Jälkipeli: Onko Turkuhallin kohtalona purkaminen?

Valon aika -tapahtumaa rakennettiin Turkuhalliin viime vuoden joulukuussa. Valon aika -tapahtumaa rakennettiin Turkuhalliin viime vuoden joulukuussa. Kuva: Marttiina Sairanen

Typhoon, Elysée Arena, HK Areena, Gatorade Center. Turkuhallilla on ollut lyhyen historiansa aikana jo useita nimiä. Aika näyttää, jääkö Gatorade Center hallin viimeiseksi nimeksi. Ei nimittäin ole poissuljettu vaihtoehto, että koko halli purettaisiin.

Turkuhallin tuleva kohtalo kytkeytyy Turun ratapihalle suunnitellun elämyskeskuksen toteutumiseen. NHL-eläkeläisen Saku Koivun ja Supercell-miljonäärien Mikko Kodisojan ja Ilkka Paanasen visio modernista monitoimitilasta on edennyt myötätuulessa. Tavoitteena on, että liki puoli miljardia maksava elämyskeskus avaa ovensa jo vuonna 2022.

Sijoittajakolmikko on vahvasti mukana myös HC TPS:n taustajoukoissa, joten olettavasti myös Turkuhallin suurkäyttäjä nostaa kytkintä ja siirtyy uusiin tiloihin lähemmäksi keskustaa. Sen jälkeen Turun kaupungille jää mietittäväksi, mitä tehdä Artukaisten pellolle rakennetulle jättihallille.

Nyt Gatorade Centerin arkea pyörittää kaupungin omistama Kiinteistö Oy Turun Monitoimihalli (Turku-Areenat). Yhtiössä tiedostetaan tilanne.

– En osaa vielä vastata, mitä hallille tapahtuu. Tuleva elämyskeskus on iso kokonaisuus, josta Turun kaupungin ja Ratapiha-hankkeen takana olevat ihmiset neuvottelevat. Tällä hetkellä joudumme vain seuraamaan ja herkällä korvalla kuunnellaan. Nyt teemme täällä parhaamme ja pidämme huolta kiinteistöstä, kertoo Kiinteistö Oy Turun Monitoimihallin toimitusjohtaja Anu Kurkilahti-Haartemo.

Vuonna 1990 valmistunut Turkuhalli on hyvässä kunnossa. Vuosien myötä hallia on laajennettu ja uudistettu, mutta yleisilme on säilynyt.

– Turkuhalli rakennettiin aikana, jolloin rakennettiin hyvin. Purkaminen on yksi vaihtoehto, mutta, onko siinä järkeä. Toivottavasti hallille löydetään uudet käyttäjät.

Jos uuden elämyskeskuksen myötä Artukaisten halli tyhjenee, on edessä visainen ongelma. Hallin muuttaminen uusiokäyttöön on kallis urakka. On puhuttu välipohjan rakentamisesta, joka mahdollistaisi pienemmän jääareenan ja sen yläpuolelle jäävän liikuntatilan toteuttamisen.

– Epäillen, että välipohja on aika kaukainen ja liian kallis ratkaisu.

Turun kaupunki on sitoutunut Ratapiha-hankkeeseen niin sanotun kumppanuussopimuksen mukaisesti. Kaavoitus on edennyt jouhevasti, mutta tuskin kellään on vielä tarkkaan tiedossa, kuinka suuri on kaupungin rahallinen sijoitus, esimerkiksi tilavuokrina.

Asiaa on jo ehtinyt pohtia kaupunkiympäristölautakunnan jäsen Ville Lintunen, jolle kaupungin urheiluelämä poliittisine päätöksineen on tullut tutuksi myös entisenä liikuntalautakunnan jäsenenä ja FBC Turun toiminnanjohtajana.

– Uuden elämyskeskuksen kohdalla on puhuttu noin kolmen miljoonan euron vuotuisesta rahoituksesta lähinnä tilavuokrina. Summa olisi kaksinkertainen verrattuna siihen, mitä Turun kaupunki maksaa tällä hetkellä tilavuokraa Kupittaan uudesta palloiluhallista. Turun kaupungin yksittäisellä toimialalla, esimerkiksi liikuntapalvelulla, ei missään olosuhteissa ole mahdollista sitoutua tällaiseen rahoitukseen, sanoo Lintunen.

– Käytännössä ainoa mahdollisuus on, jos tällaiseen ratkaisuun päädytään, että summa tulee kaupunginjohdon esittämänä uutena käyttökuluna päätettäväksi valtuustolle budjetin laadinnan yhteydessä. Turkuhallin käyttökulut veronmaksajille ovat viimeisen 25 vuoden aikana olleet jo liki tuplatut verrattuna hallin rakennuskuluihin. Jos vähälle käytölle mahdollisesti jäävä Turkuhalli purettaisiin, voitaisiin säästyvät eurot käyttää tilojen vuokraamiseen uudesta ratapihan alueen liikuntakompleksista.

