Pienet keskusta-asunnot viedään käsistä Turussa

Pienten keskusta-asuntojen kysyntä on huipussaan Turussa. Pienten keskusta-asuntojen kysyntä on huipussaan Turussa. Kuva: Mikael Rydenfelt

Ovatko Turun asuntomarkkinat erityisen kuumat? Eivät ole, arvioi yrittäjä, LKV Evamaria Poikolainen Kiinteistömaailmasta. Turun luvut ja käyrät muistuttavat muuta maata, yhdellä poikkeuksella.

– Pienten asuntojen kysyntä jatkuu ihan huikeana, arvioi Poikolainen.

– Turussa varsinkin niistä on pula ja ne lähes tulkoon viedään käsistä. Niiden hinnat ovat nousseet keskimääräisesti paljon enemmän kuin muiden asuntojen. Niistä kilpaillaan tällä hetkellä.

Kyse on nimenomaan keskusta-alueen pienistä asunnoista. Poikolainen kertoo esimerkin Itäisellä Pitkälläkadulla sijaitsevasta asunnosta, jonka tarjouskaupassa oli 26 seuraajaa. Esittelyyn tuli kymmenkunta ja ennen esittelyä asunnossa kävi viisi seuruetta.

– Tarjouksia alkaa varmaan ropista, arvelee Poikolainen.

– Suurten yksiöiden hinnat ovat nousseet paljonkin siitä, mitä olemme uskaltaneet toimeksiantajille sanoa. Se suosio ei näytä hiipuvan. Kauppamäärät nousevat.

Mikä selittää ilmiötä? Ainakin osaltaan kyse on siitä, että Turku on vankka opiskelukaupunki ja asunnoille on kysyntää, myös sijoitusasunnoille. Asuntosijoittaminen on myös murroksessa. Asuntoihin sijoittavat nykyisin niin sanottujen ammattilaisten ohella myös tavalliset ihmiset, jotka omistavat kaksi asuntoa.

– Ihmiset ostavat asuntoja jopa näkemättä, netin kuvien perusteella, tietää johtaja Satu Penttilä Danske Bankista.

Asuntoja myydään nopeasti jopa ennen esittelyä, joka peruuntuu.

Asuntojen keskineliöhinta on Turussa hienoisessa nousussa. Kiinteistömaailman tilastojen mukaan se oli viime vuonna 2 111 euroa neliöltä, tänä vuonna yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana 2 187 euroa neliötä.

– Ylöspäin on menty.

Poikolaisen mukaan piristymistä on kyllä muutenkin havaittu. Kiinteistömaailman elokuu oli huippukuukausi. Kauppoja tehtiin 15 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Kauppoja tehtiin 500 enemmän.

– Syyskuu oli vieläkin parempi.

Lasse Virtanen

Joutsenmerkkiä myös taloihin

Kaksi vuotta sitten Suomessa ei ollut Joutsenmerkillä varustettuja taloja, vaikka monista kulutustavaroista merkki on tuttu. Nyt on, ja lisää rakennetaan. Loppuvuodesta julkistetaan kriteerit korjausrakentamisellekin. Joutsenmerkitty rakennus täyttää tiukat ympäristö- ja terveysvaatimukset.

Menoviikko: Tervomaata syksyyn

Jonna Tervomaan uusi musiikki on ensimmäistä kertaa artistin itse säveltämää.

Syyskuun alussa uuden albumin Ääni julkaissut Jonna Tervomaa saapuu syyskiertueellaan Turun Gongiin. Tervomaan Gongin keikka on lauantaina 28. lokakuuta.

Suomen Yrittäjät: 70 prosenttia pk-yrityksistä haluaisi sopia paikallisesti

Perjantaina julkistettu Yrittäjägallup kertoo, että peräti 70 prosenttia pk-yrittäjistä haluaisi sopia työehdoista henkilöstön kanssa työpaikalla. Suomen Yrittäjien liittokokouksessa vaaditaan, että Suomessa on oltava sopimisen vapaus yrittäjien ja työntekijöiden kesken.

Korkeakoulut ja opiskelijat tarjoavat yrityksille yhteistyötä

Turun kuudessa korkeakoulussa opiskelee noin 40 000 opiskelijaa, joka on uutta luova, monialainen ja kansainvälinen osaamispotentiaali kaupunkikehitykselle ja alueen elinkeinoelämälle. Valtion ja Turun kaupunkiseudun kasvusopimuksen turvin kehitetään myös alueen korkeakouluosaamisen valjastamista yritystoiminnan tueksi.

