Otteluanalyysi: Mitalit karkaamassa Interiltä

Maalivahti Mika Hilander oli Ilveksen sankareita. Maalivahti Mika Hilander oli Ilveksen sankareita. Kuva: Ari-Matti Ruuska

Inter ja Ilves päätyivät Kupittaalla tasatulokseen 2-2 (1-2) pelissä, jossa rankaistiin virheistä. Interin kotisaldo on surkea. Kupittaalta on vain kolme voittoa taulukon häntäpään porukoista, eikä tilastoon tullut taaskaan parannusta. Kupittaa ei ole Interille linnake niin kuin sen pitäisi olla. Mitalit karkaavat, ellei tahti parane. Eroa pronssitilaan ei ole vieläkään kohtuuttomasti, sillä kierroksia on jäljellä, mutta väliin mahtuu monta joukkuetta, eikä kaudesta kotiin vietävää ilman loppukauden mittaista voittoputkea.

Ilves oli pelillisesti parempi, mutta Interille tyrkytettiin silti voittoa. Ilves-vahti Mika Hilander kuitenkin torjui Mika Ojalan rangaistuspotkun. Inter vaati oikeutetusti toistakin pilkkua, kun pallo osui pelin lopussa Ruben Ayarnan käteen. Pilli ei soinut ja pilkku jäi saamatta.

Maalit: 9. Youness Rahimi (Felipe Aspegren) 0-1, 14. Timo Furuholm 1-1, 23. Eero Tamminen 1-2, 46. Macoumba Kandji 2-2.

Yleisöä: 1 813.

Kentän kunkku: Mika Hilander, Ilves. Torjui rankkarin, mikä toi pisteen vieraskentältä. Se oli arvokas torjunta. Taakse meni kaksi, mutta lähinnä pakkien sähläilyn takia. Oli syytön maaleihin.

Matsin surkeinta: Henrik Moisanderin taakse tehtiin ensimmäisellä puoliajalla kaksi maalia kaukolaukauksilla. Etenkin toinen meni liian helpolla sisään pienestä kulmasta Moisanderin käsien kautta. Moisander petrasi selvästi toisella puoliajalla ja torjui Youness Rahimin kaksi peräkkäistä yritystä. Esitys jäi silti kovin epävarmaksi.

Tuhlaajapoika: Rahimi, Ilves. Oli sähäkkä, teki näyttävän maalin kaukolaukauksella, mutta suttasi kaksi hyvää paikkaa toisella puoliajalla.

Illan erikoisuus: Ilves ei onnistunut voittamaan Interiä tällä kaudella. Inter voitti kerran, kahdesti päädyttiin tasapeliin.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Jos joku pääsi, niin avustajat erotuomarit. Erotuomari Jani Laaksonen joutui huhkimaan, mutta avustavilla oli vain normipäivä.

Mitä sanottiin?:

Fabrizio Piccareta, Inter: Erikoinen peli. Aloitimme hyvin, mutta emme tehneet mitä suunnittelimme. Pidimme palloa liian syvällä. Pidän tulosta reiluna. On oltava tyytyväinen pisteeseen mutta ei täysin tapaan, jolla pelasimme, koska annoimme liikaa mahdollisuuksia. En lähde arvostelemaan erotuomarin tuomioita. Haluan joukkueeni pelaavan jalkapalloa, mutta on eri asia pelata jalkapalloa kuin pelata naiiivia jalkapalloa. Välillä olimme liian mukavia ja vähemmän tehokkaita.

Jarkko Wiss, Ilves: Kaksijakoiset tunnelmat. Hyvät asiat ovat puolustusmuoto ja valmius lähteä positiivisiin tilanteenvaihtoihin oli erinomaista. Paremmalla syöttämisellä ja malttamisella, vähän syvemmälle kuljettamalla olisi puhkottu Interin puolustuslinjaa useampaan kertaan. Tehtiin aivan riittävä määrä maalipaikkoja voittaaksemme. Päästetyt maalit olivat aivan liian helppoja. Henkilökohtaisia virheitä. Yksi piste ei ole huono vieraista.

Analyysi: Kummallinen ottelu, jossa tehtiin paljon maaleja ja rankaistiin vastustajan virheistä. Ilves oli opiskellut hyvin Interin tavan avata peliä ja kävi tiukasti kiinni kotijoukkueen keskikenttämiehiin, kun nämä saivat pallon huonoon peliasentoon. Prässi puri, eikä Inter kyennyt rakentamaan pitkiä hyökkäyksiä. Ilves myös käänsi peliä nopeasti pallonriiston jälkeen ja oli tehokas murtautumisyrityksissään. Maalipaikkoja aukesi runsaasti.

