Jälkipeli: Studio Dance Effect tanssittaa talkooperiaatteella

Tanssikoulu Studio Dance Effectin kilpatanssijoista näkyy tanssimisen ilo. Hymy irtoaa helposti. Vasemmalla on tanssikoulun kilpajoukkueiden päävalmentaja sekä lajivastaava Rosa Blom. Tanssikoulu Studio Dance Effectin kilpatanssijoista näkyy tanssimisen ilo. Hymy irtoaa helposti. Vasemmalla on tanssikoulun kilpajoukkueiden päävalmentaja sekä lajivastaava Rosa Blom. Kuva: Hannu Tuominen

Tanssikoulu Studio Dance Effect, kavereiden kesken tuttavallisesti ”Effe”, on muutamassa vuodessa kasvanut liki parin sadan innokkaan jäsenen seuraksi. Eikä ihme, sillä tanssi on harrastuksena perin koukuttava. Effen nuorimmat toimintaan osallistuvat tanssijat ovat vasta kaksivuotiaita.

Tanssikoulun Mälikkälän Radiomiehenkadulla sijaitsevat tilat saivat alkunsa vanhempien aloitteesta. Koulujen liikuntasalien myöhäiset vuorot koettiin nuorille raskaiksi. Oma sali tuli tarpeeseen.

Tanssijoiden remonttitaitoiset isät ryhtyivät töihin. Käytöstä poistetut konttoritilat muutettiin asianmukaisiksi tanssitiloiksi. Nyt seuralla on käytössään jo kaksi omaa salia sekä kunnolliset sosiaalitilat.

Disco- ja showtanssi on niin vauhdikasta ja notkeutta vaativaa liikuntaa, että aikuisten kilpasarja alkaa jo 16-vuotiaana. Huipulle pääseminen vaatii kovaa harjoittelua. Innokkaimmat treenaavatkin useita kertoja viikossa. Fyysisten vaatimusten takia monen kilpaura päättyy jo parikymppisenä.

– Laji on kehittynyt valtavasti viimeisten vuosien aikana. Nopeus on lisääntynyt. Nuorimmat osaavat tehdä liikesarjoja, jotka ennen onnistuivat vasta myöhemmällä iällä, kertoo Studio Dance Effectin tanssikoulun kilpajoukkueiden päävalmentaja sekä lajivastaava Rosa Blom, joka kiertää myös paljon ulkomailla tuomaroimassa ja opettamassa lajiaan.

Disco- ja showtanssi ei ole pelkästään vauhdikasta liikuntaa. Se on myös näyttävää. Rytmikäs musiikki, kimaltelevat asut, värikkäät meikit ja akrobaattiset liikkeet ovat tärkeä osa esiintymistä. Nykyään tuomarit arvostavatkin taitojen ohella yhä enemmän esiintyjän persoonallisuutta.

– 20-vuotias alkaa olla disco-eläkeläinen. Itse kilpailin vielä myöhemmin, mutta se on harvinaista. Laji vaatii paljon notkeutta, voimaa ja nopeutta. Harrastusmielessä lajia voi jatkaa myöhemmälläkin iällä.

Studio Dance Effect toimii talkooperiaatteella, joten kaikki kerätyt jäsen- ja tuntimaksut sijoitetaan koulun toimintaan ja tanssijoita tukemaan. Alkuaikoina Effe houkutteli uusia jäseniä lehti-ilmoituksilla. Ei enää, sillä nykyään maine kiirii suusta suuhun. Mainio kilpailumenestys sekä kotimaassa että ulkomailla on tehnyt seurasta arvostetun tanssipiireissä.

– Kaverit kertovat toisilleen. Osa tulee ihan tästä lähialueelta. Moni on tullut kouluista, jossa olen käynyt kertomassa lajistamme. Useat ovat siirtyneet tanssin pariin voimisteluseuroista. Moni tulee tänne suoraan koulupäivän päätteeksi. Ennen harjoituksia tehdään kotiläksyt.

Seuran Elite-ryhmän kilpailijat koostuvat juniori-ja aikuisikäisistä tanssijoista. Heidän tavoitteena ovat kotimaiset ja kansainväliset kisat, mutta kilpailutoiminta on vain osa Effen toimintaa.

Mukaan seuran tanssiharrastukseen pääsee vaikka ei omaisi aikaisempaa tanssiharrastusta. Muun muassa suositulla JAM-tunnilla jammaillaan ja pidetään hauskaa show ja street -tunnelmissa viimeisimpien hittikappaleiden vauhdittamana. Lajeina ovat muun muassa hiphop, latinoshow, house, locking sekä breakdance.

Satutanssi on 3-5 -vuotiaille aloittelijoille tarkoitettu ryhmä, jossa liikutaan ja leikitään musiikin tahdissa. Harrasteryhmistä löytyykin sopiva vaihtoehto kaikenikäisille. Akrobaattitunneilla tehdään kuperkeikkoja, ihmispyramideja ja voltteja.

Olennainen osa tanssiharrastusta on venyttely ja kehonhuolto. Venytyksiin syvennytään jopa puolentoista tunnin ajaksi kerrallaan.

– Toiset haluavat enemmän show-tyyppistä hiphopia, toiset tykkäävät rankemmasta, volttien tekemisestä. Disco Freestyle on kuninkuuslaji, koska se on akrobaattisine liikkeineen haastavin. Nuoremmat tanssijat tykkäävät vähän kaikesta.

