Juho Valamaa kohtaa helmikuussa voittamattoman kazakstanilaisen

Juho Valamaa on voittanut kymmenestä viimeisimmästä ottelustaan yhdeksän. Juho Valamaa on voittanut kymmenestä viimeisimmästä ottelustaan yhdeksän. Kuva: Ilkka Lappi

Vapaaottelija Juho Valamaa otteli viime vuonna nopeaan tahtiin. Viidessä kuukaudessa hän otteli kolme ottelua voitokkaasti ja kaikki päättyivät ennen täyttä aikaa. Elokuussa hän otteli ensimmäistä kertaa M-1-promootion illassa ja voitti Aires Benroisin ensimmäisessä erässä.

Koko syksyn M-1:n sopimusottelijana oleva Valamaa odotti venäläisorganisaatiolta seuraavaa ottelua. Pitkäksi venynyt odotus päättyy helmikuussa, kun Valamaa kohtaa Pietarissa kazakstanilaisen Shavkat Rakhmonovin.

– Tämä sama ottelu oli itse asiassa tarkoitus otella jo joulukuussa, mutta silloin koko ilta siirtyi tämän vuoden puolelle, Valamaa kertoo.

– Ihan hyvään aikaan tuli vähän pidempi harjoitustauko, vaikka ei sen ihan puolta vuotta ollutkaan tarkoitus kestää. Pidempien ottelutaukojen aikana pystyy kuitenkin harjoittelemaan vähän eri tavalla kuin jos koko ajan on ikään kuin otteluun valmistavaa treeniä, hän jatkaa.

Valamaan vastustaja on nouseva nimi, jolta varsinkin Kazakstanissa odotetaan paljon. Rakhmonov on ehtinyt otella ammattilaisena seitsemän kertaa ja voittanut kaikki. Lisäksi jokainen ottelu on päättynyt ennen täyttä aikaa.

– Kauhean tarkkaan en vielä ole ottanut hänestä selvää. Pintapuolisesti toki tiedän, että hän on aika pitkä kaveri ja monipuolinen ottelija, Valamaa tuumii.

Rakhmonov tulee otteluun pitkältä tauolta. Mies otteli edellisen kerran elokuussa 2016. Sen jälkeen hänet on pitänyt sivussa polvivamma.

Jos on Rakhmonov hanakka lopettamaan ottelunsa ennen täyttä aikaa, harvoin turkulainenkaan on pitkiä aikoja otteluissa viettänyt. Valamaa on otellut 19 kertaa ammattilaisena. Vain kolme kertaa hänen ottelunsa ovat kestäneet täydet erät. Pietarissa onkin odotettavissa mielenkiintoinen ja yleisöystävällinen kohtaaminen.

Viime elokuun voitokas ottelu Aires Benroisia vastaan oli Valamaalle myös ensimmäinen kosketus M-1-organisaation kehään. M-1:ssä otellaan hieman tavallisesta poikkeavassa ympäristössä. Kehän alaosassa on vapaaottelusta tuttua häkkiä, mutta kahdeksankulmion yläosassa on köydet kuten nyrkkeilykehässä.

– Pystypainia se häkin ja kehän yhdistelmä muutti jonkin verran, kun kädet tai pää menivät köysien välistä, mutta kokonaisuutena ero häkkiin tai nyrkkeilykehään ei ollut kovin radikaali ensimmäisen ottelun perusteella.

Viime vuosina Valamaa on hakenut erilaista treeniympäristöä muun muassa Ruotsista. Rakhmonov-ottelun viimeiset viikot hän aikoo pääsääntöisesti viettää Turussa.

– Matsiin ei ole enää kuin se kuukausi. Siihen ei kovin monta kovaa viikkoa enää mahdu, jotka mielellään treenaa ehjästi. Jos muualle lähtee treenaamaan, vaatii se aina omat säätönsä, Valamaa sanoo.

Ilkka Lappi

Puuta käytetään energiaksi aiempaa enemmän

Kiinteiden puupolttoaineiden käyttö lisääntyi viime vuonna. Metsäteollisuuden sivu- ja jätetuotteilla, kuten kuorella ja purulla, oli tässä merkittävä rooli. Puupellettien poltto lisääntyi suhteellisesti eniten. Metsähakkeen kulutus sen sijaan väheni.

Itämerestä nostettiin 80 tonnia fosforia ja 400 tonnia typpeä

Raisioaquan Baltic Blendille asettamat ympäristötavoitteet toteutuivat viime vuonna. Merestä nostettiin Itämerirehun valmistamiseksi 80 tonnia fosforia ja 400 tonnia typpeä. Tämä ylittää koko kotimaisen kalankasvatuksen vuosittaisen fosforikuormituksen ja tiputtaa typen kuormitusta 75 prosenttia.

