Jankari kenttäratsastuksen maailmanlistalla jo viidettä vuotta

Eloma Jankari. Eloma Jankari. Kuva: Shoja Lak

FEI:n, Kansainvälisen Ratsastajainliiton, maailmanlistoilla neljä suomalaisratsastajaa ylsi olympialajeissa kahdensadan parhaan joukkoon vuodenvaihteen tilanteessa. Rankingissa lasketaan mukaan kilpailijan tulokset kaikilla hevosilla, poikkeuksena kouluratsastuksen ranking, joka on ratsukkokohtainen.

Pariskunta Sanna Siltakorpi ja Elmo Jankari jatkavat kenttäratsastuksessa suomalaisten kärjessä maailmanlistalla jo viidettä vuotta. Molemmat ratsastivat viime vuonna useilla hevosilla useita hyviä kansainvälisiä sijoituksia ja hätyyttelevät top sadan joukkoa, Siltakorpi 119. tilalla ja Jankari 137:s. Kolmantena on ensimmäiseen EM-edustukseensa viime vuonna noussut Pauliina Swindells (388.).

Kouluratsastajissa suomalaisista ylimpänä on 141. tilalla Mikaela Lindh tehtyään useita hyviä sijoituksia hevosella Bellissimo L. EM-tasolla debytoinut Niina Nilosaari kilpaili FWB-ratsullaan Kom Ragdoll tasaisen hyvällä menestyksellä ja on 176. tilalla. Terhi Stegars johti tilastoja neljä edellistä vuotta ollen sadan parhaan joukossa oriilla Axis TSF, mutta hän kilpaili viime kaudella säästeliäästi tammikuisen perheenlisäyksen johdosta. Stegars on silti suomalaisista kolmas uudella EM-tasolle nousseella ratsullaan Thai Pee (210.). Neljäntenä on Henri Ruoste (212.), joka ratsasti Dixilandillä hienoja sijoituksia ylittäen GP:ssä 70 prosentin haamurajan.

Esteratsastuksen maailmanlistalla selkeässä nousussa jatkaa Göteborgin EM-semifinalisti Juulia Jyläs ollen 376:s. Vuosi sitten hän oli 587. tilalla harpattuaan sitä ennen reilusti yli tuhat sijaa noustuaan kilpailemaan menestyksellä viiden tähden tasolle ja maailmancupeissa. Tuloksina kaudelta useita kovan tason GP-sijoituksia.

Esteratsastajien kautta leimasi valitettavat hevosten menetykset eri syistä, kuten myynnin tai loukkaantumisen johdosta. Toinen EM-edustaja Satu Liukkonen löytyy 905. tilalta. Kotimaassa myös kansainvälisissä kilpailuissa hienosti menestynyt Susanna Granroth on suomalaisista kolmas (949.).

Anna-Julia Kontio oli suomalaisten esteratsastajien maailmanlistan ykkösnimi kolme edellistä vuotta ja nousi top sataan huhtikuussa 2016, mutta sijoitus maailmanlistalla vajosi uran keskeydyttyä saman vuoden syksyllä. Ennen vuodenvaihdetta ratsastaja teki nopean ja erittäin lupaavan paluun huipputasolle ja maailmancupeihin ja on suomalaisista maailmanlistalla nyt neljäs (993.).

Valjakkoajon maailmanlista kulkee nimellä Top Driver Award. Hevosyksiköissä Talvikki Järvinen löytyy seitsemänneltä sijalta ajettuaan kolme kansainvälistä voittoa Dancer T:n kanssa. Poniyksiköissä MM-kuski Leena Vähä-Erkkilä on kahdestoista takanaan voitto ja kaksi kansainvälistä sijoitusta.

Pararatsastuksessa eniten pisteitä on Jaana Kivimäellä, joka on kaikkien ryhmien yhteisessä rankingissa 30. tilalla ja omassa ryhmässään II viidentenä. Niin ikään top sadasta löytyvät Göteborgin EM-kilpailuihin osallistuneet nuori lupaus Kaisla Osara (83.) ja suomenhevosella kilpaillut Johanna Lindblad (100.). Katja Karjalaisella oli sairastelujen vuoksi rikkonainen kausi. Hän pystyi starttaamaan kansainvälisesti vain neljästi EM-radalle, mikä heijastuu pistesaldoon. Suomalaisittain hän on silti neljäs (131.).

Lännenratsastuksessa FEI:n rankingissa tilastoidaan lajeista reining. EM-edustaja Pete Perkiö on listalla 25:s voitettuaan Ypäjällä kaksi kansainvälistä kilpailua.

Viime vuonna suomalaisia ratsastajia kilpaili 491 FEI:n alaisessa kansainvälisessä kilpailutapahtumassa kaikkiaan 1 745 luokassa tai kilpailussa. Startteja 307 kilpailijalle kertyi kaikkiaan 3 316. Kansainvälinen kilpailulupa Suomen lipun alla oli 456 hevosella.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Tunnetko jo Turun uuden keskustavision 2050?

Turun kaupunki esittelee Turun uutta keskustavisiota asukkaille torstaina 18. tammikuuta kello 18 Vanhalla Raatihuoneella Turkuseuran järjestämässä keskustelutilaisuudessa. Keskustavisiota esittelee Turun kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen . Tilaisuudessa on varattu aikaa keskustelulle ja yleisökysymyksille. Yhteistyössä Turun kaupungin kanssa järjestettävä tilaisuus on avoin kaikille kiinnostuneille.

Kuluttajan sähkölasku kallistui 20 euroa viime vuonna

Kuluttaja maksoi viime vuonna sähköstään keskimäärin 20 euroa edellisvuotta enemmän, kertoo Energiavirasto. Sähkölaskun nousu johtui sähkön siirtohintojen noususta. Sähkölaskussa siirtohintojen nousua kompensoi sähköenergian hinnan lasku.

