Jälkipeli: RC-autoharrastus ei katso ikää

Turun Urheiluautoilijoilla on hienot tilat Lukkosepänkadulla. RC-autojen ohjaajat ovat kuvassa ylhäällä korokkeella, muuten autoilla ajetaan kilpaa kuin konsanaan oikeilla autoilla. Autoluokkia on useita. Kuvassa on myös sähkökäyttöinen 1/10-kokoluokan krossiauto. Turun Urheiluautoilijoilla on hienot tilat Lukkosepänkadulla. RC-autojen ohjaajat ovat kuvassa ylhäällä korokkeella, muuten autoilla ajetaan kilpaa kuin konsanaan oikeilla autoilla. Autoluokkia on useita. Kuvassa on myös sähkökäyttöinen 1/10-kokoluokan krossiauto. Kuva: Hannu Tuominen

Vauhti on melkoinen. Tottumattomalle RC-autojen kisa on aluksi vaikeasti seurattava. Autot kiitävät hämmästyttävällä vauhdilla kurvista toiseen välillä jopa ilmassa lentäen. Kilpa-autojen ohjaajilta vaaditaan ajotaitoa ja reagointikykyä.

RC tarkoittaa radio-ohjattavia pienoismalleja. Kauko-ohjattavia pienoismalleja on kehitetty muun muassa autoista, veneistä, helikoptereista ja lentokoneista. Ohjaajan kädessä olevan lähettimen mekaaninen liike, esimerkiksi ohjausvivun kääntäminen, muutetaan sähköiseksi signaaliksi, joka lähetetään radiotaajuudella pienoismalliin asennettuun vastaanottimeen. Tämä muuttaa vuorostaan radiosignaalit sähkösignaaleiksi, jotka lopuksi palautetaan mekaaniseksi liikkeeksi. Näin saadaan auton pyörät kääntymään.

Radio-ohjattavien pienoismallien moottorit ovat yleensä sähkö- tai polttomoottoreita. Jälkimmäiset ovat tavallisesti bensiini- tai metanolikäyttöisiä kaksitahtimoottoreita. Sähkökäyttöiset saavat tarvittavan virran akuista. RC-autot voivat olla nelivetoisia, etuvetoisia tai takavetoisia. Ulkokäytössä ajellaan erilaisilla autoilla kuin sisätiloissa. Kokoluokkiakin on useita.

Turun Urheiluautoilijoiden järjestämässä Winter Jumps -pienoisautoilusarjassa kisailtiin sähkökäyttöisillä 1/10-kokoluokan krossiautoilla. Ne ovat nopeita ja suunniteltu kilpa-autoiksi. Seuran hallinnoimassa Lukkosepänkadun TUA Areenalla alustana on matto sekä tasainen betonipinta.

Viikonlopun kisaan ilmoittautui mukaan lähes 100 osallistujaa. Tunnelma oli tiivis kuin Formula-kisoissa konsanaan. Ohjaajien taito ratkaisee, mutta moottoriurheilun ollessa kyseessä, myös tekniikalla on iso merkitys. Varikolla autoja huolletaan ja säädetään ratakohtaisesti suurella ammattitaidolla. Nämä autot eivät ole hankittu tavaratalojen leluhyllyistä.

– RC-autot ovat olleet mukana Turun Urheiluautoilijoiden toiminnassa jo vuosikymmeniä. Itse aloitin lajin harrastamisen, kun isä osti RC-auton joululahjaksi. Harrastaja-autot maksavat 100-300 euroa. Kilpa-autoissa ei ole periaatteessa ylärajaa, mutta kilpatoimintaan pääsee mukaan jo muutamalla satasella. Laji ehkä vaikuttaa miehiseltä, mutta toisaalta itse löysin vaimoni lajin parista. Naisiakin on siis mukana, kertoo Turun Urheiluautoilijoiden puheenjohtaja Jani Parjanen.

Miten vasta-alkaja pääsee mukaan lajiin?

