Roope Paltta uskoo Tuton kasvupotentiaaliin

Jääkiekkoseuran toimitusjohtajuus on Roope Paltalle pitkäaikainen haave. Kun mahdollisuus Tuton toimitusjohtajaksi avautui, päätöstä ei tarvinnut pitkään pohtia. Jääkiekkoseuran toimitusjohtajuus on Roope Paltalle pitkäaikainen haave. Kun mahdollisuus Tuton toimitusjohtajaksi avautui, päätöstä ei tarvinnut pitkään pohtia. Kuva: Jori Liimatainen

Viime kesän ja syksyn aikana huhut veivät Roope Palttaa eri puolille Suomea. Huhuissa Palttaa oltiin viemässä muun muassa Poriin. Lopulta Paltan pitkäaikainen haave jääkiekkoseuran toimitusjohtajan paikasta toteutui, kun Tuto otti yhteyttä.

– Itsekin kuulin syksyllä kaikenlaisia huhuja, mutta en ollut neuvotteluissa mihinkään suuntaan. Loppuen lopuksi asiat Tuton kanssa etenivät aika nopeasti. Runsas kuukausi sitten aloimme vakavammin keskustella mahdollisuudesta ja aloimme tutustua organisaation tilanteeseen, Paltta kertoo.

Paikka Tutossa aukesi, kun keväästä 2014 Tuton toimitusjohtajana työskennellyt Dani Aavinen päätti siirtyä sivuun. Viime vuodet TPS:n junioripuolen toiminnanjohtajana työskennellyt Paltta hyppää innoissaan naapuriseuraan.

– Isossa kuvassa minulla on hyvä käsitys missä mennään. Dani on tehnyt kovan työn ja seuran talous on nyt huomattavasti paremmassa kunnossa kuin neljä vuotta sitten. Minun ei oikeastaan tarvinnut ratkaisuani pohtia kauan. Oli oikeastaan heti selvää, että haluan tämän siirron tehdä. Tämä kuukausi on mennyt siihen, että ollaan seuran kanssa käyty yksityiskohtaisesti läpi, missä mennään, Paltta sanoo.

Tuton toimitusjohtajana Paltta keskittyy toimistopuolen tekemiseen, muun muassa varainhankintaan. Toimitusjohtajan päätöstä pysyä taustalla helpottaa muun muassa se, että Tuton edustusjoukkueen päävalmentajana toimii Paltan hyvä ystävä Miika Elomo.

– Urheilupuolella meillä on kovan luokan ammattilaiset hoitamassa sitä puolta. Oma seuraava hommani on tutustua organisaation sisäisiin toimintatapoihin.

Paltta uskoo perinteisestä seurasta löytyvän potentiaalia myös toiminnan kasvattamiseen. Turun positiiviset talousnäkymät luovat uskoa myös urheiluun, mutta Paltan ajatuksissa Tuton ei tarvitse jäädä vain Turun alueelle.

– Täällä on paljon yhteistyömahdollisuuksia, mutta ei tämä mikään miljoonakaupunki ole. Ei Tuton tarvitse jatkossa rajoittua vain Turkuun. Urheilu on bisneksenä kuitenkin sellainen, jossa halutaan olla mukana. Yhteistyö on tänä päivänä entistä enemmän kahden tahon yhteistyötä. Sopivan yhteistyömallin löytäminen on yksi tämän työn kiinnostavimpia puolia, mutta se on myös tapa löytää uusia yhteistyötahoja.

Virallisesti Paltta aloittaa Tutossa helmikuun aikana, mutta Aavinen jatkaa kauden loppuun asti perehdyttäen seuraajaansa uuteen pestiinsä. Paltta uskoo, että hänen kädenjälkensä alkaa näkyä muutaman kuukauden päästä.

– Puolisen vuotta siinä varmaan kestää. Alkuvuosi on siinäkin mielessä hyvä aika aloittaa. Kevään aikana on pudotuspelit ja muuta mielenkiintoista. Tässä vaiheessa vuotta pääsen myös heti vahvasti mukaan ensi kauden rakentamiseen.

Ilkka Lappi

Puuta käytetään energiaksi aiempaa enemmän

Kiinteiden puupolttoaineiden käyttö lisääntyi viime vuonna. Metsäteollisuuden sivu- ja jätetuotteilla, kuten kuorella ja purulla, oli tässä merkittävä rooli. Puupellettien poltto lisääntyi suhteellisesti eniten. Metsähakkeen kulutus sen sijaan väheni.

