Otteluanalyysi: Huuhkajat nousi kahdesti tasoihin

Joel Pohjanpalo oli Huuhkajien parhaimmistoa ja teki tasoitusmaalin pelin lopussa. Joel Pohjanpalo oli Huuhkajien parhaimmistoa ja teki tasoitusmaalin pelin lopussa. Kuva: All Over Press/Matti Raivio

Huono alku, hyvä loppu. Huuhkajien viimeinen MM-karsintaottelu Kupittaalla Turkkia vastaan oli kuin koko karsinta minikoossa. Alkuottelun Suomi oli jäässä, mutta lämpeni ensimmäisen jakson lopulla ja erityisesti toisen jakson lopulla. Turkki pääsi kahdesti johtoon, mutta Huuhkajat taisteli kahdesti tasoihin ja peli päättyi 2-2 (0-0).

Huuhkajat ryhdistäytyi hienosti karsinnan lopulla ja pelasi tappiottoman syksyn. Neljästä ottelusta saldona oli kaksi voittoa ja kaksi tasapeliä. Kroatiaa vastaan vieraskentällä joukkue venyi hienosti tasapeliin ja osoitti samanlaista venymiskykyä myös kotikentällä Turkkia vastaan. Mutta miksi vasta nyt? Kun alku meni pieleen, lopun ryhdistäytymään lohduttaa ja luo uskoa, mutta ei peitä sitä faktaa että karsinta oli pannukakku ja mahdollisuudet menetettiin jo aikaisessa vaiheessa.

Maalit: 57. Cenk Tosun 0-1, 76. Paulus Arajuuri (Robin Lod) 1-1, 83. Cenk Tosun (Emre Mor) 1-2, 88. Joel Pohjanpalo (Pyry Soiri) 2-2.

Yleisöä: 6 612.

Kentän kunkku: Cenk Tosun, Turkki. Besiktasin kärki oli tappavan tehokas. Kun sai paikan, käytti sen myös. Huippuluokan työskentelyä.

Matsin surkeinta: Veritas on mainio katsomo Veikkausliigaan ja Kupittaan kenttä erinomainen. Yleisökapasiteettikin riitti, sillä tilaa jäi vielä. Pääkatsomon muut tilat ovat kuitenkin auttamattoman pienet, kun vastassa on Turkin kaltainen joukkue, joka tuo tullessaan tukun mediaa ja muuta väkeä. Ahtaaksi kävi. Järjestelytkin ontuivat.

Tuhlaajapoika: Joel Pohjanpalo, Suomi. Jolle pelasi vahvan matsin, mutta viimeistely onnistui vasta pelin lopussa, vaikka paikkoja oli paljon myös ennen sitä. Pohjanpalo onnistui jopa kahdesti, mutta vain yksi maali hyväksyttiin. Ensimmäinen hylättiin paitsiona. Teemu Pukki oli paitsioasemassa ja hipaisi vielä palloakin ennen kuin se meni maaliin. Pohjanpalo oli vahva kaksinkamppailuissa, eikä menettänyt helpolla palloa. Tasoitusmaali tuli hienon kuvion päätteeksi. Niklas Moisander vapautti pystysyötöllä supervaihtomies Pyry Soirin, joka antoi hyvän keskistyksen. Pohjanpalo pääsi siitä iskemään tasoituksen.

Illan erikoisuus: Kupittaa muuttui Turkin lähes kotikentäksi. Sen verran paljon paikalla oli turkkilaiskannattajia, Turkin lippua ja kannustusta. Huuhkajat ei antanut onneksi sen häiritä, eikä antanut Turkin valloittaa Kupittaata. Tasapeli saatiin, mutta enempääkin olisi ehkä voinut yltää.

Mitä sanottiin?:

Joel Pohjanpalo, Suomi: Ehkä tänään olisi voitu saada jopa voitto. Siinä oli paikat tehdä voittomaali. Mutta pitää olla tyytyväinen. Hyvin kaikki jaksoivat painaa. Kaikki halusivat päättää (karsinnan) hyvin ja saatiin tasoitus. Alku oli paska, mutta loppu oli hyvä.

Analyysi: Loppu hyvin, kaikki hyvin? Ei aivan, mutta parempi näin kuin ilman lopun ryhtiliikettä. Päävalmentaja Markku Kanerva on tuomittu menneisyyden mieheksi, mutta jotain taikaa hänessä on. Tulokset puhuvat puolestaan. Pelin kuosiin saaminen kesti tällä kertaa kauemmin kuin aikaisemmin, mutta neljän viimeisen pelin saldo kertoo, että jotain tehtiin oikein.