Jos prässi toimi ja maalitilanteita avautui, niin omalla maalilla tyrittiin. Interin tasoitus syntyi, kun Ilveksen pakit tunaroivat pallon Macoumba Kandjille, joka kiersi Hilanderin mutta kadotti pelivälineen. Timo Furuholm siivosi irtopallon verkkoon.

Interin keskikenttämiehet Julien Faubert, Philip Njoku ja Lucas Garcia olivat helisemässä, kun Ilves iski ahnaasti kiinni. Yhtä lailla vaikeuksissa olivat peliä avaavat puolustajat. Kotijoukkue syötti harhaan ja menetti palloja.

Piccareta löysi kuitenkin lääkkeen toiselle jaksolle. Garcia nostettiin kymppipaikalle. Inter pelasi pitkää palloa suoraan hyökkääjille ja nopeutti hyökkäyksiään. Tulosta tuli heti toisen jakson aluksi, kun Ilveksen puolustus nukkui vielä taukounta. Maalarina oli Kandji.

Ilveksen puolustusmuoto säilyi silti ehjänä, samoin valmius vastaiskuihin. Maalipaikkoja syntyi yhä mutta ei tulosta. Interin ansioksi on sanottava, että se jahtasi voittoa uupumatta ja oli vaarallinen kentän viimeisellä kolmanneksella, kun pääsi yli tai ohi keskialueen.

Jotain Interin pelistä yhä puuttuu, erityisesti koordinoitu joukkuepeli. Faubert sortui pallonmenetyksiin ja harhasyöttöihin, samoin Njoku. Garcian helmasyntinä on jälleen pakonomainen tarve kuljettaa palloa, usein umpikujaan. Toinen kuljetusyrittäjä on Kandji, joka oli maalinedustalla vaarallinen vastustajalle mutta keskialueella vaarallinen lähinnä omalle joukkueelle.

Interillä on vaikeuksia saada Mika Ojala mukaan peliinsä. Ojala oli lähes täysin ulkona pelistä ensimmäisellä puoliajalla osittain omasta syystään, osittain sen takia, ettei ollut ketään, jonka kanssa pelata yhdistelmiä. Toisella jaksolla Ojalakin oli huomattavasti paremmin mukana pelissä.

Tatu Varmanen on kotiutunut hyvin pakin paikalle. Puolustuslinjasta kuitenkin näki, että se oli jälleen kerran uudenlaisessa koostumuksessa.

Inter: Henrik Moisander; Tatu Varmanen, Kosta Manev, Tero Mäntylä, Ari Nyman; Lucas Garcia (71. Mika Mäkitalo), Philip Njoku (65. Petros Kanakoudis), Julien Faubert; Macoumba Kandji (55. Benjamin Källman), Timo Furuholm, Mika Ojala.

Ilves: Mika Hilander; Felipe Aspegren, Baba Mensah, Tatu Miettinen, Antti Hynynen; Eero Tamminen, Reuben Ayarna, Tuure Siira (87. Marco Matrone), Iiro Järvinen (71. Marius Noubissi), Youness Rahimi (62. Lauri Ala-Myllymäki); Tuco.

Erotuomari: Jani Laaksonen.

Varoitukset: Faubert ja Manev, Inter. Ayarna; Mensah ja Ala-Myllymäki, Ilves.

Lasse Virtanen

Lotossa yksi täysosuma

Lottoarvonnassa (kierros 38/2017) löytyi yksi täysosuma. Onnekas pelaaja voitti 1,2 miljoonaa euroa.

Menoviikko: Ruokakulttuurin kansainvälisiä tuulia

Neljättä kertaa Turussa järjestettävä Food & Fun on kansainvälisempi kuin koskaan.

Kansainvälinen ruokafestivaali Food & Fun tuo neljättä kertaa keittiö- ja baarimestareita Turkuun 27.9.–1.10. Vierailijat saapuvat Turkuun viikoksi tekemään yhteistyötä paikallisten ravintoloiden ja baarien kanssa ja tutustumaan suomalaiseen ruokakulttuuriin ja paikallisiin raaka-aineisiin.

Saudiopettajat tyytyväisiä kokemuksiinsa normaalikoulussa

Turun normaalikoulussa 24 saudiopettajaa on aloittanut kolmen kuukauden mittaisen tutustumisen koulun toimintaan ja opetusmenetelmiin. Jakso on osa puolen vuoden täydennyskoulutusta, jonka Itä-Suomen, Tampereen ja Turun yliopistot toteuttavat yhteisen koulutusvientiyhtiönsä Finland Universityn kautta 59 saudiarabilaiselle opettajalle. Koulutuksen maksaa Saudi-Arabian opetusministeriö.

