Otteluanalyysi: Huuhkajat nousi kahdesti tasoihin

Joel Pohjanpalo oli Huuhkajien parhaimmistoa ja teki tasoitusmaalin pelin lopussa. Joel Pohjanpalo oli Huuhkajien parhaimmistoa ja teki tasoitusmaalin pelin lopussa. Kuva: All Over Press/Matti Raivio

Huono alku, hyvä loppu. Huuhkajien viimeinen MM-karsintaottelu Kupittaalla Turkkia vastaan oli kuin koko karsinta minikoossa. Alkuottelun Suomi oli jäässä, mutta lämpeni ensimmäisen jakson lopulla ja erityisesti toisen jakson lopulla. Turkki pääsi kahdesti johtoon, mutta Huuhkajat taisteli kahdesti tasoihin ja peli päättyi 2-2 (0-0).

Huuhkajat ryhdistäytyi hienosti karsinnan lopulla ja pelasi tappiottoman syksyn. Neljästä ottelusta saldona oli kaksi voittoa ja kaksi tasapeliä. Kroatiaa vastaan vieraskentällä joukkue venyi hienosti tasapeliin ja osoitti samanlaista venymiskykyä myös kotikentällä Turkkia vastaan. Mutta miksi vasta nyt? Kun alku meni pieleen, lopun ryhdistäytymään lohduttaa ja luo uskoa, mutta ei peitä sitä faktaa että karsinta oli pannukakku ja mahdollisuudet menetettiin jo aikaisessa vaiheessa.

Maalit: 57. Cenk Tosun 0-1, 76. Paulus Arajuuri (Robin Lod) 1-1, 83. Cenk Tosun (Emre Mor) 1-2, 88. Joel Pohjanpalo (Pyry Soiri) 2-2.

Yleisöä: 6 612.

Kentän kunkku: Cenk Tosun, Turkki. Besiktasin kärki oli tappavan tehokas. Kun sai paikan, käytti sen myös. Huippuluokan työskentelyä.

Matsin surkeinta: Veritas on mainio katsomo Veikkausliigaan ja Kupittaan kenttä erinomainen. Yleisökapasiteettikin riitti, sillä tilaa jäi vielä. Pääkatsomon muut tilat ovat kuitenkin auttamattoman pienet, kun vastassa on Turkin kaltainen joukkue, joka tuo tullessaan tukun mediaa ja muuta väkeä. Ahtaaksi kävi. Järjestelytkin ontuivat.

Tuhlaajapoika: Joel Pohjanpalo, Suomi. Jolle pelasi vahvan matsin, mutta viimeistely onnistui vasta pelin lopussa, vaikka paikkoja oli paljon myös ennen sitä. Pohjanpalo onnistui jopa kahdesti, mutta vain yksi maali hyväksyttiin. Ensimmäinen hylättiin paitsiona. Teemu Pukki oli paitsioasemassa ja hipaisi vielä palloakin ennen kuin se meni maaliin. Pohjanpalo oli vahva kaksinkamppailuissa, eikä menettänyt helpolla palloa. Tasoitusmaali tuli hienon kuvion päätteeksi. Niklas Moisander vapautti pystysyötöllä supervaihtomies Pyry Soirin, joka antoi hyvän keskistyksen. Pohjanpalo pääsi siitä iskemään tasoituksen.

Illan erikoisuus: Kupittaa muuttui Turkin lähes kotikentäksi. Sen verran paljon paikalla oli turkkilaiskannattajia, Turkin lippua ja kannustusta. Huuhkajat ei antanut onneksi sen häiritä, eikä antanut Turkin valloittaa Kupittaata. Tasapeli saatiin, mutta enempääkin olisi ehkä voinut yltää.

Mitä sanottiin?:

Joel Pohjanpalo, Suomi: Ehkä tänään olisi voitu saada jopa voitto. Siinä oli paikat tehdä voittomaali. Mutta pitää olla tyytyväinen. Hyvin kaikki jaksoivat painaa. Kaikki halusivat päättää (karsinnan) hyvin ja saatiin tasoitus. Alku oli paska, mutta loppu oli hyvä.

