Jälkipeli: Intohimona Suomifutis

Kimmo Muttilainen (vas.) ja Tero Karinti uskovat kotimaiseen jalkapallon kiinnostavuuteen ja perinteisen printtimedian voimaan. Tuloksena on EOM-lehti, joka on ainoa vain suomalaisesta jalkapallosta kertova printtilehti.
Kimmo Muttilainen (vas.) ja Tero Karinti uskovat kotimaiseen jalkapallon kiinnostavuuteen ja perinteisen printtimedian voimaan. Tuloksena on EOM-lehti, joka on ainoa vain suomalaisesta jalkapallosta kertova printtilehti.

EOM-lehti keskittyy kotimaiseen jalkapalloon

Tero Karintia ja Kimmo Muttilaista ei päätä huimaa. Suomalainen jalkapallo ja printtimedia ei kuulosta nykyaikana kovin trendikkäältä yhdistelmältä. Ei ainakaan taloudellisesti kannattavalta. Tero ja Kimmo, kotimaiseen futikseen hurahtaneet kaksi visionääriä, ovat asiasta tyystin eri mieltä, kuten moni muukin EOM-lehden tilaaja.

EOM on kotimaisesta jalkapallosta kertova erikoislehti, joka tavoittaa lukijansa perinteisin tavoin, paperille printattuna.

Päätös jalkapalloaiheisen lehden perustamisesta konkretisoitui noin vuosi sitten. Erikoiselle idealle riitti epäilijöitä, mutta kuinkas kävikään. Jo useampi numero on ilmestynyt ja jatkoakin on luvassa. Eteenpäin on menty, kuten EOM-lehden nimikin todistaa. Lehden lyhenne on lainattu Suomen maajoukkuevalmentaja Antti Muuriselta, joka rökäletappion jälkeenkin usein hoki, miten eteenpäin on menty.

Ihan tyhjästä Karintin ja Muttilaisen idea ei syntynyt. Molemmilla on vahva futistausta. Lajiaktiiveina he ovat perehtyneet kotimaiseen jalkapalloon samalla myös huomaten, miten vähän suomalainen jalkapallo saa mediassa julkisuutta. Ja se vähäinenkin on usein negatiivista. Toista vain kotimaiseen jalkapalloon keskittyvää printtilehteä ei Suomessa ole lainkaan. EOM-lehti täyttää mukavasti tämän aukon.

Monelle paperinen laadukas erikoislehti on yhä se mukavin tapa perehtyä rakastamaansa urheilulajiin, jalkapalloon, ilman uutisia lätkästä tai raveista. EOM ei kerro vain Veikkausliigasta, vaan pureutuu asiantuntevasti myös alasarjoihin juniori- ja naisjalkapalloilua unohtamatta. Lehden formaatti poikkeaakin valtavirrasta.

Koska EOM ei ilmesty viikoittain, aiheiden pitää olla aikaa kestäviä.

- Tavoitteena on tuottaa tekstiä, jota luetaan ajatuksella, vaikka useamman kerran. Jalkapallon piirissä on Suomessa puolisen miljoonaa ihmistä, joten tarinoita riittää kerrottavaksi. Meidän ei tarvitse mennä skandaaliotsikoiden perässä, kertoo Kimmo Muttilainen.

Kahdestaan Karinti ja Muttilainen eivät lehden tarinoita kirjoita, vaan mukaan on lupautunut myös tunnettuja kotimaisia jalkapallon väriläiskiä, todellisia asiantuntijoita, kuten Atik Ismail.

Media-ala on urheilualallakin murroksessa. Perinteisiäkin isojen mediatalojen julkaisuja on kadonnut. EOM:n taustalla ei ole suurta konsernia, vaan toiminta on perustunut Teron ja Kimmon intohimoon kotimaiseen jalkapalloon. Toiminta lähti liikkeelle tilaajille suunnatulla joukkorahoituksella.

- Joukkorahoitus onnistui yli odotusten ja antoi hyvän lähtökohdan projektille. Tiesimme etukäteen, että tällaista erikoislehteä kaivataan. Joukkorahoitus vahvisti käsityksemme. Nyt lehdentilaajia on ympäri Suomea aina Keski-Eurooppaa myöten. Onpa mukana maajoukkuetason pelaajiakin, kertoo Tero Karinti.

Ihan mukavasta vapaa-ajan täyttävästä harrastustoiminasta ei pelkästään ole kysymys, sillä EOM-lehdellä on myös kunnianhimoiset tulevaisuuden suunnitelmat.

