Jälkipeli: Intohimona Suomifutis

Kimmo Muttilainen (vas.) ja Tero Karinti uskovat kotimaiseen jalkapallon kiinnostavuuteen ja perinteisen printtimedian voimaan. Tuloksena on EOM-lehti, joka on ainoa vain suomalaisesta jalkapallosta kertova printtilehti.
Kimmo Muttilainen (vas.) ja Tero Karinti uskovat kotimaiseen jalkapallon kiinnostavuuteen ja perinteisen printtimedian voimaan. Tuloksena on EOM-lehti, joka on ainoa vain suomalaisesta jalkapallosta kertova printtilehti.

EOM-lehti keskittyy kotimaiseen jalkapalloon

Tero Karintia ja Kimmo Muttilaista ei päätä huimaa. Suomalainen jalkapallo ja printtimedia ei kuulosta nykyaikana kovin trendikkäältä yhdistelmältä. Ei ainakaan taloudellisesti kannattavalta. Tero ja Kimmo, kotimaiseen futikseen hurahtaneet kaksi visionääriä, ovat asiasta tyystin eri mieltä, kuten moni muukin EOM-lehden tilaaja.

EOM on kotimaisesta jalkapallosta kertova erikoislehti, joka tavoittaa lukijansa perinteisin tavoin, paperille printattuna.

Päätös jalkapalloaiheisen lehden perustamisesta konkretisoitui noin vuosi sitten. Erikoiselle idealle riitti epäilijöitä, mutta kuinkas kävikään. Jo useampi numero on ilmestynyt ja jatkoakin on luvassa. Eteenpäin on menty, kuten EOM-lehden nimikin todistaa. Lehden lyhenne on lainattu Suomen maajoukkuevalmentaja Antti Muuriselta, joka rökäletappion jälkeenkin usein hoki, miten eteenpäin on menty.

Ihan tyhjästä Karintin ja Muttilaisen idea ei syntynyt. Molemmilla on vahva futistausta. Lajiaktiiveina he ovat perehtyneet kotimaiseen jalkapalloon samalla myös huomaten, miten vähän suomalainen jalkapallo saa mediassa julkisuutta. Ja se vähäinenkin on usein negatiivista. Toista vain kotimaiseen jalkapalloon keskittyvää printtilehteä ei Suomessa ole lainkaan. EOM-lehti täyttää mukavasti tämän aukon.

Monelle paperinen laadukas erikoislehti on yhä se mukavin tapa perehtyä rakastamaansa urheilulajiin, jalkapalloon, ilman uutisia lätkästä tai raveista. EOM ei kerro vain Veikkausliigasta, vaan pureutuu asiantuntevasti myös alasarjoihin juniori- ja naisjalkapalloilua unohtamatta. Lehden formaatti poikkeaakin valtavirrasta.

Koska EOM ei ilmesty viikoittain, aiheiden pitää olla aikaa kestäviä.

- Tavoitteena on tuottaa tekstiä, jota luetaan ajatuksella, vaikka useamman kerran. Jalkapallon piirissä on Suomessa puolisen miljoonaa ihmistä, joten tarinoita riittää kerrottavaksi. Meidän ei tarvitse mennä skandaaliotsikoiden perässä, kertoo Kimmo Muttilainen.

Kahdestaan Karinti ja Muttilainen eivät lehden tarinoita kirjoita, vaan mukaan on lupautunut myös tunnettuja kotimaisia jalkapallon väriläiskiä, todellisia asiantuntijoita, kuten Atik Ismail.

Media-ala on urheilualallakin murroksessa. Perinteisiäkin isojen mediatalojen julkaisuja on kadonnut. EOM:n taustalla ei ole suurta konsernia, vaan toiminta on perustunut Teron ja Kimmon intohimoon kotimaiseen jalkapalloon. Toiminta lähti liikkeelle tilaajille suunnatulla joukkorahoituksella.

- Joukkorahoitus onnistui yli odotusten ja antoi hyvän lähtökohdan projektille. Tiesimme etukäteen, että tällaista erikoislehteä kaivataan. Joukkorahoitus vahvisti käsityksemme. Nyt lehdentilaajia on ympäri Suomea aina Keski-Eurooppaa myöten. Onpa mukana maajoukkuetason pelaajiakin, kertoo Tero Karinti.

