Jälkipeli: Niclas Luceniuksen kaksi eri persoonaa

Kotikaupunkiinsa Turkuun tullut Niclas Lucenius on ollut Mestiksen väriläiskä – sekä hyvässä että pahassa. Pisteitä on ja pelikieltoja on kertynyt ennätyksellisen paljon. Vaikka kaukalossa sattuu ja tapahtuu, on Lucenius kaukalon ulkopuolella itse rauhallisuus. Kotikaupunkiinsa Turkuun tullut Niclas Lucenius on ollut Mestiksen väriläiskä – sekä hyvässä että pahassa. Pisteitä on ja pelikieltoja on kertynyt ennätyksellisen paljon. Vaikka kaukalossa sattuu ja tapahtuu, on Lucenius kaukalon ulkopuolella itse rauhallisuus. Kuva: Hannu Tuominen

Yhteensä kahdenkymmen ottelun pelikielto yhden kauden aikana on melkoinen saavutus. Tuto Hockeyn Niclas Luceniuksen viimeisin tempaus, luistimella potkaiseminen, kasvatti turkulaisen "kakkua” kolmellatoista ottelulla.

Pitkä pelikielto vaikeuttaa Tuto Hockeyn taivalta Mestiksen pudotuspeleissä, mutta se vaikeuttaa myös Luceniuksen lätkästä saatavaa toimeentuloa ja urahaaveita. Mahdollisesti pelikielto ulottuu pitkälle ensi kaudelle.

Rangaistuksen pituudesta voidaan olla montaa mieltä, mutta kukaan ei voi pitää tekoa hyväksyttävänä, ei edes Luceniuksen työnantaja Tuto Hockey.

– Erittäin harvoin lähden tapauksia tuomitsemaan julkisesti, mutta tässä tilanteessa sanoisin poikkeuksellisesti, että teko oli typerä. Pelikiellon pituudesta en voi lähteä avoimeen keskusteluun, koska se tarkoittaisi minulle sakkoja. Pelaaja eli tässä tapauksessa Lucenius tekee valituksen urheilijan oikeusturvalautakunnalle. Se ottaa kantaa, oliko tuomion pituus kohtuuton. Asia on seuran sisällä jo käsitelty ja pelaajaa ei ole taputeltu, kertoi Tuto Hockeyn urheilutoimenjohtaja Elmo Aittola.

Useissa seuroissa viimeisten vuosien aikana kiertänyt Niclas Lucenius palasi viime syksynä kotikaupunkiinsa Turkuun ja kasvattajaseuraansa. On väitetty, että Lucenius on maineensa vanki ja moni liigaseura olisi karttanut hankalana pidetyn pelaajan värväämistä. Niclas kertoo tarvittaessa oman mielipiteensä. Joku valmentaja voi tulkinta sen ongelmana.

Tuto Hockeyn ja Luceniuksen nykyinen valmentaja Miika Elomo on usein haastatteluissa todennut, miten Luceniuksen ongelmapelaajan maine on liioittelua. Miehet tuntevat toisensa jo pidemmältä ajalta.

Elomo arvostaa pelimiehen taitoja sekä halua haastaa kokemuksellaan valmentajan näkemyksiä. Siitä osoituksena on myös Luceniuksen valinta joukkueen kapteeniksi. Ja mikä tärkeintä joukkueen ja valmentajan kannalta, pelikielloista huolimatta Lucenius on pitänyt päässään kultaista kypärää joukkueensa parhaimman pistenikkarin tunnuksena. Lucenius teki tällä kaudella Mestiksen runkosarjassa 40 ottelussa 13+39=52 tehopistettä.

Itse teko oli sellainen, että siitä pitää antaa tuomio. Potkaisusta ovat varmasti kaikki yhtä mieltä. Tuomion pituus synnyttää jo erilaisia mielipiteitä. Jokipoikien ranskalaispakki Fabien Bourgeois sai potkaisustaan tällä kaudella kahden ottelun pelikiellon. Luceniuksen syntisäkissä painoi kaksi edellistä pelikieltoa. Kolmentoista ottelun pelikielto on tyly, sillä se kohdistuu pelaajan työllistymiseen. Kun Luceniuksen kohdalla on kyse seurahistorian parhaimmasta pelaajasta, pelikielto vaikuttaa myös Tuto Hockeyn kevään pudotuspelien menestykseen.

