Jälkipeli: Joukkueen tärkein pelaaja löytyy vaihtopenkiltä

Joukkueen tärkein pelaaja löytyy usein vaihtopenkiltä. TPS Salibandyn miesten edustusjoukkueen kakkostorjuja Santtu Ylänen on aina valmis menemään tarvittaessa kaukaloon. Intohimoisen harjoittelijan tavoite on ykkösmaalivahdin paikka Salibandyliigassa. Joukkueen tärkein pelaaja löytyy usein vaihtopenkiltä. TPS Salibandyn miesten edustusjoukkueen kakkostorjuja Santtu Ylänen on aina valmis menemään tarvittaessa kaukaloon. Intohimoisen harjoittelijan tavoite on ykkösmaalivahdin paikka Salibandyliigassa. Kuva: Hannu Tuominen

Kiihkeänä ottelun loppuminuuteille asti kestänyt kotiottelu Hämeenlinnaa vastaan on juuri päättynyt TPS Salibandyn voittoon. Kotijoukkueen maalivahti Santtu Ylänen huokaisee helpotuksesta ja tuulettaa lopuksi villisti voittoa.

Kakkosmaalivahdin rooli on epäkiitollinen, kun saa vain harvoin peliaikaa. Silloin on pakko onnistua.

TPS Salibandy elää kauden huipentumaa. On kevään Salibandyliigan pudotuspelien aika. Kokoonpanosta löytyy menestyksen kannalta joukkueen tärkein pelaaja, maajoukkuestatuksen omaava maalivahti Pyry Luukkonen.

Tai, ehkä ei sittenkään.

Entä, jos joukkueen ykköstorjuja loukkaantuukin? Yksittäisen kenttäpelaajan voi aina korvata toisella. Maalivahdin kohdalla tilanne on jo haasteellisempi. 21-vuotias Ylänen on paljon vartijana. Jopa niin paljon, että vähemmän torjuntavastuulle jäänyt kakkosmaalivahti on TPS Salibandyn pudotuspelien tärkein pelaaja. Luukkosen ollessa estyneenä pelaamaan, joukkueesta pitää löytyä korvaava laadukas vastuunkantaja.

Kakkosveskarin rooli on epäkiitollinen – etenkin, jos ykköstorjuja on maajoukkuetason maalivahti. On maalivahteja, jotka ovat joutuneet odottamaan vuoroaan jopa vuosikausia, mutta kun ovat saaneet näyttöpaikan, ovat sen myös menestyksellisesti käyttäneet. Osa ei saa koskaan mahdollisuutta.

Varttuneempi turkulaista palloilua seuraava väki muistaa takavuosien TPS:n Göran Enckelmanin varjoon jääneen kakkosmaalivahti Hannu Kokkosen, jonka peliminuutit jäivät vähiin useista pelivuosista huolimatta.

FC Interissä koettiin taannoin erikoinen tilanne, kun kaksi Suomen parhaaksi valittua maalivahtia, Jukka Lehtovaara ja Henrik Moisander, kilpailevat molemmat FC Interin ykkösmaalivahdin paikasta.

Italian maajoukkueen pitkäaikainen maalivahti Gianluigi Buffon on ollut ykköstorjujana jopa yhden sukupolven ajan. Moni lahjakas maalivahti ei ole saanut edes tilaisuutta edustaa Italian maajoukkuetta.

TPS:n harjoituksissa on vaikea erottaa, kumpi kypäräpää on kakkosmaalivahti Santtu Ylänen. Molemmat maalivahdit vetävät harjoitukset täysillä, vaikka vain toinen pääsee pelaamaan. Ylänen tietää, että Luukkonen on pudotuspeleissäkin aloittava maalivahti. Kun avauksessa on maajoukkuetason torjuja, tulee vähän epäonnistumisia, joten tarvetta maalivahdin vaihtoonkin tulee harvoin.

Forssasta Turkuun pikkupoikana muuttanut Ylänen jatkoi salibandyn harrastamista TPS:n C-junioreissa, josta tie johti miesten liigajoukkueeseen. Vaikka tällä kaudella Santtu on ollut avauksessa vasta kolmasti, on kovaa harjoittelevan nuoren maalivahdin tavoite selvä.