– Lajin harrastaminen on helppoa, kun tulee mukaan seuran toimintaan. Välttämättä ei tarvitse edes omaa autoa, vaan voi kokeilla aluksi ajamista seuran autoilla. Aloittelijoille tarjotaan myös teknistä apua. Innokkaimmat rakentavat oman autonsa itse.

Onko auton ohjaaminen haastavaa aloittelijalle?

– Rutiinit oppii ajamalla. Vauhti kasvaa kokemuksen myötä. Iällä ei ole merkitystä. Nuoremmilla on paremmat reaktiokyvyt, mutta vanhemmalla kokemus korvaa ikääntymisen. Autojen tekniset erot ovat pieniä ja kuka tahansa voi ostaa hyvän auton. Kaikilla on siihen varaa.

Useimmille autoluokille järjestetään SM-kisojen lisäksi myös kansainvälisiä kisoja aina maailmanmestaruuteen saakka. Turun Urheiluautoilijoiden järjestämässä Winter Jumps -pienoisautoilusarjassa toimittiin kuin oikeissa Formula-kisoissa. Aika-ajossa jokaisen auton kierrosnopeudet kirjautuivat automaattisesti tietokoneen näytölle. Itse kisaa oli helppo seurata myös monitorista, sillä sijoitukset ja nopeudet päivittyivät ajon aikana kuvaruutuun. Ainoa poikkeus oikeisiin ratakisoihin ovat niin sanotut nostajat, sillä nopeasti kulkevat autot saattavat pyörähtää radalla ympäri.

– Lajiin kuuluu, että autoja ohjaavat kilpailijat toimivat myös omalla vuorollaan nostajina. Pyllähdykset kuuluvat lajiin, mutta taitavan kuljettajan auto kaatuu harvoin.

Hannu Tuominen

RC-autojen harrastaminen vaatii teknistä osaamista. Varikolla autoja huolletaan ja säädetään rataolosuhteiden mukaan. RC-autojen harrastaminen vaatii teknistä osaamista. Varikolla autoja huolletaan ja säädetään rataolosuhteiden mukaan. Kuva: Hannu Tuominen

Euroopassa todettu korkeapatogeenista H5N6-tyypin lintuinfluenssaa

Korkeapatogeenista H5N6-tyypin lintuinfluenssaa (HPAI H5N6) on todettu Euroopassa joulukuun 2017 ja tammikuun 2018 aikana neljässä maassa. Joulukuun alussa virusta todettiin Alankomaissa ankkatilalla ja luonnonvaraisissa linnuissa, ja sen jälkeen virusta on todettu luonnonvaraisissa linnuissa Sveitsissä, Britanniassa ja Saksassa.

Uudet matkailukartat nostavat esiin Kuninkaantien kohteet ja Suomen kylät

Turun saaristosta itärajalle ulottuvan Kuninkaantien kartta sekä koko Suomen kattava kylämatkailun kartta muistuttavat, että digitalisoituvassa ajassakin paperisessa kartassa on voimaa. Kartat päivittävät vuosisatoja vanhan Kuninkaantien tämän päivän matkailijan kohdelistalle ja tuovat uudella tavalla esiin kiinnostavia kyliä.

Kaskis kuutosena, Mami sijalla 15

Kaskis soli turkulaisravintoiloista äänestyksessä korkeimmalla tilalla, kuudes.

Helsinkiläinen Grön on Suomen paras ravintola. Suomen 50 Parasta Ravintolaa -äänestyksessä seuraaviksi sijoittuivat helsinkiläiset Olo ja BasBas. Äänestyksen tulos julkistettiin maanantaina.

Impivaaran uimahallin vesi todettu uimakelpoiseksi

Impivaaran uimahallin monitoimi-, perhe- ja lastenallas ovat olleet pois käytöstä veden laadun epäselvyyden vuoksi, mutta näytteiden perusteella vesi on nyt todettu uimakelpoiseksi.

Peltipoliisien viikon saldo: lähes 1 300 välähdystä

Turun uudet automaattivalvontakamerat kuvasivat lähes 1 300 ylinopeutta ajanutta ajoneuvoa viikon kuluessa. Eniten ylinopeuksia todettiin Satakunnantiellä, jossa kuvattuja ajoneuvoja oli 675.