- Ei Roomaakaan rakennettu päivässä. EOM:n alku on ollut lupaava, olemme saaneet paljon positiivista palautetta sekä rakentavia ehdotuksia. Olemme lisänneet lehden julkaisukertoja ja sivumääriä. Vaikka printti on jatkossakin EOM:n kivijalka, tuotamme materiaalia myös sähköiselle puolelle, kuten podcast- ja internetTV-lähetyksiä, kertoo Muttilainen.

Suomessa kotimainen jalkapallo on usein aliarvostettu. Kotisohville välittyy kuvaa kansainvälisistä otteluista suurine yleisömäärine. Kentällä kirmaa megaluokan futismiljonäärejä. Vertailu paljon pienimillä resursseilla operoivaan suomalaiseen jalkapalloon koetaan epäreiluna.

- Mestareiden liigaa kuvataan useilla kameroilla eri kuvakulmista, yleisöä on kymmeniä tuhansia. Kotimainen jalkapallo pitää laittaa omiin raameihinsa. Siitä kannattaa nauttia paikan päällä ja ihastella pienemmistä asioista. Esimerkiksi Peimari Unitedin tarina, neljä kautta neljä nousua, on Suomessa uniikki. Meidän pitää olla ylpeä omasta kotimaisesta jalkapallokulttuurista, toteavat nämä Suomifutiksen sanansaattajat.

Hannu Tuominen

Itämeren vedenalainen meriluonto yllättää monimuotoisuudellaan

Rannikkoamme myötäilevälle matkalle mahtuu monenkirjavia muodostumia, elinympäristöjä ja eliöitä. Uutuuskirja Meren aarteet pohjautuu yli kymmenen vuoden kartoitustyöhön, jossa on saatu runsaasti uutta tietoa vedenalaisesta meriluonnosta.

Väitös: Populisti kyseenalaistaa asiantuntijat

Populismilla on väitöstutkimuksen mukaan hyvät puolensa, jos se tuo politiikkaa lähemmäs kansalaisia. Populismin vastapainona on kuitenkin tilausta myös tutkittua tietoa puolustavalle politiikalle, todetaan Helsingin yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjassa.

Uutuuskirja haastaa äijät syömään terveellisemmin

Äijät eivät syö terveellisesti ja monipuolisesti! Vai syövätkö? Kun tunnettu tv-kokki ja ruokakirjailija Janne Pekkala huomasi, että puntarin numerokiekko alkoi kiertää toista kierrosta ja olo oli nuutunut aamuisin, syntyi päätös muuttaa elämäntapoja. Muutoksesta syntyi kirja Äijäruokaa – Syömällä hyvä olo (Fitra, 2017).

Suomen suot kansainvälisesti merkittävä arkeologinen kulttuurivaranto

Suomen kosteikkoihin kätkeytyy rikasta ja monipuolista arkeologista tutkimusaineistoa menneiden väestöjen asutuksesta, elinkeinoista ja ympäristöstä. Monia kohteita ei kuitenkaan ole vielä löydetty. Kartoittamisella on kiire, sillä arkeologisesti kiinnostavia kohteita uhkaavat niin ilmastonmuutos kuin ojittaminenkin.

Äitienpäivän kunniamerkkiesitykset tehtävä 3. marraskuuta mennessä

Aluehallintovirastot pyytävät esityksiä virastojensa toimialueilta vuoden 2018 äitienpäivän kunniamerkkien saajiksi. Lasten lukumäärällä ei ole ratkaisevaa vaikutusta palkitsemiseen. Omien lasten tekemissä kunniamerkkiesityksissä tulee olla vähintään kaksi luotettavaa, toisistaan riippumatonta puoltavaa lausuntoa järjestöiltä tai muilta yhteisöiltä.

Lastensuojelun Keskusliitto: Suomalainen lapsuus hyvä, mutta ei kaikille

Suurin osa lapsista elää Suomessa hyvää elämää, jossa elintaso, elämänlaatu ja elämäntavat ovat kohdallaan ja palvelut ja tulonsiirrot toimivat asianmukaisesti. Kaikki perheet eivät ole kuitenkaan päässeet mukaan tähän kehitykseen, jolloin kuilu hyvinvoivien ja huono-osaisten välillä kasvaa. Näin arvioi Lastensuojelun Keskusliitto.

Taittovirheleikkaukset johtavat harvoin potilasvahinkoihin

Suomessa tehdään vuosittain tuhansia silmien laserleikkauksia. Taittovirheleikkauksilla tai laserleikkauksilla tarkoitetaan kirurgiaa, jossa silmän taittovoimaa korjataan halutun suuruiseksi. Menetelmiä on useita, joista tunnetuimmat ovat PRK, LASIK, Femto Lasik ja SMILE.