Itämerestä nostettiin 80 tonnia fosforia ja 400 tonnia typpeä

Raisioaquan Baltic Blendille asettamat ympäristötavoitteet toteutuivat viime vuonna. Merestä nostettiin Itämerirehun valmistamiseksi 80 tonnia fosforia ja 400 tonnia typpeä. Tämä ylittää koko kotimaisen kalankasvatuksen vuosittaisen fosforikuormituksen ja tiputtaa typen kuormitusta 75 prosenttia.

Maaliskuussa ehtii vielä kylvää tomaatin

Tomaatti viihtyy lasitetulla parvekkeella ja kasvihuoneessa, mutta tuottaa satoa myös lämpimällä seinustalla.

Puutarhainnostuksen lisääntyessä myös kotipuutarhureiden kiinnostus kasvattaa taimia on kasvanut. Oikea kylvöajankohta, ilmava kasvualusta ja sopiva lannoitus ovat onnistuneen taimikasvatuksen edellytys. Maaliskuussa kylvetään tomaatti.

Eriarvoisuutta käsitellyt työryhmä luovutti loppuraporttinsa pääministerille

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) runsas vuosi sitten asettama työryhmä esittää toimia useille eri elämänalueille eriarvoisuuden torjumiseksi ja vähentämiseksi. Työryhmän tuli etsiä uusia toimintatapoja ja keinoja, joilla luodaan edellytykset kaikkien Suomessa asuvien henkilöiden pärjäämiselle ja osallistumiselle yhteiskunnassa. Työryhmä luovutti loppuraporttinsa pääministerille keskiviikkona 21. maaliskuuta.

Energia-alan sovintoesitys on hyväksytty, kaikki lakot peruuntuvat

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Sähköliitto ovat hyväksyneet valtakunnansovittelijan tekemän sovintoesityksen Energia-, ICT- ja verkostoalan työriitaan. Myös työantajia edustavat Palta ja Energiateollisuus ovat hyväksyneet esityksen. Alan työriita ratkeaa, ylityö- ja vuoronvaihtokiellot päättyvät ja suunnitellut lakot peruuntuvat välittömästi.

Utelias luokka -pilottien haku avattu

Opetus- ja kulttuuriministeriö etsii Utelias luokka -pilotteja. Piloteissa opettajat, taidekasvattajat ja oppilaat pääsevät tekemään yhteistyötä oppitunneilla ja iltapäivän harrastustunneilla. Erityisavustuksia pilotteihin sekä taiteen ja kulttuurin harrastustunteihin koulupäivän tai päiväkotipäivän yhteydessä voi hakea 25. huhtikuuta mennessä. Opetus- ja kulttuuriministeriö käyttää avustuksiin 2,5 miljoonaa euroa.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kovia lukuja

Mikko Rantanen.

Vaikka Suomessa on viime kuukausina NHL-uutisointi tehty lähinnä Patrik Laineen maalimäärien kautta, Mikko Rantasen huippuvire huomattiin laajemmin vasta, kun ”Nousiaisten Cam Neely” ylitti 70 pisteen rajan. NHL:ssä 70 pistettä on viime vuosina ollut suomalaisille vaikeasti saavutettava raja. Edellisen kerran yli 70 pistettä suomalaisista nakutti Teemu Selänne kaudella 2010–11.

Jälkipeli: Kaarinassa näytetään vihreää valoa liiganousulle

Ura Basket eteni kolmella voitolla Jyväskylästä välieriin. JBA antoi hyvän vastuksen kaarinalaisille. Välieristä etenee kolmella voitolla finaalipeleihin. Niiden voittaja nousee suoraan Korisliigaan. Iso kysymys on yhä, mikä joukkue haluaa oikeasti nousta. Ura Basket ainakin haluaa.

Nälkä kasvaa pelatessa. Vielä kauden alussa Kaarinassa suhtauduttiin varauksella Korisliigaan nousulle. Vasta viime keväänä Ura Basket oli nostettu kabinettipäätöksellä valtakunnan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Nousu pääsarjaan jo heti tämän kauden päätteeksi kuulosti vielä silloin liian haasteelliselta.

Kanadalainen Ben McKendry TPS:n keskikentälle

Ben McKendry ja Mika Laurikainen.

Veikkausliigaan palannut TPS vahvistaa joukkuettaan yhdellä uudella keskikenttäpelaajalla. Kanadalainen Ben McKendry vakuutti TPS-valmennuksen omalla testijaksollaan ja osapuolet allekirjoittivatkin maanantaina sopimuksen kaudesta 2018.

Åboraakkeli: Demokraattinen ihmiskoe

Juha Reini

TPS päätyi naisten jalkapallojoukkueen kanssa poikkeukselliseen ratkaisuun. Runsas viikko ennen kauden alkua seura julkisti korvaajan tai tässä tapauksessa siis korvaajat aiemmin potkut saaneen Tomi Ruuhikorven tilalle.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!