Jälkipeli: Nuorten SM-liigaa pelataan eri lähtökohdista

Liigan sulkeminen on aiheuttanut huolestuttavia seurauksia pääsarjan ulkopuolella. Puhutaan muun muassa Mestiksen näivettymisestä. Putoamispelon katoaminen heijastuu jopa juniorisarjoihin. Nuorten SM-sarjassa liigajoukkueen organisaatio ei voi pudota, mutta TUTO Hockey voi. Ei siis ihme, että TUTO Hockeyn A-junioreiden valmentajalla Elmo Aittolalla on asiaan oma mielipide. Liigan sulkeminen on aiheuttanut huolestuttavia seurauksia pääsarjan ulkopuolella. Puhutaan muun muassa Mestiksen näivettymisestä. Putoamispelon katoaminen heijastuu jopa juniorisarjoihin. Nuorten SM-sarjassa liigajoukkueen organisaatio ei voi pudota, mutta TUTO Hockey voi. Ei siis ihme, että TUTO Hockeyn A-junioreiden valmentajalla Elmo Aittolalla on asiaan oma mielipide. Kuva: Hannu Tuominen

Miltä kuulostaa? Joukkue voi pelata koko kauden voittamatta ainuttakaan ottelua, mutta silti sarjapaikka on varmistettu. Tämä on todellisuutta jääkiekon suljetussa Liigassa, mutta sama omituisuus toteutuu myös A-nuorten SM-sarjassa. Liigaorganisaatioiden juniorijoukkueet nauttivat etuoikeutetusta asemastaan.

Nuorten SM-liigaa pelaa kahdeksantoista joukkuetta, joista vain kolmella (TUTO Hockey, Espoon Blues, Helsingin Jokerit) on mahdollisuus pudota sarjaporrasta alemmaksi. Muilla joukkueilla ei tarvitse olla tulosvelvoitteita, koska putoamispelko puuttuu. Näin liigajoukkueet voivat kehittää rauhassa junioripelaajiaan. Ei siis ihme, että TUTO Hockeyn urheilutoimenpäällikkö ja A-poikien valmentaja Elmo Aittola nyrpistää nykyiselle sarjajärjestelmälle.

Millaisia ajatuksia nykyinen A-nuorten SM-liigan sarjajärjestelmä sinussa herättää?

– Liiton arvorankinglistauksessa ASM on valtakunnan kolmanneksi korkein sarjataso. Oma näkemykseni on, että kyseisessä sarjassa on liikaa joukkueita. Todellinen määrä pitäisi olla 12-14. Sarjatasoa alempana Nuorten Mestiksessä on monta joukkuetta, jotka ovat samantasoisia kuin ASM-liigassa. Liigajoukkueiden mandaattipaikkojen ansiosta vaihtuvuus on Nuorten SM-liigassa pieni.

– Opettavaisin kokemus on elämästä ja kuolemasta pelaaminen. Joku nousee, joku putoaa. Nyt se puuttuu A-junioritasoltakin. Jos et koe vastoinkäymisiä, miten voit kehittyä. Jos tappiolla ei ole nuorelle mitään merkitystä, se vaikuttaa tulevan ammattilaispelaajan kehitykseen. Pelaaja tarvitsee häviämisen kokemuksen voittaakseen pelejä.

Nuorten liigassa kymmenen parasta jatkaa runkosarjan jälkeen ylemmässä jatkosarjassa, muut kahdeksan alemmassa. Pudotuspeleihin pääsee ylemmästä yhdeksän parasta sekä alemman voittaja.

Mitä haluaisit muuttaa?

– Runkosarjassa pelataan 53 peliä. Oma joukkueeni joutuu suhtautumaan runkosarjan peleihin putoamisvaaran takia eri tavoin kuin liigajoukkueet. Joukkuemäärää pitäisi vähentää ja tehdä sarjasta nelinkertainen. Pudotuspelit paras seitsemästä -systeemillä pitäisi palauttaa. Nyt pelataan pitkä runkosarja ja sitten pudotuspeleissä kausi voi päättyä yhden viikonlopun kahden pelin yhteistulokseen. Sattuman merkitys on suuri. Nyt vedetään kausi runkosarjan pelaamisen ehdoilla, vaikka lätkään kuuluvat tiukat pudotuspelisarjat olisivat pelaajien suurta juhlaa.

Nuorten SM-liigassa pelaa EC Red Bull Salzburgin akatemian A-nuorten joukkue Itävallasta. Mistä on kyse ja mitä mieltä olet ratkaisusta?

