Juho Valamaa kohtaa helmikuussa voittamattoman kazakstanilaisen

Juho Valamaa on voittanut kymmenestä viimeisimmästä ottelustaan yhdeksän. Juho Valamaa on voittanut kymmenestä viimeisimmästä ottelustaan yhdeksän. Kuva: Ilkka Lappi

Vapaaottelija Juho Valamaa otteli viime vuonna nopeaan tahtiin. Viidessä kuukaudessa hän otteli kolme ottelua voitokkaasti ja kaikki päättyivät ennen täyttä aikaa. Elokuussa hän otteli ensimmäistä kertaa M-1-promootion illassa ja voitti Aires Benroisin ensimmäisessä erässä.

Koko syksyn M-1:n sopimusottelijana oleva Valamaa odotti venäläisorganisaatiolta seuraavaa ottelua. Pitkäksi venynyt odotus päättyy helmikuussa, kun Valamaa kohtaa Pietarissa kazakstanilaisen Shavkat Rakhmonovin.

– Tämä sama ottelu oli itse asiassa tarkoitus otella jo joulukuussa, mutta silloin koko ilta siirtyi tämän vuoden puolelle, Valamaa kertoo.

– Ihan hyvään aikaan tuli vähän pidempi harjoitustauko, vaikka ei sen ihan puolta vuotta ollutkaan tarkoitus kestää. Pidempien ottelutaukojen aikana pystyy kuitenkin harjoittelemaan vähän eri tavalla kuin jos koko ajan on ikään kuin otteluun valmistavaa treeniä, hän jatkaa.

Valamaan vastustaja on nouseva nimi, jolta varsinkin Kazakstanissa odotetaan paljon. Rakhmonov on ehtinyt otella ammattilaisena seitsemän kertaa ja voittanut kaikki. Lisäksi jokainen ottelu on päättynyt ennen täyttä aikaa.

– Kauhean tarkkaan en vielä ole ottanut hänestä selvää. Pintapuolisesti toki tiedän, että hän on aika pitkä kaveri ja monipuolinen ottelija, Valamaa tuumii.

Rakhmonov tulee otteluun pitkältä tauolta. Mies otteli edellisen kerran elokuussa 2016. Sen jälkeen hänet on pitänyt sivussa polvivamma.

Jos on Rakhmonov hanakka lopettamaan ottelunsa ennen täyttä aikaa, harvoin turkulainenkaan on pitkiä aikoja otteluissa viettänyt. Valamaa on otellut 19 kertaa ammattilaisena. Vain kolme kertaa hänen ottelunsa ovat kestäneet täydet erät. Pietarissa onkin odotettavissa mielenkiintoinen ja yleisöystävällinen kohtaaminen.

Viime elokuun voitokas ottelu Aires Benroisia vastaan oli Valamaalle myös ensimmäinen kosketus M-1-organisaation kehään. M-1:ssä otellaan hieman tavallisesta poikkeavassa ympäristössä. Kehän alaosassa on vapaaottelusta tuttua häkkiä, mutta kahdeksankulmion yläosassa on köydet kuten nyrkkeilykehässä.

– Pystypainia se häkin ja kehän yhdistelmä muutti jonkin verran, kun kädet tai pää menivät köysien välistä, mutta kokonaisuutena ero häkkiin tai nyrkkeilykehään ei ollut kovin radikaali ensimmäisen ottelun perusteella.

Viime vuosina Valamaa on hakenut erilaista treeniympäristöä muun muassa Ruotsista. Rakhmonov-ottelun viimeiset viikot hän aikoo pääsääntöisesti viettää Turussa.

– Matsiin ei ole enää kuin se kuukausi. Siihen ei kovin monta kovaa viikkoa enää mahdu, jotka mielellään treenaa ehjästi. Jos muualle lähtee treenaamaan, vaatii se aina omat säätönsä, Valamaa sanoo.

Ilkka Lappi

Tunnetko jo Turun uuden keskustavision 2050?

Turun kaupunki esittelee Turun uutta keskustavisiota asukkaille torstaina 18. tammikuuta kello 18 Vanhalla Raatihuoneella Turkuseuran järjestämässä keskustelutilaisuudessa. Keskustavisiota esittelee Turun kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen . Tilaisuudessa on varattu aikaa keskustelulle ja yleisökysymyksille. Yhteistyössä Turun kaupungin kanssa järjestettävä tilaisuus on avoin kaikille kiinnostuneille.

Kuluttajan sähkölasku kallistui 20 euroa viime vuonna

Kuluttaja maksoi viime vuonna sähköstään keskimäärin 20 euroa edellisvuotta enemmän, kertoo Energiavirasto. Sähkölaskun nousu johtui sähkön siirtohintojen noususta. Sähkölaskussa siirtohintojen nousua kompensoi sähköenergian hinnan lasku.

Äitiyspakkauksen nimi säilyy ennallaan

Kela teki marraskuussa kyselyn 80-vuotiaan äitiyspakkauksen mahdollisesta uudesta nimestä. Lähes 60 prosenttia vastanneista halusi säilyttää nimen äitiyspakkauksena. Tuloksen valossa nimenvaihto ei ole perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) mukaan ajankohtainen.