Äitiyspakkauksen nimi säilyy ennallaan

Kela teki marraskuussa kyselyn 80-vuotiaan äitiyspakkauksen mahdollisesta uudesta nimestä. Lähes 60 prosenttia vastanneista halusi säilyttää nimen äitiyspakkauksena. Tuloksen valossa nimenvaihto ei ole perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) mukaan ajankohtainen.

Kansantalouden tuotanto kasvoi marraskuussa

Kausitasoitettu tuotanto nousi marraskuussa 0,4 prosenttia edelliskuukaudesta. Työpäiväkorjattu tuotanto oli 3,5 prosenttia ylemmällä tasolla kuin vuotta aiemmin. Lokakuun työpäiväkorjattu tuotanto nousi tarkentuneiden tietojen mukaan 3,2 prosenttia (oli 2,6) edellisvuoden lokakuusta.

Verkko-ostoksia voi tehdä nyt ilman maksutapalisiä

Lennot tai muun verkko-ostoksen voi tehdä ilman niin sanottua luottokorttilisää, sillä tavallisimpien maksutapojen käytöstä ei saa enää periä lisämaksua, muistuttaa Kilpailu- ja kuluttajavirasto. Lisämaksua ei peritä yleisimpien maksukorttien, kuten esimerkiksi Visa ja MasterCard-kortin käytöstä.

Yli 3 000 erosi kirkosta Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymässä

Eri kirkkokuntien edustajat kokoontuivat noin kuukausi sitten Turun tuomiokirkkoon lähettämään joulun sanomaa.

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän seurakunnista erosi viime vuonna 3 154 henkilöä. Uusia jäseniä seurakuntiin liittyi 776. Näin evankelis-luterilainen kirkko menetti tällä alueella 2 378 jäsentä. Eniten eroavia on alle 40-vuotiaissa.

Pihabongaukseen odotetaan runsaasti havaintoja

Pihabongaus järjestetään tammikuun  viimeisenä viikonloppuna.

BirdLifen Pihabongaus-tapahtuma järjestetään tammikuun viimeisenä viikonloppuna 27.–28. tammikuuta. Kaikille luonnosta kiinnostuneille tarkoitetussa Suomen suurimmassa luontotapahtumassa tarkkaillaan tunnin ajan lintuja omalla pihalla tai muulla paikalla.

Urheilu

Rasmus Tirronen jatkaa Tepsissä

Rasmus Tirronen.

TPS käyttää optionsa maalivahti Rasmus Tirrosen kanssa. 27-vuotias espoolaisvahti nähdään myös ensi kaudella mustavalkoisessa paidassa.

Mäkinen tähyää taas ratakuormureiden EM-sarjaan

Mika Mäkinen ajoi edellisen kerran ratakuorma-autojen EM-sarjaa vuonna 2013. Tuolloin hän sijoittui yhteispisteissä kahdeksanneksi.

Auralainen Mika Mäkinen tähtää kaudeksi 2018 ratakuorma-autojen kuninkuusluokkaan eli ratakuorma-autojen EM-sarjaan. Mäkinen nähdään kuluvan vuoden aikana varmuudella osassa EM-sarjan osakilpailuja, mutta koko sarjan kiertäminen on vielä auki.

Jälkipeli: Juuso Wahlsten antoi hyvät elämäneväät pojilleen

Wahlstenin kiekkomiehet on saatu samaan kuvaan. Sami (vas.) ja Jali saapuivat Suomeen ulkomailta juhlistamaan isä-Juuson 80-vuotissynttäreitä. Turun Palloseura järjesti Juhani Wahlstenille ikimuistoiset syntymäpäiväjuhlat Turkuhallissa.

Visionääri, ajattelija, uudistaja, kouluttaja, opettaja, jääkiekkoleijona…lista on pitkä. Viime lauantaina 80 vuotta täyttänyttä kiekkolegenda Juhani Wahlstenia on tituleerattu lukemattomin ilmaisuin. Yksi lause tiivistää turkulaisen kiekkolegendan elämän: Jos jääkiekkoa ei olisi keksitty, " Juuso " olisi sen keksinyt.

Tomas Hradecky tekee paluun kasvattajaseuransa TPS:n riveihin

Tomas Hradecky

TPS saa alkavalle Veikkausliigakaudelle tutun vahvistuksen, kun keskikenttäpelaaja Tomas Hradecky palaa takaisin kasvattajaseuransa riveihin. 25-vuotias Hradecky on solminut TPS:n kanssa kauden 2018 kattavan sopimuksen.

TPS Salibandy Suomen seitsemänneksi suurin, FBC Turku sijalla 17

Salibandyn suosio jatkuu rekisteröityjien pelaajien ja harrastajien määrällä mitattuna. Vuoden 2017 viimeisen päivän (31.12.) lukema on 59 791 henkilöä. Tästä määrästä Salibandyliiton lisenssinhaltijoita on 57 330.

Jälkipeli: Salibandy veti Kupittaan palloiluhallin täyteen

FBC Turun kotiottelu keräsi reilusti yli tuhat katsojaa. Määrä on seurahistorian suurin ja eräs Suomen suurimmista Divarin yleisömääristä.

Turkulainen salibandy todisti yhden päivänä aikana, miksi laji on uuden Kupittaan palloiluhallin suurin käyttäjä. Yhteensä noin 4 000 katsojaa kahteen peliin on saavutus, josta moni olisi kateellinen. Viisaasti koko halli katsomotiloineen oli varattu päivän salibandyotteluille.

Täysosuma
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.