– Voittamisen halu on iso. Tykkään harjoitella kovaa, silloin tulee myös tuloksia ja jossain vaiheessa saan kyllä peliaikaa. Pidän haasteista ja luotan omiin kykyihini. Uskon, että pystyn jossain vaiheessa syrjäyttämään Pyry Luukkosen.

Jotain Santtu Yläsen asenteesta kertoo illan harjoitukset. Kupittaan oikulliset palohälyttimet kehottavat jälleen kerran poistumaan ulkotiloihin. Santtu poistuu kentältä viimeisenä, vielä ehtii ottamaan muutaman ylimääräisen vedon kiinni.

Miten valmistuminen poikkeaa, jos oletkin aloittava maalivahti?

– Henkisesti eri tavalla, keskittyy enemmän peliin. Lämmittelyssä ei ole mitään erilaista. Penkilläkin pystyy olemaan pelin aikana valmiudessa menemään kentälle.

TPS:n kohdalla maalivahtitilanne on oivallinen, mahdollisesti parempi kuin muilla liigajoukkueilla. Maalivahtiosasto on jo nyt kunnossa ja nuoremmissa ikäluokista on tulossa lisää kelpo vaihtoehtoja. Nuoret, Olli Kuisma ja Oskari Fälden, ovat jo edustaneet ikäluokkansa maajoukkueita.

Miten oma peliurasi etenee jatkossa?

– Uskon että pelaan Salibandyliigaa jossain joukkueessa ykkösmaalivahtina. En ole poissulkenut, että voisin pelata divaria kehitysmielessä. Pitäisi löytää hyvä divarijengi, joka olisi valmis ottamaan sinne. Tosin monessa divarijoukkueessa on nyt hyvä tilanne maalivahtien osalta.

Hannu Tuominen

Juttua muokattu: Korjattu Ylönen Yläseksi.

Kiusaamisen ehkäisyyn ja koulurauhan edistämiseen uusia keinoja

Opetus- ja kulttuuriministeriön työryhmä on selvittänyt keinoja ehkäistä ja puuttua kiusaamiseen ja edistää koulurauhaa. Toimeksianto käsitti varhaiskasvatuksen, esi- ja perusopetuksen ja toisen asteen koulutuksen. Työryhmän ehdotus sisältää 24 toimenpide-esitystä. Esitys luovutettiin opetusministeri Sanni Grahn-Laasoselle perjantaina 16. maaliskuuta.

Härkätien voro kiinni takaa-ajon jälkeen

Kosken Teboilille ja Marttilassa sijaitsevan Jasepuu Oy:n tiloihin murtauduttiin perjantain ja lauantain välisen yön aikana. Epäilty tekijä murtautui lopuksi vielä Tarvasjoen Seolle lauantai-aamuna.

Kotitaloussektorin säästämisaste laskussa

Kotitalouksien säästämisaste heikkeni loka-joulukuussa edellisestä neljänneksestä. Säästämisaste laski, koska kotitalouksien kulutusmenot kasvoivat ja käytettävissä olevat tulot hieman laskivat. Kotitalouksien investointiaste jatkoi kasvuaan. Yrityssektorin voittoaste parani edelliseen vuosineljännekseen verrattuna sektorin arvonlisäyksen kasvaessa maksettuja palkansaajakorvauksia nopeammin. Yritysten investointiaste laski edellisestä neljänneksestä. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen neljännesvuosittaisesta sektoritilinpidosta.

Tulli: Verkosta tilattu polkupyörä tai sen osat voivat tulla kalliiksi

Kiinasta, Sri Lankasta, muutamista muista Aasian maista ja Tunisiasta lähetetyt polkupyörät sekä Kiinasta lähetetyt polkupyörän osat voivat tulla nettishoppaajalle kalliiksi. tilaaja voi joutua maksamaan ulkomailta tilaamastaan polkupyörästä tai polkupyörän osista polkumyyntitullia mahdollisen yleisen tullin ja arvonlisäveron lisäksi. Tullien ja verojen jälkeen polkupyörän hankintahinta voi olla jopa yli kaksinkertaistunut.

