Jankari kenttäratsastuksen maailmanlistalla jo viidettä vuotta

Eloma Jankari. Eloma Jankari. Kuva: Shoja Lak

FEI:n, Kansainvälisen Ratsastajainliiton, maailmanlistoilla neljä suomalaisratsastajaa ylsi olympialajeissa kahdensadan parhaan joukkoon vuodenvaihteen tilanteessa. Rankingissa lasketaan mukaan kilpailijan tulokset kaikilla hevosilla, poikkeuksena kouluratsastuksen ranking, joka on ratsukkokohtainen.

Pariskunta Sanna Siltakorpi ja Elmo Jankari jatkavat kenttäratsastuksessa suomalaisten kärjessä maailmanlistalla jo viidettä vuotta. Molemmat ratsastivat viime vuonna useilla hevosilla useita hyviä kansainvälisiä sijoituksia ja hätyyttelevät top sadan joukkoa, Siltakorpi 119. tilalla ja Jankari 137:s. Kolmantena on ensimmäiseen EM-edustukseensa viime vuonna noussut Pauliina Swindells (388.).

Kouluratsastajissa suomalaisista ylimpänä on 141. tilalla Mikaela Lindh tehtyään useita hyviä sijoituksia hevosella Bellissimo L. EM-tasolla debytoinut Niina Nilosaari kilpaili FWB-ratsullaan Kom Ragdoll tasaisen hyvällä menestyksellä ja on 176. tilalla. Terhi Stegars johti tilastoja neljä edellistä vuotta ollen sadan parhaan joukossa oriilla Axis TSF, mutta hän kilpaili viime kaudella säästeliäästi tammikuisen perheenlisäyksen johdosta. Stegars on silti suomalaisista kolmas uudella EM-tasolle nousseella ratsullaan Thai Pee (210.). Neljäntenä on Henri Ruoste (212.), joka ratsasti Dixilandillä hienoja sijoituksia ylittäen GP:ssä 70 prosentin haamurajan.

Esteratsastuksen maailmanlistalla selkeässä nousussa jatkaa Göteborgin EM-semifinalisti Juulia Jyläs ollen 376:s. Vuosi sitten hän oli 587. tilalla harpattuaan sitä ennen reilusti yli tuhat sijaa noustuaan kilpailemaan menestyksellä viiden tähden tasolle ja maailmancupeissa. Tuloksina kaudelta useita kovan tason GP-sijoituksia.

Esteratsastajien kautta leimasi valitettavat hevosten menetykset eri syistä, kuten myynnin tai loukkaantumisen johdosta. Toinen EM-edustaja Satu Liukkonen löytyy 905. tilalta. Kotimaassa myös kansainvälisissä kilpailuissa hienosti menestynyt Susanna Granroth on suomalaisista kolmas (949.).

Anna-Julia Kontio oli suomalaisten esteratsastajien maailmanlistan ykkösnimi kolme edellistä vuotta ja nousi top sataan huhtikuussa 2016, mutta sijoitus maailmanlistalla vajosi uran keskeydyttyä saman vuoden syksyllä. Ennen vuodenvaihdetta ratsastaja teki nopean ja erittäin lupaavan paluun huipputasolle ja maailmancupeihin ja on suomalaisista maailmanlistalla nyt neljäs (993.).

Valjakkoajon maailmanlista kulkee nimellä Top Driver Award. Hevosyksiköissä Talvikki Järvinen löytyy seitsemänneltä sijalta ajettuaan kolme kansainvälistä voittoa Dancer T:n kanssa. Poniyksiköissä MM-kuski Leena Vähä-Erkkilä on kahdestoista takanaan voitto ja kaksi kansainvälistä sijoitusta.

Pararatsastuksessa eniten pisteitä on Jaana Kivimäellä, joka on kaikkien ryhmien yhteisessä rankingissa 30. tilalla ja omassa ryhmässään II viidentenä. Niin ikään top sadasta löytyvät Göteborgin EM-kilpailuihin osallistuneet nuori lupaus Kaisla Osara (83.) ja suomenhevosella kilpaillut Johanna Lindblad (100.). Katja Karjalaisella oli sairastelujen vuoksi rikkonainen kausi. Hän pystyi starttaamaan kansainvälisesti vain neljästi EM-radalle, mikä heijastuu pistesaldoon. Suomalaisittain hän on silti neljäs (131.).

