HC Kilpparit vääntää käyrällä rightin lavalla

Maahockeyn sisäversio, indoor-hockey, muistuttaa temmoltaan salibandyä. Maahockeyn sisäversio, indoor-hockey, muistuttaa temmoltaan salibandyä. Kuva: Hc Kilpparit

– Meillä on tällä hetkellä U-12 ja U-15 -junioriryhmät ja meillä oli sen verran vähän junioreita tälle talvelle, että meillä on Humppila hockeyn kanssa yhteiset joukkueet. Meillä on Turussa kymmenisen junioria, kertoo HC Kilpparien juniorivalmentaja Sampo Hirvioja maahockeyseuran lasten tilanteesta.

Maahockey on laji jota pelataan jalkapalloa muistuttavalla ruohokentällä, yksitoistamiehisillä joukkueilla. Maahockeyn juuret ulottuvat mailapelien varhaishistoriaan, aina yli kolmen tuhannen vuoden taakse. Huomioitavaa on se, että maahockey on erilaisten mailapelien kantalaji.

Turussa,maahockeyn juuret ulottuvat vuoteen 2007, jolloin perustettiin HC Kilpparit. Harrastajia on noin kolmekymmentä.

Maahockeyn erikoisuus on se, että kaikkien pelaajien mailat ovat ”righteja”, eli oikea käsi pitää mailasta alempaa kiinni. Laji sisältää jalkapallon ryhmitystä, jääpallon taktisuutta. Muunnelmia lajista ovat sisähockey ja hockey 5. Talvella pelattava sisähockey muistuttaa salibandyä ja on temmoltaan samaa luokkaa.

Maahockey ei ole kontaktilaji, mikä näkyy lajin harrastajista, joiden ulkoinen habitus ei ole punttisalilta hankittu. HC Kilpparien edustusjoukkueen pelaaja Antti Äärelä – myös juniorijoukkueen valmentaja – ja Hirvioja ovat kemian opiskelijoita Turun yliopistosta.

Laji on edullinen niin varusteiden kuin kausimaksujen osalta.

– Varusteet ovat aika edulliset. Ne ovat säärisuojat, hammassuojat, hanskat ja maila kenttäpelaajalla. Nämä saa alle sadalla eurolla. Aloittavalle juniorille saa tuolla hinnalla välillä varustepaketteja. Kausimaksut ovat noin 20–30 euroa, kertoo Äärelä.

Maahockeyvarusteita ovat myös sopivat kengät ja maahockeysukat, joten hintaa koko setistä tulee aikuiselle noin 150 euron luokkaa, jos varusteet ostaa erillisinä.

Vaikka sisällä pelattava indoor-hockey ja ison kentän maahockey ovat periaatteessa samoja lajeja, vaativat lajit kuitenkin eri ominaisuuksia.

– Kuten muissakin mailapeleissä, silmä-käsi koordinaatio on lajissa tärkeä. Kentällä täytyy myös ajatella aika paljon, mainitsee Äärelä.

– Indoor-hockey ja maahockey vaativat hiukan erilaisia ominaisuuksia kentän koon takia. Indoor-hockey on teknisempi laji. Pelissä ei saa nostaa palloa vastustajan mailan yli eli pelaajalla täytyy olla todella nopeat kädet, muistuttaa Hirvioja.

Lajin harrastaminen samanaikaisesti jonkin toisen mailapelin ohessa tukee oletettavan ykköslajin pelin taitojen edistämistä.

– Porin Narukerän jääpallojoukkue on kesäisin pelannut maahockeyta ja he ovat tämän ansiosta menneet valovuoden eteenpäin verrattuna niihin jääpallojoukkueisiin, jotka eivät ole kesäisin pelanneet maahockeyta. Lajit ovat toisiaan niin lähellä, lataa Hirvioja.

Kurt Hedborg

Utelias luokka -pilottien haku avattu

Opetus- ja kulttuuriministeriö etsii Utelias luokka -pilotteja. Piloteissa opettajat, taidekasvattajat ja oppilaat pääsevät tekemään yhteistyötä oppitunneilla ja iltapäivän harrastustunneilla. Erityisavustuksia pilotteihin sekä taiteen ja kulttuurin harrastustunteihin koulupäivän tai päiväkotipäivän yhteydessä voi hakea 25. huhtikuuta mennessä. Opetus- ja kulttuuriministeriö käyttää avustuksiin 2,5 miljoonaa euroa.

