Jälkipeli: Studio Dance Effect tanssittaa talkooperiaatteella

Tanssikoulu Studio Dance Effectin kilpatanssijoista näkyy tanssimisen ilo. Hymy irtoaa helposti. Vasemmalla on tanssikoulun kilpajoukkueiden päävalmentaja sekä lajivastaava Rosa Blom. Tanssikoulu Studio Dance Effectin kilpatanssijoista näkyy tanssimisen ilo. Hymy irtoaa helposti. Vasemmalla on tanssikoulun kilpajoukkueiden päävalmentaja sekä lajivastaava Rosa Blom. Kuva: Hannu Tuominen

Tanssikoulu Studio Dance Effect, kavereiden kesken tuttavallisesti ”Effe”, on muutamassa vuodessa kasvanut liki parin sadan innokkaan jäsenen seuraksi. Eikä ihme, sillä tanssi on harrastuksena perin koukuttava. Effen nuorimmat toimintaan osallistuvat tanssijat ovat vasta kaksivuotiaita.

Tanssikoulun Mälikkälän Radiomiehenkadulla sijaitsevat tilat saivat alkunsa vanhempien aloitteesta. Koulujen liikuntasalien myöhäiset vuorot koettiin nuorille raskaiksi. Oma sali tuli tarpeeseen.

Tanssijoiden remonttitaitoiset isät ryhtyivät töihin. Käytöstä poistetut konttoritilat muutettiin asianmukaisiksi tanssitiloiksi. Nyt seuralla on käytössään jo kaksi omaa salia sekä kunnolliset sosiaalitilat.

Disco- ja showtanssi on niin vauhdikasta ja notkeutta vaativaa liikuntaa, että aikuisten kilpasarja alkaa jo 16-vuotiaana. Huipulle pääseminen vaatii kovaa harjoittelua. Innokkaimmat treenaavatkin useita kertoja viikossa. Fyysisten vaatimusten takia monen kilpaura päättyy jo parikymppisenä.

– Laji on kehittynyt valtavasti viimeisten vuosien aikana. Nopeus on lisääntynyt. Nuorimmat osaavat tehdä liikesarjoja, jotka ennen onnistuivat vasta myöhemmällä iällä, kertoo Studio Dance Effectin tanssikoulun kilpajoukkueiden päävalmentaja sekä lajivastaava Rosa Blom, joka kiertää myös paljon ulkomailla tuomaroimassa ja opettamassa lajiaan.

Disco- ja showtanssi ei ole pelkästään vauhdikasta liikuntaa. Se on myös näyttävää. Rytmikäs musiikki, kimaltelevat asut, värikkäät meikit ja akrobaattiset liikkeet ovat tärkeä osa esiintymistä. Nykyään tuomarit arvostavatkin taitojen ohella yhä enemmän esiintyjän persoonallisuutta.

– 20-vuotias alkaa olla disco-eläkeläinen. Itse kilpailin vielä myöhemmin, mutta se on harvinaista. Laji vaatii paljon notkeutta, voimaa ja nopeutta. Harrastusmielessä lajia voi jatkaa myöhemmälläkin iällä.

Studio Dance Effect toimii talkooperiaatteella, joten kaikki kerätyt jäsen- ja tuntimaksut sijoitetaan koulun toimintaan ja tanssijoita tukemaan. Alkuaikoina Effe houkutteli uusia jäseniä lehti-ilmoituksilla. Ei enää, sillä nykyään maine kiirii suusta suuhun. Mainio kilpailumenestys sekä kotimaassa että ulkomailla on tehnyt seurasta arvostetun tanssipiireissä.

– Kaverit kertovat toisilleen. Osa tulee ihan tästä lähialueelta. Moni on tullut kouluista, jossa olen käynyt kertomassa lajistamme. Useat ovat siirtyneet tanssin pariin voimisteluseuroista. Moni tulee tänne suoraan koulupäivän päätteeksi. Ennen harjoituksia tehdään kotiläksyt.

Seuran Elite-ryhmän kilpailijat koostuvat juniori-ja aikuisikäisistä tanssijoista. Heidän tavoitteena ovat kotimaiset ja kansainväliset kisat, mutta kilpailutoiminta on vain osa Effen toimintaa.

Mukaan seuran tanssiharrastukseen pääsee vaikka ei omaisi aikaisempaa tanssiharrastusta. Muun muassa suositulla JAM-tunnilla jammaillaan ja pidetään hauskaa show ja street -tunnelmissa viimeisimpien hittikappaleiden vauhdittamana. Lajeina ovat muun muassa hiphop, latinoshow, house, locking sekä breakdance.

Satutanssi on 3-5 -vuotiaille aloittelijoille tarkoitettu ryhmä, jossa liikutaan ja leikitään musiikin tahdissa. Harrasteryhmistä löytyykin sopiva vaihtoehto kaikenikäisille. Akrobaattitunneilla tehdään kuperkeikkoja, ihmispyramideja ja voltteja.

Olennainen osa tanssiharrastusta on venyttely ja kehonhuolto. Venytyksiin syvennytään jopa puolentoista tunnin ajaksi kerrallaan.

– Toiset haluavat enemmän show-tyyppistä hiphopia, toiset tykkäävät rankemmasta, volttien tekemisestä. Disco Freestyle on kuninkuuslaji, koska se on akrobaattisine liikkeineen haastavin. Nuoremmat tanssijat tykkäävät vähän kaikesta.

Hannu Tuominen

Turun tuomiokirkon kuusen valot syttyvät lauantaina

Turun tuomiokirkon kuusen valot syttyvät lauantaina 25. marraskuuta kello 15.45 alkaen. Kaikille tarkoitetussa puolen tunnin juhlassa soi iloinen joulumuskari, lauletaan yhdessä, pappi puhuu ja kuusen sadat ledvalot syttyvät. Lopuksi lauletaan Maa on niin kaunis -virsi.

