Jälkipeli: Nuorten SM-liigaa pelataan eri lähtökohdista

Liigan sulkeminen on aiheuttanut huolestuttavia seurauksia pääsarjan ulkopuolella. Puhutaan muun muassa Mestiksen näivettymisestä. Putoamispelon katoaminen heijastuu jopa juniorisarjoihin. Nuorten SM-sarjassa liigajoukkueen organisaatio ei voi pudota, mutta TUTO Hockey voi. Ei siis ihme, että TUTO Hockeyn A-junioreiden valmentajalla Elmo Aittolalla on asiaan oma mielipide. Liigan sulkeminen on aiheuttanut huolestuttavia seurauksia pääsarjan ulkopuolella. Puhutaan muun muassa Mestiksen näivettymisestä. Putoamispelon katoaminen heijastuu jopa juniorisarjoihin. Nuorten SM-sarjassa liigajoukkueen organisaatio ei voi pudota, mutta TUTO Hockey voi. Ei siis ihme, että TUTO Hockeyn A-junioreiden valmentajalla Elmo Aittolalla on asiaan oma mielipide. Kuva: Hannu Tuominen

Miltä kuulostaa? Joukkue voi pelata koko kauden voittamatta ainuttakaan ottelua, mutta silti sarjapaikka on varmistettu. Tämä on todellisuutta jääkiekon suljetussa Liigassa, mutta sama omituisuus toteutuu myös A-nuorten SM-sarjassa. Liigaorganisaatioiden juniorijoukkueet nauttivat etuoikeutetusta asemastaan.

Nuorten SM-liigaa pelaa kahdeksantoista joukkuetta, joista vain kolmella (TUTO Hockey, Espoon Blues, Helsingin Jokerit) on mahdollisuus pudota sarjaporrasta alemmaksi. Muilla joukkueilla ei tarvitse olla tulosvelvoitteita, koska putoamispelko puuttuu. Näin liigajoukkueet voivat kehittää rauhassa junioripelaajiaan. Ei siis ihme, että TUTO Hockeyn urheilutoimenpäällikkö ja A-poikien valmentaja Elmo Aittola nyrpistää nykyiselle sarjajärjestelmälle.

Millaisia ajatuksia nykyinen A-nuorten SM-liigan sarjajärjestelmä sinussa herättää?

– Liiton arvorankinglistauksessa ASM on valtakunnan kolmanneksi korkein sarjataso. Oma näkemykseni on, että kyseisessä sarjassa on liikaa joukkueita. Todellinen määrä pitäisi olla 12-14. Sarjatasoa alempana Nuorten Mestiksessä on monta joukkuetta, jotka ovat samantasoisia kuin ASM-liigassa. Liigajoukkueiden mandaattipaikkojen ansiosta vaihtuvuus on Nuorten SM-liigassa pieni.

– Opettavaisin kokemus on elämästä ja kuolemasta pelaaminen. Joku nousee, joku putoaa. Nyt se puuttuu A-junioritasoltakin. Jos et koe vastoinkäymisiä, miten voit kehittyä. Jos tappiolla ei ole nuorelle mitään merkitystä, se vaikuttaa tulevan ammattilaispelaajan kehitykseen. Pelaaja tarvitsee häviämisen kokemuksen voittaakseen pelejä.

Nuorten liigassa kymmenen parasta jatkaa runkosarjan jälkeen ylemmässä jatkosarjassa, muut kahdeksan alemmassa. Pudotuspeleihin pääsee ylemmästä yhdeksän parasta sekä alemman voittaja.

Mitä haluaisit muuttaa?

– Runkosarjassa pelataan 53 peliä. Oma joukkueeni joutuu suhtautumaan runkosarjan peleihin putoamisvaaran takia eri tavoin kuin liigajoukkueet. Joukkuemäärää pitäisi vähentää ja tehdä sarjasta nelinkertainen. Pudotuspelit paras seitsemästä -systeemillä pitäisi palauttaa. Nyt pelataan pitkä runkosarja ja sitten pudotuspeleissä kausi voi päättyä yhden viikonlopun kahden pelin yhteistulokseen. Sattuman merkitys on suuri. Nyt vedetään kausi runkosarjan pelaamisen ehdoilla, vaikka lätkään kuuluvat tiukat pudotuspelisarjat olisivat pelaajien suurta juhlaa.

Nuorten SM-liigassa pelaa EC Red Bull Salzburgin akatemian A-nuorten joukkue Itävallasta. Mistä on kyse ja mitä mieltä olet ratkaisusta?

