Itämeren fosforivalumat voitaisiin puolittaa rakennekalkilla

Suomen pitäisi vähentää Itämeren fosforikuormitustaan merkittävästi vuoteen 2021 mennessä. Nykymenetelmät eivät riitä. Nordkalk arvioi, että sen maatalouskäyttöön kehittämä rakennekalkki voisi jopa puolittaa fosforivalumat savimailta. Rakennekalkilla voidaan käsitellä laajoja peltoalueita ja saavuttaa pitkäaikaisia vaikutuksia.

Itämeren vakavin ongelma on liiallinen ravinnekuormitus ja sen aiheuttama rehevöityminen. Itämeren suojelemiseksi on tehty pitkäjänteistä työtä, mutta tavoitteisiin ei ole vieläkään päästy. Tässä maatalous on avainasemassa.

Nordkalkin maatalouskäyttöön kehittämä rakennekalkki vaikuttaa tehokkaasti Itämerta rehevöittäviin fosforivalumiin, jopa puolittaen fosforipäästöt. Rakennekalkilla on välitön vaikutus maaperään, eikä sen käyttö vaadi maanviljelijältä uutta laitteistoa. Rakennekalkkia voidaan levittää tavallisilla kalkinlevittimillä.

– Uutta on, että nyt voidaan käsitellä kokonaisia peltoja yksittäisten salaojien sijaan, kiertotalousjohtaja Kjell Weppling Nordkalkista toteaa.

Rakennekalkin toimintaperiaate perustuu samaan toimintamekanismiin kuin jo yli kaksikymmentä vuotta markkinoilla olleessa Nordkalkin kehittämässä kalkkisuodinmenetelmässä, jossa kalkkia sekoitetaan salaojan täyttömaahan.

Oikein käytettynä rakennekalkituksen vaikutus kestää jopa kymmeniä vuosia. Pitkäaikaisia ratkaisuja kaivataan, sillä Suomi on Itämeren suojelukomission jäsenenä luvannut vähentää Suomenlahteen tulevaa typpikuormitusta 2 430 tonnia ja fosforikuormitusta 330 tonnia vuoteen 2021 mennessä.

Maataloudessa tehdyt toimenpiteet ovat avainasemassa näiden tavoitteiden saavuttamiseksi. Rakennekalkitus tarjoaa kustannustehokkaan keinon vähentää ravinnehuuhtoumia ja samalla tukea tilojen tuotantoa.

Luonnonvarakeskus Luken erikoistutkija Risto Uusitalo toteaa, että rakennekalkitus voisi olla toimiva keino muuttaa nykyinen suunta:

– Varmaa on, että nykymenolla emme asetettuihin tavoitteisiin yllä. Ruotsissa menetelmää on tutkittu jo 1940-luvulla ja tulokset ovat olleet hyviä. Siellä fosforivalumat pelloilta ovat vähentyneet huomattavasti ja maaperän rakennetutkimukset ovat osoittaneet, että rakennekalkituksen hyöty on säilynyt, Uusitalo kertoo.

Fosfori on kasveille elintärkeä ravinne, joka vaikuttaa sadon laatuun ja määrään. Huonorakenteisilla savimailla haaste on saada ravinteet pysymään pellossa kasvien hyödynnettävänä. Kovat sateet muuttavat savisen pellon pinnan helposti liejuiseksi. Märkä maa on myös altis tiivistymiselle. Tiivis maa ei läpäise vettä, jolloin huomattava osa fosforista sekä muista pellon ravinteista päätyy pintavalumina kuormittamaan vesistöjä. Ongelma kärjistyy Suomenlahden ja Saaristomeren rannikolla, kun valumat päätyvät rehevöittämään jo huonovointista Itämerta.

Rakennekalkitus muuttaa maan rakenteen murumaiseksi, jolloin pellon pinta ei liety kovallakaan sateella ja vesi ja ravinteet imeytyvät paremmin maaperään. Hyvärakenteisessa pellossa sateiden ja sulamisvesien aiheuttamat huuhtoumat vähenevät ja pelto myös kuivuu nopeammin. Kun fosfori pysyy maaperässä rakennekalkin avulla, vesistöt säilyvät puhtaampina ja rehevöityminen sekä leväkukinta vähenee.

Maanviljelijälle hyvärakenteinen maa merkitsee myös taloudellisia etuja. Rakennekalkittua maata on helpompi työstää ja muokata, ja pienempi vetovastus vähentää polttoaineen kulutusta. Lisäksi liian happaman maaperän pH nousee lähemmäs tavoitetasoa. Näiden tekijöiden yhteisvaikutuksesta sato kasvaa.

