Jälkipeli: Intohimona Suomifutis

Kimmo Muttilainen (vas.) ja Tero Karinti uskovat kotimaiseen jalkapallon kiinnostavuuteen ja perinteisen printtimedian voimaan. Tuloksena on EOM-lehti, joka on ainoa vain suomalaisesta jalkapallosta kertova printtilehti.
Kimmo Muttilainen (vas.) ja Tero Karinti uskovat kotimaiseen jalkapallon kiinnostavuuteen ja perinteisen printtimedian voimaan. Tuloksena on EOM-lehti, joka on ainoa vain suomalaisesta jalkapallosta kertova printtilehti.

EOM-lehti keskittyy kotimaiseen jalkapalloon

Tero Karintia ja Kimmo Muttilaista ei päätä huimaa. Suomalainen jalkapallo ja printtimedia ei kuulosta nykyaikana kovin trendikkäältä yhdistelmältä. Ei ainakaan taloudellisesti kannattavalta. Tero ja Kimmo, kotimaiseen futikseen hurahtaneet kaksi visionääriä, ovat asiasta tyystin eri mieltä, kuten moni muukin EOM-lehden tilaaja.

EOM on kotimaisesta jalkapallosta kertova erikoislehti, joka tavoittaa lukijansa perinteisin tavoin, paperille printattuna.

Päätös jalkapalloaiheisen lehden perustamisesta konkretisoitui noin vuosi sitten. Erikoiselle idealle riitti epäilijöitä, mutta kuinkas kävikään. Jo useampi numero on ilmestynyt ja jatkoakin on luvassa. Eteenpäin on menty, kuten EOM-lehden nimikin todistaa. Lehden lyhenne on lainattu Suomen maajoukkuevalmentaja Antti Muuriselta, joka rökäletappion jälkeenkin usein hoki, miten eteenpäin on menty.

Ihan tyhjästä Karintin ja Muttilaisen idea ei syntynyt. Molemmilla on vahva futistausta. Lajiaktiiveina he ovat perehtyneet kotimaiseen jalkapalloon samalla myös huomaten, miten vähän suomalainen jalkapallo saa mediassa julkisuutta. Ja se vähäinenkin on usein negatiivista. Toista vain kotimaiseen jalkapalloon keskittyvää printtilehteä ei Suomessa ole lainkaan. EOM-lehti täyttää mukavasti tämän aukon.

Monelle paperinen laadukas erikoislehti on yhä se mukavin tapa perehtyä rakastamaansa urheilulajiin, jalkapalloon, ilman uutisia lätkästä tai raveista. EOM ei kerro vain Veikkausliigasta, vaan pureutuu asiantuntevasti myös alasarjoihin juniori- ja naisjalkapalloilua unohtamatta. Lehden formaatti poikkeaakin valtavirrasta.

Koska EOM ei ilmesty viikoittain, aiheiden pitää olla aikaa kestäviä.

- Tavoitteena on tuottaa tekstiä, jota luetaan ajatuksella, vaikka useamman kerran. Jalkapallon piirissä on Suomessa puolisen miljoonaa ihmistä, joten tarinoita riittää kerrottavaksi. Meidän ei tarvitse mennä skandaaliotsikoiden perässä, kertoo Kimmo Muttilainen.

Kahdestaan Karinti ja Muttilainen eivät lehden tarinoita kirjoita, vaan mukaan on lupautunut myös tunnettuja kotimaisia jalkapallon väriläiskiä, todellisia asiantuntijoita, kuten Atik Ismail.

Media-ala on urheilualallakin murroksessa. Perinteisiäkin isojen mediatalojen julkaisuja on kadonnut. EOM:n taustalla ei ole suurta konsernia, vaan toiminta on perustunut Teron ja Kimmon intohimoon kotimaiseen jalkapalloon. Toiminta lähti liikkeelle tilaajille suunnatulla joukkorahoituksella.

- Joukkorahoitus onnistui yli odotusten ja antoi hyvän lähtökohdan projektille. Tiesimme etukäteen, että tällaista erikoislehteä kaivataan. Joukkorahoitus vahvisti käsityksemme. Nyt lehdentilaajia on ympäri Suomea aina Keski-Eurooppaa myöten. Onpa mukana maajoukkuetason pelaajiakin, kertoo Tero Karinti.

Ihan mukavasta vapaa-ajan täyttävästä harrastustoiminasta ei pelkästään ole kysymys, sillä EOM-lehdellä on myös kunnianhimoiset tulevaisuuden suunnitelmat.

- Ei Roomaakaan rakennettu päivässä. EOM:n alku on ollut lupaava, olemme saaneet paljon positiivista palautetta sekä rakentavia ehdotuksia. Olemme lisänneet lehden julkaisukertoja ja sivumääriä. Vaikka printti on jatkossakin EOM:n kivijalka, tuotamme materiaalia myös sähköiselle puolelle, kuten podcast- ja internetTV-lähetyksiä, kertoo Muttilainen.

Suomessa kotimainen jalkapallo on usein aliarvostettu. Kotisohville välittyy kuvaa kansainvälisistä otteluista suurine yleisömäärine. Kentällä kirmaa megaluokan futismiljonäärejä. Vertailu paljon pienimillä resursseilla operoivaan suomalaiseen jalkapalloon koetaan epäreiluna.