Hannu Tuominen

Juha Pesola VMP Groupin toimitusjohtajaksi

Juha Pesola.

Henkilöstöpalveluyritys VMP Groupin uudeksi toimitusjohtajaksi 17. toukokuuta alkaen on nimitetty Juha Pesola , joka on vuodesta 2015 työskennellyt konserniin kuuluvan VMP Varamiespalvelun toimitusjohtajana. Konsernin aikaisempi toimitusjohtaja Heimo Hakkarainen siirtyy VMP Groupin hallituksen jäseneksi.

Ruokahuoli yhdistää suomalaisia perheitä

Ruokahuoli yhdistää suomalaisia perheitä, kertoo S-ryhmän tekemä tuore asiakastutkimus. Huolta ja syyllisyyttä lastensa syömisistä kantaa neljännes lähes 2 000 vastaajasta. Joka kymmenes kokee olevansa huono vanhempi lastensa ruokatottumusten takia. Kolmannes vanhemmista näkee huomattavasti vaivaa lastensa fiksun syömisen varmistamiseksi.

Liikenneonnettomuuksissa lähes 60 uhria alkuvuonna

Onnettomuustietoinstituutin (OTI) ennakkoraportti kuluvan vuoden tammi–huhtikuun kuolemaan johtaneista liikenneonnettomuuksista on valmistunut. Ajanjaksolla sattui 50 kuolonkolaria, joissa menehtyi 57 henkilöä.

Valaistustyö sulkee ajokaistan Satakunnantiellä

Valaistustyö sulkee maanantaista alkaen vasemmanpuoleisen ajokaistan Satakunnantiellä Lukkosepänkadun ja Pryssinkadun välillä. Ajokaista on suljettu päivittäin kello 8.30–15.

Löytyykö Suomen etevin lajittelija Turusta?

Roskienlajittelun SM-kisojen osakilpailu järjestettiin viime vuonna Raisiossa Myllyssä.

Torstaina lajitellaan jälleen kilpaa, tällä kertaa kauppakeskus Skanssissa. Viides osakilpailu järjestetään yhteistyössä Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) kanssa. Skanssissa vierailee myös LSJH:n Pop up -lajitteluasema, johon voi maksutta tuoda vaarallisia jätteitä, pienelektroniikkaa ja poistotekstiilejä.

Kansanedustaja Kärnä: Turun kaupungin heikko hankintaosaaminen vaarantaa turkulaislasten terveyden

Keskustan kansanedustaja ja lähiruoka-aktivisti Mikko Kärnä ilmoittaa tiedotteessaan olevansa järkyttynyt Turun Sanomien julkistamasta tiedosta, jonka mukaan Turun kaupungin kouluissa ja päiväkodeissa syödyn lihan kotimaisuusaste on vähäinen. Turussa ulkomaisen lihan osuus kaikesta käytetystä on lähes kolmannes, kun verrokkikunnissa kotimaisuusaste on 99 prosenttia.

Urheilu

Menoviikko: Inter metsästää kotivoittoa

RoPSia vastaan kentälle juoksee vähähiuksisempi Mika Ojala. Cup-voitto vei Inter-ikonilta hiukset.

FC Inter palaa ensimmäistä kertaa kotiyleisön eteen Suomen Cupin voiton jälkeen lauantaina 26. toukokuuta. Tuolloin vastassa on yksi alkukauden positiivisimpia yllätyksiä Rovaniemen Palloseura, joka on ollut sekä pelillisesti että tuloksellisesti alkukauden paras joukkue.

F-rallisarjan kolmas osakilpailu ajetaan Raisiossa

Juhlavuottaan viettävä 30-vuotias Raision Urheiluautoilijat ry järjestää F-rallisarjan kolmannen osakilpailun eli Kaasujalka Rallin Varsinais-Suomen teillä lauantaina 26. toukokuuta

Menoviikko: Paroni ja muut urheilijasuuruudet

Jarno Saarinen on yksi Turkuun haudatuista urheilijasuuruuksista.

Tiistaina 22. toukokuuta tutustutaan kuolleisiin turkulaisiin urheilusuuruuksiin hautausmaan kävelykierroksella. Lähtö pari tuntia kestävälle kävelykierrokselle tapahtuu vanhan hautausmaan portilta Uudenmaantien varrelta kello 17. Matkaa kävelykierrokselle kertyy noin kolme kilometriä.

Täysosuma
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.