Kanerva rakentaa joukkueen peliä puolustuksen kautta ja se taitaa olla realismia Suomen kaltaiselle maalle ja joukkueelle. Turkkia vastaan puolustuspeli ei ollut kuitenkaan niin kurinalaista kuin muissa loppuvaiheen karsintapeleissä. Suurimmissa vaikeuksissa oli keskikentän keskusta, josta Tim Sparv joutui jalkavaivaisena jäämään verryttelyn jälkeen pois. Rasmus Schüller ei ole Sparvin tasoa, vaikkei mitenkään kelvottomasti pelannutkaan. Schüller menetti kahdesti vaarallisesti pallon keskialueella. Ensimmäisestä tilanteesta oli tulla maali ensimmäisellä puoliajalla, mutta Sauli Väisäsen liuku pelasti tilanteen. Toisesta menestyksestä Turkki rankaisi.

Kun Suomi joutui takaa-ajajaksi, kenttätasapaino horjui pahasti ja Turkin vastaiskut olivat vaarallisia. Huuhkajat kuitenkin paransi ottelun vanhetessa hyökkäyspeliään rutkasti. Alussa syöttökombinaatioita ei juurikaan nähty ja pelin avaaminen oli täyttä tuskaa. Toisella puoliajalla Suomi pystyi jo vyöryttämään hyökkäyksiä ja luomaan useita maalitilanteita.

Huuhkajat nousi kahdesti tasoihin ja tyylikkäällä tavalla. Toppari Paulus Arajuuri iski suoraan Robin Lodin vaparista numeroiksi 1-1 ja toinen maali oli kuin oppikirjasta. Moisanderin pystysyötöstä Soiri pääsi keskittämään ja Pohjanpalo osui, 2-2.

Soirista on kehittymässä varsinainen supervaihtomies. Minuutteja ei ole vyöllä paljon, mutta tehoja sitä enemmän: kaksi ottelua, kahdesti vaihtomiehenä kentälle, saldona maali ja maalisyöttö. Soiri on tullut loistavasti sisään joukkueeseen.

Huuhkajien pelissä oli hyvää ja huonoa. Lukas Hradecky joutui maalilla venymään pari kertaa parhaaseensa. Niklas Moisander pelasi toista matsiaan vasempana pakkina ja on hyvä roolissaan. Pakeista on pulaa, toppareita on tällä hetkellä yllin kyllin.

Pohjanpalon soisi saavan peliaikaa Bundesliigassa, sillä vire on hyvä. Lod on kehittynyt Kreikan liigassa ja pystyy Pohjanpalon tavoin suojaamaan ja pitämään palloa ahtaassa tilassa. Lod esitti myös pari näyttävää harhautusta. Juha Pirinen on kiinnostava veto laitapakiksi. Fyysiset ominaisuudet riittävät kansainvälisiin peleihin, vaikka muutama harhailu vielä tulikin.

Sen sijaan Pukki ja Perparim Hetemaj ei olleet parhaimmillaan.

Suomi: Lukas Hradecky; Niklas Moisander, Paulus Arajuuri, Sauli Väisänen, Juha Pirinen; Perparim Hetemaj (60. Kasper Hämäläinen), Thomas Lam (86. Eero Markkanen), Rasmus Schüller, Robin Lod: Joel Pohjanpalo, Teemu Pukki (82. Pyry Soiri).

Turkki: Volkan Babacan; Ismail Köybasi, Caglar Söyüncü, Ömer Toprak, Ozan Tufan; Hakan Calhanoglu, Okay Yokuslu, Selcuk Inan (85. Mehmet Topal), Oguzhan Özyakup, Yusuf Yazici; Cenk Tosun.

Erotuomari: Benoit Bastien, Ranska.

Varoitukset: Inan, Okay ja Yusuf Yazici, Turkki.

Lasse Virtanen

Juttua muokattu: Korjattu Suomen toisen maalin syntyaika.

Miten oma talous pysyy hallinnassa?

Varsinais-Suomen Kuluttajat järjestää Kuluttajaliiton kanssa koulutus- ja keskustelutilaisuuden keskiviikkona 18. lokakuuta kello 18 Turun keskustassa Puolalanmäen lukiossa. Illan teemana on Arjen talousvinkkejä – säästöä järkevillä kulutusvalinnoilla . Alustajana on kuluttajaekonomisti Paula Pessi Kuluttajaliitosta.

Vuosisadan Kulttuurigaala palkitsee suomalaista luovuutta

Kultalilja.

Suomen itsenäisyyden juhlavuoden huipennuksiin kuuluu Vuosisadan Kulttuurigaala, joka kokoaa yhteen satavuotiaan Suomen kulttuurin tekijät, ystävät ja tukijat Turun Logomoon keskiviikkona. Gaalassa kunnioitetaan suomalaista luovuutta palkitsemalla poikkeuksellisen merkittäviä kulttuurin tekijöitä ja tekoja.

Liikenneturva: Muista turvaväli ja kevennä kaasujalkaa

Liukkaus voi yllättää liikenteessä syksyllä.