Maaliskuussa ehtii vielä kylvää tomaatin

Tomaatti viihtyy lasitetulla parvekkeella ja kasvihuoneessa, mutta tuottaa satoa myös lämpimällä seinustalla.

Puutarhainnostuksen lisääntyessä myös kotipuutarhureiden kiinnostus kasvattaa taimia on kasvanut. Oikea kylvöajankohta, ilmava kasvualusta ja sopiva lannoitus ovat onnistuneen taimikasvatuksen edellytys. Maaliskuussa kylvetään tomaatti.

Eriarvoisuutta käsitellyt työryhmä luovutti loppuraporttinsa pääministerille

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) runsas vuosi sitten asettama työryhmä esittää toimia useille eri elämänalueille eriarvoisuuden torjumiseksi ja vähentämiseksi. Työryhmän tuli etsiä uusia toimintatapoja ja keinoja, joilla luodaan edellytykset kaikkien Suomessa asuvien henkilöiden pärjäämiselle ja osallistumiselle yhteiskunnassa. Työryhmä luovutti loppuraporttinsa pääministerille keskiviikkona 21. maaliskuuta.

Energia-alan sovintoesitys on hyväksytty, kaikki lakot peruuntuvat

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Sähköliitto ovat hyväksyneet valtakunnansovittelijan tekemän sovintoesityksen Energia-, ICT- ja verkostoalan työriitaan. Myös työantajia edustavat Palta ja Energiateollisuus ovat hyväksyneet esityksen. Alan työriita ratkeaa, ylityö- ja vuoronvaihtokiellot päättyvät ja suunnitellut lakot peruuntuvat välittömästi.

Utelias luokka -pilottien haku avattu

Opetus- ja kulttuuriministeriö etsii Utelias luokka -pilotteja. Piloteissa opettajat, taidekasvattajat ja oppilaat pääsevät tekemään yhteistyötä oppitunneilla ja iltapäivän harrastustunneilla. Erityisavustuksia pilotteihin sekä taiteen ja kulttuurin harrastustunteihin koulupäivän tai päiväkotipäivän yhteydessä voi hakea 25. huhtikuuta mennessä. Opetus- ja kulttuuriministeriö käyttää avustuksiin 2,5 miljoonaa euroa.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kovia lukuja

Mikko Rantanen.

Vaikka Suomessa on viime kuukausina NHL-uutisointi tehty lähinnä Patrik Laineen maalimäärien kautta, Mikko Rantasen huippuvire huomattiin laajemmin vasta, kun ”Nousiaisten Cam Neely” ylitti 70 pisteen rajan. NHL:ssä 70 pistettä on viime vuosina ollut suomalaisille vaikeasti saavutettava raja. Edellisen kerran yli 70 pistettä suomalaisista nakutti Teemu Selänne kaudella 2010–11.

Jälkipeli: Kaarinassa näytetään vihreää valoa liiganousulle

Ura Basket eteni kolmella voitolla Jyväskylästä välieriin. JBA antoi hyvän vastuksen kaarinalaisille. Välieristä etenee kolmella voitolla finaalipeleihin. Niiden voittaja nousee suoraan Korisliigaan. Iso kysymys on yhä, mikä joukkue haluaa oikeasti nousta. Ura Basket ainakin haluaa.

Nälkä kasvaa pelatessa. Vielä kauden alussa Kaarinassa suhtauduttiin varauksella Korisliigaan nousulle. Vasta viime keväänä Ura Basket oli nostettu kabinettipäätöksellä valtakunnan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Nousu pääsarjaan jo heti tämän kauden päätteeksi kuulosti vielä silloin liian haasteelliselta.

Kanadalainen Ben McKendry TPS:n keskikentälle

Ben McKendry ja Mika Laurikainen.

Veikkausliigaan palannut TPS vahvistaa joukkuettaan yhdellä uudella keskikenttäpelaajalla. Kanadalainen Ben McKendry vakuutti TPS-valmennuksen omalla testijaksollaan ja osapuolet allekirjoittivatkin maanantaina sopimuksen kaudesta 2018.

Åboraakkeli: Demokraattinen ihmiskoe

Juha Reini

TPS päätyi naisten jalkapallojoukkueen kanssa poikkeukselliseen ratkaisuun. Runsas viikko ennen kauden alkua seura julkisti korvaajan tai tässä tapauksessa siis korvaajat aiemmin potkut saaneen Tomi Ruuhikorven tilalle.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!