Opettajien osaamisen kehittämiseen haettavana 12 miljoonaa euroa

Opetus- ja kulttuuriministeriö on avannut opettajankoulutusta tarjoaville korkeakouluille 12 miljoonan euron avustushaun opettajankoulutuksen kehittämiseen. Opettajien perus-, perehdyttämis- ja täydennyskoulutusta uudistetaan ja samalla vahvistetaan yhteisöllistä toimintakulttuuria.

Maailmancupin ensikertalainen Helmi Murto permannolla varasijalle finaaliin

Helmi Murto.

Bakun maailmancupin osakilpailun toinen kisapäivä voimisteltiin perjantaina. Suomalaiset eivät yltäneet parhaimpiin suorituksiinsa, mutta myös onnistumisia nähtiin. Maailmancupin ensikertalainen Helmi Murto Turun Urheiluliitosta voimisteli permannolla toiselle varasijalle finaaliin, sijalle 10. Permannolta Murto sai pisteet 11,966. Puomilla Murto putosi uudessa yhdistelmässään, josta rokotettiin kokonainen piste. Lopulliset pisteet 11,300 ja sijoitus 13.

Sävelkujan päiväkodin toiminta jatkuu osittain

Sävelkujan päiväkodissa Koivulassa halkesi keskiviikkona 14. maaliskuuta runkovesiputki. Rakennuksen tekninen kunto kartoitettiin perjantaina. Vaurion laajuuden takia päiväkodin toinen puoli, jossa toimii integroitu erityisryhmä ja esiopetusryhmä, suljetaan kokonaan kevään ajaksi.

Urheilu

TPS salibandyn kantona kaskessa tuttu vastus

Viime keväänä Happee jätti TPS:n ihmettelemään taustalle marssiessaan semifinaaleihin.

Salibandyliigan puolivälierissä yksi asia on viime vuosina ollut enemmän sääntö kuin poikkeus. TPS ja Jyväskylän Happee kohtaavat puolivälierissä. Viikonloppuna TPS ja Happee aloittavat keskinäisen puolivälieräsarjan jo kolmantena keväänä peräkkäin. Kuuden vuoden sisällä TPS ja Happee ovat kohdanneet neljästi puolivälierissä.

Maailmancupin ensikertalainen Helmi Murto permannolla varasijalle finaaliin

Helmi Murto.

Bakun maailmancupin osakilpailun toinen kisapäivä voimisteltiin perjantaina. Suomalaiset eivät yltäneet parhaimpiin suorituksiinsa, mutta myös onnistumisia nähtiin. Maailmancupin ensikertalainen Helmi Murto Turun Urheiluliitosta voimisteli permannolla toiselle varasijalle finaaliin, sijalle 10. Permannolta Murto sai pisteet 11,966. Puomilla Murto putosi uudessa yhdistelmässään, josta rokotettiin kokonainen piste. Lopulliset pisteet 11,300 ja sijoitus 13.

Jälkipeli: Rauno Sjöroosilla on Turun suurin mustavalkoinen sydän

HC TPS:n markkinointipäällikkö Rauno Sjöroos on nähnyt vuosikymmenien aikana aitiopaikalta seurahistorian nousut ja laskut. Väki on vaihtunut, mutta TPS-ikoni on pitänyt seuraa pystyssä vaikeinakin vuosina.

” Rauno Sjöroos on nähnyt kaiken. ”Rane” on kävelevä tietopankki. Hän on hyvällä huumorilla varustettu herrasmies. Ranella on varmasti laajemmat verkostot kuin kellään. Häntä voisi kuvata sanalla ”liima”, joka on pitänyt seuran kasassa vaikeinakin vuosina. En tiedä, missä HC TPS olisi ilman häntä.”

TPS:n Montola Sveitsi-maaotteluihin

Suomen alle 19-vuotiaiden jalkapallomaajoukkueen uusi päävalmentaja Juha Malinen nimesi maajoukkueensa 23. ja 26. maaliskuuta Sveitsiä vastaan pelattaviin maaotteluihin. TPS:sta joukkueeseen mahtui Juho Montola sekä Laziota nykyisin edustava Abukar Mohammed . Lisäksi turkulaisuutta joukkueessa edustavat valmennusryhmässä kakkosvalmentajana jatkava Marko Rajamäki sekä maalivahtivalmentaja Eemeli Reponen .

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!