Hannu Tuominen

Kassi mukaan ostoksille

Keskivertoihminen käyttää melkein 200 muovikassia vuodessa. Yhtä muovikassia käytetään keskimäärin vain 30 minuuttia.

Helmikuun alussa lanseeratun One Bag Habit -aloitteen tavoitteena on vähentää ostoskassien kulutusta ja lisätä tietoisuutta ostoskassien negatiivisesta vaikutuksesta ympäristöön. Suomessa aloite on KappAhlin ja Lindexin käynnistämä.

Kasvojentunnistus työmaiden turvallisuuden parantajaksi

Uusi kotimainen kasvojentunnistusteknologia mahdollistaa muovisista henkilökorteista luopumisen työmaille kirjautumisessa. Se hyödyntää rakennustyömailla standardiksi muodostunutta, Suomen Tilaajavastuu Oy:n tuottamaa Valttikortti-palvelua, johon kuuluu 400 000 ammattilaista. Etuja ovat turvallisuuden lisääntyminen ja väärinkäytösten poistuminen – toisen henkilön kortilla ei enää ole mahdollista kirjautua työmaalle. Syntynyt kokonaisuus on maailmanlaajuisesti uniikki innovaatio.

Etla: Työeläkemaksut nyt kohdallaan, mutta näkymät voivat muuttua nopeasti

Viime vuonna voimaan tulleen eläkeuudistuksen jälkeen työeläkemaksujen taso on nyt ensimmäistä kertaa yksityisalojen eläkejärjestelmän historian aikana suunnilleen kestävällä tasolla. Tilanne voi kuitenkin muuttua, kun väestöennustetta päivitetään. Työeläkejärjestelmän talouteen vaikuttavat riskit liittyvät erityisesti talouskasvuun, eläkerahastojen sijoitustuottoihin ja väestökehitykseen, käy ilmi Etlan keskiviikkona julkaisemasta tutkimuksesta.

Rautatielainsäädäntöä aiotaan uudistaa

Liikenne- ja viestintäministeriö on lähettänyt lausuntokierrokselle luonnoksen rautatielainsäädännön kokonaisuudistuksesta. Uudella raideliikennelailla säädettäisiin rautatieturvallisuudesta, rautatiejärjestelmän yhteentoimivuudesta, rautatiemarkkinoista ja kaupunkiraideliikenteen hallinnasta.

Tunteiden ilta Kari Tapion ja Topi Sorsakosken sävelin

Olli-Pekka Ketonen ja Matti Mäntylä.

Kaksi pitkän linjan laulusolistia lyö yhteen suosikkiartistiensa suosikkikappaleet konserttikokonaisuudessa Aikaan täysikuun. Se tekee kunniaa edesmenneille Kari Tapiolle (1945–2010) ja Topi Sorsakoskelle (1952–2011).

Oula Palve HPK:sta Tepsiin

HPK:n keskushyökkääjä Oula Palve siirtyy Turun Palloseuran riveihin kahden vuoden sopimuksella. Sopimus kattaa myös loppukauden.

Maaliskuussa uidaan kesäksi kuntoon

Ulpukassa voi osallistua Ui keäksi kuntoon -kampanjaan.

Ui kesäksi kuntoon -kampanja houkuttelee liikkujia keväthangilta myös uimahalliin. Mukaan odotetaan liki 20 000 kunnonkohottajaa.

Kaupunki
Urheilu

Oula Palve HPK:sta Tepsiin

HPK:n keskushyökkääjä Oula Palve siirtyy Turun Palloseuran riveihin kahden vuoden sopimuksella. Sopimus kattaa myös loppukauden.

Åboraakkeli: Iso mahdollisuus

Tuomas Tammero (60) tekemässä työtään eli raivaamassa keskushyökkääjälle tilaa Vaahteraliigan ottelussa Wasa Royalsia vastaan viime elokuussa.

Vielä viime kaudella amerikkalaisen jalkapallon Vaahteraliigaa Turku Trojansin paidassa pelannut Tuomas Tammero pelaa ensi kaudella amerikkalaista jalkapalloa Euroopan huipulla. Linjahyökkääjänä pääasiassa pelannut Tammero edustaa Saksan pääsarjaan noussutta Potsdam Royalsia.

Sami Rähmönen uskoo yhtenäisen TPS:n olevan yllätysvalmis

Sami Rähmönen iso pala TPS:lle, kun joukkue palaa kolmen vuoden tauon jälkeen Veikkausliigaan.

Vaikka TPS:n jalkapallomiehistön kapteeni Sami Rähmönen on pinnalta tyyni, aistii kokeneesta pelimiestä pientä jännitystä, vaikka eletään vasta helmikuuta. Huhtikuussa Rähmönen palaa TPS:n tavoin Veikkausliigaan kolmen vuoden tauon jälkeen.

Hirvikangas kuusieräiseen norjalaistestiin

Timo-Juhani Hirvikangas.

Vapaaottelijanakin tunnettu Timo-Juhani Hirvikangas ottelee seuraavan kerran nyrkkeilykehässä, kun turkulainen kohtaa 9. maaliskuuta Espoossa norjalaisen Tore Hallandin . Ottelu on molemmille ottelijoille ammattinyrkkeilyuran ensimmäinen kuusieräiseksi kaavailtu ottelu.

Puukkokatsomo: Puuttuva elementti?

HC TPS nappasi Liigan kellarikerroksesta Mikkelin Jukureista mielenkiintoisen vahvistuksen loppukaudeksi. Toista kauttaan Suomessa pelaava Zach Budish on ainakin paperilla varsin mielenkiintoinen hankinta.

Täysosuma
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.