B-influenssa hiipuu, mutta A-influenssa runsastunut

Kuluva influenssakausi on ollut poikkeuksellinen verrattuna edellisiin talviin. Influenssa-B-virus hallitsi epidemiaa koko talven ajan aina maaliskuun alkupuolelle, mutta nyt sen tapausmäärät ovat vihdoin kääntyneet laskuun. Samalla kuitenkin Influenssa-A-virusta on alkanut esiintyä enemmän kuin edeltävinä viikkoina. H3N2-tyypin A-influenssavirus on ollut vallitseva A-influenssavirustyyppi. Tänä talvena on ollut merkittävä RS-virusepidemia.

Musiikkia Jobin kirjaan Martinkirkossa

Tuomo Norvasuo toimii esityksen tekstinlukijana.

Martinkirkossa kuullaan 27. maaliskuuta kello 18 harvoin Suomessa kuultua ruotsalaissäveltäjä Oskar Lindbergin (1887-1955) musiikkia Raamatun Jobin kirjan ympärille rakentuvassa esityksessä.

Metsäpuutarha toteutetaan luonnon ehdoilla

Metsän luonnollisuuden ja puutarhan näyttävyyden voi yhdistää metsäpuutarhaksi.

Suomi on metsäinen maa ja metsän luonto on meille tuttua. Puutarha ja metsä mielletään erilaisiksi ympäristöiksi. Hyvin suunnittelemalla metsän luonnollisuuden ja puutarhan näyttävyyden voi yhdistää metsäpuutarhaksi. Metsäpuutarhasta syntyy aktiivinen tila, joka lisää luonnon monimuotoisuutta enemmän kuin hoidettu piha tai yksipuolinen metsä. Etenemällä kolmessa vaiheessa tutkimisen, raivaamisen ja monipuolistamisen kautta, pääsee parhaiten toimivaan lopputulokseen.

Maatilojen lukumäärä jatkanut laskuaan

Aktiivisten maatilojen lukumäärä on pienentynyt yhtäjaksoisesti koko tilaston seurantajakson ajan vuodesta 2004 lähtien. Kokonaisuudessaan aktiivisten maatilojen lukumäärä on laskenut 31 prosenttia vuosien 2004–16 välillä. Suurin pudotus tilojen lukumäärässä on tapahtunut sikataloutta harjoittavien tilojen osalla, noin 65 prosenttia.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kovia lukuja

Mikko Rantanen.

Vaikka Suomessa on viime kuukausina NHL-uutisointi tehty lähinnä Patrik Laineen maalimäärien kautta, Mikko Rantasen huippuvire huomattiin laajemmin vasta, kun ”Nousiaisten Cam Neely” ylitti 70 pisteen rajan. NHL:ssä 70 pistettä on viime vuosina ollut suomalaisille vaikeasti saavutettava raja. Edellisen kerran yli 70 pistettä suomalaisista nakutti Teemu Selänne kaudella 2010–11.

Jälkipeli: Kaarinassa näytetään vihreää valoa liiganousulle

Ura Basket eteni kolmella voitolla Jyväskylästä välieriin. JBA antoi hyvän vastuksen kaarinalaisille. Välieristä etenee kolmella voitolla finaalipeleihin. Niiden voittaja nousee suoraan Korisliigaan. Iso kysymys on yhä, mikä joukkue haluaa oikeasti nousta. Ura Basket ainakin haluaa.

Nälkä kasvaa pelatessa. Vielä kauden alussa Kaarinassa suhtauduttiin varauksella Korisliigaan nousulle. Vasta viime keväänä Ura Basket oli nostettu kabinettipäätöksellä valtakunnan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Nousu pääsarjaan jo heti tämän kauden päätteeksi kuulosti vielä silloin liian haasteelliselta.

Kanadalainen Ben McKendry TPS:n keskikentälle

Ben McKendry ja Mika Laurikainen.

Veikkausliigaan palannut TPS vahvistaa joukkuettaan yhdellä uudella keskikenttäpelaajalla. Kanadalainen Ben McKendry vakuutti TPS-valmennuksen omalla testijaksollaan ja osapuolet allekirjoittivatkin maanantaina sopimuksen kaudesta 2018.

Åboraakkeli: Demokraattinen ihmiskoe

Juha Reini

TPS päätyi naisten jalkapallojoukkueen kanssa poikkeukselliseen ratkaisuun. Runsas viikko ennen kauden alkua seura julkisti korvaajan tai tässä tapauksessa siis korvaajat aiemmin potkut saaneen Tomi Ruuhikorven tilalle.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!