Jälkipeli: RC-autoharrastus ei katso ikää

Turun Urheiluautoilijoilla on hienot tilat Lukkosepänkadulla. RC-autojen ohjaajat ovat kuvassa ylhäällä korokkeella, muuten autoilla ajetaan kilpaa kuin konsanaan oikeilla autoilla. Autoluokkia on useita. Kuvassa on myös sähkökäyttöinen 1/10-kokoluokan krossiauto. Turun Urheiluautoilijoilla on hienot tilat Lukkosepänkadulla. RC-autojen ohjaajat ovat kuvassa ylhäällä korokkeella, muuten autoilla ajetaan kilpaa kuin konsanaan oikeilla autoilla. Autoluokkia on useita. Kuvassa on myös sähkökäyttöinen 1/10-kokoluokan krossiauto. Kuva: Hannu Tuominen

Vauhti on melkoinen. Tottumattomalle RC-autojen kisa on aluksi vaikeasti seurattava. Autot kiitävät hämmästyttävällä vauhdilla kurvista toiseen välillä jopa ilmassa lentäen. Kilpa-autojen ohjaajilta vaaditaan ajotaitoa ja reagointikykyä.

RC tarkoittaa radio-ohjattavia pienoismalleja. Kauko-ohjattavia pienoismalleja on kehitetty muun muassa autoista, veneistä, helikoptereista ja lentokoneista. Ohjaajan kädessä olevan lähettimen mekaaninen liike, esimerkiksi ohjausvivun kääntäminen, muutetaan sähköiseksi signaaliksi, joka lähetetään radiotaajuudella pienoismalliin asennettuun vastaanottimeen. Tämä muuttaa vuorostaan radiosignaalit sähkösignaaleiksi, jotka lopuksi palautetaan mekaaniseksi liikkeeksi. Näin saadaan auton pyörät kääntymään.

Radio-ohjattavien pienoismallien moottorit ovat yleensä sähkö- tai polttomoottoreita. Jälkimmäiset ovat tavallisesti bensiini- tai metanolikäyttöisiä kaksitahtimoottoreita. Sähkökäyttöiset saavat tarvittavan virran akuista. RC-autot voivat olla nelivetoisia, etuvetoisia tai takavetoisia. Ulkokäytössä ajellaan erilaisilla autoilla kuin sisätiloissa. Kokoluokkiakin on useita.

Turun Urheiluautoilijoiden järjestämässä Winter Jumps -pienoisautoilusarjassa kisailtiin sähkökäyttöisillä 1/10-kokoluokan krossiautoilla. Ne ovat nopeita ja suunniteltu kilpa-autoiksi. Seuran hallinnoimassa Lukkosepänkadun TUA Areenalla alustana on matto sekä tasainen betonipinta.

Viikonlopun kisaan ilmoittautui mukaan lähes 100 osallistujaa. Tunnelma oli tiivis kuin Formula-kisoissa konsanaan. Ohjaajien taito ratkaisee, mutta moottoriurheilun ollessa kyseessä, myös tekniikalla on iso merkitys. Varikolla autoja huolletaan ja säädetään ratakohtaisesti suurella ammattitaidolla. Nämä autot eivät ole hankittu tavaratalojen leluhyllyistä.

– RC-autot ovat olleet mukana Turun Urheiluautoilijoiden toiminnassa jo vuosikymmeniä. Itse aloitin lajin harrastamisen, kun isä osti RC-auton joululahjaksi. Harrastaja-autot maksavat 100-300 euroa. Kilpa-autoissa ei ole periaatteessa ylärajaa, mutta kilpatoimintaan pääsee mukaan jo muutamalla satasella. Laji ehkä vaikuttaa miehiseltä, mutta toisaalta itse löysin vaimoni lajin parista. Naisiakin on siis mukana, kertoo Turun Urheiluautoilijoiden puheenjohtaja Jani Parjanen.

Miten vasta-alkaja pääsee mukaan lajiin?

– Lajin harrastaminen on helppoa, kun tulee mukaan seuran toimintaan. Välttämättä ei tarvitse edes omaa autoa, vaan voi kokeilla aluksi ajamista seuran autoilla. Aloittelijoille tarjotaan myös teknistä apua. Innokkaimmat rakentavat oman autonsa itse.

Onko auton ohjaaminen haastavaa aloittelijalle?

– Rutiinit oppii ajamalla. Vauhti kasvaa kokemuksen myötä. Iällä ei ole merkitystä. Nuoremmilla on paremmat reaktiokyvyt, mutta vanhemmalla kokemus korvaa ikääntymisen. Autojen tekniset erot ovat pieniä ja kuka tahansa voi ostaa hyvän auton. Kaikilla on siihen varaa.

Useimmille autoluokille järjestetään SM-kisojen lisäksi myös kansainvälisiä kisoja aina maailmanmestaruuteen saakka. Turun Urheiluautoilijoiden järjestämässä Winter Jumps -pienoisautoilusarjassa toimittiin kuin oikeissa Formula-kisoissa. Aika-ajossa jokaisen auton kierrosnopeudet kirjautuivat automaattisesti tietokoneen näytölle. Itse kisaa oli helppo seurata myös monitorista, sillä sijoitukset ja nopeudet päivittyivät ajon aikana kuvaruutuun. Ainoa poikkeus oikeisiin ratakisoihin ovat niin sanotut nostajat, sillä nopeasti kulkevat autot saattavat pyörähtää radalla ympäri.

– Lajiin kuuluu, että autoja ohjaavat kilpailijat toimivat myös omalla vuorollaan nostajina. Pyllähdykset kuuluvat lajiin, mutta taitavan kuljettajan auto kaatuu harvoin.