Ihan mukavasta vapaa-ajan täyttävästä harrastustoiminasta ei pelkästään ole kysymys, sillä EOM-lehdellä on myös kunnianhimoiset tulevaisuuden suunnitelmat.

- Ei Roomaakaan rakennettu päivässä. EOM:n alku on ollut lupaava, olemme saaneet paljon positiivista palautetta sekä rakentavia ehdotuksia. Olemme lisänneet lehden julkaisukertoja ja sivumääriä. Vaikka printti on jatkossakin EOM:n kivijalka, tuotamme materiaalia myös sähköiselle puolelle, kuten podcast- ja internetTV-lähetyksiä, kertoo Muttilainen.

Suomessa kotimainen jalkapallo on usein aliarvostettu. Kotisohville välittyy kuvaa kansainvälisistä otteluista suurine yleisömäärine. Kentällä kirmaa megaluokan futismiljonäärejä. Vertailu paljon pienimillä resursseilla operoivaan suomalaiseen jalkapalloon koetaan epäreiluna.

- Mestareiden liigaa kuvataan useilla kameroilla eri kuvakulmista, yleisöä on kymmeniä tuhansia. Kotimainen jalkapallo pitää laittaa omiin raameihinsa. Siitä kannattaa nauttia paikan päällä ja ihastella pienemmistä asioista. Esimerkiksi Peimari Unitedin tarina, neljä kautta neljä nousua, on Suomessa uniikki. Meidän pitää olla ylpeä omasta kotimaisesta jalkapallokulttuurista, toteavat nämä Suomifutiksen sanansaattajat.

Hannu Tuominen

Kortiton kuski kärähti Kohmontiellä törkeästä rattijuopumuksesta

Poliisi pysäytti lauantaina kello 9.20 Pernontiellä henkilöauton, jonka kuljettajana toimi vuonna 1962 syntynyt mies. Miestä epäillään rattijuopumuksesta, koska tarkkuusalkometrikokeen tulos oli 0,20 milligrammaa litrassa. Mies määrättiin väliaikaiseen ajokieltoon.

Maanteiden talvihoitoluokkia nostetaan Varsinais-Suomessa 102 kilometrillä

Liikenne- ja viestintäministeriö kertoi torstaina kahden miljoonan lisärahoituksesta teiden talvihoitoon. Lisärahoituksella maanteiden talvihoitoluokkia nostetaan yhteensä lähes 1 300 kilometrillä, lisätään täsmähoitoa ja hiekoitusta. Myös hoidon laadunvalvontaa tehostetaan.

Seksiturismin eri puolet

Päivi ja Santeri Kanniston teos Kuuma loma kertoo seksiturismista. Kannistot valottavat, että seksiturismi ei ole pelkkää humalaisten miesten örvellystä Tallinnassa tai nuorten miesten bilereissuja punaisten lyhtyjen alueelle. He luokittelevat seksiturismiksi myös kiihkeät lomaromanssit tai hetken huumasta syntyneen pysyvämmän ihmissuhteen.

Poliisi nappasi Raisiontiellä kiinni kortittoman amfetamiinikuskin

Poliisit pysäyttivät lauantaina kello 10 Raisiossa Raisiontiellä henkilöautolla liikkeellä olleen vuonna 1975 syntyneen miehen. Miehelle tehty puhalluskoe näytti nolla promillea, mutta huumepikatesti oli positiivinen amfetamiinin osalta.

Musikaali ja sirkus lyövät kättä

Turun konservatorion ja Turun ammattikorkeakoulun opiskelijoiden yhteistyön tuloksena syntynyt sirkusmusikaali Ei ole norsua korviin katsominen saa ensi-iltansa Sigyn-salissa 28. helmikuuta kello 19. Muut esitykset ovat 1. ja 2. maaliskuuta, kello 14 ja 19 kumpanakin päivänä.

Menoviikko: Muumit heräävät hiihtolomalla

Taikatalvea on vietetty Naantalin Muumimaailmassa vuodesta 2007 saakka. Kuva on vuodelta 2014.