- Mestareiden liigaa kuvataan useilla kameroilla eri kuvakulmista, yleisöä on kymmeniä tuhansia. Kotimainen jalkapallo pitää laittaa omiin raameihinsa. Siitä kannattaa nauttia paikan päällä ja ihastella pienemmistä asioista. Esimerkiksi Peimari Unitedin tarina, neljä kautta neljä nousua, on Suomessa uniikki. Meidän pitää olla ylpeä omasta kotimaisesta jalkapallokulttuurista, toteavat nämä Suomifutiksen sanansaattajat.

Hannu Tuominen

Aatsinki ja Härkönen U18-leirille

Alle 18-vuotiaiden, eli vuonna 2000 syntyneiden, tyttöjen maajoukkue leireilee marras-joulukuun taitteessa. Leirille on TPS:sta valittu Amalia Härkönen ja Amanda Aatsinki . Aatsinki korvaa leiriryhmässä TPS:n Kiira Lehtosen .

Ympäristöosastolla avoimet ovet Paraisilla ja Korppoossa

Rakennusvalvonta-, kaavoitus-, ympäristönsuojelu- ja mittausyksikkö järjestävät avoimet ovet Paraisten kaupungintalon ala-aulassa Rantatiellä ja Saaristokonttorissa Korppoossa Kauppamiehentiellä torstaina 30. marraskuuta kello 14–17.

Kakolanmäen puhdistamoa aiotaan laajentaa

Turun kaupungin kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta käsittelee tiistaina 21. marraskuuta maanalainen asemakaava Kakolanmäen puhdistamon laajennus.

RNA-molekyyleistä voi olla apua kasvainten lääkeherkkyyden ennustamisessa

Sofia Aakko

Syövän lääkehoidon vaikutus ei aina ole paras mahdollinen. Osalla potilaista hoitovaste on huono esimerkiksi siksi, että syöpäsolut kykenevät vastustamaan lääkkeen vaikutusta tai lääke aiheuttaa sivuvaikutuksia, jotka estävät hoidon jatkamisen. Tilanne voi pahimmillaan johtaa syövän etenemiseen ja potilaan kuolemaan. Potilaiden lääkevasteen ennustamiseen tarvitaankin nykyistä parempia työkaluja.

Valoisa keskiaika -kunniamaininta Ravattulan Ristimäki -hankkeelle

Suomen vanhimman kirkon jäänteitä on kaivettu esiin Ravattulan Ristimäellä.

Suomen keskiajan tutkimuksen seura Glossa ry on jakanut Valoisa keskiaika -kunniamainintaa vuodesta 2002, keskimäärin joka toinen vuosi. Kunniamaininnalla yhdistys haluaa kiittää yksilöä tai yhteisöä, joka on tieteellisellä toiminnallaan edistänyt keskiajan tuntemusta ja tutkimusta sekä esimerkillään innostanut uusia tahoja hakeutumaan keskiaikaa koskevan tiedon pariin. Samalla yhdistys haluaa kiinnittää huomiota siihen, että keskiaika ei ole ”pimeä” ajanjakso vaan aikakausi, jonka tuntemus on tärkeää myös oman aikamme poliittisten, yhteiskunnallisten ja kulttuuria määrittävien ilmiöiden ymmärtämiseksi.

T-talon kulmille nousemassa uusi kerrostaloalue

Turun kaupungin kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta kokoontuu tiistaina 21. marraskuuta. Lautakunta käsittelee asemakaavanmuutosluonnosta Tammitien kulma.

Maata näkyvissä veti perjantaina Artukaisiin 6 000 kuulijaa

Näkymä viime vuoden Maata näkyvissä -festivaaleilta.

Maata Näkyvissä -festarit alkoivat perjantaina iltapäivällä Artukaisissa Jellonan ja Groovefemin tahdissa. Illalla lavalle kiipesi perjantai-illan pääesiintyjä, brittibändi LZ7, joka esiintyi Maata Näkyvissä -festareilla jo kuudetta kertaa.

Kaupunki
Urheilu

Aatsinki ja Härkönen U18-leirille

Alle 18-vuotiaiden, eli vuonna 2000 syntyneiden, tyttöjen maajoukkue leireilee marras-joulukuun taitteessa. Leirille on TPS:sta valittu Amalia Härkönen ja Amanda Aatsinki . Aatsinki korvaa leiriryhmässä TPS:n Kiira Lehtosen .

Berger lainalle Sportiin

Martin Berger.

Puolustaja Martin Berger siirtyy kolmen ottelun lainalle Vaasan Sportiin.

Puukkokatsomo: Isoja kysymyksiä

Sami Haltia (oik.).

TPS:n naisten jalkapallojoukkuetta luotsaa tulevalla kaudella Porista Turkuun saapuva Tomi Ruuhikorpi . 32-vuotias Ruuhikorpi solmi TPS:n kanssa yksivuotisen sopimuksen.

Rallin SM-sarja palaa Varsinais-Suomeen ensi vuonna

Edellisen kerran SM-rallia ajettiin Turussa 2016.  Tuolloin SM1-luokan kaasutti yllätysvoittajana Joonas Soilu.

Rallin SM-sarja palaa Turun seudulle yhden välivuoden jälkeen syksyllä 2018. Perinteisesti Turun SM-rallin järjestämisestä on vastannut Turun Urheiluautoilijat. Ensi vuonna järjestämisestä vastaavat yhteistyössä Turun Urheiluautoilijat ja Salon Urheiluautoilijat. Samalla ralli laajenee Turun tutuilta äkkivääriltä teiltä myös Saloon.

Täysosuma
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Hjälp!
Hjälp!