Analyysi: Loppu hyvin, kaikki hyvin? Ei aivan, mutta parempi näin kuin ilman lopun ryhtiliikettä. Päävalmentaja Markku Kanerva on tuomittu menneisyyden mieheksi, mutta jotain taikaa hänessä on. Tulokset puhuvat puolestaan. Pelin kuosiin saaminen kesti tällä kertaa kauemmin kuin aikaisemmin, mutta neljän viimeisen pelin saldo kertoo, että jotain tehtiin oikein.

Kanerva rakentaa joukkueen peliä puolustuksen kautta ja se taitaa olla realismia Suomen kaltaiselle maalle ja joukkueelle. Turkkia vastaan puolustuspeli ei ollut kuitenkaan niin kurinalaista kuin muissa loppuvaiheen karsintapeleissä. Suurimmissa vaikeuksissa oli keskikentän keskusta, josta Tim Sparv joutui jalkavaivaisena jäämään verryttelyn jälkeen pois. Rasmus Schüller ei ole Sparvin tasoa, vaikkei mitenkään kelvottomasti pelannutkaan. Schüller menetti kahdesti vaarallisesti pallon keskialueella. Ensimmäisestä tilanteesta oli tulla maali ensimmäisellä puoliajalla, mutta Sauli Väisäsen liuku pelasti tilanteen. Toisesta menestyksestä Turkki rankaisi.

Kun Suomi joutui takaa-ajajaksi, kenttätasapaino horjui pahasti ja Turkin vastaiskut olivat vaarallisia. Huuhkajat kuitenkin paransi ottelun vanhetessa hyökkäyspeliään rutkasti. Alussa syöttökombinaatioita ei juurikaan nähty ja pelin avaaminen oli täyttä tuskaa. Toisella puoliajalla Suomi pystyi jo vyöryttämään hyökkäyksiä ja luomaan useita maalitilanteita.

Huuhkajat nousi kahdesti tasoihin ja tyylikkäällä tavalla. Toppari Paulus Arajuuri iski suoraan Robin Lodin vaparista numeroiksi 1-1 ja toinen maali oli kuin oppikirjasta. Moisanderin pystysyötöstä Soiri pääsi keskittämään ja Pohjanpalo osui, 2-2.

Soirista on kehittymässä varsinainen supervaihtomies. Minuutteja ei ole vyöllä paljon, mutta tehoja sitä enemmän: kaksi ottelua, kahdesti vaihtomiehenä kentälle, saldona maali ja maalisyöttö. Soiri on tullut loistavasti sisään joukkueeseen.

Huuhkajien pelissä oli hyvää ja huonoa. Lukas Hradecky joutui maalilla venymään pari kertaa parhaaseensa. Niklas Moisander pelasi toista matsiaan vasempana pakkina ja on hyvä roolissaan. Pakeista on pulaa, toppareita on tällä hetkellä yllin kyllin.

Pohjanpalon soisi saavan peliaikaa Bundesliigassa, sillä vire on hyvä. Lod on kehittynyt Kreikan liigassa ja pystyy Pohjanpalon tavoin suojaamaan ja pitämään palloa ahtaassa tilassa. Lod esitti myös pari näyttävää harhautusta. Juha Pirinen on kiinnostava veto laitapakiksi. Fyysiset ominaisuudet riittävät kansainvälisiin peleihin, vaikka muutama harhailu vielä tulikin.

Sen sijaan Pukki ja Perparim Hetemaj ei olleet parhaimmillaan.

Suomi: Lukas Hradecky; Niklas Moisander, Paulus Arajuuri, Sauli Väisänen, Juha Pirinen; Perparim Hetemaj (60. Kasper Hämäläinen), Thomas Lam (86. Eero Markkanen), Rasmus Schüller, Robin Lod: Joel Pohjanpalo, Teemu Pukki (82. Pyry Soiri).

Turkki: Volkan Babacan; Ismail Köybasi, Caglar Söyüncü, Ömer Toprak, Ozan Tufan; Hakan Calhanoglu, Okay Yokuslu, Selcuk Inan (85. Mehmet Topal), Oguzhan Özyakup, Yusuf Yazici; Cenk Tosun.

Erotuomari: Benoit Bastien, Ranska.