– Ilmeisesti kyseinen seura maksaa jotain Suomen Jääkiekkoliitolle, jotta saavat osallistua A- ja B -junioreissa Suomen sarjaan. Joukkue osallistuu turnausviikonloppuihin pelaamalla kauden aikana kaikkia joukkueita vastaan. Pidän ratkaisua mielenkiintoisena. Tulokset lasketaan Nuorten SM-liigan sarjataulukkoon. Pisteillä on siis merkitystä, mutta en tiedä, kuinka paljon joukkue vaihtuu turnausten välissä.

Oma joukkueesi on Mestis-seuran A-juniorijoukkue. Kuinka paljon joudutte lähtemään Nuorten SM-liigaan takamatkalta liigaorganisaatioihin verrattuna?

– Ringissäni on noin kolmekymmentä pelaajaa. Vain osa lähtee mukaan vieraspeleihin. Osa jää kotiin harjoittelemaan. Pelaajat joutuvat maksamaan harrastuksestaan. Meillä pelaajat hoitavat pelaamisesta koituvat kulut itse, kuten mailat ja luistimet. Liigaseuroissa toimitaan eri tavoin ilman kausimaksuja, kun liikevaihto on suurempi kuin Mestis-seuroilla. Oma joukkueeni ei ole taitavin, mutta olemme sitkeä ja työteliäs porukka. Pelaamisessamme on tiettyjä elämänarvoja, joita haluan pojille opettaa. Kova työ kannattaa. Tekemällä rohkeasti töitä, pitkässä juoksussa se kannattaa.

Kuinka paljon harjoittelette liigaorganisaatioihin verrattuna?

– Pelaajiemme urheilullinen tausta ei ole kaikilla samaa luokkaa kuin muilla. Emme pysty käyttämään yhtä paljon aikaa harjoitteluun kuin liigaorganisaatiossa. Suurin osa pelaajistani menee aamulla töihin tai kouluun. Lätkäharjoitukset päättyvät kello kahdeksan illalla. Päivästä tulee pitkä. Meillä ei arki muutu, kun pelaaja nousee A-juniorista Mestikseen. Myös Mestis-pelaajat käyvät töissä. Tällainen organisaatio kehittää myös valmentajaa ihmisenä enemmän.

Hannu Tuominen

Luovaa liikuntaa ja runokierros WAMissa

Wäinö Aaltosen museossa eli WAMissa on tarjolla luovaa liikuntaa lauantaina 24. maaliskuuta kello 10.30. Luovan liikunnan tunnilla rentoudutaan ja virkistytään taiteen äärellä. Kierroksen ohjaa tanssitaiteilija ja tanssinopettaja Satu Tuittila . Ota mukaan joustavat vaatteet. Aiempaa tanssikokemusta ei tarvita. Ilmoittautumiset osoitteessa wam.fi. Hinta on sisäänpääsymaksu ja kolme euroa.

TPS:n naisilla ensi-ilta edessä

Vaiherikkaan talven eläneen TPS:n naisten jalkapallojoukkue avaa kautensa Naisten Liigassa lauantaina 24. maaliskuuta. Tuolloin TPS kohtaa vieraskentällä Ilveksen. Joukkueen kenraaliharjoitus uuden valmentajatrion alaisuudessa oli viikko sitten juuri Ilvestä vastaan.

Näin ostamme tulevaisuudessa

Verkosta tilatut ruokaostokset, jotka asiakas saa mihin vuorokauden aikaan tahansa, ravintolatasoista ruokaa ja ravitsemusneuvontaa sekä jokaisen asiakkaiden tarpeisiin räätälöity elämyksellinen ostosreissu. Muun muassa nämä asiat nousivat esiin K-ryhmän monivaiheisessa selvityksessä, jossa yli 60 päivittäistavarakaupan asiantuntijaa visioi tulevaisuuden ruokakauppaa.

TurkuART Afterwork tarjoilee taide-elämyksiä kevääseen

TurkuART Afterwork kutsuu kaikki kaupunkilaiset viettämään iltapäivää ja iltaa taiteen pariin. Torstaina 5. huhtikuussa gallerioissa ja museoissa voi taiteen katsomisen lisäksi muun muassa runoilla, kuunnella taiteilijan ja taidehistorioitsijan keskustelua sekä osallistua 15 minuutin pikaopastuksiin.

Mikael-teatterin pääsiäisnäytelmä antaa äänen Jeesuksen tuomitsijoille ja ystäville

Ismo Seivästö.