Kansantalouden tuotanto kasvoi marraskuussa

Kausitasoitettu tuotanto nousi marraskuussa 0,4 prosenttia edelliskuukaudesta. Työpäiväkorjattu tuotanto oli 3,5 prosenttia ylemmällä tasolla kuin vuotta aiemmin. Lokakuun työpäiväkorjattu tuotanto nousi tarkentuneiden tietojen mukaan 3,2 prosenttia (oli 2,6) edellisvuoden lokakuusta.

Verkko-ostoksia voi tehdä nyt ilman maksutapalisiä

Lennot tai muun verkko-ostoksen voi tehdä ilman niin sanottua luottokorttilisää, sillä tavallisimpien maksutapojen käytöstä ei saa enää periä lisämaksua, muistuttaa Kilpailu- ja kuluttajavirasto. Lisämaksua ei peritä yleisimpien maksukorttien, kuten esimerkiksi Visa ja MasterCard-kortin käytöstä.

Yli 3 000 erosi kirkosta Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymässä

Eri kirkkokuntien edustajat kokoontuivat noin kuukausi sitten Turun tuomiokirkkoon lähettämään joulun sanomaa.

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän seurakunnista erosi viime vuonna 3 154 henkilöä. Uusia jäseniä seurakuntiin liittyi 776. Näin evankelis-luterilainen kirkko menetti tällä alueella 2 378 jäsentä. Eniten eroavia on alle 40-vuotiaissa.

Pihabongaukseen odotetaan runsaasti havaintoja

Pihabongaus järjestetään tammikuun  viimeisenä viikonloppuna.

BirdLifen Pihabongaus-tapahtuma järjestetään tammikuun viimeisenä viikonloppuna 27.–28. tammikuuta. Kaikille luonnosta kiinnostuneille tarkoitetussa Suomen suurimmassa luontotapahtumassa tarkkaillaan tunnin ajan lintuja omalla pihalla tai muulla paikalla.

Urheilu

Rasmus Tirronen jatkaa Tepsissä

Rasmus Tirronen.

TPS käyttää optionsa maalivahti Rasmus Tirrosen kanssa. 27-vuotias espoolaisvahti nähdään myös ensi kaudella mustavalkoisessa paidassa.

Mäkinen tähyää taas ratakuormureiden EM-sarjaan

Mika Mäkinen ajoi edellisen kerran ratakuorma-autojen EM-sarjaa vuonna 2013. Tuolloin hän sijoittui yhteispisteissä kahdeksanneksi.

Auralainen Mika Mäkinen tähtää kaudeksi 2018 ratakuorma-autojen kuninkuusluokkaan eli ratakuorma-autojen EM-sarjaan. Mäkinen nähdään kuluvan vuoden aikana varmuudella osassa EM-sarjan osakilpailuja, mutta koko sarjan kiertäminen on vielä auki.

Jälkipeli: Juuso Wahlsten antoi hyvät elämäneväät pojilleen

Wahlstenin kiekkomiehet on saatu samaan kuvaan. Sami (vas.) ja Jali saapuivat Suomeen ulkomailta juhlistamaan isä-Juuson 80-vuotissynttäreitä. Turun Palloseura järjesti Juhani Wahlstenille ikimuistoiset syntymäpäiväjuhlat Turkuhallissa.

Visionääri, ajattelija, uudistaja, kouluttaja, opettaja, jääkiekkoleijona…lista on pitkä. Viime lauantaina 80 vuotta täyttänyttä kiekkolegenda Juhani Wahlstenia on tituleerattu lukemattomin ilmaisuin. Yksi lause tiivistää turkulaisen kiekkolegendan elämän: Jos jääkiekkoa ei olisi keksitty, " Juuso " olisi sen keksinyt.

Tomas Hradecky tekee paluun kasvattajaseuransa TPS:n riveihin

Tomas Hradecky

TPS saa alkavalle Veikkausliigakaudelle tutun vahvistuksen, kun keskikenttäpelaaja Tomas Hradecky palaa takaisin kasvattajaseuransa riveihin. 25-vuotias Hradecky on solminut TPS:n kanssa kauden 2018 kattavan sopimuksen.

TPS Salibandy Suomen seitsemänneksi suurin, FBC Turku sijalla 17

Salibandyn suosio jatkuu rekisteröityjien pelaajien ja harrastajien määrällä mitattuna. Vuoden 2017 viimeisen päivän (31.12.) lukema on 59 791 henkilöä. Tästä määrästä Salibandyliiton lisenssinhaltijoita on 57 330.

Jälkipeli: Salibandy veti Kupittaan palloiluhallin täyteen

FBC Turun kotiottelu keräsi reilusti yli tuhat katsojaa. Määrä on seurahistorian suurin ja eräs Suomen suurimmista Divarin yleisömääristä.

Turkulainen salibandy todisti yhden päivänä aikana, miksi laji on uuden Kupittaan palloiluhallin suurin käyttäjä. Yhteensä noin 4 000 katsojaa kahteen peliin on saavutus, josta moni olisi kateellinen. Viisaasti koko halli katsomotiloineen oli varattu päivän salibandyotteluille.

Täysosuma
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.