JetSet
Aalto Yökerho avasi syyskauden. Jaakko Salovaara valeli vieraita JS 16 -klassikoilla ja uudemmalla tuotannnolla. Ravintoloitsija Turo Nolvi visioi syksyyn eri teemabileitä ja mm. elokuvien ensi-iltajuhlia.
Aalto Yökerho avasi syyskauden. Jaakko Salovaara valeli vieraita JS 16 -klassikoilla ja uudemmalla tuotannnolla. Ravintoloitsija Turo Nolvi visioi syksyyn eri teemabileitä ja mm. elokuvien ensi-iltajuhlia.
Syyskuu siivittää lomailijoiden ja opiskelijoiden kaupunkiin palaamista. Tähän     saumaan iskee Aalto Yökerho.  Perjantaiset syyskauden avajaiset poreilevat ekstroverttien persoonien huomassa.  Eri tapahtumien ohella Pressiklubin tiloissa starttaa uusi, intiimi karaokelounge.
Syyskuu siivittää lomailijoiden ja opiskelijoiden kaupunkiin palaamista. Tähän saumaan iskee Aalto Yökerho. Perjantaiset syyskauden avajaiset poreilevat ekstroverttien persoonien huomassa. Eri tapahtumien ohella Pressiklubin tiloissa starttaa uusi, intiimi karaokelounge.
Aloittavia opiskelijoita kutsutaan eri puolilla Suomea mm. nimillä piltti, phuksi, fuksi, keltanokka, pupu, simppu, tappi, mursu, fetus, varsa, smurffi…  Nämä taimitarhan kasvatit starttaavat syyskautensa keskiviikkona ja torstaina eri ainejärjestöjen Pilttibileissä Marilynissä ja Vegasissa. Haalariväkeä monipuolistaa Traden Kaupunkikierros.
Aloittavia opiskelijoita kutsutaan eri puolilla Suomea mm. nimillä piltti, phuksi, fuksi, keltanokka, pupu, simppu, tappi, mursu, fetus, varsa, smurffi… Nämä taimitarhan kasvatit starttaavat syyskautensa keskiviikkona ja torstaina eri ainejärjestöjen Pilttibileissä Marilynissä ja Vegasissa. Haalariväkeä monipuolistaa Traden Kaupunkikierros.
Kaupunki
Urheilu

Moisander palaa Huuhkajien riveihin

Niklas Moisander kuuluu ryhmään, jonka Markku Kanerva nimesi Turkki-otteluun Turkuun.

Miesten A-maajoukkue kohtaa MM-karsintojen päätösotteluissaan lokakuun alussa vieraskentällä Kroatian ja kotikentällä Turkin.

Turun Uimareiden naiset PM-kisoihin

Turun Uimareiden naisvesipalloilijoiden syksyn päätavoite lähestyy. Uimarit matkaavat lokakuun 6.–8. päivä Kööpenhaminassa pelattaviin seurajoukkueiden Pohjoismaiden mestaruuskisoihin.

Åboraakkeli: Menestyksen pelastus?

Hjallis Harkimo.

Lokakuun puolivälissä Turkuhallissa järjestetään e-urheilutapahtuma Grail Quest, jonka taustalla häärii muun muassa Harry ” Hjallis ” Harkimo . Mies kävi promoamassa tapahtumaa tällä viikolla Turussa ja tuli lausuneeksi suuren viisauden.

Jälkipeli: Yleisökato riivaa syksyn lätkämatseja

Mikä on, kun Liigalätkä ei kiinnosta turkulaisia? Syksyllä kiekkoyleisö jää vuodesta toiseen kotiin. Pelkästään runkosarjassa pelataan joukkuetta kohti 60 ottelua. Kukaan ei putoa ja suurin osa joukkueista pääsee pudotuspeleihin. Ei ihme, jos yleisön into hiipuu.

Ilmiö ei ole mitenkään uusi. Syksyisin kauden alettua on totuttu näkemään tyhjyyttä kumisevia jäähalleja. Vaikka lätkä on Suomen suosituin yleisölaji, ovat syyskuun yleisömäärät, ei pelkästään Turussa, vaan myös muuallakin Suomessa huolestuttavan alhaisia.

Täysosuma
Päätöntä menoa.
Päätöntä menoa.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Maistui varmaan makoisalta.
Maistui varmaan makoisalta.
Ikuisella kunniakierroksella.
Ikuisella kunniakierroksella.