Jälkipeli: Nuorten SM-liigaa pelataan eri lähtökohdista

Liigan sulkeminen on aiheuttanut huolestuttavia seurauksia pääsarjan ulkopuolella. Puhutaan muun muassa Mestiksen näivettymisestä. Putoamispelon katoaminen heijastuu jopa juniorisarjoihin. Nuorten SM-sarjassa liigajoukkueen organisaatio ei voi pudota, mutta TUTO Hockey voi. Ei siis ihme, että TUTO Hockeyn A-junioreiden valmentajalla Elmo Aittolalla on asiaan oma mielipide. Liigan sulkeminen on aiheuttanut huolestuttavia seurauksia pääsarjan ulkopuolella. Puhutaan muun muassa Mestiksen näivettymisestä. Putoamispelon katoaminen heijastuu jopa juniorisarjoihin. Nuorten SM-sarjassa liigajoukkueen organisaatio ei voi pudota, mutta TUTO Hockey voi. Ei siis ihme, että TUTO Hockeyn A-junioreiden valmentajalla Elmo Aittolalla on asiaan oma mielipide. Kuva: Hannu Tuominen

Miltä kuulostaa? Joukkue voi pelata koko kauden voittamatta ainuttakaan ottelua, mutta silti sarjapaikka on varmistettu. Tämä on todellisuutta jääkiekon suljetussa Liigassa, mutta sama omituisuus toteutuu myös A-nuorten SM-sarjassa. Liigaorganisaatioiden juniorijoukkueet nauttivat etuoikeutetusta asemastaan.

Nuorten SM-liigaa pelaa kahdeksantoista joukkuetta, joista vain kolmella (TUTO Hockey, Espoon Blues, Helsingin Jokerit) on mahdollisuus pudota sarjaporrasta alemmaksi. Muilla joukkueilla ei tarvitse olla tulosvelvoitteita, koska putoamispelko puuttuu. Näin liigajoukkueet voivat kehittää rauhassa junioripelaajiaan. Ei siis ihme, että TUTO Hockeyn urheilutoimenpäällikkö ja A-poikien valmentaja Elmo Aittola nyrpistää nykyiselle sarjajärjestelmälle.

Millaisia ajatuksia nykyinen A-nuorten SM-liigan sarjajärjestelmä sinussa herättää?

– Liiton arvorankinglistauksessa ASM on valtakunnan kolmanneksi korkein sarjataso. Oma näkemykseni on, että kyseisessä sarjassa on liikaa joukkueita. Todellinen määrä pitäisi olla 12-14. Sarjatasoa alempana Nuorten Mestiksessä on monta joukkuetta, jotka ovat samantasoisia kuin ASM-liigassa. Liigajoukkueiden mandaattipaikkojen ansiosta vaihtuvuus on Nuorten SM-liigassa pieni.

– Opettavaisin kokemus on elämästä ja kuolemasta pelaaminen. Joku nousee, joku putoaa. Nyt se puuttuu A-junioritasoltakin. Jos et koe vastoinkäymisiä, miten voit kehittyä. Jos tappiolla ei ole nuorelle mitään merkitystä, se vaikuttaa tulevan ammattilaispelaajan kehitykseen. Pelaaja tarvitsee häviämisen kokemuksen voittaakseen pelejä.

Nuorten liigassa kymmenen parasta jatkaa runkosarjan jälkeen ylemmässä jatkosarjassa, muut kahdeksan alemmassa. Pudotuspeleihin pääsee ylemmästä yhdeksän parasta sekä alemman voittaja.

Mitä haluaisit muuttaa?

– Runkosarjassa pelataan 53 peliä. Oma joukkueeni joutuu suhtautumaan runkosarjan peleihin putoamisvaaran takia eri tavoin kuin liigajoukkueet. Joukkuemäärää pitäisi vähentää ja tehdä sarjasta nelinkertainen. Pudotuspelit paras seitsemästä -systeemillä pitäisi palauttaa. Nyt pelataan pitkä runkosarja ja sitten pudotuspeleissä kausi voi päättyä yhden viikonlopun kahden pelin yhteistulokseen. Sattuman merkitys on suuri. Nyt vedetään kausi runkosarjan pelaamisen ehdoilla, vaikka lätkään kuuluvat tiukat pudotuspelisarjat olisivat pelaajien suurta juhlaa.