Varoitukset: Inan, Okay ja Yusuf Yazici, Turkki.

Lasse Virtanen

Juttua muokattu: Korjattu Suomen toisen maalin syntyaika.

Ilmastomallit ennustavat muutoksia pohjoisten jokien virtaamiin ja eliöstöön

Suomen virtavesien lajien elinalueet siirtyvät pohjoista kohti lämpötilan kasvaessa ilmastonmuutoksen myötä. Jokien virtaamien vuodenaikaisvaihtelu muuttuu nykyistä epäsäännöllisemmäksi. Lajiston muutokset ovat suurempia pienissä latvapuroissa kuin suurissa joissa, selviää Suomen ympäristökeskuksen ja Oulun yliopiston tutkimuksesta.

Osallistavan sosiaaliturvan kokeilu auttaa työttömiä pois toimeentulotuelta

Osallistavan sosiaaliturvan kokeilu on alkanut kuudessa kunnassa. Kokeilukunnat ovat Kangasala, Kemijärvi, Kuopio, Raisio, Tampere ja Tornio. Tavoitteena on saada pitkään työttömänä olleita pois toimeentulotuelta. Moni heistä tarvitsee siihen nykyistä enemmän ja varhemmin apua.

Beethovenin messu pitkäperjantaina Tuomiokirkossa

Kaisa Ranta.

Turun filharmoninen orkesteri esittää Ludwig van Beethovenin C-duurimessun pitkäperjantaina 30. maaliskuuta kello 18 Turun tuomiokirkossa. Messun lisäksi konsertissa kuullaan Beethovenin kuorokantaatti Meerestille und glückliche Fahrt .

Työntekijämäärä jatkoi kasvua alkuvuonna

Työntekijämäärät Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä kasvoivat tammikuussa 6,6 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Kasvu henkilöstövuokrausalalla oli edelleen kovaa, ja viime vuoden lopulla alkanut nousu satama-alan työntekijämäärissä jatkui.

Kysely: Vain noin puolet suomalaisista tietää, kuinka paljon kuluttaa sähköä

Enefitin teettämän kyselytutkimuksen mukaan 56 prosenttia suomalaisista tietää, kuinka paljon kuluttaa sähköä kuukaudessa. Lähes 70 prosenttia olisi valmis hillitsemään sähkönkulutustaan, jos sähköyhtiö tarjoaisi siihen välineitä. Joka kolmas suomalainen uskoo voivansa vähentää sähkönkulutustaan viidenneksellä.

Turussa järjestetään Japani-päivä

Turussa järjestetään Japani-päivä Turun työväenopistolla ja Turun yliopiston Publicumissa. Kaikkiin tilaisuuksiin on yleisöllä vapaa pääsy.

Urheilu

Kanadalainen Ben McKendry TPS:n keskikentälle

Ben McKendry ja Mika Laurikainen.

Veikkausliigaan palannut TPS vahvistaa joukkuettaan yhdellä uudella keskikenttäpelaajalla. Kanadalainen Ben McKendry vakuutti TPS-valmennuksen omalla testijaksollaan ja osapuolet allekirjoittivatkin maanantaina sopimuksen kaudesta 2018.

Åboraakkeli: Demokraattinen ihmiskoe

Juha Reini

TPS päätyi naisten jalkapallojoukkueen kanssa poikkeukselliseen ratkaisuun. Runsas viikko ennen kauden alkua seura julkisti korvaajan tai tässä tapauksessa siis korvaajat aiemmin potkut saaneen Tomi Ruuhikorven tilalle.

Loimun kausi päättyi

Raision Loimu lähti lentopallon Mestaruusliigan puolivälierin kolmanteen koitokseen selkä seinää vasten. Sampo Volley oli voittanut kaksi ensimmäistä kohtaamista. Ottelusarjan kolmas kohtaaminen noudatti aiempien otteluiden kaavaa ja ratkaisijakin oli lopulta aiemmista peleistä tuttu. Pielaveden liikuntahallin yleisö pääsi Sampo Volleyn johdattamana juhlimaan välieräpaikkaa 3-2 (25-10, 20-25, 26-28, 29-27, 15-7) kotivoitolla.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!