Miikkola: Lähiöille omat visionsa

Mikael Miikkola haluaa lähiöille omat visiot ja strategiat. Mikael Miikkola haluaa lähiöille omat visiot ja strategiat. Kuva: Jari Laurikko

Kaupunginvaltuutettu Mikael Miikkola (ps.) esittää, että kaupunginvaltuusto velvoittaisi kaupunginhallitusta ryhtymään toimenpiteisiin, jotta Turun eri lähiöiden ja kaupunginosien asukkaat, etenkin nuoret, ryhtyisivät laatimaan omille alueilleen omat visionsa, strategiansa sekä kärkihankkeensa.

Miikkola jätti aloitteensa maanantaina valtuustolle.

– Niistä tulisi ilmetä ainakin hahmotelmana maankäytön, asumisen, liikenteen sekä keskeisten hankkeiden ja tarpeitten asukasnäkemys reviireillään, todetaan aloitteessa.

Miikkolan mukaan aloite liittyy myös tuoreeseen Turun keskustavisioon ja toimii kannanottona.

– Perussuomalainen kokee, että lähiömme sekä eri kaupunginosamme ovat jääneet kaupunkirakenteen tiivistymisilmiössä paitsioon. Niissä saattaa ilmetä demokratiavajettakin, sanoo Miikkola.

– Kaavoitus on kunnan ja poliitikkojen monopoli. Se pitkälti raamittaa visioiden ja strategioiden toteutumisen. Asukkaiden osallistuminen kaavoitusprosesseihin on ollut aneemista, todetaan aloitteessa.

– Suurilta lähiöiltämme ja kaupunginosiltamme puuttuvat niiden asukkaiden itse alueilleen laatimat visiot sekä strategiat. Niissä ei myöskään ole aluevaltuustoja, jotka voisivat poliittisesti tukea oman alueensa kaavoitusvalmistelua. Noita tehtäviä on pyritty vauhdittamaan erilaisilla kaupunginosayhdistysten toimin. Tulokset ovat olleet lähinnä yksittäisiä hankkeita, kuten pankkiautomaatteja, pankkeja, apteekkeja, kiinteistöjä, liikuntasuorituspaikkoja sekä joukkoliikenneratkaisuja. Iso kuva on puuttunut.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Kysely: Vain noin puolet suomalaisista tietää, kuinka paljon kuluttaa sähköä

Enefitin teettämän kyselytutkimuksen mukaan 56 prosenttia suomalaisista tietää, kuinka paljon kuluttaa sähköä kuukaudessa. Lähes 70 prosenttia olisi valmis hillitsemään sähkönkulutustaan, jos sähköyhtiö tarjoaisi siihen välineitä. Joka kolmas suomalainen uskoo voivansa vähentää sähkönkulutustaan viidenneksellä.

Turussa järjestetään Japani-päivä

Turussa järjestetään Japani-päivä Turun työväenopistolla ja Turun yliopiston Publicumissa. Kaikkiin tilaisuuksiin on yleisöllä vapaa pääsy.

Etla: Julkinen talous tasapainossa viimeistään ensi vuonna

Suomen talouskasvu jatkuu vahvana. Julkinen talous tasapainottuu viimeistään ensi vuonna ja hallitus on pääsemässä hyvin lähelle työllisyystavoitettaan. Etlan tiistaina julkaistun suhdanne-ennusteen mukaan Suomen kokonaistuotanto kasvaa tänä vuonna 2,8 prosenttia, mikä tarkoittaa vuoden 2008 tuotannon tason ylittymistä. Ensi vuoden talouskasvuksi Etla arvioi 2,4 prosenttia. Kasvun taustalla on voimistunut kansainvälinen kysyntä ja Suomen kohentunut kilpailukyky.

Vasemmistoliiton Oksanen: Pyörätie Itäiselle Pitkällekadulle

Riikka Oksanen.

Kaupunginvaltuutettu Riikka Oksanen (vas.) arvioi, että Turussa on jo melko kattava pyöräväyläverkosto, mutta joillakin alueilla verkostossa on vielä merkittäviä puutteita ja katkoksia, jotka heikentävät pyöräilyn sujuvuutta, turvallisuutta ja mukavuutta.

Vain joka kolmas käy säännöllisesti suuhygienistillä

Vain joka kolmas suomalainen käy säännöllisesti suuhygienistillä, vaikka suuhygienistillä tulisi käydä kerran–pari vuodessa. Kaikkein vähiten suuhygienistillä käyvät nuoret aikuiset. Oral Hammaslääkäreiden teettämän selvityksen mukaan vain 20 prosenttia 18–29-vuotiaista nuorista aikuisista käy säännöllisesti suuhygienistillä.

Urheilu

Kanadalainen Ben McKendry TPS:n keskikentälle

Ben McKendry ja Mika Laurikainen.

Veikkausliigaan palannut TPS vahvistaa joukkuettaan yhdellä uudella keskikenttäpelaajalla. Kanadalainen Ben McKendry vakuutti TPS-valmennuksen omalla testijaksollaan ja osapuolet allekirjoittivatkin maanantaina sopimuksen kaudesta 2018.

Åboraakkeli: Demokraattinen ihmiskoe

Juha Reini

TPS päätyi naisten jalkapallojoukkueen kanssa poikkeukselliseen ratkaisuun. Runsas viikko ennen kauden alkua seura julkisti korvaajan tai tässä tapauksessa siis korvaajat aiemmin potkut saaneen Tomi Ruuhikorven tilalle.

Loimun kausi päättyi

Raision Loimu lähti lentopallon Mestaruusliigan puolivälierin kolmanteen koitokseen selkä seinää vasten. Sampo Volley oli voittanut kaksi ensimmäistä kohtaamista. Ottelusarjan kolmas kohtaaminen noudatti aiempien otteluiden kaavaa ja ratkaisijakin oli lopulta aiemmista peleistä tuttu. Pielaveden liikuntahallin yleisö pääsi Sampo Volleyn johdattamana juhlimaan välieräpaikkaa 3-2 (25-10, 20-25, 26-28, 29-27, 15-7) kotivoitolla.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!