MLL:n Varsinais-Suomen piirille uusi puheenjohtaja

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri ry:lle on valittu uusi puheenjohtaja. Jussi Mertsola valittiin piirin syyskokouksessa torstaina. Professori Mertsola on Tyksin Lasten ja nuorten klinikan ylilääkäri.

Reetta Isotupa-Siltanen vuoden hantvärkkäri

Reetta Isotupa-Siltanen.

Turun Yrittäjät ry on valinnut vuoden 2017 hantvärkkäriksi kuvantekijä Reetta Isotupa-Siltasen . Hän yhdistää töissään kuvituskuvia itse maalaamiinsa osiin. Hän tekee työt käsin leikkaamalla, liimaamalla ja maalaamalla puulevyille. Kuvaoriginaalit skannataan ja painetaan korteiksi ja printeiksi kirjapainossa Kaarinassa. Kollaasitöiden lisäksi Isotupa-Siltanen tekee taidenukkeja paperimassasta ja kankaasta.

Uusiutuvan energian osuus väliaikaisesti lievään laskuun viime vuonna

– Uusiutuvan energian osuus energian loppukulutuksesta on ollut nousussa viime vuotta lukuun ottamatta. Huolimatta hakkeen kulutuksen kääntymisestä jälleen kasvuun, laski uusiutuvan energian osuus viime vuonna 39 prosenttiin, kun se vuonna 2015 oli 39,3 prosenttia, toteaa toimialapäällikkö Markku Alm , jonka kokoama Uusiutuvan energian toimialaraportti julkistettiin torstaina Turussa järjestetyn Energiavaikuttajaseminaarin yhteydessä.

Keskustelua äitien kesken

Turun Kriisikeskus järjestää yksin odottaville äideille keskusteluillan maanantaina 27. marraskuuta kello 17–20. Tapaamisen tarkoituksena on antaa mahdollisuus luottamukselliselle ajatusten vaihtamiselle sekä tarjota käytännön tietoa yksinhuoltajuuteen liittyvistä asioista.

Persimon viihtyy juustoilla

Oranssi ja makea persimon on löytänyt tiensä yhä useampien juustolautaselle. Pienet ruskeat pilkut persimonin pinnassa kertovat siitä, että hedelmä on kypsä ja erittäin makea. Soseuta herkkuhedelmät jäätelön tai rahkan päälle tai villiinny hiukan ja viipaloi ne juustolautaselle: feta, vuohenjuusto, sinihomejuusto ja gouda rakastavat persimonin makeutta.

Konsankujalta puretaan kaksi rakennusta

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta päätti keskiviikkona, että osoitteissa Konsankuja 18 ja 19 sijaitsevat rakennukset puretaan.

Kaupunki
Kaupunki

Pimeisiin pyöriin jaetaan valoja Turussa

Turun polkupyöräilijät ry ja kuntapäättäjät jakavat pyöränvaloja valottomiin pyöriin Valaistu!-tempauksessa tänään torstaina 17–19 Turun Tuomiokirkkotorilla. Yhdistys juhlistaa alkanutta pyöräilytalvea liikenneturvallisuusaiheella ja kiinnittää pyöränvaloja ohi ajaviin valottomiin pyöriin. Tapahtumaan on kutsuttu Turpon kuntavaaliteesit allekirjoittaneita kuntapäättäjiä ja muita luottamushenkilöitä. Paikalla myös Turun kaupungin edustaja.
Urheilu

Hannu Kuru Turun Palloseuraan, TPS solmi useita jatkosopimuksia

Hannu Kuru pelaa loppukauden TPS-paidassa.

Viime kaudet Tutossa pelannut TPS-kasvatti Hannu Kuru siirtyy loppukaudeksi Turun Palloseuraan. 24-vuotiaan hyökkääjän sopimus TPS:n kanssa kattaa myös ensi kauden. TPS on solminut jatkosopimukset Elias Karvosen , Teemu Väyrysen , Jani Forsströmin ja Lucas Ekeståhl-Jonssonin kanssa.

Jälkipeli: Hirvensalossa toivotaan aikaista talvea

Tämä olisi unelma. Hirvensalon hiihtokeskuksessa toivotaan lumista talvea. Talousmurheista huolimatta tämä kausi on turvattu, mutta tulevaisuus askarruttaa Turun Slalomseuran jäseniä.

Eipä käy kateeksi. Turun Slalomseuran puheenjohtaja Jari Lehtisen puhelin soi lähes taukomatta. Hirvensalon hiihtokeskuksen toiminnasta vastaavan urheiluseuran puuhaihmiset ovat saaneet kääriä hihansa. On pakko painaa pitkää päivää, jotta hiihtokeskuksen rinteet voitaisiin avata myös tänä talvena.

Vuoden 2020 Kalevan kisat järjestetään Turussa kolmen seuran yhteistyönä

Kalevan kisat oteltiin Turussa viimeksi vuonna 2011. Kuvassa Salon Vilppaan korkeushyppääjä Miia Kurppa.

Turun Urheiluliitto, Turun Toverit, Turun Weikot Yleisurheilu ja Paavo Nurmi Gamesia järjestävä PN Turku Oy ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen vuoden 2020 Kalevan kisojen järjestämisestä Turussa 13. – 16.8.2020. Samalla Paavo Nurmi Festival -tapahtumia vuodesta 2013 asti toteuttaneen seurayhtymän yhteistyö tiivistyy entisestään.

Täysosuma
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Hjälp!
Hjälp!