Eurojackpotin 41,6 miljoonan euron potti Suomeen

Eurojackpotin noin 41,6 miljoonan euron potti päätyi perjantai-illan arvonnassa Suomeen (kierros 42/2017). Voitto on Suomen kolmastoista Eurojackpotin päävoitto.

Pänän komea Inter-ura päätökseen juhlivan kotiyleisön edessä

Henri Lehtonen on pelannut viimeisen pelinsä Kupittaalla Interin paidassa.

Ura on poikkeuksellinen, eikä sellaisia ehkä enää nähdä. Henri "Pänä" Lehtonen , 37, edusti sinimustia eli Interiä kaudesta 1998 ja pelasi ensimmäinen liigaottelunsa lokakuussa 2000, 17 vuotta sitten. Pänä ehti olla kymmenen kautta joukkueen kapteeni ja voittaa muun muassa Suomen mestaruuden vuonna 2008.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: Benjamin Källman, isänsä näköinen pelimies

Isä Mikael Källmanilta perityt geenit ovat tehneet pojasta Benjamin Källmanista (oik.) ikäisekseen vahvan jässikän. Moni puolustaja joutuu käyttämään kovia otteita Källmanin pysäyttämiseksi.

Kaverihan vaikuttaa ikäistään vanhemmalta ja kypsemmältä. Leukaperään ilmestynyt parransänki korostaa äijämäistä olemusta. Benjamin Källmanille on ikää kertynyt vasta yhdeksäntoista vuotta, mutta FC Interin hyökkääjä on jo vakiinnuttanut paikkansa aloituskokoonpanossa.

Pänän komea Inter-ura päätökseen juhlivan kotiyleisön edessä

Henri Lehtonen on pelannut viimeisen pelinsä Kupittaalla Interin paidassa.

Ura on poikkeuksellinen, eikä sellaisia ehkä enää nähdä. Henri "Pänä" Lehtonen , 37, edusti sinimustia eli Interiä kaudesta 1998 ja pelasi ensimmäinen liigaottelunsa lokakuussa 2000, 17 vuotta sitten. Pänä ehti olla kymmenen kautta joukkueen kapteeni ja voittaa muun muassa Suomen mestaruuden vuonna 2008.

Otteluanalyysi: Klubi näytti mestarin elkeet

16-vuotias Elias Mastokangas kuului Interin parhaimmistoon.

Interin kauden viimeinen kotiottelu näytti samalta kuin koko kausi: mollivoittoiselta. Kausi alkoi komealla kotivoitolla, mutta se päättyi selvääkin selvempään kotitappioon mestari-HJK:lle. Klubi ratkaisi pelin ensimmäisellä puoliajalla ja voitti maalein 1-3 (0-3).

Ryhdin Heino MM-jahtiin

Saksan Kölnissä tänä viikonloppuna käytäviin kehitysvammaisten judon MM-kilpailuihin lähti kuuden hengen vahvuinen joukkue. Mukana joukkueessa on Raision Ryhdin Matti Heino , joka on menestynyt muun muassa sovelletun judon kansainvälisissä kisoissa.

Puukkokatsomo: Seuraava päävalmentaja?

Juha Malinen.

Kun Juha Malinen 1990-luvun puolivälissä valmensi TPS:aa alle 40-vuotiaana melko tuoreena valmentajana, harvan korteissa tuskin oli, että Malinen olisi yli 20 vuotta myöhemmin valtakunnan kuumin jalkapallovalmentajanimi.

Joni Piirainen kirjoitti urheilijoiden kokemista vaikeuksista

Tällä viikolla julkaistava Urheilun selviytyjät on Joni Piiraisen ensimmäinen tietokirja.

– Minulla oli halu tehdä erilainen urheilukirja. Halusin tehdä sellaisen urheilukirjan, joka jättää lukijaan muistijäljen. Halusin muistuttaa myös, että myyttisten urheilusankareiden elämä on todellisuudessa pahimmillaan kaikkea muuta kuin julkisuudessa näkyvä kuva, toteaa turkulainen urheilutoimittaja Joni Piirainen .

Täysosuma
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Hjälp!
Hjälp!
Ja kuka se sinä olet?
Ja kuka se sinä olet?
Päätöntä menoa.
Päätöntä menoa.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Maistui varmaan makoisalta.
Maistui varmaan makoisalta.
Ikuisella kunniakierroksella.
Ikuisella kunniakierroksella.