Perinteiseen tapaan Naantalin Muumimaailman muumit heräävät talviuniltaan hiihtolomaviikolla Muumimaailman Taikatalven myötä. Taikatalvea vietetään Naantalissa tänä vuonna 17.–25. helmikuuta. Tuolloin Muumimaailma on auki joka päivä kello 10–16.

Rakennustyö sulkee ajoradan Kaivokadulla

Katualueelle ulottuva uudisrakennustyö sulkee ajoradan Kaivokatu 18:n kohdalta maanantaista alkaen. Työstä on haittaa molemmissa ajosuunnissa.

Varaava tulisija joka taloon

Tulisija- ja savupiippuyhdistys TSY ry:n mukaan huoltovarmuuden takaamiseksi kaikkiin pientaloihin tarvittaisiin sähköstä riippumaton tulisija. Myös vanhat tulisijat pitäisi korvata uusilla vähäpäästöisillä tulisijoilla. Puulämmitys alentaa talviajan sähkön huipputehon tarvetta. Sähkön kysyntäjousto on jatkossa entistä tärkeämpää.

Kaupunki
Urheilu

Sami Rähmönen uskoo yhtenäisen TPS:n olevan yllätysvalmis

Sami Rähmönen iso pala TPS:lle, kun joukkue palaa kolmen vuoden tauon jälkeen Veikkausliigaan.

Vaikka TPS:n jalkapallomiehistön kapteeni Sami Rähmönen on pinnalta tyyni, aistii kokeneesta pelimiestä pientä jännitystä, vaikka eletään vasta helmikuuta. Huhtikuussa Rähmönen palaa TPS:n tavoin Veikkausliigaan kolmen vuoden tauon jälkeen.

Hirvikangas kuusieräiseen norjalaistestiin

Timo-Juhani Hirvikangas.

Vapaaottelijanakin tunnettu Timo-Juhani Hirvikangas ottelee seuraavan kerran nyrkkeilykehässä, kun turkulainen kohtaa 9. maaliskuuta Espoossa norjalaisen Tore Hallandin . Ottelu on molemmille ottelijoille ammattinyrkkeilyuran ensimmäinen kuusieräiseksi kaavailtu ottelu.

Puukkokatsomo: Puuttuva elementti?

HC TPS nappasi Liigan kellarikerroksesta Mikkelin Jukureista mielenkiintoisen vahvistuksen loppukaudeksi. Toista kauttaan Suomessa pelaava Zach Budish on ainakin paperilla varsin mielenkiintoinen hankinta.

Jälkipeli: Ilmoitetaanko otteluiden yleisömäärät oikein?

Kupittaan palloiluhalliin mahtuu, kun koko pääkenttä on käytössä, noin 2 700 katsojaa. Jos hallista on vain kaksi kolmasosaa käytössä, maksimi yleisömäärä on noin 1 700.

Vai, pitäisikö oikeastaan kysyä, kuinka paljon otteluiden yleisömääriä ilmoitetaan yläkanttiin? Yleisömääräksi ilmoitetaan lukema, jonka pitäisi tarkoittaa täyttä hallia, mutta vapaita paikkoja onkin runsaasti.

TPS:n yhteiskausikortti sai lentävän lähdön

TPS jääkiekon ja TPS jalkapallon yhteinen seurakortti on saanut hyvän vastaanoton heti alkuun. TPS jääkiekko ja TPS jalkapallo lanseerasivat keskiviikkona yhteiskausikortin, jota varattiin jo ensimmäisen vuorokauden aikana yli sata.

Tulevaisuuden uudet futistähdet

Paljon Interin maalintekovoimasta lepää ensi kaudella Benjamin Källmanin harteilla.

Vaikka Veikkausliiga ei La Liga, Serie A tai Valioliiga olekaan, on turha kuvitella, etteikö sarjassa olisi tähtivoimaa. Kotoisalta Kupittaaltakin löytyy alkavalla kaudella useita nuoria jalkapalloilijoita, joita kannattaa seurata tarkasti esimerkiksi sen takia, että he eivät loputtomiin kotimaan kentillä viihdy.

Täysosuma
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.