Vääjäämättä lähestyvien yöpakkasten mukanaan tuoma liukkaus voi yllättää liikenteessä. Erityisesti musta jää on paitsi poikkeuksellisen liukasta myös vaikea havaita. Liikenneturva muistuttaa, että oikealla nopeudella ja muulla ennakoinnilla voi varautua haastaviksi muuttuviin olosuhteisiin.

Legendaarinen Aarne Ankka vierailee Turussa uudessa albumissa

Ruotsalaisen sarjakuvan supertähti Charlie Christensen vieraili Turun Sarjakuvakerhon kutsumana Turussa kaksi vuotta sitten Necrocomicon-sarjakuvapäivän kunniavieraana. Vierailun innoittamana Christensen sijoitti uudessa albumissaan Aarne Ankan käymään Turussa, kantta myöten, Aarne Ankka – Mielipuolen kuvakirja -albumissa. Turun tuomiokirkko päätyi albumin kanteen myös Ruotsissa.

Mielipide: Intervallihoito pois terveyskeskussairaalasta

Raision Vasemmiston valtuustoryhmä esittää, että Raision kaupungin tulisi lisätä intervallihoitopaikkojen määrää ja intervallijakson järjestämispaikka tulisi vaihtaa nykyisestä sairaalajaksosta viihtyisämpään ympäristöön.

Onginnasta ja pilkinnästä ei enää makseta korvauksia vesien omistajille

Nykyisen kalastuslain mukaisesti vesialueiden omistajille ei makseta korvauksia maksuttomista yleiskalastusoikeuksista, eli onginnasta, pilkinnästä ja silakan litkauksesta. Eduskunnassa on parhaillaan käsittelyssä esitys kalastuslain muuttamiseksi, joka toteutuessaan nostaisi kalastonhoitomaksun hintaa noin 15 prosenttia vuodesta 2018 alkaen.

Reformaation vaikutukset näkyvät nyky-yhteiskunnassa

Missä kaikkialla luterilaisen kristinuskon tulkinnat tulevat esille? Teologia.fi ja Teologinen Aikauskirja tarkastelevat uudessa teemanumerossaan reformaatiota ajallisesti pitkänä ja laajana uskonnollisena, yhteiskunnallis-poliittisena ja kulttuurisena muutoksena.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: FBC Turku on edelläkävijä

FBC Turku haluaa vakiinnuttaa paikkansa toiseksi korkeimmalle sarjatasolle, vaikka kausi ei ole alkanut vielä ihan toivotulla tavalla.

Kaikki sai alkunsa yli parikymmentä vuotta sitten muutaman joukkueen ympärille perustetusta seurasta. Aikuisikään ehtinyt FBC Turku on kasvattanut jäsenmääräänsä useilla sadoilla. Nyt salibandyn erikoisseura on yksi Turun suurimmista urheiluseuroista.

Otteluanalyysi: Inter löysi tehot lopussa

Interin loppurynnistys oli liikaa HIFK:lle.

Inter katkaisi yli kahden kuukauden voitottomien kotiotteluiden putkensa maanantai-iltana. Tappio oli HIFK:lle katkera, sillä tappion myötä karsinnat ovat jälleen askeleen lähempänä. Interille kolme pistettä taas tiesi sitä, että joukkue varmisti lopullisesti sarjapaikkansa.

Juha Malisesta Pikkuhuuhkajien luotsi

U21-maajoukkueen päävalmentaja Tommi Kautonen jättää tehtävänsä. Uudeksi Pikkuhuuhkajien päävalmentajaksi on nimitetty Juha Malinen , joka päättää pestinsä Rovaniemen Palloseurassa kuluvan kauden jälkeen ja ottaa vastuulleen maajoukkuetehtävät.

Åboraakkeli: Rakkaita tappioita

Mats Sundin.

Suomalainen jalkapallo vietti viime keskiviikkona merkkipäivää. Vuoden 1997 Suomi–Unkari MM-karsintapelin tasapeliä muisteltiin laajasti jalkapalloihmisten keskuudessa.

Menoviikko: Pänän viimeinen kotimatsi

Henri Lehtonen debytoi Interin edustusjoukkueessa jo vuonna 1998, kun joukkue pelasi vielä Ykköstä. Kuva on viime kesältä.

FC Inter pelaa kauden viimeisen kotiottelunsa Kupittaalla 20. lokakuuta. Kello 18.30 alkavassa ottelussa Inter saa vastaansa Suomen mestaruuden jo muutama kierros sitten varmistaneen HJK:n.

Täysosuma
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Hjälp!
Hjälp!
Ja kuka se sinä olet?
Ja kuka se sinä olet?
Päätöntä menoa.
Päätöntä menoa.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Maistui varmaan makoisalta.
Maistui varmaan makoisalta.
Ikuisella kunniakierroksella.
Ikuisella kunniakierroksella.