HC Kilpparit vääntää käyrällä rightin lavalla

Maahockeyn sisäversio, indoor-hockey, muistuttaa temmoltaan salibandyä. Maahockeyn sisäversio, indoor-hockey, muistuttaa temmoltaan salibandyä. Kuva: Hc Kilpparit

– Meillä on tällä hetkellä U-12 ja U-15 -junioriryhmät ja meillä oli sen verran vähän junioreita tälle talvelle, että meillä on Humppila hockeyn kanssa yhteiset joukkueet. Meillä on Turussa kymmenisen junioria, kertoo HC Kilpparien juniorivalmentaja Sampo Hirvioja maahockeyseuran lasten tilanteesta.

Maahockey on laji jota pelataan jalkapalloa muistuttavalla ruohokentällä, yksitoistamiehisillä joukkueilla. Maahockeyn juuret ulottuvat mailapelien varhaishistoriaan, aina yli kolmen tuhannen vuoden taakse. Huomioitavaa on se, että maahockey on erilaisten mailapelien kantalaji.

Turussa,maahockeyn juuret ulottuvat vuoteen 2007, jolloin perustettiin HC Kilpparit. Harrastajia on noin kolmekymmentä.

Maahockeyn erikoisuus on se, että kaikkien pelaajien mailat ovat ”righteja”, eli oikea käsi pitää mailasta alempaa kiinni. Laji sisältää jalkapallon ryhmitystä, jääpallon taktisuutta. Muunnelmia lajista ovat sisähockey ja hockey 5. Talvella pelattava sisähockey muistuttaa salibandyä ja on temmoltaan samaa luokkaa.

Maahockey ei ole kontaktilaji, mikä näkyy lajin harrastajista, joiden ulkoinen habitus ei ole punttisalilta hankittu. HC Kilpparien edustusjoukkueen pelaaja Antti Äärelä – myös juniorijoukkueen valmentaja – ja Hirvioja ovat kemian opiskelijoita Turun yliopistosta.

Laji on edullinen niin varusteiden kuin kausimaksujen osalta.

– Varusteet ovat aika edulliset. Ne ovat säärisuojat, hammassuojat, hanskat ja maila kenttäpelaajalla. Nämä saa alle sadalla eurolla. Aloittavalle juniorille saa tuolla hinnalla välillä varustepaketteja. Kausimaksut ovat noin 20–30 euroa, kertoo Äärelä.

Maahockeyvarusteita ovat myös sopivat kengät ja maahockeysukat, joten hintaa koko setistä tulee aikuiselle noin 150 euron luokkaa, jos varusteet ostaa erillisinä.

Vaikka sisällä pelattava indoor-hockey ja ison kentän maahockey ovat periaatteessa samoja lajeja, vaativat lajit kuitenkin eri ominaisuuksia.

– Kuten muissakin mailapeleissä, silmä-käsi koordinaatio on lajissa tärkeä. Kentällä täytyy myös ajatella aika paljon, mainitsee Äärelä.

– Indoor-hockey ja maahockey vaativat hiukan erilaisia ominaisuuksia kentän koon takia. Indoor-hockey on teknisempi laji. Pelissä ei saa nostaa palloa vastustajan mailan yli eli pelaajalla täytyy olla todella nopeat kädet, muistuttaa Hirvioja.

Lajin harrastaminen samanaikaisesti jonkin toisen mailapelin ohessa tukee oletettavan ykköslajin pelin taitojen edistämistä.

– Porin Narukerän jääpallojoukkue on kesäisin pelannut maahockeyta ja he ovat tämän ansiosta menneet valovuoden eteenpäin verrattuna niihin jääpallojoukkueisiin, jotka eivät ole kesäisin pelanneet maahockeyta. Lajit ovat toisiaan niin lähellä, lataa Hirvioja.

Kurt Hedborg

Euroopassa todettu korkeapatogeenista H5N6-tyypin lintuinfluenssaa

Korkeapatogeenista H5N6-tyypin lintuinfluenssaa (HPAI H5N6) on todettu Euroopassa joulukuun 2017 ja tammikuun 2018 aikana neljässä maassa. Joulukuun alussa virusta todettiin Alankomaissa ankkatilalla ja luonnonvaraisissa linnuissa, ja sen jälkeen virusta on todettu luonnonvaraisissa linnuissa Sveitsissä, Britanniassa ja Saksassa.

Uudet matkailukartat nostavat esiin Kuninkaantien kohteet ja Suomen kylät

Turun saaristosta itärajalle ulottuvan Kuninkaantien kartta sekä koko Suomen kattava kylämatkailun kartta muistuttavat, että digitalisoituvassa ajassakin paperisessa kartassa on voimaa. Kartat päivittävät vuosisatoja vanhan Kuninkaantien tämän päivän matkailijan kohdelistalle ja tuovat uudella tavalla esiin kiinnostavia kyliä.