Tuton otteluita radioon selostava Jani Säteri voi ilmaista mielipiteensä ilman sakkojen pelkoja. Hän tuntee turkulaisjoukkueen pelaajat hyvin, mutta ei lähde hänkään puolustamaan ystävänsä törkytekosia. Jääkiekko on kuitenkin peli, jossa pelaajilla on usein kaksi erilaista persoonaa. Kaukalossa sattuu ja tapahtuu, mutta kaukalon ulkopuolella tulee esiin tyystin toisenlainen persoona. Näin myös Niclas Luceniuksen kohdalla.

– Niclas Lucenius on poikkeuksellisen lahjakas ja pelaa nyt väärässä sarjassa. Hän on Mestiksessä sekunnin tai pari edellä peliä. Nicklas on pelien ulkopuolella todella rauhallinen. Kaverista ei mitään negatiivista sanottavaa. Lucenius on yksi mukavimmista jätkistä kaukalon ulkopuolella, mitä tunnen jääkiekkoilijoista.

Hannu Tuominen

Kiusaamisen ehkäisyyn ja koulurauhan edistämiseen uusia keinoja

Opetus- ja kulttuuriministeriön työryhmä on selvittänyt keinoja ehkäistä ja puuttua kiusaamiseen ja edistää koulurauhaa. Toimeksianto käsitti varhaiskasvatuksen, esi- ja perusopetuksen ja toisen asteen koulutuksen. Työryhmän ehdotus sisältää 24 toimenpide-esitystä. Esitys luovutettiin opetusministeri Sanni Grahn-Laasoselle perjantaina 16. maaliskuuta.

Härkätien voro kiinni takaa-ajon jälkeen

Kosken Teboilille ja Marttilassa sijaitsevan Jasepuu Oy:n tiloihin murtauduttiin perjantain ja lauantain välisen yön aikana. Epäilty tekijä murtautui lopuksi vielä Tarvasjoen Seolle lauantai-aamuna.

Kotitaloussektorin säästämisaste laskussa

Kotitalouksien säästämisaste heikkeni loka-joulukuussa edellisestä neljänneksestä. Säästämisaste laski, koska kotitalouksien kulutusmenot kasvoivat ja käytettävissä olevat tulot hieman laskivat. Kotitalouksien investointiaste jatkoi kasvuaan. Yrityssektorin voittoaste parani edelliseen vuosineljännekseen verrattuna sektorin arvonlisäyksen kasvaessa maksettuja palkansaajakorvauksia nopeammin. Yritysten investointiaste laski edellisestä neljänneksestä. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen neljännesvuosittaisesta sektoritilinpidosta.

Tulli: Verkosta tilattu polkupyörä tai sen osat voivat tulla kalliiksi

Kiinasta, Sri Lankasta, muutamista muista Aasian maista ja Tunisiasta lähetetyt polkupyörät sekä Kiinasta lähetetyt polkupyörän osat voivat tulla nettishoppaajalle kalliiksi. tilaaja voi joutua maksamaan ulkomailta tilaamastaan polkupyörästä tai polkupyörän osista polkumyyntitullia mahdollisen yleisen tullin ja arvonlisäveron lisäksi. Tullien ja verojen jälkeen polkupyörän hankintahinta voi olla jopa yli kaksinkertaistunut.

Opettajien osaamisen kehittämiseen haettavana 12 miljoonaa euroa

Opetus- ja kulttuuriministeriö on avannut opettajankoulutusta tarjoaville korkeakouluille 12 miljoonan euron avustushaun opettajankoulutuksen kehittämiseen. Opettajien perus-, perehdyttämis- ja täydennyskoulutusta uudistetaan ja samalla vahvistetaan yhteisöllistä toimintakulttuuria.

