Itämeren fosforivalumat voitaisiin puolittaa rakennekalkilla

Suomen pitäisi vähentää Itämeren fosforikuormitustaan merkittävästi vuoteen 2021 mennessä. Nykymenetelmät eivät riitä. Nordkalk arvioi, että sen maatalouskäyttöön kehittämä rakennekalkki voisi jopa puolittaa fosforivalumat savimailta. Rakennekalkilla voidaan käsitellä laajoja peltoalueita ja saavuttaa pitkäaikaisia vaikutuksia.

Itämeren vakavin ongelma on liiallinen ravinnekuormitus ja sen aiheuttama rehevöityminen. Itämeren suojelemiseksi on tehty pitkäjänteistä työtä, mutta tavoitteisiin ei ole vieläkään päästy. Tässä maatalous on avainasemassa.

Nordkalkin maatalouskäyttöön kehittämä rakennekalkki vaikuttaa tehokkaasti Itämerta rehevöittäviin fosforivalumiin, jopa puolittaen fosforipäästöt. Rakennekalkilla on välitön vaikutus maaperään, eikä sen käyttö vaadi maanviljelijältä uutta laitteistoa. Rakennekalkkia voidaan levittää tavallisilla kalkinlevittimillä.

– Uutta on, että nyt voidaan käsitellä kokonaisia peltoja yksittäisten salaojien sijaan, kiertotalousjohtaja Kjell Weppling Nordkalkista toteaa.

Rakennekalkin toimintaperiaate perustuu samaan toimintamekanismiin kuin jo yli kaksikymmentä vuotta markkinoilla olleessa Nordkalkin kehittämässä kalkkisuodinmenetelmässä, jossa kalkkia sekoitetaan salaojan täyttömaahan.

Oikein käytettynä rakennekalkituksen vaikutus kestää jopa kymmeniä vuosia. Pitkäaikaisia ratkaisuja kaivataan, sillä Suomi on Itämeren suojelukomission jäsenenä luvannut vähentää Suomenlahteen tulevaa typpikuormitusta 2 430 tonnia ja fosforikuormitusta 330 tonnia vuoteen 2021 mennessä.

Maataloudessa tehdyt toimenpiteet ovat avainasemassa näiden tavoitteiden saavuttamiseksi. Rakennekalkitus tarjoaa kustannustehokkaan keinon vähentää ravinnehuuhtoumia ja samalla tukea tilojen tuotantoa.

Luonnonvarakeskus Luken erikoistutkija Risto Uusitalo toteaa, että rakennekalkitus voisi olla toimiva keino muuttaa nykyinen suunta:

– Varmaa on, että nykymenolla emme asetettuihin tavoitteisiin yllä. Ruotsissa menetelmää on tutkittu jo 1940-luvulla ja tulokset ovat olleet hyviä. Siellä fosforivalumat pelloilta ovat vähentyneet huomattavasti ja maaperän rakennetutkimukset ovat osoittaneet, että rakennekalkituksen hyöty on säilynyt, Uusitalo kertoo.

Fosfori on kasveille elintärkeä ravinne, joka vaikuttaa sadon laatuun ja määrään. Huonorakenteisilla savimailla haaste on saada ravinteet pysymään pellossa kasvien hyödynnettävänä. Kovat sateet muuttavat savisen pellon pinnan helposti liejuiseksi. Märkä maa on myös altis tiivistymiselle. Tiivis maa ei läpäise vettä, jolloin huomattava osa fosforista sekä muista pellon ravinteista päätyy pintavalumina kuormittamaan vesistöjä. Ongelma kärjistyy Suomenlahden ja Saaristomeren rannikolla, kun valumat päätyvät rehevöittämään jo huonovointista Itämerta.

Rakennekalkitus muuttaa maan rakenteen murumaiseksi, jolloin pellon pinta ei liety kovallakaan sateella ja vesi ja ravinteet imeytyvät paremmin maaperään. Hyvärakenteisessa pellossa sateiden ja sulamisvesien aiheuttamat huuhtoumat vähenevät ja pelto myös kuivuu nopeammin. Kun fosfori pysyy maaperässä rakennekalkin avulla, vesistöt säilyvät puhtaampina ja rehevöityminen sekä leväkukinta vähenee.

