Kalle Valtola haluaa pelata viihdyttävää jääkiekkoa

Tällä kaudella Kalle Valtola on saanut totutella myös kantamaan Tuton kultaista kypärää. Tällä kaudella Kalle Valtola on saanut totutella myös kantamaan Tuton kultaista kypärää. Kuva: Hannu Tuominen

Jo viime kaudella Kupittaan yleisö sai ihastella Tuton numeron 66 otteita. Viimeistään tämän syksyn aikana Kalle Valtola on osoittanut olevansa tulevaisuuden varteenotettava Liiga-peluri.

Marraskuun maaottelutauolle lähdettäessä 21-vuotias puolustaja oli kymmenen ottelun pisteputkessa. Pisteiden lisäksi Valtola on ennakkoluuloton pelaaja. Hän on sellainen yksilö, jonka pelaaminen vetää ihmisiä katsomoon.

– Rohkea pelaaminen on aika iso osa omaa pelaamista. Haluan pelata kovalla itseluottamuksella. Kun onnistumisia tulee, kiekon kanssa uskaltaa tehdä asioita, joita joku toinen pelaaja ei ehkä uskalla. Pelirohkeus on iso osa omaa pelaamistani, Valtola pohtii.

Pelin on syytäkin olla näyttävää, kun selässä komeilee Mario Lemieux’n legendaarinen numero. Valtolan mukaan syy pelinumeron käyttöön ei ole ilmeisin, eli Lemieux’n ihailu.

– Minulla ei ollut siihen mitään vaikutusvaltaa. Se vaan annettiin minulle viime vuonna. Sillä on kulkenut niin ei ole tarvetta vaihtaakaan. Sen verran sillä on omakohtaista taustaa, että Tepsissä pelasin junioreissa joskus numerolla 6.

Puolitoista kautta Tutossa pelanneen Valtolan mukaan Mestis on hyvä sarja kehittyvälle pelaajalle. Vaikka tie Liigaan onkin seuratasolla käytännössä tukossa, pelaajat haluavat päästä urallaan eteenpäin.

– Mestis on kasvavien pelaajien sarja. Tosi harvassa ovat ne pelaajat, jotka luovat uran Mestiksessä. Kaikki oikeastaan haluavat ylöspäin ja se myös näkyy pelaajien motivaatiossa. Mestis on hyvä sarja kehittyä. Ainakaan Tutossa ei keskitytä vain voittamiseen vaan myös siihen, että pelaajat kehittyisivät yksilöinä.

Valtolan päivän täyttää jääkiekon lisäksi liiketalouden opiskelu. Päivät venyvät pitkiksi, mutta se ei miestä haittaa.

– Mielestäni on vain hyvä asia, että elämässä on muutakin kuin jääkiekkoa. Eikä opiskelu ole fyysisesti kuitenkaan raskasta, niin ei se pelaamista haittaa.

Monien muiden tapaan Tuto on Valtolalle väliporras uralla. Miehen sopimus Tuton kanssa on voimassa kevääseen 2019. Tavoitteet lähitulevaisuuteen ovat selvät.

– Haluan päästä eteenpäin pelaajana. Hyökkääminen on aika hyvällä tasolla. Nyt pitäisi saada puolustaminen mahdollisimman hyväksi. Se vaatii fysiikan ja kamppailupelaamisen parantamista, Valtola analysoi.

Jos Valtolan otteet säilyvät nähdyn kaltaisina, miehen perässä on useampi isompi seura jo ennen kevättä 2019.

– Totta kai Liigassa pelaaminen kiinnostaa. Mahdollista se saattaa olla jo ensi vuonna, mutta mikään kiire ei ole mihinkään suuntaan. Tärkeintä tässä vaiheessa uraa on, että peliaikaa tulee ja kehittyy, Valtola toteaa.

Ilkka Lappi

Utelias luokka -pilottien haku avattu

Opetus- ja kulttuuriministeriö etsii Utelias luokka -pilotteja. Piloteissa opettajat, taidekasvattajat ja oppilaat pääsevät tekemään yhteistyötä oppitunneilla ja iltapäivän harrastustunneilla. Erityisavustuksia pilotteihin sekä taiteen ja kulttuurin harrastustunteihin koulupäivän tai päiväkotipäivän yhteydessä voi hakea 25. huhtikuuta mennessä. Opetus- ja kulttuuriministeriö käyttää avustuksiin 2,5 miljoonaa euroa.