Maailmancupin ensikertalainen Helmi Murto permannolla varasijalle finaaliin

Helmi Murto.

Bakun maailmancupin osakilpailun toinen kisapäivä voimisteltiin perjantaina. Suomalaiset eivät yltäneet parhaimpiin suorituksiinsa, mutta myös onnistumisia nähtiin. Maailmancupin ensikertalainen Helmi Murto Turun Urheiluliitosta voimisteli permannolla toiselle varasijalle finaaliin, sijalle 10. Permannolta Murto sai pisteet 11,966. Puomilla Murto putosi uudessa yhdistelmässään, josta rokotettiin kokonainen piste. Lopulliset pisteet 11,300 ja sijoitus 13.

Sävelkujan päiväkodin toiminta jatkuu osittain

Sävelkujan päiväkodissa Koivulassa halkesi keskiviikkona 14. maaliskuuta runkovesiputki. Rakennuksen tekninen kunto kartoitettiin perjantaina. Vaurion laajuuden takia päiväkodin toinen puoli, jossa toimii integroitu erityisryhmä ja esiopetusryhmä, suljetaan kokonaan kevään ajaksi.

Urheilu

TPS salibandyn kantona kaskessa tuttu vastus

Viime keväänä Happee jätti TPS:n ihmettelemään taustalle marssiessaan semifinaaleihin.

Salibandyliigan puolivälierissä yksi asia on viime vuosina ollut enemmän sääntö kuin poikkeus. TPS ja Jyväskylän Happee kohtaavat puolivälierissä. Viikonloppuna TPS ja Happee aloittavat keskinäisen puolivälieräsarjan jo kolmantena keväänä peräkkäin. Kuuden vuoden sisällä TPS ja Happee ovat kohdanneet neljästi puolivälierissä.

Maailmancupin ensikertalainen Helmi Murto permannolla varasijalle finaaliin

Helmi Murto.

Bakun maailmancupin osakilpailun toinen kisapäivä voimisteltiin perjantaina. Suomalaiset eivät yltäneet parhaimpiin suorituksiinsa, mutta myös onnistumisia nähtiin. Maailmancupin ensikertalainen Helmi Murto Turun Urheiluliitosta voimisteli permannolla toiselle varasijalle finaaliin, sijalle 10. Permannolta Murto sai pisteet 11,966. Puomilla Murto putosi uudessa yhdistelmässään, josta rokotettiin kokonainen piste. Lopulliset pisteet 11,300 ja sijoitus 13.

Jälkipeli: Rauno Sjöroosilla on Turun suurin mustavalkoinen sydän

HC TPS:n markkinointipäällikkö Rauno Sjöroos on nähnyt vuosikymmenien aikana aitiopaikalta seurahistorian nousut ja laskut. Väki on vaihtunut, mutta TPS-ikoni on pitänyt seuraa pystyssä vaikeinakin vuosina.

” Rauno Sjöroos on nähnyt kaiken. ”Rane” on kävelevä tietopankki. Hän on hyvällä huumorilla varustettu herrasmies. Ranella on varmasti laajemmat verkostot kuin kellään. Häntä voisi kuvata sanalla ”liima”, joka on pitänyt seuran kasassa vaikeinakin vuosina. En tiedä, missä HC TPS olisi ilman häntä.”

TPS:n Montola Sveitsi-maaotteluihin

Suomen alle 19-vuotiaiden jalkapallomaajoukkueen uusi päävalmentaja Juha Malinen nimesi maajoukkueensa 23. ja 26. maaliskuuta Sveitsiä vastaan pelattaviin maaotteluihin. TPS:sta joukkueeseen mahtui Juho Montola sekä Laziota nykyisin edustava Abukar Mohammed . Lisäksi turkulaisuutta joukkueessa edustavat valmennusryhmässä kakkosvalmentajana jatkava Marko Rajamäki sekä maalivahtivalmentaja Eemeli Reponen .

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!