseurasta lähtönsä jälkeen ehtinyt olla torjuntojensa lisäksi otsikoissa myös erikoisempien torjuntatekniikoiden ansiosta.

Selviääkö TPS ylempään loppusarjaan?

Jääkiekon nuorten SM-liigan alkusarja päättyy tulevana viikonloppuna. Tällä hetkellä TPS on menossa viimeisenä kymmenen joukkueen loppusarjaan, mutta joukkue on pelannut jo kaikki alkusarjan ottelunsa. Sijalla 11 olevalla Lukolla on kaksi peliä vielä jäljellä. Joukkueiden välistä eroa on piste. Torstaina Lukko kohtaa Tampereella Tapparan ja Lauantaina Kupittaalla Tuton, joka on sarjataulukossa sijalla 15.

Puukkokatsomo: Sääntöjä tarkistamaan?

Jonne Virtanen.

Perjantaina 8. joulukuuta HPK-TPS-ottelussa Jonne Virtanen ja HPK:n Miro Karjalainen tiputtivat hanskat suoraan aloituksen jälkeen ja myllyttelivät perjantai-illan ratoksi runsaan minuutin. Tämän jälkeen kiitokset ja molemmat suihkun puolelle.

U19-maajoukkueella kova savotta edessä

Vahvan viime kauden jalkapallon Ykkösessä pelannut Onni Valakari on yksi U19-maajoukkueen turkulaisnimistä.

1–25. Siinä Suomen alle 19-vuotiaiden poikien jalkapallomaajoukkueen edellisen seitsemän maaottelun maaliero. Voitoista ei moisella maalierolla tarvitse edes haaveilla. Kesäkuussa Baltic Cupissa joukkue vielä peittosi Latvian ja Viron, mutta elo-syyskuun taitteessa pelatusta EM-esiturnauksesta lähtien kyyti on kylmää.

Täysosuma
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!