– Ilmeisesti kyseinen seura maksaa jotain Suomen Jääkiekkoliitolle, jotta saavat osallistua A- ja B -junioreissa Suomen sarjaan. Joukkue osallistuu turnausviikonloppuihin pelaamalla kauden aikana kaikkia joukkueita vastaan. Pidän ratkaisua mielenkiintoisena. Tulokset lasketaan Nuorten SM-liigan sarjataulukkoon. Pisteillä on siis merkitystä, mutta en tiedä, kuinka paljon joukkue vaihtuu turnausten välissä.

Oma joukkueesi on Mestis-seuran A-juniorijoukkue. Kuinka paljon joudutte lähtemään Nuorten SM-liigaan takamatkalta liigaorganisaatioihin verrattuna?

– Ringissäni on noin kolmekymmentä pelaajaa. Vain osa lähtee mukaan vieraspeleihin. Osa jää kotiin harjoittelemaan. Pelaajat joutuvat maksamaan harrastuksestaan. Meillä pelaajat hoitavat pelaamisesta koituvat kulut itse, kuten mailat ja luistimet. Liigaseuroissa toimitaan eri tavoin ilman kausimaksuja, kun liikevaihto on suurempi kuin Mestis-seuroilla. Oma joukkueeni ei ole taitavin, mutta olemme sitkeä ja työteliäs porukka. Pelaamisessamme on tiettyjä elämänarvoja, joita haluan pojille opettaa. Kova työ kannattaa. Tekemällä rohkeasti töitä, pitkässä juoksussa se kannattaa.

Kuinka paljon harjoittelette liigaorganisaatioihin verrattuna?

– Pelaajiemme urheilullinen tausta ei ole kaikilla samaa luokkaa kuin muilla. Emme pysty käyttämään yhtä paljon aikaa harjoitteluun kuin liigaorganisaatiossa. Suurin osa pelaajistani menee aamulla töihin tai kouluun. Lätkäharjoitukset päättyvät kello kahdeksan illalla. Päivästä tulee pitkä. Meillä ei arki muutu, kun pelaaja nousee A-juniorista Mestikseen. Myös Mestis-pelaajat käyvät töissä. Tällainen organisaatio kehittää myös valmentajaa ihmisenä enemmän.

Hannu Tuominen

Puukkokatsomo: Läpimurron paikka

Tomas Hradecky

Ainakin vielä toistaiseksi Tomas Hradecký on Turussa ollut se ”kolmas Hradecký”. Ensi kaudella vuonna 1992 syntyneellä Tomasilla on paikka muuttaa Hradeckyjen keskinäistä hierarkiaa, kun hän palaa kasvattiseuransa TPS:n varjoon

Eurojackpotin potti nousee 82 miljoonaan euroon

Eurojackpotista ei löytynyt tällä viikolla (kierros 3/2018) yhtään päävoittoa. Saksasta löytyi neljä 5+1 -tulosta ja Espanjasta yksi. Sillä voittaa 476 872 euroa. 5+0 -tuloksia löytyi kolme, yksi Saksasta, Tsekistä ja Ruotsista. Tuloksella voittaa 280 513 euroa.

Finnlines liikennöi Turusta pidennetyillä laivoilla

Lauantaina 27. tammikuuta saapuvan MS Finnwave-aluksen myötä Turun sataman linjaliikenteessä siirrytään Finnlinesin osalta pidennettyihin laivoihin. Linjalla Finnwave-aluksen parina Turun linjalla liikennöivä MS Finntide on liikennöinyt pidennettynä jo viime vuoden lopulta lähtien. MS Finntide kävi ensimmäistä kertaa pidennyksen jälkeen Länsisatamassa joulukuun alkupuolella. Samassa yhteydessä Finnlinesin Turun liikenne siirtyi Pansiosta Länsisatamaan.

Ströömi virtaa vielä kerran Kakskerran kirkossa

Vuonna 2016 ensimmäistä kertaa järjestetty Kustavin pimeintä syysaikaa elävöittävä kulttuuritapahtuma Mörk Ö poiki vierailuesityksen turkulaisille. Kustavilaisen Pieniä kiviä-ryhmän Ströömi virtaa -runo- ja musiikkiesitys kuullaan Kakskerran kirkossa sunnuntaina 28. tammikuuta kello 15.