Hannu Tuominen

RC-autojen harrastaminen vaatii teknistä osaamista. Varikolla autoja huolletaan ja säädetään rataolosuhteiden mukaan. RC-autojen harrastaminen vaatii teknistä osaamista. Varikolla autoja huolletaan ja säädetään rataolosuhteiden mukaan. Kuva: Hannu Tuominen

Puuta käytetään energiaksi aiempaa enemmän

Kiinteiden puupolttoaineiden käyttö lisääntyi viime vuonna. Metsäteollisuuden sivu- ja jätetuotteilla, kuten kuorella ja purulla, oli tässä merkittävä rooli. Puupellettien poltto lisääntyi suhteellisesti eniten. Metsähakkeen kulutus sen sijaan väheni.

Itämerestä nostettiin 80 tonnia fosforia ja 400 tonnia typpeä

Raisioaquan Baltic Blendille asettamat ympäristötavoitteet toteutuivat viime vuonna. Merestä nostettiin Itämerirehun valmistamiseksi 80 tonnia fosforia ja 400 tonnia typpeä. Tämä ylittää koko kotimaisen kalankasvatuksen vuosittaisen fosforikuormituksen ja tiputtaa typen kuormitusta 75 prosenttia.

Maaliskuussa ehtii vielä kylvää tomaatin

Tomaatti viihtyy lasitetulla parvekkeella ja kasvihuoneessa, mutta tuottaa satoa myös lämpimällä seinustalla.

Puutarhainnostuksen lisääntyessä myös kotipuutarhureiden kiinnostus kasvattaa taimia on kasvanut. Oikea kylvöajankohta, ilmava kasvualusta ja sopiva lannoitus ovat onnistuneen taimikasvatuksen edellytys. Maaliskuussa kylvetään tomaatti.

Eriarvoisuutta käsitellyt työryhmä luovutti loppuraporttinsa pääministerille

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) runsas vuosi sitten asettama työryhmä esittää toimia useille eri elämänalueille eriarvoisuuden torjumiseksi ja vähentämiseksi. Työryhmän tuli etsiä uusia toimintatapoja ja keinoja, joilla luodaan edellytykset kaikkien Suomessa asuvien henkilöiden pärjäämiselle ja osallistumiselle yhteiskunnassa. Työryhmä luovutti loppuraporttinsa pääministerille keskiviikkona 21. maaliskuuta.

Energia-alan sovintoesitys on hyväksytty, kaikki lakot peruuntuvat

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Sähköliitto ovat hyväksyneet valtakunnansovittelijan tekemän sovintoesityksen Energia-, ICT- ja verkostoalan työriitaan. Myös työantajia edustavat Palta ja Energiateollisuus ovat hyväksyneet esityksen. Alan työriita ratkeaa, ylityö- ja vuoronvaihtokiellot päättyvät ja suunnitellut lakot peruuntuvat välittömästi.

Utelias luokka -pilottien haku avattu

Opetus- ja kulttuuriministeriö etsii Utelias luokka -pilotteja. Piloteissa opettajat, taidekasvattajat ja oppilaat pääsevät tekemään yhteistyötä oppitunneilla ja iltapäivän harrastustunneilla. Erityisavustuksia pilotteihin sekä taiteen ja kulttuurin harrastustunteihin koulupäivän tai päiväkotipäivän yhteydessä voi hakea 25. huhtikuuta mennessä. Opetus- ja kulttuuriministeriö käyttää avustuksiin 2,5 miljoonaa euroa.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kovia lukuja

Mikko Rantanen.

Vaikka Suomessa on viime kuukausina NHL-uutisointi tehty lähinnä Patrik Laineen maalimäärien kautta, Mikko Rantasen huippuvire huomattiin laajemmin vasta, kun ”Nousiaisten Cam Neely” ylitti 70 pisteen rajan. NHL:ssä 70 pistettä on viime vuosina ollut suomalaisille vaikeasti saavutettava raja. Edellisen kerran yli 70 pistettä suomalaisista nakutti Teemu Selänne kaudella 2010–11.

Jälkipeli: Kaarinassa näytetään vihreää valoa liiganousulle

Ura Basket eteni kolmella voitolla Jyväskylästä välieriin. JBA antoi hyvän vastuksen kaarinalaisille. Välieristä etenee kolmella voitolla finaalipeleihin. Niiden voittaja nousee suoraan Korisliigaan. Iso kysymys on yhä, mikä joukkue haluaa oikeasti nousta. Ura Basket ainakin haluaa.

Nälkä kasvaa pelatessa. Vielä kauden alussa Kaarinassa suhtauduttiin varauksella Korisliigaan nousulle. Vasta viime keväänä Ura Basket oli nostettu kabinettipäätöksellä valtakunnan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Nousu pääsarjaan jo heti tämän kauden päätteeksi kuulosti vielä silloin liian haasteelliselta.

Kanadalainen Ben McKendry TPS:n keskikentälle

Ben McKendry ja Mika Laurikainen.

Veikkausliigaan palannut TPS vahvistaa joukkuettaan yhdellä uudella keskikenttäpelaajalla. Kanadalainen Ben McKendry vakuutti TPS-valmennuksen omalla testijaksollaan ja osapuolet allekirjoittivatkin maanantaina sopimuksen kaudesta 2018.

Åboraakkeli: Demokraattinen ihmiskoe

Juha Reini

TPS päätyi naisten jalkapallojoukkueen kanssa poikkeukselliseen ratkaisuun. Runsas viikko ennen kauden alkua seura julkisti korvaajan tai tässä tapauksessa siis korvaajat aiemmin potkut saaneen Tomi Ruuhikorven tilalle.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!