Nuorten SM-liigassa pelaa EC Red Bull Salzburgin akatemian A-nuorten joukkue Itävallasta. Mistä on kyse ja mitä mieltä olet ratkaisusta?

– Ilmeisesti kyseinen seura maksaa jotain Suomen Jääkiekkoliitolle, jotta saavat osallistua A- ja B -junioreissa Suomen sarjaan. Joukkue osallistuu turnausviikonloppuihin pelaamalla kauden aikana kaikkia joukkueita vastaan. Pidän ratkaisua mielenkiintoisena. Tulokset lasketaan Nuorten SM-liigan sarjataulukkoon. Pisteillä on siis merkitystä, mutta en tiedä, kuinka paljon joukkue vaihtuu turnausten välissä.

Oma joukkueesi on Mestis-seuran A-juniorijoukkue. Kuinka paljon joudutte lähtemään Nuorten SM-liigaan takamatkalta liigaorganisaatioihin verrattuna?

– Ringissäni on noin kolmekymmentä pelaajaa. Vain osa lähtee mukaan vieraspeleihin. Osa jää kotiin harjoittelemaan. Pelaajat joutuvat maksamaan harrastuksestaan. Meillä pelaajat hoitavat pelaamisesta koituvat kulut itse, kuten mailat ja luistimet. Liigaseuroissa toimitaan eri tavoin ilman kausimaksuja, kun liikevaihto on suurempi kuin Mestis-seuroilla. Oma joukkueeni ei ole taitavin, mutta olemme sitkeä ja työteliäs porukka. Pelaamisessamme on tiettyjä elämänarvoja, joita haluan pojille opettaa. Kova työ kannattaa. Tekemällä rohkeasti töitä, pitkässä juoksussa se kannattaa.

Kuinka paljon harjoittelette liigaorganisaatioihin verrattuna?

– Pelaajiemme urheilullinen tausta ei ole kaikilla samaa luokkaa kuin muilla. Emme pysty käyttämään yhtä paljon aikaa harjoitteluun kuin liigaorganisaatiossa. Suurin osa pelaajistani menee aamulla töihin tai kouluun. Lätkäharjoitukset päättyvät kello kahdeksan illalla. Päivästä tulee pitkä. Meillä ei arki muutu, kun pelaaja nousee A-juniorista Mestikseen. Myös Mestis-pelaajat käyvät töissä. Tällainen organisaatio kehittää myös valmentajaa ihmisenä enemmän.

Hannu Tuominen

Keskustan Turun kunnallisjärjestön puheenjohtajana jatkaa Jenna Ekman

Keskustan Turun kunnallisjärjestö kokoontui syyskokoukseen maanantai-iltana valitsemaan uudet luottamushenkilöt tulevalle kaudelle sekä puimaan ajankohtaisia poliittisia kysymyksiä. Kokousväkeä puhuttivat erityisesti Turun ensi vuoden talousarvio sekä tammikuun presidentinvaalit.

Itsenäisyyspäivänä kunniavartio Turun sankarihaudoilla

Suomen sadantena itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta halutaan muistaa ja kunnioittaa erityisesti heitä, jotka vaikeina aikoina turvasivat maamme itsenäisyyden. Suomen hautausmaille muodostetaan itsenäisyyspäivänä kunniavartioita, Turussa kunniavartio seisoo Turun hautausmaan sankarihaudoilla.

Hannu Kuru Turun Palloseuraan, TPS solmi useita jatkosopimuksia

Hannu Kuru pelaa loppukauden TPS-paidassa.

Viime kaudet Tutossa pelannut TPS-kasvatti Hannu Kuru siirtyy loppukaudeksi Turun Palloseuraan. 24-vuotiaan hyökkääjän sopimus TPS:n kanssa kattaa myös ensi kauden. TPS on solminut jatkosopimukset Elias Karvosen , Teemu Väyrysen , Jani Forsströmin ja Lucas Ekeståhl-Jonssonin kanssa.