Lääkärit kaipaavat lisää keinoja tupakoinnin lopettamisen tukeen

Jo alle viisikymppisillä suomalaistupakoijilla nähdään varoitusmerkkejä vakavista sydän- ja verisuonitapahtumista. Lääkärin antama lopettamistuki on kustannusvaikuttava keino ehkäistä vakavien terveysriskien realisoitumista, mutta suomalaiset lääkärit kokevat, että aikapula ja puutteelliset hoitoketjut estävät heitä tarjoamasta riittävää tukea.

Mistä toi on? -sarjakuvanäyttely Turun Sarjakuvakaupalla

Turun Sarjakuvakaupan ja Turun Sarjakuvakerhon helmikuun ensimmäisenä näyttelynä nähdään sarjakuvatekijöiden Lappi & Lappi Mistä toi on? -strippioriginaaleja sekä otteita Mistä toi on? -sarjakuvanovelleista. Mistä toi on? on turkulaisen avioparin Katariina Lapin ja Ilkka Lapin käsikirjoittama ja piirtämä sarjakuva. Sarjakuvan käsikirjoittaminen hoituu yhteistyössä, mutta se lahjakkaampi (eli vaimo) piirtää.

Tomas Hradecky pitkälle sairaslomalle

 Tomas Hradecky.

Alkuviikosta FC TPS:n kanssa kauden 2018 kattavan sopimuksen tehnyt Tomas Hradecky loukkasi torstaina ikävällä tavalla joukkueharjoituksissa jalkansa.

Kaupunki
Kulttuuri

Haku Konstrundan-tapahtumaan alkaa

Kuukauden ajan lähes 300 taiteilijaa, taidekäsityöläistä ja muotoilijaa hakee osallistujaksi Konstrundan-tapahtumaan. Hakuaika alkaa sunnuntaina 21. tammikuuta ja päättyy 22. helmikuuta. Eri aloja edustava nelihenkinen jury arvioi hakemukset. Jury kiinnittää huomiota visuaaliseen materiaaliin, ansioluetteloon, koulutukseen, jäsenyyteen killoissa ja yhdistyksissä sekä osallistujan kykyyn uusiutua mikäli on osallistunut Konstrundaniin aikaisemmin.
Urheilu

Puukkokatsomo: Läpimurron paikka

Tomas Hradecky

Ainakin vielä toistaiseksi Tomas Hradecký on Turussa ollut se ”kolmas Hradecký”. Ensi kaudella vuonna 1992 syntyneellä Tomasilla on paikka muuttaa Hradeckyjen keskinäistä hierarkiaa, kun hän palaa kasvattiseuransa TPS:n varjoon

Jälkipeli: Palloiluhallissa paljon hyvää, mutta haasteitakin löytyy

Kupittaan palloiluhallin ensimmäinen suuri urheilutapahtuma oli lentopallon Suomen cupin lopputurnaus. Hallin isot monipäiväiset tapahtumat aiheuttavat seuroille harjoitusvuorojen peruuntumisia. Kaikille lajeille ei löydy korvaavia tiloja.

Suomen paras palloiluhalli. Kupittaan uutta peliareenaa on tituleerattu ylistävin sanoin. Hieno se onkin, tosin vasta pidemmän käytön jälkeen tiedetään, miten halli onnistuu palvelemaan eri lajeja ja miten se soveltuu ottelutapahtumien järjestämiseen.

Tomas Hradecky pitkälle sairaslomalle

 Tomas Hradecky.

Alkuviikosta FC TPS:n kanssa kauden 2018 kattavan sopimuksen tehnyt Tomas Hradecky loukkasi torstaina ikävällä tavalla joukkueharjoituksissa jalkansa.

Suomen Voimalajiliiton vahvin mies ja vahvin nainen SM-kilpailut Turussa elokuussa

Suomen Voimalajiliitto ja Turun Messukeskus Oy ovat solmineet yhteistyösopimuksen vuosien 2018 ja 2019 Hevay Events SM-kilpailujen (SVLL vahvin mies/nainen SM) järjestämisestä Turun Messukeskuksessa. Tämän vuoden kilpailu on lauantaina 18. elokuuta. Sen oheisohjelma julkaistaan helmikuun aikana.

Inter sopimukseen Ivan Sesarin ja Joona Järvistön kanssa

Ivan Sesar ja Joona Järvistö.

Perjantaina alkavaan Suomen Cupiin valmistautuva Inter on solminut sopimukset kahden pelaajan kanssa. Viimeksi Romanian pääsarjan Juventus Bukarestissa pelannut bosnialainen Ivan Sesar on tehnyt 1+1 -vuotisen sopimuksen ja Kaarinan Pojista siirtyvä Joona Järvistö yksivuotisen sopimuksen Interin kanssa.

Täysosuma
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.