Pienet keskusta-asunnot viedään käsistä Turussa

Pienten keskusta-asuntojen kysyntä on huipussaan Turussa. Pienten keskusta-asuntojen kysyntä on huipussaan Turussa. Kuva: Mikael Rydenfelt

Ovatko Turun asuntomarkkinat erityisen kuumat? Eivät ole, arvioi yrittäjä, LKV Evamaria Poikolainen Kiinteistömaailmasta. Turun luvut ja käyrät muistuttavat muuta maata, yhdellä poikkeuksella.

– Pienten asuntojen kysyntä jatkuu ihan huikeana, arvioi Poikolainen.

– Turussa varsinkin niistä on pula ja ne lähes tulkoon viedään käsistä. Niiden hinnat ovat nousseet keskimääräisesti paljon enemmän kuin muiden asuntojen. Niistä kilpaillaan tällä hetkellä.

Kyse on nimenomaan keskusta-alueen pienistä asunnoista. Poikolainen kertoo esimerkin Itäisellä Pitkälläkadulla sijaitsevasta asunnosta, jonka tarjouskaupassa oli 26 seuraajaa. Esittelyyn tuli kymmenkunta ja ennen esittelyä asunnossa kävi viisi seuruetta.

– Tarjouksia alkaa varmaan ropista, arvelee Poikolainen.

– Suurten yksiöiden hinnat ovat nousseet paljonkin siitä, mitä olemme uskaltaneet toimeksiantajille sanoa. Se suosio ei näytä hiipuvan. Kauppamäärät nousevat.

Mikä selittää ilmiötä? Ainakin osaltaan kyse on siitä, että Turku on vankka opiskelukaupunki ja asunnoille on kysyntää, myös sijoitusasunnoille. Asuntosijoittaminen on myös murroksessa. Asuntoihin sijoittavat nykyisin niin sanottujen ammattilaisten ohella myös tavalliset ihmiset, jotka omistavat kaksi asuntoa.

– Ihmiset ostavat asuntoja jopa näkemättä, netin kuvien perusteella, tietää johtaja Satu Penttilä Danske Bankista.

Asuntoja myydään nopeasti jopa ennen esittelyä, joka peruuntuu.

Asuntojen keskineliöhinta on Turussa hienoisessa nousussa. Kiinteistömaailman tilastojen mukaan se oli viime vuonna 2 111 euroa neliöltä, tänä vuonna yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana 2 187 euroa neliötä.

– Ylöspäin on menty.

Poikolaisen mukaan piristymistä on kyllä muutenkin havaittu. Kiinteistömaailman elokuu oli huippukuukausi. Kauppoja tehtiin 15 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Kauppoja tehtiin 500 enemmän.

– Syyskuu oli vieläkin parempi.

Lasse Virtanen

Turun poliisia työllistivät useat rattijuopumustapaukset

Poliisi pysäytti sunnuntaina kello 3.40 Turussa Kalevantiellä henkilöauton, jota kuljetti vuonna 1991 syntynyt mies. Mies puhalsi tapahtumapaikalla poliisin alkometriin tuloksen 0,61 milligrammaa litrassa ja myöhemmin poliisiasemalla tarkkuusalkometriin lukemat 0,44 milligrammaa litrassa.

Anna tontun kolkuttaa, omaan pikku oveen

Saara Karvosen salaperäinen tonttuovi.

Salaperäisen oven takana asuu huushollin ikioma joulutonttu, sillä kukapa ei tahtoisi lisäripausta taikaa joulunaikaansa. Lapset saattavat jopa nähdä hiippalakin vilahduksen tai kuulla kulkusen kilahduksen. Tontun kotikolo on helppo askarrella kaappien kätköistä löytyvillä tarvikkeilla. Muutama jouluihminen kertoo, miten heille muutti tonttu.

Rattijuoppo törmäsi toiseen autoon Mäkikadulla, puhalsi 1,31 promillea

Sunnuntaina viiden aikaan aamulla Turun Mäkikadulla tavattiin liikenteestä vuonna 1998 syntynyt mies, joka oli liikkeellä henkilöautolla. Poliisipartio tavoitti autoilijan, kun tämä oli lähdössä liikenteeseen. Tässä yhteydessä autoilija törmäsi toiseen autoon.

Lintulaudan paikalla on väliä

Älä sijoita lintulautaa aivan lähelle seinää. Varisevat siemenet keräävät myös tuholaisia kuten myyriä ja hiiriä. Pihapuuhunkin ripustetun lintujen ruokintapisteen alunen kannattaa siivota pudonneista siemenistä säännöllisesti tuholaisten estämiseksi.

Freesi liveklubi Liedossa

Juuso Vuorinen (vas.).

Nelihenkinen poprock-bändi Freesi isännöi tammikuusta lähtien Freesi & Frendit -liveklubia Liedon Old Smugglerissa. Noin kerran kuussa järjestettävien soittoiltojen tarkoituksena on jakaa musiikin ilosanomaa vaihtuvien musiikkivieraiden kanssa.

Kaupunki
Urheilu

TPS:n jalkapallonaisilla uudelleenrakennuksen aika

Jutta Rantala on yksi nimekäs lähtijä TPS:n naisten liigaryhmästä.

Kun Sami Haltian aikakausi TPS:n jalkapallonaisten peräsimessä päättyi, ilmassa oli vaara, että joukkue hajoaa. Vähitellen uhkakuvat ovat myös muuttuneet realismiksi.

Aleksi Ojala Urjalan Urheilijoihin

Aleksi Ojala.

Kilpakävelijä Aleksi Ojala vaihtaa Turun Weikkojen edustusasun ensi kaudeksi Urjalan Urheilijoiden paitaan. Ojalalle kyseessä on paluu juurille, sillä hän on aloittanut Urjalassa. Ojala on viime vuosina noussut Suomen kärkikävelijöiden kaartiin.

Åboraakkeli: Sääntömuutosten mies

HC TPS:n viimeisimmässä mestarijoukkueessa torjunut David Leggio on Palloseurasta lähtönsä jälkeen ehtinyt olla torjuntojensa lisäksi otsikoissa myös erikoisempien torjuntatekniikoiden ansiosta.

Selviääkö TPS ylempään loppusarjaan?

Jääkiekon nuorten SM-liigan alkusarja päättyy tulevana viikonloppuna. Tällä hetkellä TPS on menossa viimeisenä kymmenen joukkueen loppusarjaan, mutta joukkue on pelannut jo kaikki alkusarjan ottelunsa. Sijalla 11 olevalla Lukolla on kaksi peliä vielä jäljellä. Joukkueiden välistä eroa on piste. Torstaina Lukko kohtaa Tampereella Tapparan ja Lauantaina Kupittaalla Tuton, joka on sarjataulukossa sijalla 15.

Puukkokatsomo: Sääntöjä tarkistamaan?

Jonne Virtanen.

Perjantaina 8. joulukuuta HPK-TPS-ottelussa Jonne Virtanen ja HPK:n Miro Karjalainen tiputtivat hanskat suoraan aloituksen jälkeen ja myllyttelivät perjantai-illan ratoksi runsaan minuutin. Tämän jälkeen kiitokset ja molemmat suihkun puolelle.

Täysosuma
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!