B-influenssa hiipuu, mutta A-influenssa runsastunut

Kuluva influenssakausi on ollut poikkeuksellinen verrattuna edellisiin talviin. Influenssa-B-virus hallitsi epidemiaa koko talven ajan aina maaliskuun alkupuolelle, mutta nyt sen tapausmäärät ovat vihdoin kääntyneet laskuun. Samalla kuitenkin Influenssa-A-virusta on alkanut esiintyä enemmän kuin edeltävinä viikkoina. H3N2-tyypin A-influenssavirus on ollut vallitseva A-influenssavirustyyppi. Tänä talvena on ollut merkittävä RS-virusepidemia.

Musiikkia Jobin kirjaan Martinkirkossa

Tuomo Norvasuo toimii esityksen tekstinlukijana.

Martinkirkossa kuullaan 27. maaliskuuta kello 18 harvoin Suomessa kuultua ruotsalaissäveltäjä Oskar Lindbergin (1887-1955) musiikkia Raamatun Jobin kirjan ympärille rakentuvassa esityksessä.

Metsäpuutarha toteutetaan luonnon ehdoilla

Metsän luonnollisuuden ja puutarhan näyttävyyden voi yhdistää metsäpuutarhaksi.

Suomi on metsäinen maa ja metsän luonto on meille tuttua. Puutarha ja metsä mielletään erilaisiksi ympäristöiksi. Hyvin suunnittelemalla metsän luonnollisuuden ja puutarhan näyttävyyden voi yhdistää metsäpuutarhaksi. Metsäpuutarhasta syntyy aktiivinen tila, joka lisää luonnon monimuotoisuutta enemmän kuin hoidettu piha tai yksipuolinen metsä. Etenemällä kolmessa vaiheessa tutkimisen, raivaamisen ja monipuolistamisen kautta, pääsee parhaiten toimivaan lopputulokseen.

Maatilojen lukumäärä jatkanut laskuaan

Aktiivisten maatilojen lukumäärä on pienentynyt yhtäjaksoisesti koko tilaston seurantajakson ajan vuodesta 2004 lähtien. Kokonaisuudessaan aktiivisten maatilojen lukumäärä on laskenut 31 prosenttia vuosien 2004–16 välillä. Suurin pudotus tilojen lukumäärässä on tapahtunut sikataloutta harjoittavien tilojen osalla, noin 65 prosenttia.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kovia lukuja

Mikko Rantanen.

Vaikka Suomessa on viime kuukausina NHL-uutisointi tehty lähinnä Patrik Laineen maalimäärien kautta, Mikko Rantasen huippuvire huomattiin laajemmin vasta, kun ”Nousiaisten Cam Neely” ylitti 70 pisteen rajan. NHL:ssä 70 pistettä on viime vuosina ollut suomalaisille vaikeasti saavutettava raja. Edellisen kerran yli 70 pistettä suomalaisista nakutti Teemu Selänne kaudella 2010–11.

Jälkipeli: Kaarinassa näytetään vihreää valoa liiganousulle

Ura Basket eteni kolmella voitolla Jyväskylästä välieriin. JBA antoi hyvän vastuksen kaarinalaisille. Välieristä etenee kolmella voitolla finaalipeleihin. Niiden voittaja nousee suoraan Korisliigaan. Iso kysymys on yhä, mikä joukkue haluaa oikeasti nousta. Ura Basket ainakin haluaa.

Nälkä kasvaa pelatessa. Vielä kauden alussa Kaarinassa suhtauduttiin varauksella Korisliigaan nousulle. Vasta viime keväänä Ura Basket oli nostettu kabinettipäätöksellä valtakunnan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Nousu pääsarjaan jo heti tämän kauden päätteeksi kuulosti vielä silloin liian haasteelliselta.

Kanadalainen Ben McKendry TPS:n keskikentälle

Ben McKendry ja Mika Laurikainen.

Veikkausliigaan palannut TPS vahvistaa joukkuettaan yhdellä uudella keskikenttäpelaajalla. Kanadalainen Ben McKendry vakuutti TPS-valmennuksen omalla testijaksollaan ja osapuolet allekirjoittivatkin maanantaina sopimuksen kaudesta 2018.

Åboraakkeli: Demokraattinen ihmiskoe

Juha Reini

TPS päätyi naisten jalkapallojoukkueen kanssa poikkeukselliseen ratkaisuun. Runsas viikko ennen kauden alkua seura julkisti korvaajan tai tässä tapauksessa siis korvaajat aiemmin potkut saaneen Tomi Ruuhikorven tilalle.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!