Lännenratsastuksessa FEI:n rankingissa tilastoidaan lajeista reining. EM-edustaja Pete Perkiö on listalla 25:s voitettuaan Ypäjällä kaksi kansainvälistä kilpailua.

Viime vuonna suomalaisia ratsastajia kilpaili 491 FEI:n alaisessa kansainvälisessä kilpailutapahtumassa kaikkiaan 1 745 luokassa tai kilpailussa. Startteja 307 kilpailijalle kertyi kaikkiaan 3 316. Kansainvälinen kilpailulupa Suomen lipun alla oli 456 hevosella.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Turun kaupungin henkilötyövuosien määrä jatkaa laskuaan

Turun kaupungin teettämien henkilötyövuosien määrä jatkoi laskua vuonna 2017. Kaupungin palveluksessa oli viime vuoden lopussa 11 480 henkilöä. Henkilötyövuosina mitattuna työvoiman käyttö vuonna 2017 oli 10 022,4. Organisaatiomuutokset huomioiden henkilötyövuodet nousivat 9,5 henkilötyövuotta edelliseen vuoteen verrattuna. Henkilötyövuosissa ei ole mukana työllistettyjä, joita kaupunki omin aktiivisin toimin työllisti 971.

Turun kehätien ja Telakkatien tulvariskiä pyritään vähentämään liittymäalueen kuivatusta parantamalla

Tiealueen ja Raisionlahden välisen laskuojan kuntoa parannetaan, jotta vesi ei enää tulvisi.

Runsaat sateet ja meriveden pinnan kohoaminen saavat ääritilanteissa veden tulvimaan tielle E18 Turun kehätien ja Telakkatien risteyksessä. Viime vuosina veden nousu tielle kyseisessä kohdassa on yleistynyt. Varsinais-Suomen ELY-keskus pyrkii ehkäisemään runsaiden sateiden aiheuttamaa tulvimista parantamalla tiealueen ja Raisionlahden välisen laskuojan kuntoa viikon 13 aikana.

Tutkimus pureutuu evakkojen vastaanottohaluun ruotsinkielisillä alueilla

Onko ruotsinkielisiä alueita suotta syyllistetty vastahakoisuudesta antaa tiloja evakoille toisen maailmansodan jälkeen? Tähän kysymykseen pureudutaan valtiotieteen tohtori Olli Kleemolan vetämässä tutkimushankkeessa, joka sai Svenska Kulturfondenilta 40 000 euron apurahan.

Ulkomaankauppaministeri Virolainen Turkuun yritysvierailuille

Anne-Mari Virolainen.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen (kok.) tutustuu maanantaina 26. maaliskuuta Turun seudulla alueen elinkeinoelämään ja käy keskusteluja erityisesti pk-yritysten kansainvälistymismahdollisuuksista.

KKV:n päätös lisää kilpailua pitkänmatkan linja-autoliikenteeseen

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) on selvittänyt Matkahuollon hinnoittelun ja taksanmäärityksen vaikutuksia pitkänmatkan linja-autoliikenteessä. KKV:n alustavan arvion mukaan tehokkaan ja toimivan kilpailun kannalta on ongelmallista, että yksittäiset linja-autoyhtiöt ovat hinnoitelleet lipputuotteensa laajalti yhdenmukaisesti Matkahuollon kertalippujen hinnoitteluperusteena olevan kilometritaksataulukon kanssa.

Viljellyn kalan terveys pääosin hyvä

Bakteereita tartuttavat virukset eli bakteriofaagit ovat maailman runsaslukuisin eliöryhmä. Faageilla on tärkeä rooli bakteerikantojen säätelijöinä kaikissa ympäristöissä. Sen vuoksi niiden käyttö tautia aiheuttavien bakteerien torjumiseksi on luonnollinen ja ekologisesti kestävä vaihtoehto. Tämä tutkijoiden tuntema asia nousee esille Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran järjestämässä vuotuisessa Kalaterveyspäivässä. Kalanviljelyssä tarttuvien kalatautien riskinhallintaan on myös alettu kiinnittää yhä enemmän huomiota. Sen vuoksi vesiviljelytoimijalta edellytetään muun muassa toimivaa omavalvontajärjestelmää.

Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä väheni

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin marras-tammikuussa 8,0 miljoonalle kuutiometrille, joka oli 11,1 prosenttia vähemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuotta aiemmin. Asuinrakentaminen kasvoi 17,9 prosenttia, samaan aikaan muu kuin asuinrakentaminen väheni 21,9 prosenttia verrattuna vuodentakaiseen vastaavaan ajankohtaan. Asuinrakentaminen kattoi rakentamisen kokonaiskuutiomäärästä lähes kolmasosan.

Turun keskustassa kaadetaan huonokuntoisia puita

Huonokuntoisiksi havaittuja puita kaadetaan Kupittaanpuistossa, Vartiovuorella, Kuljettajankadulla ja Lonttistentiellä. Osa puista kasvaa liian lähellä rakennusten seiniä ja aitoja. Puiden kaatotyöt aloitetaan maanantaina 26. maaliskuuta.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: Perttu Kytöhongasta FBC Turun uusi päävalmentaja

Nimi tuohon, oheistaa FBC Turun toiminnanjohtaja Ville Lintunen (oik.). Seuran edustusjoukkue sai Perttu Kytöhongasta (kesk.) valmentajan, joka manageri Antti Väärin (vas.) mukaan sopii hyvin edustusjoukkueen uudistuneeseen nykytilanteeseen.

Perttu Kytöhonka on juuri kirjoittanut nimensä sopimuspaperiin. FBC Turun miesten edustusjoukkueen manageri Antti Vääri ja seuran toiminnanjohtaja Ville Lintunen myhäilevät vieressä tyytyväisenä. FBC Turku on kiinnittänyt organisaatioonsa valmentajan, joka ei ole pelkästään meritoitunut, vaan on tullut myös tunnetuksi värikkäistä ajatuksistaan.

Tuto pääsee savonlinnalaisen tillilihan makuun

Tuto yrittää karistaa semifinaalikirouksensa. Edellisen kerran joukkue raivasi tiensä finaaleihin mestaruuskeväänä 2008.

Mestiksen kestomenestyjä Tuto on jälleen tutussa tilanteessa. Semifinaalit ovat edessä. Puolivälieräsarjassa Tuto kaatoi ehjällä pelaamisella K-Vantaan otteluvoitoin 4-1.

Hirvirytkettä palloiluhallissa perjantaina

TPS ja Happee kohtaavat perjantaina Kupittaan palloiluhallissa.

TPS Salibandyn puolivälieräsarja Happeeta vastaan jatkuu kotiottelulla perjantaina 23. maaliskuuta kello 18.30 Kupittaan palloiluhallissa. Jo ennen neljättä puolivälierää TPS ja Happee kohtaavat torstaina Jyväskylässä. Kahden kohtaamisen jälkeen voitot ovat tasan 1–1, kun molemmat joukkueet ovat voittaneet kotiottelunsa.

Erika Rautiainen kilpa-aerobicin maailmancupiin Portugaliin

Erika Rautiainen.

Kilpa-aerobicin maailmancup-osakilpailuun Cantanhedeen, Portugaliin 23.–25. maaliskuuta on lähdössä yksilöiden sarjaan Laura Vihervä (Valkeakosken Koskenpojat) ja Erika Rautiainen (Turun Urheiluliitto).

Puukkokatsomo: Kovia lukuja

Mikko Rantanen.

Vaikka Suomessa on viime kuukausina NHL-uutisointi tehty lähinnä Patrik Laineen maalimäärien kautta, Mikko Rantasen huippuvire huomattiin laajemmin vasta, kun ”Nousiaisten Cam Neely” ylitti 70 pisteen rajan. NHL:ssä 70 pistettä on viime vuosina ollut suomalaisille vaikeasti saavutettava raja. Edellisen kerran yli 70 pistettä suomalaisista nakutti Teemu Selänne kaudella 2010–11.

Täysosuma
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!