Ulkomaille muutosta ilmoitettava aina Kelaan

Lyhytkin oleskelu ulkomailla voi vaikuttaa siihen, kuuluuko Suomen sosiaaliturvaan. Ulkomaille alle vuodeksi muuttava kuuluu yleensä ulkomailla oleskelunsa ajan Suomen sosiaaliturvaan. Muutosta on kuitenkin ilmoitettava, koska jo yli kolmen kuukauden kestävä ulkomailla oleskelu saattaa vaikuttaa oikeuteen saada Kelan maksamia etuuksia. Tällaisia etuuksia ovat esimerkiksi yleinen asumistuki ja kotihoidon tuki. Oikeus sosiaaliturvaan päättyy, jos oleskelu muuttuu vakinaiseksi.

Joulun valot tuikkimaan Hirvensalossa

Hirvensalon jouluvalot sytytetään Ravintola Pannun edustalla perjantaina 24. marraskuuta kello 18. Ohjelmassa on joulupukki, musiikkia sekä glögi- ja piparitarjoilu. Avaussanat lausuu Hirvensalo-seuran puheenjohtaja Niko Aaltonen ja valtiovallan tervehdyksen tuo hirvensalolainen kansanedustaja Saara-Sofia Siren . Seura haastaa muutkin turkulaiset sytyttämään jouluvalonsa samaan aikaan.

Dekkaristeiksi haluaville kurssi keväällä

Turussa alkaa dekkaristien ja rikoskirjailijoiden täsmäkoulutus helmikuussa 2018. Rikostelu-kurssilla opitaan rakentelemaan rikosjuonia, syvennytään rikollisten ja rikoksia selvittävien hahmojen luonteisiin sekä hiotaan tarinankerronnan taitoja. Kurssi on suunnattu kirjoittajille, joilla on unelma oman dekkarin kirjoittamisesta tai tarve parantaa jo olemassa olevaa käsikirjoitusversiota.

Kaupunki
Urheilu

Hannu Kuru Turun Palloseuraan, TPS solmi useita jatkosopimuksia

Hannu Kuru pelaa loppukauden TPS-paidassa.

Viime kaudet Tutossa pelannut TPS-kasvatti Hannu Kuru siirtyy loppukaudeksi Turun Palloseuraan. 24-vuotiaan hyökkääjän sopimus TPS:n kanssa kattaa myös ensi kauden. TPS on solminut jatkosopimukset Elias Karvosen , Teemu Väyrysen , Jani Forsströmin ja Lucas Ekeståhl-Jonssonin kanssa.

Jälkipeli: Hirvensalossa toivotaan aikaista talvea

Tämä olisi unelma. Hirvensalon hiihtokeskuksessa toivotaan lumista talvea. Talousmurheista huolimatta tämä kausi on turvattu, mutta tulevaisuus askarruttaa Turun Slalomseuran jäseniä.

Eipä käy kateeksi. Turun Slalomseuran puheenjohtaja Jari Lehtisen puhelin soi lähes taukomatta. Hirvensalon hiihtokeskuksen toiminnasta vastaavan urheiluseuran puuhaihmiset ovat saaneet kääriä hihansa. On pakko painaa pitkää päivää, jotta hiihtokeskuksen rinteet voitaisiin avata myös tänä talvena.

Vuoden 2020 Kalevan kisat järjestetään Turussa kolmen seuran yhteistyönä

Kalevan kisat oteltiin Turussa viimeksi vuonna 2011. Kuvassa Salon Vilppaan korkeushyppääjä Miia Kurppa.

Turun Urheiluliitto, Turun Toverit, Turun Weikot Yleisurheilu ja Paavo Nurmi Gamesia järjestävä PN Turku Oy ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen vuoden 2020 Kalevan kisojen järjestämisestä Turussa 13. – 16.8.2020. Samalla Paavo Nurmi Festival -tapahtumia vuodesta 2013 asti toteuttaneen seurayhtymän yhteistyö tiivistyy entisestään.

Täysosuma
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Hjälp!
Hjälp!