Maanviljelijälle hyvärakenteinen maa merkitsee myös taloudellisia etuja. Rakennekalkittua maata on helpompi työstää ja muokata, ja pienempi vetovastus vähentää polttoaineen kulutusta. Lisäksi liian happaman maaperän pH nousee lähemmäs tavoitetasoa. Näiden tekijöiden yhteisvaikutuksesta sato kasvaa.

– Rakennekalkitus on markkinoiden ainoa menetelmä, jossa yhdistyvät ympäristöhyödyt ja tuottavuus, Weppling huomauttaa.

Rakennekalkki on Nordkalkin kehittämä kotimainen kiertotaloustuote. Rakennekalkin valmistuksessa hyödynnetään myös kalkkiteollisuuden sivuvirtoja.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Aleksi Ojala Urjalan Urheilijoihin

Aleksi Ojala.

Kilpakävelijä Aleksi Ojala vaihtaa Turun Weikkojen edustusasun ensi kaudeksi Urjalan Urheilijoiden paitaan. Ojalalle kyseessä on paluu juurille, sillä hän on aloittanut Urjalassa. Ojala on viime vuosina noussut Suomen kärkikävelijöiden kaartiin.

Jytyn jäsenkysely: Yli kolmannes kokenut seksuaalista häirintää työpaikallaan

Jytyn jäsenkyselyn mukaan 38 prosenttia vastaajista on kokenut työpaikallaan seksuaalista tai sukupuoleen perustuvaa häirintää, josta viimeisen vuoden aikana kahdeksan prosenttia. Marraskuussa toteutettuun kyselyyn vastasi Jytyn naisvaltaisesta ja pääosin kunta-alalla työskentelevästä jäsenistöstä 2 449.

Käsiase laukesi ravintola Venuksessa

Asiakkaan hallussa ollut käsiase laukesi lauantaina aamuyöstä Turussa ravintola Venuksessa, kertoo Lounais-Suomen poliisi Twitter-tilillään.

Kaupunki
Urheilu

Aleksi Ojala Urjalan Urheilijoihin

Aleksi Ojala.

Kilpakävelijä Aleksi Ojala vaihtaa Turun Weikkojen edustusasun ensi kaudeksi Urjalan Urheilijoiden paitaan. Ojalalle kyseessä on paluu juurille, sillä hän on aloittanut Urjalassa. Ojala on viime vuosina noussut Suomen kärkikävelijöiden kaartiin.

Åboraakkeli: Sääntömuutosten mies

HC TPS:n viimeisimmässä mestarijoukkueessa torjunut David Leggio on Palloseurasta lähtönsä jälkeen ehtinyt olla torjuntojensa lisäksi otsikoissa myös erikoisempien torjuntatekniikoiden ansiosta.

Selviääkö TPS ylempään loppusarjaan?

Jääkiekon nuorten SM-liigan alkusarja päättyy tulevana viikonloppuna. Tällä hetkellä TPS on menossa viimeisenä kymmenen joukkueen loppusarjaan, mutta joukkue on pelannut jo kaikki alkusarjan ottelunsa. Sijalla 11 olevalla Lukolla on kaksi peliä vielä jäljellä. Joukkueiden välistä eroa on piste. Torstaina Lukko kohtaa Tampereella Tapparan ja Lauantaina Kupittaalla Tuton, joka on sarjataulukossa sijalla 15.

Puukkokatsomo: Sääntöjä tarkistamaan?

Jonne Virtanen.

Perjantaina 8. joulukuuta HPK-TPS-ottelussa Jonne Virtanen ja HPK:n Miro Karjalainen tiputtivat hanskat suoraan aloituksen jälkeen ja myllyttelivät perjantai-illan ratoksi runsaan minuutin. Tämän jälkeen kiitokset ja molemmat suihkun puolelle.

Täysosuma
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!