Mikael-teatteri esittää hiljaisella viikolla näytelmän Ristin jälkeen , joka vie aikaan Jeesuksen kuoleman ja ylösnousemuksen välillä. Tapahtumia käsitellään niin Jeesuksen ystävien kuin tuomitsijoiden ja surmaajien näkökulmista. Näytelmässä matkataan Golgatalta palaavan surusaattueen mukana, vieraillaan maaherra Pontius Pilatuksen ja ylipappi Kaifaan palatseissa ja Betaniassa Maria Magdalan kodissa.

Kevään vieraat saapuneet Saaren kartanon residenssiin

Kevään vieraat saapuneet Saaren kartanon residenssiin Mynämäelle. Kahden kuukauden residenssijaksonsa aloittivat runoilija, performanssitaiteilija Merima Dizdarević , kuvataiteilija Marianne Holm Hansen , taiteilija Hou Chien Cheng , tutkija Maria Laakso ja sirkustaiteilija Kalle Lehto .

Maarakennusalan kustannukset nousivat helmikuussa prosentin

Tilastokeskuksen mukaan maarakennusalan kustannukset nousivat 1,0 prosenttia vuoden 2017 helmikuusta vuoden 2018 helmikuuhun. Kustannusten vuosimuutos vaihteli osaindekseittäin maarakenteiden -0,1 prosentista pohjarakenteiden 2,1 prosenttiin.

Tutkimus: Ulkomaalaisilla huippuosaajilla vaikeuksia työllistyä vaikka osaajapula vaivaa

Tekniikan akateemiset TEKin kyselytutkimus osoittaa, että tekniikan alan korkeakoulutuksen saaneet ovat tyytyväisiä koulutukseensa ja työllisyys nousee kohisten. Ulkomailla syntyneiden työllistymisessä on edelleen selvä ero suomalaisiin verrattuna. Kaksi kolmesta suomalaisesta tekniikan alan korkeakoulutetusta on valmistumishetkellä työsuhteessa, ulkomaan kansalaisista vain 38 prosenttia.

Kaupunki
Urheilu

TPS:n naisilla ensi-ilta edessä

Vaiherikkaan talven eläneen TPS:n naisten jalkapallojoukkue avaa kautensa Naisten Liigassa lauantaina 24. maaliskuuta. Tuolloin TPS kohtaa vieraskentällä Ilveksen. Joukkueen kenraaliharjoitus uuden valmentajatrion alaisuudessa oli viikko sitten juuri Ilvestä vastaan.

Jälkipeli: Perttu Kytöhongasta FBC Turun uusi päävalmentaja

Nimi tuohon, oheistaa FBC Turun toiminnanjohtaja Ville Lintunen (oik.). Seuran edustusjoukkue sai Perttu Kytöhongasta (kesk.) valmentajan, joka manageri Antti Väärin (vas.) mukaan sopii hyvin edustusjoukkueen uudistuneeseen nykytilanteeseen.

Perttu Kytöhonka on juuri kirjoittanut nimensä sopimuspaperiin. FBC Turun miesten edustusjoukkueen manageri Antti Vääri ja seuran toiminnanjohtaja Ville Lintunen myhäilevät vieressä tyytyväisenä. FBC Turku on kiinnittänyt organisaatioonsa valmentajan, joka ei ole pelkästään meritoitunut, vaan on tullut myös tunnetuksi värikkäistä ajatuksistaan.

Tuto pääsee savonlinnalaisen tillilihan makuun

Tuto yrittää karistaa semifinaalikirouksensa. Edellisen kerran joukkue raivasi tiensä finaaleihin mestaruuskeväänä 2008.

Mestiksen kestomenestyjä Tuto on jälleen tutussa tilanteessa. Semifinaalit ovat edessä. Puolivälieräsarjassa Tuto kaatoi ehjällä pelaamisella K-Vantaan otteluvoitoin 4-1.

Hirvirytkettä palloiluhallissa perjantaina

TPS ja Happee kohtaavat perjantaina Kupittaan palloiluhallissa.

TPS Salibandyn puolivälieräsarja Happeeta vastaan jatkuu kotiottelulla perjantaina 23. maaliskuuta kello 18.30 Kupittaan palloiluhallissa. Jo ennen neljättä puolivälierää TPS ja Happee kohtaavat torstaina Jyväskylässä. Kahden kohtaamisen jälkeen voitot ovat tasan 1–1, kun molemmat joukkueet ovat voittaneet kotiottelunsa.

Erika Rautiainen kilpa-aerobicin maailmancupiin Portugaliin

Erika Rautiainen.

Kilpa-aerobicin maailmancup-osakilpailuun Cantanhedeen, Portugaliin 23.–25. maaliskuuta on lähdössä yksilöiden sarjaan Laura Vihervä (Valkeakosken Koskenpojat) ja Erika Rautiainen (Turun Urheiluliitto).

Täysosuma
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!