Tomas Hradecky tekee paluun kasvattajaseuransa TPS:n riveihin

Tomas Hradecky

TPS saa alkavalle Veikkausliigakaudelle tutun vahvistuksen, kun keskikenttäpelaaja Tomas Hradecky palaa takaisin kasvattajaseuransa riveihin. 25-vuotias Hradecky on solminut TPS:n kanssa kauden 2018 kattavan sopimuksen.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: Juuso Wahlsten antoi hyvät elämäneväät pojilleen

Wahlstenin kiekkomiehet on saatu samaan kuvaan. Sami (vas.) ja Jali saapuivat Suomeen ulkomailta juhlistamaan isä-Juuson 80-vuotissynttäreitä. Turun Palloseura järjesti Juhani Wahlstenille ikimuistoiset syntymäpäiväjuhlat Turkuhallissa.

Visionääri, ajattelija, uudistaja, kouluttaja, opettaja, jääkiekkoleijona…lista on pitkä. Viime lauantaina 80 vuotta täyttänyttä kiekkolegenda Juhani Wahlstenia on tituleerattu lukemattomin ilmaisuin. Yksi lause tiivistää turkulaisen kiekkolegendan elämän: Jos jääkiekkoa ei olisi keksitty, " Juuso " olisi sen keksinyt.

Tomas Hradecky tekee paluun kasvattajaseuransa TPS:n riveihin

Tomas Hradecky

TPS saa alkavalle Veikkausliigakaudelle tutun vahvistuksen, kun keskikenttäpelaaja Tomas Hradecky palaa takaisin kasvattajaseuransa riveihin. 25-vuotias Hradecky on solminut TPS:n kanssa kauden 2018 kattavan sopimuksen.

TPS Salibandy Suomen seitsemänneksi suurin, FBC Turku sijalla 17

Salibandyn suosio jatkuu rekisteröityjien pelaajien ja harrastajien määrällä mitattuna. Vuoden 2017 viimeisen päivän (31.12.) lukema on 59 791 henkilöä. Tästä määrästä Salibandyliiton lisenssinhaltijoita on 57 330.

Jälkipeli: Salibandy veti Kupittaan palloiluhallin täyteen

FBC Turun kotiottelu keräsi reilusti yli tuhat katsojaa. Määrä on seurahistorian suurin ja eräs Suomen suurimmista Divarin yleisömääristä.

Turkulainen salibandy todisti yhden päivänä aikana, miksi laji on uuden Kupittaan palloiluhallin suurin käyttäjä. Yhteensä noin 4 000 katsojaa kahteen peliin on saavutus, josta moni olisi kateellinen. Viisaasti koko halli katsomotiloineen oli varattu päivän salibandyotteluille.

Anne Pohjola hurjasteli 17 tehopistettä Naantalissa

Sunnuntain kohtasivat ringeten SM-sarjan sarjajumbo ja kärki. Vaikka VG-62:lla oli kotietu puolellaan, sarjakärki Lapinlahden Luistin -89 Say Cheese oli odotetun murskaava. Loppulukemiksi saatiin 2–19. Voiton myötä sarjajohtonsa jo seitsemän pisteen suuruiseksi kasvattanut Lapinlahti varmisti ensimmäisenä joukkueena pudotuspelipaikan.

Menoviikko: Mestaruusliiga poikkeaa Kupittaan palloiluhallissa

Raision Loimu pelaa tammi-helmikuussa kaksi peliä Kupittaan uudessa palloiluhallissa.

Turun uusi palloiluhalli oli jo tammikuun alussa lentopallon näyttämönä, kun Suomen Cupin final four -turnaukset pelattiin Turussa. 17. tammikuuta lentopallo palaa palloiluhalliin, kun Raision Loimu tuo Mestaruusliigaottelunsa Turkuun. Tuolloin kello 18.30 alkavassa ottelussa Loimu mittaa Akaa-Volleyn taidot.

Täysosuma
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.