Jäähyväiset Black Sabbathille

Black Sabbath eli vasemmalta Geezer Butler, Tony Iommi, Bill Ward ja Ozzy Osbourne.

Hevijätti Black Sabbath hyvästeli keikkalavat (ainakin toistaiseksi) lopullisesti viime helmikuussa kotikaupungissaan Birminghamissa liki 50-vuotisen uran jälkeen. 28. syyskuuta jäähyväisiä pääsee ihmettelemään valkokankaalta, kun elokuvateattereissa esitetään Black Sabbathin viimeistä keikasta tehtyä The End of the End -dokumenttia.

Asuntolainojen kysyntä huimassa nousussa

Piristynyt taloustilanne heijastuu jo asuntolainatiskeille. Nordea myönsi elokuussa neljänneksen enemmän asuntolainoja kuin vuosi sitten. Myös loppuvuodesta ennakoidaan vilkasta.

OmaVerossa uusi tapahtumahaku verokauden tapahtumille

Verohallinnon mukaan OmaVerossa on otettu käyttöön uusi tapahtumahaku. Haun avulla voi etsiä OmaVeron tapahtumia, kuten velvoitteita ja hyvityksiä tietyltä ajanjaksolta tai kaudelta. Tapahtumahaun tavoitteena on parantaa verokauden tapahtumatietojen löytymistä ja kokoamista yhteen OmaVerossa.

Jyty: Kirkon säästöt otettu henkilöstöstä

Kymen seurakuntahenkilöstön 30-vuotisjuhlissa Kouvolassa puhunut Jytyn puheenjohtaja Maija Pihlajamäki pitää kirkon taloudellisen tilanteen vaikutusta henkilöstöön erittäin huolestuttavana.

JetSet
Aalto Yökerho avasi syyskauden. Jaakko Salovaara valeli vieraita JS 16 -klassikoilla ja uudemmalla tuotannnolla. Ravintoloitsija Turo Nolvi visioi syksyyn eri teemabileitä ja mm. elokuvien ensi-iltajuhlia.
Aalto Yökerho avasi syyskauden. Jaakko Salovaara valeli vieraita JS 16 -klassikoilla ja uudemmalla tuotannnolla. Ravintoloitsija Turo Nolvi visioi syksyyn eri teemabileitä ja mm. elokuvien ensi-iltajuhlia.
Syyskuu siivittää lomailijoiden ja opiskelijoiden kaupunkiin palaamista. Tähän     saumaan iskee Aalto Yökerho.  Perjantaiset syyskauden avajaiset poreilevat ekstroverttien persoonien huomassa.  Eri tapahtumien ohella Pressiklubin tiloissa starttaa uusi, intiimi karaokelounge.
Syyskuu siivittää lomailijoiden ja opiskelijoiden kaupunkiin palaamista. Tähän saumaan iskee Aalto Yökerho. Perjantaiset syyskauden avajaiset poreilevat ekstroverttien persoonien huomassa. Eri tapahtumien ohella Pressiklubin tiloissa starttaa uusi, intiimi karaokelounge.
Aloittavia opiskelijoita kutsutaan eri puolilla Suomea mm. nimillä piltti, phuksi, fuksi, keltanokka, pupu, simppu, tappi, mursu, fetus, varsa, smurffi…  Nämä taimitarhan kasvatit starttaavat syyskautensa keskiviikkona ja torstaina eri ainejärjestöjen Pilttibileissä Marilynissä ja Vegasissa. Haalariväkeä monipuolistaa Traden Kaupunkikierros.
Aloittavia opiskelijoita kutsutaan eri puolilla Suomea mm. nimillä piltti, phuksi, fuksi, keltanokka, pupu, simppu, tappi, mursu, fetus, varsa, smurffi… Nämä taimitarhan kasvatit starttaavat syyskautensa keskiviikkona ja torstaina eri ainejärjestöjen Pilttibileissä Marilynissä ja Vegasissa. Haalariväkeä monipuolistaa Traden Kaupunkikierros.
Kaupunki
Kaupunki

Koulujen ylijäämäruokaa jaetaan vähävaraisille lapsiperheille Turussa

Arkea Oy lahjoittaa maanantaista 9. lokakuuta alkaen koululounailta yli jäänyttä ruokaa vähävaraisille lapsiperheille Turussa. Ruuan jakaminen toteutetaan yhteistyössä valtakunnallisen hyväntekeväisyysjärjestö Hope ry:n kanssa. Hope ry valitsee asiakasperheet ja koordinoi avustustoimintaa. Hope ry:n nimeämät perheet saavat noutaa ylijäämäruokaa oman alueensa koulusta koulun ruokailuajan päätyttyä. Ruoka jaetaan perheille vastikkeetta.
Urheilu

