Lukunurkassa: Supertähtien takapiru Paimiosta

Syksyn urheilukirjojen anti on ollut kattava ja moninainen. Yllättävin onnistuminen on paimiolaislähtöisestä Marko Yrjövuoresta kertova The Finn, urheilutähtien luottomies (Nemo).

Yrjövuoren ajatukset minä-muotoiseksi kerronnaksi tehnyt Petteri Ala-Kivimäki on tehnyt hyvää työtä. Leppoisa tarinointi etenee jouhevasti, mutta riittävän perinpohjaisena etenevänä.

Yrjövuoren tarina Paimiosta huonoista oloista urheilumaailman huipulle NBA-seura Los Angeles Lakersin palkkalistoille, koripallolegenda Kobe Bryantin henkilökohtaiseksi kehonhuoltajaksi ja kaksinkertaiseksi NBA:n mestariksi on yksi versio amerikkalaisen unelman toteutumisesta.

Yrjövuoren kirjassa on yllin kyllin Los Angelesin viihdemaailman glamouria. Lakersin mestaruusjuhlat ovat julkkiksilla kuorrutettuja seurapiirikarkeloita ja Amerikassa Yrjövuori huomaa hierovansa supermalleja.

Myös toista puolta on tarjolla, kun Yrjövuori kapuaa vähitellen kohti unelmiaan. Vaikka Amerikassa lopulta aukesi tie urheilun supertähtien seuraan, ei sovi vähätellä Yrjövuoren tekemän työn merkitystä. Ensimmäisen vajaat sata sivua tehdäänkin matkaa kohti huippua.

NHL ja NBA ovat ymmärrettävästi suuressa roolissa kirjassa. Los Angeles Kingsin ja Lakersin palkkalistoilla työskennellessään Yrjövuori teki pitkää päivää. Tuo työn määrä käy hyvin ilmi tekstistä. Huoltajat ja muut taustajoukot ovat usein urheilujoukkueissa ne todelliset sankarit. Yrjövuoren tarinasta käy selväksi se, että pukukopin perukoilla arki harvoin on juhlaa, vaikka pelaajat saisivatkin miljoonia vaivanpalkaksi.

Vaikka Kalifornian viihdemaailman koukerot ovat sinänsä kiinnostavia, kiinnostavin osuus kirjassa oli aika ennen unelmapestejä. Yrjövuori ehti nimittäin verrattain paljon jo ennen Pohjois-Amerikkaan lähtöään. Peruslahjakas urheilija oli nuorena lupaava yleisurheilija, taekwondossa omistautuminen toi Yrjövuorelle parikymppisenä 4. danin mustan vyön ja 1990-luvulla hän ehti valloittaa Baltian mestaruuden skeleton-kelkkailussa.

Kirjassa sivutaan myös aihetta, josta Yrjövuori on Turun seudulle palattuaankin puhunut haastatteluissa useasti, eli levon merkitystä harjoittelussa. Yrjövuoren ajatuksia ei kirjassa ole kuitenkaan kuin muutaman sivun verran.

Yrjövuoren harjoitteluajatusten ympärille olisi helposti rakentanut kokonaisen kirjankin. Ehkä harjoitteluun keskittyvä kirja on vielä joskus tulossa.

Ilkka Lappi

Etla: Julkinen talous tasapainossa viimeistään ensi vuonna

Suomen talouskasvu jatkuu vahvana. Julkinen talous tasapainottuu viimeistään ensi vuonna ja hallitus on pääsemässä hyvin lähelle työllisyystavoitettaan. Etlan tiistaina julkaistun suhdanne-ennusteen mukaan Suomen kokonaistuotanto kasvaa tänä vuonna 2,8 prosenttia, mikä tarkoittaa vuoden 2008 tuotannon tason ylittymistä. Ensi vuoden talouskasvuksi Etla arvioi 2,4 prosenttia. Kasvun taustalla on voimistunut kansainvälinen kysyntä ja Suomen kohentunut kilpailukyky.

Vasemmistoliiton Oksanen: Pyörätie Itäiselle Pitkällekadulle

Riikka Oksanen.

Kaupunginvaltuutettu Riikka Oksanen (vas.) arvioi, että Turussa on jo melko kattava pyöräväyläverkosto, mutta joillakin alueilla verkostossa on vielä merkittäviä puutteita ja katkoksia, jotka heikentävät pyöräilyn sujuvuutta, turvallisuutta ja mukavuutta.

Vain joka kolmas käy säännöllisesti suuhygienistillä

Vain joka kolmas suomalainen käy säännöllisesti suuhygienistillä, vaikka suuhygienistillä tulisi käydä kerran–pari vuodessa. Kaikkein vähiten suuhygienistillä käyvät nuoret aikuiset. Oral Hammaslääkäreiden teettämän selvityksen mukaan vain 20 prosenttia 18–29-vuotiaista nuorista aikuisista käy säännöllisesti suuhygienistillä.

Tavio: Suomen elinkautisesta saisi tulla elinkautinen

Ville Tavio.

Turun viimevuotisen terroristi-iskun tekijän oikeudenkäynti alkoi tiistaina valmistavalla istunnolla. Varsinainen käsittely on alkamassa 9. huhtikuuta. Syyttäjä vaatii rangaistukseksi elinkautista vankeutta, joka on Suomessa ankarin rangaistus.

Yle: Turun puukottajalle vaaditaan elinkautista, syytetty kiistää terrorismin

Syyttäjä vaatii Turun terroristi-iskun tekijälle, Abderrahman Bouananalle , elinkautista vankeusrangaistusta kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta murhan yrityksestä. Asiasta kertoo Yleisradio verkkosivuillaan. Oikeudenkäynnin valmisteleva istunto on parhaillaan käynnissä Turun oikeustalolla. Uhrien korvausvaatimukset nousevat yhteensä useisiin satoihin tuhansiin euroihin.

Urheilu

Kanadalainen Ben McKendry TPS:n keskikentälle

Ben McKendry ja Mika Laurikainen.

Veikkausliigaan palannut TPS vahvistaa joukkuettaan yhdellä uudella keskikenttäpelaajalla. Kanadalainen Ben McKendry vakuutti TPS-valmennuksen omalla testijaksollaan ja osapuolet allekirjoittivatkin maanantaina sopimuksen kaudesta 2018.

Åboraakkeli: Demokraattinen ihmiskoe

Juha Reini

TPS päätyi naisten jalkapallojoukkueen kanssa poikkeukselliseen ratkaisuun. Runsas viikko ennen kauden alkua seura julkisti korvaajan tai tässä tapauksessa siis korvaajat aiemmin potkut saaneen Tomi Ruuhikorven tilalle.

Loimun kausi päättyi

Raision Loimu lähti lentopallon Mestaruusliigan puolivälierin kolmanteen koitokseen selkä seinää vasten. Sampo Volley oli voittanut kaksi ensimmäistä kohtaamista. Ottelusarjan kolmas kohtaaminen noudatti aiempien otteluiden kaavaa ja ratkaisijakin oli lopulta aiemmista peleistä tuttu. Pielaveden liikuntahallin yleisö pääsi Sampo Volleyn johdattamana juhlimaan välieräpaikkaa 3-2 (25-10, 20-25, 26-28, 29-27, 15-7) kotivoitolla.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!