– Rakennekalkitus on markkinoiden ainoa menetelmä, jossa yhdistyvät ympäristöhyödyt ja tuottavuus, Weppling huomauttaa.

Rakennekalkki on Nordkalkin kehittämä kotimainen kiertotaloustuote. Rakennekalkin valmistuksessa hyödynnetään myös kalkkiteollisuuden sivuvirtoja.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Kysely: Vain noin puolet suomalaisista tietää, kuinka paljon kuluttaa sähköä

Enefitin teettämän kyselytutkimuksen mukaan 56 prosenttia suomalaisista tietää, kuinka paljon kuluttaa sähköä kuukaudessa. Lähes 70 prosenttia olisi valmis hillitsemään sähkönkulutustaan, jos sähköyhtiö tarjoaisi siihen välineitä. Joka kolmas suomalainen uskoo voivansa vähentää sähkönkulutustaan viidenneksellä.

Turussa järjestetään Japani-päivä

Turussa järjestetään Japani-päivä Turun työväenopistolla ja Turun yliopiston Publicumissa. Kaikkiin tilaisuuksiin on yleisöllä vapaa pääsy.

Etla: Julkinen talous tasapainossa viimeistään ensi vuonna

Suomen talouskasvu jatkuu vahvana. Julkinen talous tasapainottuu viimeistään ensi vuonna ja hallitus on pääsemässä hyvin lähelle työllisyystavoitettaan. Etlan tiistaina julkaistun suhdanne-ennusteen mukaan Suomen kokonaistuotanto kasvaa tänä vuonna 2,8 prosenttia, mikä tarkoittaa vuoden 2008 tuotannon tason ylittymistä. Ensi vuoden talouskasvuksi Etla arvioi 2,4 prosenttia. Kasvun taustalla on voimistunut kansainvälinen kysyntä ja Suomen kohentunut kilpailukyky.

Vasemmistoliiton Oksanen: Pyörätie Itäiselle Pitkällekadulle

Riikka Oksanen.

Kaupunginvaltuutettu Riikka Oksanen (vas.) arvioi, että Turussa on jo melko kattava pyöräväyläverkosto, mutta joillakin alueilla verkostossa on vielä merkittäviä puutteita ja katkoksia, jotka heikentävät pyöräilyn sujuvuutta, turvallisuutta ja mukavuutta.

Vain joka kolmas käy säännöllisesti suuhygienistillä

Vain joka kolmas suomalainen käy säännöllisesti suuhygienistillä, vaikka suuhygienistillä tulisi käydä kerran–pari vuodessa. Kaikkein vähiten suuhygienistillä käyvät nuoret aikuiset. Oral Hammaslääkäreiden teettämän selvityksen mukaan vain 20 prosenttia 18–29-vuotiaista nuorista aikuisista käy säännöllisesti suuhygienistillä.

Urheilu

Kanadalainen Ben McKendry TPS:n keskikentälle

Ben McKendry ja Mika Laurikainen.

Veikkausliigaan palannut TPS vahvistaa joukkuettaan yhdellä uudella keskikenttäpelaajalla. Kanadalainen Ben McKendry vakuutti TPS-valmennuksen omalla testijaksollaan ja osapuolet allekirjoittivatkin maanantaina sopimuksen kaudesta 2018.

Åboraakkeli: Demokraattinen ihmiskoe

Juha Reini

TPS päätyi naisten jalkapallojoukkueen kanssa poikkeukselliseen ratkaisuun. Runsas viikko ennen kauden alkua seura julkisti korvaajan tai tässä tapauksessa siis korvaajat aiemmin potkut saaneen Tomi Ruuhikorven tilalle.

Loimun kausi päättyi

Raision Loimu lähti lentopallon Mestaruusliigan puolivälierin kolmanteen koitokseen selkä seinää vasten. Sampo Volley oli voittanut kaksi ensimmäistä kohtaamista. Ottelusarjan kolmas kohtaaminen noudatti aiempien otteluiden kaavaa ja ratkaisijakin oli lopulta aiemmista peleistä tuttu. Pielaveden liikuntahallin yleisö pääsi Sampo Volleyn johdattamana juhlimaan välieräpaikkaa 3-2 (25-10, 20-25, 26-28, 29-27, 15-7) kotivoitolla.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!