Jälkipeli: Yleisökato riivaa syksyn lätkämatseja

Mikä on, kun Liigalätkä ei kiinnosta turkulaisia? Syksyllä kiekkoyleisö jää vuodesta toiseen kotiin. Pelkästään runkosarjassa pelataan joukkuetta kohti 60 ottelua. Kukaan ei putoa ja suurin osa joukkueista pääsee pudotuspeleihin. Ei ihme, jos yleisön into hiipuu.

Ilmiö ei ole mitenkään uusi. Syksyisin kauden alettua on totuttu näkemään tyhjyyttä kumisevia jäähalleja. Vaikka lätkä on Suomen suosituin yleisölaji, ovat syyskuun yleisömäärät, ei pelkästään Turussa, vaan myös muuallakin Suomessa huolestuttavan alhaisia.

Otteluanalyysi: TPS varmisti ainakin karsijan paikan

Onni Valakari oli jälleen TPS:n ratkaisupelaajia.

Jalkapallon Ykkösessä on enää kolme kierrosta jäljellä ja jännitys tiivistyy. Yksi asia selvisi jo Kupittaalla perjantaina illalla. TPS löi Jaron 3-0 ja kun KPV kärsi samaan aikaan tappion Oulussa, TPS varmisti paikan sarjan kahden parhaan joukossa eli vähintään karsijan paikka on jo varma.

Ossi Rumpunen palaa Loimun paitaan

Ossi Rumpunen aloittaa kautensa Loimun paidassa.

Raision Loimun viimeisen vuosikymmenen suurin seuralegenda Ossi Rumpunen , 28, avaa kautensa sunnuntaina kasvattajaseuransa tutussa peliasussa. Viime kaudella Saksan Bundesliigan pronssia SWD Powervolleys Dürenin riveissä voittaneen yleispelaajan tähtäin on ollut keväästä asti ulkomaan pelikentillä, mutta viritykset ja neuvottelut eivät ole vielä johtaneet sopimukseen.

Laurikaisen TPS kipuaa ylös askel kerrallaan

– Minulle jatkosopimusta tehdessä oli tärkeää, että seura pystyi vakuuttamaan minut siitä, että seuralla on suunta ja resurssit seuraavan askeleen ottamiseen muutaman raskaan vuoden jälkeen, summasi Mika Laurikainen tällä viikolla jatkosopimuksen taustoja.

TPS:n jalkapallomiehistön päävalmentaja Mika Laurikainen aloitti raitapaitojen valmentamisen jo vuonna 1993 D-junioreiden peräsimessä. 54-vuotias luotsi on ehtinyt valmentaa TPS:n edustusjoukkuetta myös 2001–03 ennen nykyistä pestiään.

Puukkokatsomo: Futispääkaupungin paluu

Mauro Severino.

Vielä ei olla palattu muutaman vuoden takaiseen tilanteeseen, jolloin Turku saattoi syystä röyhistää rintaa Suomen jalkapalloilullisena pääkaupunkina. Oikeaan suuntaan on kuitenkin menty. Muutaman vuoden päästä saatetaan hyvinkin olla tilanteessa, jossa sekä TPS että Inter jälleen taistelevat Veikkausliigan kärkisijoista. Molemmissa seuroissa on tehty oikeaan suuntaan vieviä liikkeitä.

TPS etsii uusia tulovirtoja Jarmo Kähkösen johdolla

Jarmo Kähkösen vastuualueet TPS:ssa liittyvät puhtaasti talouteen. – Onneksi seurassa on niin paljon ammattitaitoa urheilupuolella, että urheilullisesta menestyksestä minun ei tarvitse murehtia yhtään, Kähkönen toteaa.

Pari viikkoa sitten TPS-leiristä kuului uutisia, kun FC TPS:n miesten edustusjoukkueesta vastaavan taustayhtiön FC TPS Turku Oy:n toimitusjohtajaksi astui Jarmo Kähkönen . Liike-elämästä ja IT-maailmasta kannuksensa keränneen Kähkösen vastuulla on ennen kaikkea talouteen liittyvät kysymykset.

Täysosuma
Päätöntä menoa.
Päätöntä menoa.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Maistui varmaan makoisalta.
Maistui varmaan makoisalta.
Ikuisella kunniakierroksella.
Ikuisella kunniakierroksella.