Kaskis kuutosena, Mami sijalla 15

Kaskis soli turkulaisravintoiloista äänestyksessä korkeimmalla tilalla, kuudes.

Helsinkiläinen Grön on Suomen paras ravintola. Suomen 50 Parasta Ravintolaa -äänestyksessä seuraaviksi sijoittuivat helsinkiläiset Olo ja BasBas. Äänestyksen tulos julkistettiin maanantaina.

Impivaaran uimahallin vesi todettu uimakelpoiseksi

Impivaaran uimahallin monitoimi-, perhe- ja lastenallas ovat olleet pois käytöstä veden laadun epäselvyyden vuoksi, mutta näytteiden perusteella vesi on nyt todettu uimakelpoiseksi.

Peltipoliisien viikon saldo: lähes 1 300 välähdystä

Turun uudet automaattivalvontakamerat kuvasivat lähes 1 300 ylinopeutta ajanutta ajoneuvoa viikon kuluessa. Eniten ylinopeuksia todettiin Satakunnantiellä, jossa kuvattuja ajoneuvoja oli 675.

Tomas Hradecky tekee paluun kasvattajaseuransa TPS:n riveihin

Tomas Hradecky

TPS saa alkavalle Veikkausliigakaudelle tutun vahvistuksen, kun keskikenttäpelaaja Tomas Hradecky palaa takaisin kasvattajaseuransa riveihin. 25-vuotias Hradecky on solminut TPS:n kanssa kauden 2018 kattavan sopimuksen.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: Juuso Wahlsten antoi hyvät elämäneväät pojilleen

Wahlstenin kiekkomiehet on saatu samaan kuvaan. Sami (vas.) ja Jali saapuivat Suomeen ulkomailta juhlistamaan isä-Juuson 80-vuotissynttäreitä. Turun Palloseura järjesti Juhani Wahlstenille ikimuistoiset syntymäpäiväjuhlat Turkuhallissa.

Visionääri, ajattelija, uudistaja, kouluttaja, opettaja, jääkiekkoleijona…lista on pitkä. Viime lauantaina 80 vuotta täyttänyttä kiekkolegenda Juhani Wahlstenia on tituleerattu lukemattomin ilmaisuin. Yksi lause tiivistää turkulaisen kiekkolegendan elämän: Jos jääkiekkoa ei olisi keksitty, " Juuso " olisi sen keksinyt.

Tomas Hradecky tekee paluun kasvattajaseuransa TPS:n riveihin

Tomas Hradecky

TPS saa alkavalle Veikkausliigakaudelle tutun vahvistuksen, kun keskikenttäpelaaja Tomas Hradecky palaa takaisin kasvattajaseuransa riveihin. 25-vuotias Hradecky on solminut TPS:n kanssa kauden 2018 kattavan sopimuksen.

TPS Salibandy Suomen seitsemänneksi suurin, FBC Turku sijalla 17

Salibandyn suosio jatkuu rekisteröityjien pelaajien ja harrastajien määrällä mitattuna. Vuoden 2017 viimeisen päivän (31.12.) lukema on 59 791 henkilöä. Tästä määrästä Salibandyliiton lisenssinhaltijoita on 57 330.

Jälkipeli: Salibandy veti Kupittaan palloiluhallin täyteen

FBC Turun kotiottelu keräsi reilusti yli tuhat katsojaa. Määrä on seurahistorian suurin ja eräs Suomen suurimmista Divarin yleisömääristä.

Turkulainen salibandy todisti yhden päivänä aikana, miksi laji on uuden Kupittaan palloiluhallin suurin käyttäjä. Yhteensä noin 4 000 katsojaa kahteen peliin on saavutus, josta moni olisi kateellinen. Viisaasti koko halli katsomotiloineen oli varattu päivän salibandyotteluille.

Anne Pohjola hurjasteli 17 tehopistettä Naantalissa

Sunnuntain kohtasivat ringeten SM-sarjan sarjajumbo ja kärki. Vaikka VG-62:lla oli kotietu puolellaan, sarjakärki Lapinlahden Luistin -89 Say Cheese oli odotetun murskaava. Loppulukemiksi saatiin 2–19. Voiton myötä sarjajohtonsa jo seitsemän pisteen suuruiseksi kasvattanut Lapinlahti varmisti ensimmäisenä joukkueena pudotuspelipaikan.

Menoviikko: Mestaruusliiga poikkeaa Kupittaan palloiluhallissa

Raision Loimu pelaa tammi-helmikuussa kaksi peliä Kupittaan uudessa palloiluhallissa.

Turun uusi palloiluhalli oli jo tammikuun alussa lentopallon näyttämönä, kun Suomen Cupin final four -turnaukset pelattiin Turussa. 17. tammikuuta lentopallo palaa palloiluhalliin, kun Raision Loimu tuo Mestaruusliigaottelunsa Turkuun. Tuolloin kello 18.30 alkavassa ottelussa Loimu mittaa Akaa-Volleyn taidot.

Täysosuma
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.