Lukunurkassa: Supertähtien takapiru Paimiosta

Syksyn urheilukirjojen anti on ollut kattava ja moninainen. Yllättävin onnistuminen on paimiolaislähtöisestä Marko Yrjövuoresta kertova The Finn, urheilutähtien luottomies (Nemo).

Yrjövuoren ajatukset minä-muotoiseksi kerronnaksi tehnyt Petteri Ala-Kivimäki on tehnyt hyvää työtä. Leppoisa tarinointi etenee jouhevasti, mutta riittävän perinpohjaisena etenevänä.

Yrjövuoren tarina Paimiosta huonoista oloista urheilumaailman huipulle NBA-seura Los Angeles Lakersin palkkalistoille, koripallolegenda Kobe Bryantin henkilökohtaiseksi kehonhuoltajaksi ja kaksinkertaiseksi NBA:n mestariksi on yksi versio amerikkalaisen unelman toteutumisesta.

Yrjövuoren kirjassa on yllin kyllin Los Angelesin viihdemaailman glamouria. Lakersin mestaruusjuhlat ovat julkkiksilla kuorrutettuja seurapiirikarkeloita ja Amerikassa Yrjövuori huomaa hierovansa supermalleja.

Myös toista puolta on tarjolla, kun Yrjövuori kapuaa vähitellen kohti unelmiaan. Vaikka Amerikassa lopulta aukesi tie urheilun supertähtien seuraan, ei sovi vähätellä Yrjövuoren tekemän työn merkitystä. Ensimmäisen vajaat sata sivua tehdäänkin matkaa kohti huippua.

NHL ja NBA ovat ymmärrettävästi suuressa roolissa kirjassa. Los Angeles Kingsin ja Lakersin palkkalistoilla työskennellessään Yrjövuori teki pitkää päivää. Tuo työn määrä käy hyvin ilmi tekstistä. Huoltajat ja muut taustajoukot ovat usein urheilujoukkueissa ne todelliset sankarit. Yrjövuoren tarinasta käy selväksi se, että pukukopin perukoilla arki harvoin on juhlaa, vaikka pelaajat saisivatkin miljoonia vaivanpalkaksi.

Vaikka Kalifornian viihdemaailman koukerot ovat sinänsä kiinnostavia, kiinnostavin osuus kirjassa oli aika ennen unelmapestejä. Yrjövuori ehti nimittäin verrattain paljon jo ennen Pohjois-Amerikkaan lähtöään. Peruslahjakas urheilija oli nuorena lupaava yleisurheilija, taekwondossa omistautuminen toi Yrjövuorelle parikymppisenä 4. danin mustan vyön ja 1990-luvulla hän ehti valloittaa Baltian mestaruuden skeleton-kelkkailussa.

Kirjassa sivutaan myös aihetta, josta Yrjövuori on Turun seudulle palattuaankin puhunut haastatteluissa useasti, eli levon merkitystä harjoittelussa. Yrjövuoren ajatuksia ei kirjassa ole kuitenkaan kuin muutaman sivun verran.

Yrjövuoren harjoitteluajatusten ympärille olisi helposti rakentanut kokonaisen kirjankin. Ehkä harjoitteluun keskittyvä kirja on vielä joskus tulossa.

Ilkka Lappi

Metsähallitus ei ole sulkemassa metsäautoteitä

Metsähallitus ei ole sulkemassa metsäautoteitä edes, jotta laiton tieltä metsästys saataisiin kuriin. Erävalvonta miettii toimia puuttua laittomuuksiin, mutta teiden sulkeminen ei ole vaihtoehtona.

Häkkänen: Maakuntien syntyminen haastaa demokratian

– Alueellisen, maakunnallisen ja paikallisen demokratian tilassa on tapahtumassa merkittäviä muutoksia sote-uudistuksen ja maakuntien perustamisen myötä, totesi oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) avatessaan tiistaina valtakunnallisen Demokratiapäivän Kuntatalolla Helsingissä.

VAFT hakee videoteoksia avoimella haulla

Video Art Festival Turku (VAFT) järjestetään 23.–27.5.2018. Festivaali hakee avoimen teoshaun kautta videoteoksia esitettäväksi eri puolille Turkua.

Turun Aikuiskoulutuskeskus purkaa Oili Jalonen Oy:ltä saatuja hybridiautoja

Toni Susilahti Oili Jaloselta (toinen vas.), Turun AKK:n koulutuspäällikkö Marko Salokannel ja opettaja Erno Hauhia seuraavat, kun Jari Koivuniemi tekee purkuautosta jännitteetöntä.

Sähkö- ja hybridiautojen yleistyessä lisääntyy myös niiden sähköturvallinen korjaaminen ja purkaminen. Työssä on tärkeää auton jännitteettömäksi tekeminen, sillä korkeajänniteakut ovat varomattoman käsissä hengenvaarallisia. Turun Aikuiskoulutuskeskus tarjoaa sähkö- ja hybridiajoneuvojen sähkötyöturvallisuus SFS 6002-koulutusta myös yrityksille. Autoalaa opiskeleville se on pakollinen osa opintoja.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: FBC Turku on edelläkävijä

FBC Turku haluaa vakiinnuttaa paikkansa toiseksi korkeimmalle sarjatasolle, vaikka kausi ei ole alkanut vielä ihan toivotulla tavalla.

Kaikki sai alkunsa yli parikymmentä vuotta sitten muutaman joukkueen ympärille perustetusta seurasta. Aikuisikään ehtinyt FBC Turku on kasvattanut jäsenmääräänsä useilla sadoilla. Nyt salibandyn erikoisseura on yksi Turun suurimmista urheiluseuroista.

Otteluanalyysi: Inter löysi tehot lopussa

Interin loppurynnistys oli liikaa HIFK:lle.

Inter katkaisi yli kahden kuukauden voitottomien kotiotteluiden putkensa maanantai-iltana. Tappio oli HIFK:lle katkera, sillä tappion myötä karsinnat ovat jälleen askeleen lähempänä. Interille kolme pistettä taas tiesi sitä, että joukkue varmisti lopullisesti sarjapaikkansa.

Juha Malisesta Pikkuhuuhkajien luotsi

U21-maajoukkueen päävalmentaja Tommi Kautonen jättää tehtävänsä. Uudeksi Pikkuhuuhkajien päävalmentajaksi on nimitetty Juha Malinen , joka päättää pestinsä Rovaniemen Palloseurassa kuluvan kauden jälkeen ja ottaa vastuulleen maajoukkuetehtävät.

Åboraakkeli: Rakkaita tappioita

Mats Sundin.

Suomalainen jalkapallo vietti viime keskiviikkona merkkipäivää. Vuoden 1997 Suomi–Unkari MM-karsintapelin tasapeliä muisteltiin laajasti jalkapalloihmisten keskuudessa.

Menoviikko: Pänän viimeinen kotimatsi

Henri Lehtonen debytoi Interin edustusjoukkueessa jo vuonna 1998, kun joukkue pelasi vielä Ykköstä. Kuva on viime kesältä.

FC Inter pelaa kauden viimeisen kotiottelunsa Kupittaalla 20. lokakuuta. Kello 18.30 alkavassa ottelussa Inter saa vastaansa Suomen mestaruuden jo muutama kierros sitten varmistaneen HJK:n.

Täysosuma
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Hjälp!
Hjälp!
Ja kuka se sinä olet?
Ja kuka se sinä olet?
Päätöntä menoa.
Päätöntä menoa.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Maistui varmaan makoisalta.
Maistui varmaan makoisalta.
Ikuisella kunniakierroksella.
Ikuisella kunniakierroksella.